Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Μουσακάς








Υλικά
2 κιλά μελιτζάνες
τριμμένη φρυγανιά

πουρέ από 1/2 κιλό πατάτες

Για τη "σάλτσα":
800 γρ μανιτάρια ψιλοκομμένα1/4 της κούπας ελαιόλαδο
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1-2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
αλάτι - πιπέρι
2 κ.τ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Κόβουμε φέτες χονδρές τις μελιτζάνες, αλατίζουμε, αφήνουμε 2 ώρες και μετά ξεπλένουμε και στίβουμε. Τις τηγανίζουμε σε σπορέλαιο, τις απλώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το πολύ λάδι.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σωτάρουμε τα μανιτάρια σε 1/4 κούπα λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για δυο - τρία λεπτά. Ρίχνουμε μέσα τα ντοματάκια, τον πελτέ, τον μαϊντανό, και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να χυλώσει και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Λαδώνουμε ένα πυρέξ, και στρώνουμε τριμμένη φρυγανιά, από πάνω τις μισές φέτες μελιτζάνας και μετά ρίχνουμε τη "σάλτσα" που έχουμε ετοιμάσει. Από πάνω άλλη μία στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες, και τέλος αδειάζουμε τον πουρέ πατάτας ως μπεσαμέλ.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.


Η βίγκαν παραλλαγή ήταν ιδέα της μαμάς-Μίνας.


http://vegansintages.blogspot.gr/

Δοκιμάστηκε από foxy vegan at 8:55 μ.μ.

Απίθανη vegan τούρτα σοκολάτα φουντούκι Απίθανη vegan τούρτα σοκολάτα φουντούκι


Καλή σας ημέρα, αγαπημένοι μου φίλοι! Σήμερα είναι μεγάλη ημέρα για τη Ζακυνθούλα μας, αφού γιορτάζει ο Άγιος Διονύσιος! Οι Ζακυνθινοί του έχουν μεγάλη αδυναμία και τον μελετούν πολύ συχνά (“μα τον Άγιο, αλήθεια σας λέω!”). Τα σχολειά είναι κλειστά και η food blogger βρίσκει ευκαιρία να χαθεί μέσα στην κουζίνα της κ τις μαγειρικές της περιπλανήσεις! Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει σήμερα…


Απίθανη vegan τούρτα σοκολάτα φουντούκι

Ας περάσουμε στη συνταγούλα μας! Και τι συνταγούλα!Σήμερα συνεχίζουμε τις προτάσεις μας για το χριστουγεννιάτικο μενού Υπέροχη σοκολατένια τούρτα με φουντούκια χωρίς καθόλου ζωικά παράγωγα, αλλά με ΠΟΛΛΗ γεύση! Την φτιάξαμε μαζί με την αδερφούλα μου, τη Δήμητρα (δηλ. την άλλη Veggie Sister) που είχε έρθει για επίσκεψη στο νησί και άπαντες κατενθουσιαστήκαμε με το αποτέλεσμα! Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύουμε παρέα, αλλά δυστυχώς αυτό συμβαίνει σπάνια, αφού αυτή ζει στην Πάτρα κι εγώ στη Ζάκυνθο…Τρώγοντάς πάντως αυτή την τούρτα έχεις την αίσθηση ότι τρως πραγματικό γλυκό! Σας τη συνιστούμε ανεπιφύλακτα! Σας συμβουλεύουμε να την φτιάξετε τουλάχιστον μια μέρα πριν. Δένουν καλύτερα οι γεύσεις κ τα υλικά όσο μένουν. Είμαστε σίγουρες ότι θα κάνει σουξέ αυτό το γλυκάκι!

Σας φιλάμε γλυκά!




Απίθανη vegan τούρτα σοκολάτα φουντούκι

Υλικά(8-10 κομμάτια):
για τη βάση:
1 φλ. ωμά φουντούκια
1 φλ. χουρμάδες, ψιλοκομμένοι κ μουλιασμένοι για 10 λεπτά
1 φλ. βρώμη
1 κ.σ. γάλα (σόγιας)
4 κ.σ. κακάο
1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου




Απίθανη vegan τούρτα σοκολάτα φουντούκι

για τη γέμιση:
400 γρ. ωμά φουντούκια
, μουλιασμένα για 30 λεπτά
250 ml γάλα σόγιας
1/3 φλ. σιρόπι σφενδάμου
200 γρ. σοκολάτα
1 κ.σ. κρέμα καρύδας


Απίθανη vegan τούρτα σοκολάτα φουντούκι

για την επικάλυψη:
250 ml κρέμα καρύδας
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. κακάο
50 γρ. κοπανισμένα φουντούκια


Εκτέλεση:

Για τη βάση:
Πολτοποιώ στο μπλέντερ τα φουντούκια. Προσθέτω τη βρώμη. Μετά τους χουρμάδες κ ανακατεύω. Στο τέλος προσθέτω το κακάο, το γάλα, το σιρόπι κ χτυπώ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζω ένα τσέρκι σε μια πιατέλα και απλώνω το μείγμα πάνω. Με τα δάχτυλα το ανοίγω κ το πατικώνω ώστε να δημιουργηθεί μια ωραία βάση. Τη βάζω στο ψυγείο να σφίξει.
Για τη γέμιση:
Πολτοποιώ στο μπλέντερ τα φουντούκια ώσπου να γίνουν σκόνη. Προσθέτω το γάλα κ το σιρόπι κ τα χτυπώ ώσπου να ομογενοποιηθούν. Αν είναι μικρό, κ’αντε τη διαδικασία σε δόσεις! Λιώνω τη σοκολάτα σε μπεν μαρί κ προσθέτω την κρέμα καρύδας. Χύνω τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα με τα φουντούκια κ ανακατεύω καλά. Απλώνω τη γέμιση πάνω στην παγωμένη πια βάση κ ξαναβάζω στο ψυγείο.
για την επικάλυψη:
Χτυπώ σε ένα μπολ όλα τα υλικά κ περιχύνω με αυτό το μείγμα την τούρτα μου. Με μια σπάτουλα το απλώνω καλά κ γαρνίρω με τα φουντούκια. Βάζω το γλυκό μου στο ψυγείο να σφίξει κ κάνω υπομονή μέχρι την επόμενη ημέρα για να δοκιμάσω. Καλή σας απόλαυση!
Προσαρμοσμένη από εδώ
http://theveggiesisters.gr/

Νηστίσιμο παγωτό σοκολάτα-καρύδα




Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού είναι γεγονός! Σκάσαμε από τη ζέστη!!! Τι πιο λογικό να λαχταρήσουμε λίγο παγωτάκι; Ήθελα να είναι απλό, ελαφρύ, με λίγα υλικά κ να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με το αυθεντικό παγωτό! Μετά από πειραματισμούς με τον Κωστή τα καταφέραμε κ σας παρουσιάζουμε ένα πεντανόστιμο παγωτάκι σοκολάτα-καρύδα που είναι κ νηστίσιμο! Θα το λατρέψετε! Περιέχει μόνο γάλα καρύδας, σοκολατένιο γάλα αμυγδάλου (έβαλα της Alpro, το οποίο είναι υπέροχο!), σιρόπι αγαύης κ κομματάκια σοκολάτας. Η διαδικασία είναι πανεύκολη! Και μην μου πείτε ότι δεν έχετε παγωτομηχανή! Αξίζει να αγοράσετε, εξάλλου είναι πάμφθηνες πια κ κάνουν φοβερή δουλειά!

Σας φιλώ γλυκά κ περιμένω τις εντυπώσεις σας! Μουάτς!



Υλικά για 4-5 μερίδες:
1 κονσέρβα γάλα καρύδας (365 γρ.), Παγωμένη αποβραδίς στο ψυγείο
1 φλ. γάλα αμυγδάλου Alpro μαύρη σοκολάτα
1/4 φλ. σιρόπι αγαύης/ σφενδάμου
5ο γρ. κουβερτούρα
για το γαρνίρισμα: αμύγδαλα, φλούδες σοκολάτας, καρύδα, σιρόπι βύσσινο κτλ


Νηστίσιμο παγωτό σοκολάτα-καρύδα

Εκτέλεση:
Βάζω αποβραδίς τον κάδο της παγωτομηχανής στην κατάψυξη. Την επομένη χτυπώ στο μίξερ το γάλα καρύδας (μόνο το στέρεο μέρος τα υγρά τα πετώ ή τα χρησιμοποιώ σε smoothies) ώσπου να γίνει σαν σαντιγί. Προσθέτω το γάλα αμυγδάλου κ το σιρόπι κ ξαναχτυπώ. Στο τέλος ενσωματώνω κ τα κομματάκια σοκολάτας. Αδειάζω το μείγμα στον κάδο. Σε 20 λεπτάκια το παγωτό είναι έτοιμο. Θα είναι μαλακό. Καταναλώνω αμέσως, αφού βάλω τις γαρνιτούρες μου ή το φυλάσσω στην κατάψυξη σε μπολ που κλείνει καλά ώστε να πάρει πιο “παγωτένια” υφή. Χρειάζεται ξεπάγωμα για 10 λεπτά πριν το σερβίρω από την κατάψυξη. Καλή σας απόλαυση!


Νηστίσιμο παγωτό σοκολάτα-καρύδαhttp://theveggiesisters.gr/ Η Δήμητρα και η Lenia μαγειρεύουν πεντανόστιμα χορτοφαγικά πιάτα αποδεικνύοντας ότι το υγιεινό μπορεί να είναι και πολύ εύγευστο! Ακολουθήστε μας στις μαγειρικές Τους περιπέτειες! Φύγαμε!

Κεφτεδάκια κοτόπουλου με κολοκύθι





Κεφτεδάκια με κοτόπουλο, κολοκυθάκι και μυρωδικά
Original συνταγή από: Γλαύκη
Φωτογραφία από: Lenaki Elenaki
Υλικά
500 γρ. στήθος κοτόπουλου
2 κούπες κολοκυθάκι τριμμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες
3-4 κουτ. σούπας κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
3/4 κουτ. γλυκού κύμινο (προαιρετικό)
Ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας για το μαγείρεμα

Οδηγίες παρασκευής

Ανακατεύουμε το κοτόπουλο με τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι, το κόλιανδρο, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο (το μίγμα θα είναι αρκετά υγρό).
Περιχύνουμε λίγο λάδι σε μια λαδόκολλα.
Με ένα κουτάλι φτιάχνουμε κεφτεδάκια πάνω στη λαδόκολλα.
Περιχύνουμε τα κεφτεδάκια με λίγο επιπλέον λάδι και ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ψηθούν καλά.

http://www.dairy-free.eu/

ΦΤΙΆΧΝΩ ΤΥΡΊ ΦΈΤΑ ΚΑΙ ΜΥΖΉΘΡΑ




Φτιάχνω τυρί φέτα και μυζήθρα-Μέρος 1ο για την παρασκευή φέτας


http://www.ftiaxno.gr/2008/01/blog-post.html

Αφού αγοράσουμε ή βρούμε γάλα από κάποιον γνωστό μας, κατά προτίμηση πρόβειο ή γιδίσιο είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τη διαδικασία παρασκευής τυριού φέτας. Εννοείτε ότι το γάλα είναι φρέσκο, ακόμα ζεστό από το άρμεγμα ή παγωμένο από την προηγούμενη μέρα. Την ποσότητα πρόβειου ή γιδίσου γάλακτος την καθορίζει το τι μπορούμε να προμηθευτούμε στην περιοχή μας. Το πρόβειο γάλα επειδή έχει περισσότερα λιπαρά θα δώσει περισσότερο τυρί αλλά θα γίνει πιο μαλακό. To γιδίσιο γάλα δίνει λιγότερο τυρί και γίνεται πιο σκληρό.
Η σωστή αναλογία γάλατος για την παραδοσιακή Ελληνική φέτα είναι 70% πρόβειο με 30% γιδίσιο γάλα.

Ξεκινώντας πρέπει πρώτα να σουρώσουμε το γάλα μας με ένα ύφασμα π.χ. μέσα από ένα μαξιλάρι για να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει ξένα σώματα (τρίχες ή μαυράδια).
Μετά πρέπει να το παστεριώσουμε, για να σκοτώσουμε τυχών μικροοργανισμούς ή μικρόβια. Βάζουμε λοιπόν το γάλα στο καζάνι μας και το ζεσταίνουμε μέχρι τους 65 βαθμούς Κελσίου για δέκα λεπτά (θερμοκρασία αποστείρωσης).



Αν δεν είμαστε βέβαιοι για την προέλευση του γάλατος καλύτερα θα ήταν να το παστεριώσουμε στους 90 βαθμούς Κελσίου αλλά αυτό θα μας πάρει περισσότερο χρόνο για να το ζεστάνουμε και να το κρυώσουμε.
Οι παλιοί βοσκοί που έφτιαχναν δικό τους τυρί και ήξεραν ότι τα ζώα τους δεν είναι άρρωστα και το γάλα τους ήταν της ημέρας, το έπηζαν κατευθείαν χωρίς παστερίωση. Για την όλη διαδικασία πρέπει για να είμαστε σίγουροι για την θερμοκρασία και να έχουμε ένα μαγειρικό αδιάβροχο θερμόμετρο.
Αφού φτάσουμε τους 65 βαθμούς Κελσίου, κρατάμε λίγα κιλά αποστειρωμένο γάλα για την διαδικασία της μυζήθρας αργότερα, κλείνουμε την φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει το γάλα μέχρι τους 35 βαθμούς Κελσίου. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό ώστε να μην είναι ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο. Είμαστε πλέον έτοιμοι για να ρίξουμε την μαγιά μας την οποία έχουμε αραιώσει και ανακατέψει σε ένα κυπελλάκι με νερό. Εννοείται ότι μαγιά έχουμε αγοράσει έτοιμη και προσέχουμε την αναλογία σύμφωνα με τα κιλά γάλατος που έχουμε. Βέβαια αν είμαστε μερακλήδες μπορούμε να έχουμε δική μας φυσική πυτιά. Η φυσική πυτιά γίνεται από ένα μικρό αρνάκι ή κατσικάκι που βυζαίνει ακόμα και δεν έχει φάει ακόμη χορτάρι. Παίρνουμε το στομάχι του που είναι γεμάτο γάλα, ρίχνουμε μέσα αλάτι, του δένουμε κόμπο τον οισοφάγο και την αρχή του λεπτού εντέρου και το κρεμάμε στον ήλιο μέχρι που να ξεραθεί. Κάποιοι χρησιμοποιούν μισή-μισή μαγιά για πιο πικάντικη γεύση.


https://youtu.be/pfJPIOxBhsY

Ρίχνουμε λοιπόν την διαλυμένη μαγιά μας μέσα στο γάλα μας που όπως είπαμε είναι στους 35 βαθμούς Κελσίου.



Ανακατεύουμε μετά το γάλα μας για να πάει παντού η μαγιά μας και μετά περιμένουμε γύρω στα 45 λεπτά για να πήξει. Προσοχή δεν ανακατεύουμε ξανά μέχρι να πήξει το γάλα μας. Το φρέσκο τυρί μας είναι πλέον έτοιμο.





Μετά βάζουμε το τυρί μας σε ειδικά δοχεία που υπάρχουν για να στραγγίξει. Αν δεν έχουμε το βάζουμε σε κλασικά σουρωτήρια με μικρές τρύπες.





Όταν κρυώσει μπορούμε να αρχίσουμε να αλατίζουμε με μια μικρή ποσότητα αλατιού. Η διαδικασία αλατίσματος πρέπει να συνεχιστεί γύρω στις 5 με 7 ημέρες μετά ώσπου το τυρί μας να στραγγίξει καλά και να σκληρύνει.



Τέλος αποθηκεύουμε το τυρί μας σε δοχεία, βαρέλι ή τενεκέ και προσθέσουμε νερό με διαλυμένο αλάτι (άλμη) μέχρι να σκεπαστεί το τυρί μας, για να διατηρηθεί και να ωριμάσει.




Παρασκευή άλμης για την φέτα

Η άλμη φτιάχνεται με αναλογία 7% αλατιού και το υπόλοιπο νερό. Για άρωμα μπορούμε να προσθέσουμε μερικά κλωναράκια θρούμπι ή δεντρολίβανο. Η θερμοκρασία αποθήκευσης πρέπει να είναι δροσερή και σταθερή. Η φυσιολογική διαδικασία ωρίμανσης κρατάει περίπου 3 μήνες αλλά αν βιαζόμαστε μπορούμε να το καταναλώσουμε νωρίτερα. Εξάλλου και το φρέσκο τυρί είναι απολαυστικότατο.
Φτιάχνω τυρί φέτα και μυζήθρα-Μέρος 2ο για την παρασκευή ανθότυρου και μυζήθρας

Το γάλα που στράγγισε από την παραγωγή του τυριού μας (κοινώς τυρόγαλα) μπορούσε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε και μυζήθρα.
Το ξαναζεσταίνουμε αυτή τη φορά και στους 60 βαθμούς ρίχνουμε λίγα κιλά αποστειρωμένο γάλα που έχουμε κρατήσει από πριν και συνεχίζουμε το ζέσταμα μέχρι τους 80 βαθμούς Κελσίου και ταυτόχρονα σουρώνουμε με σουρωτήρι το τυρί που ανεβαίνει στην επιφάνεια και το βάζουμε σε τσαντίλα να στραγγίσει. Αυτό είναι το ανθότυρο και θα γίνει η ξερή μυζήθρα μας, αφού πρώτα αλατιστεί και ξεραθεί.



Την μυζήθρα που θέλουμε για ξερή την αλατίζουμε και την τοποθετούμε σε σκιερό αλλά καλά αεριζόμενο προστατευμένο μέρος με ένα τούλι, μέχρι να στραγγίσει και να μην βγάζει άλλα υγρά. Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες είναι ιδανικές για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε αρκετά γρήγορα. Ανάλογα με τον όγκο που έχουμε δώσει στις μυζήθρες μας και την θερμοκρασία της εποχής, το διάστημα ξήρανσης ποικίλει από 2-4 εβδομάδες.



http://www.ftiaxno.gr/2008/01/blog-post.html

Διαβάστε ακόμη:Παρασκευή μυζήθρας

!Βίγκαν Συνταγές!

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2008

Ώρα για κρέπες!!!







Αποφάσισα επιτέλους να δοκιμάσω να φτιάξω κρέπες γιατί είχα να φάω 2μιση χρόνια, από τότε δηλαδή που έγινα βίγκαν. Τώρα απορώ γιατί δεν το είχα δοκιμάσει νωρίτερα - είναι πανεύκολο και νόστιμο σνακ (και τέλειο πρωϊνο να ξεκινάς το νέο χρόνο )

Η συνταγή αυτή είναι για αλμυρές κρέπες αλλά αν θέλετε να κάνετε γλυκιές προσθέστε 2 κουταλάκια ζάχαρη.

Υλικά


1 1/2 κούπα γάλα σόγιας ή ρυζιού
1/4 κούπας νερό
1 κούπα αλεύρι
1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ (δεν χρειάζεται μίξερ), σκεπάζουμε το μίγμα με μία μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.

Αφού κρυώσει λίγο η ζύμη μας, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή ένα τηγάνι σιδήρου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βουτυρώνουμε ελαφρά. Με μία κουτάλα παίρνουμε ζύμη, τη ρίχνουμε στο κέντρο του τηγανιού και προσπαθούμε πιάνοντας και κουνώντας λίγο το τηγάνι να απλωθεί παντού η ζύμη ομοιόμορφα.

Αφήνουμε για 30'' γυρνάμε από την άλλη πάλι για 30'' και με μία σπάτουλα τοποθετούμε την κρέπα στο πιάτο, έτοιμη προς κατανάλωση. Γενικά, η τέχνη της κρέπας παίρνει λίγο χρόνο, αλλά όσο περισσότερο εξασκείστε τόσο καλύτεροι/ες θα γίνεστε.

Για τη γέμιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι θέλετε.
Από μία απλή στρώση μαρμελάδας της αρεσκείας σας, μέχρι μίγμα λαχανικών.

Παραπάνω δύο φωτό από αυτές που έφτιαξα εγώ
Η μία είναι γλυκιά με σοκολάτα
και η άλλη αλμυρή, στην οποία έβαλα τα περισσεύματα φαγητού που είχα από χθες
(λαχανικά και τόφου σε σάλτσα γάλα καρύδας και κάρυ). Delicioso!!!!


http://vegansintages.blogspot.gr/

Ένα μπλογκ που δημιουργήθηκε το 2007 για όσους πιστεύουν πως οι βίγκαν τρέφονται
μόνο με μαρούλια.

Μωσαϊκό λατρεμένο


Πάντα μου άρεσε το καλοκαίρι να βοηθάω τη μαμά μου να φτιάχνουμε το αγαπημένο μου γλυκό (όπως όλων των παιδιών θεωρώ άλλωστε), το μωσαϊκό και αδημονούσα..
«Μαμά έγινε;»
«Ακόμα λίγο υπομονή, να σφίξει..»
Τώρα με την αποχή τα τελευταία 2 χρόνια είχα ζοριστεί λίγο γιατί έψαχνα μια συνταγή που να θυμίζει αυτές τις παιδικές αναμνήσεις, να μη στερείται τίποτα από το «κανονικό» μωσαϊκό. Να είναι αυτή η βελούδινη γεύση που αφήνει η σοκολατένια γεύση του και το τραγανό των μπισκότων.. μμμ..
Και να που ήρθε αυτή η ανάμνηση στην πράξη με αυτή την υπέροχη συνταγή με υλικά που όλοι λίγο-πολύ έχουμε στο σπίτι μας.
Και δε θέλω να σας κρατήσω άλλο σε αγωνία, σας τη βάζω με όλη μου την αγάπη!


Μωσαϊκό λατρεμένο


Original συνταγή από: Litsa Zarifi
Υλικά
250 γρ. μπισκότα μαλακά ή 230 γρ. τριμμένη φρυγανιά (πτι μπερ, μελένια μπισκότα, 321)
250 γρ. άχνη ζάχαρη ή κρυσταλλική ζάχαρη
100 γρ. λάδι καρύδας ή άοσμο λάδι καρύδας (cooking cream)
120 γρ. γάλα καρύδας σε κονσέρβα (προτιμούμε να συλλέξουμε το στέρεο μέρος από το γάλα καρύδας που έχουμε παγώσει στο ψυγείο τουλάχιστον 4 ώρες ή ιδανικά όλη την νύχτα)
50 γρ. κακάο
75 γρ. ξηροί καρποί ή σταφίδες (προαιρετικό)
Λίγο εσάνς ρούμι ή κονιάκ (προαιρετικό)

Οδηγίες παρασκευής
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα μπισκότα ή τη φρυγανιά και τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει μια βράση το μίγμα μας, να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει ένα ρευστό μίγμα.
Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τα μπισκότα και ψιλοκόβουμε τους ξηρούς καρπούς.
Ρίχνουμε το μίγμα όπως είναι ζεστό και με μια κουτάλα ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα δύο μίγματα.
Τοποθετούμε μεμβράνη σε ένα μακρόστενο ταψάκι και αδειάζουμε το μίγμα μας στο ταψάκι και κλείνουμε με τη μεμβράνη. Αν δεν έχουμε ταψάκι, κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης, ρίχνουμε το μίγμα και τυλίγουμε ρολάροντας το σα σαλάμι.
Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για λίγες ώρες ή στην κατάψυξη για 1 ώρα.

Σημειώσεις
Αν προτιμήσουμε στη συνταγή μπισκότα αντί για φρυγανιά, μειώνουμε λίγο τη ζάχαρη αν θέλουμε.

http://www.dairy-free.eu/

Σάμαλι

Νηστίσιμο σιροπιαστό γλυκό με σιμιγδάλι



Original συνταγή από: “Σαρακοστιανά-Συγγραφέας: Κοκκίνου, Κοφινά”
Υλικά
1 κιλό ψιλό σιμιγδάλι
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού αμμωνία
1/2 φακελάκι μαστίχα κοπανισμένη
2 ποτήρια νερό (περίπου)
1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα
(Για το σιρόπι) 5 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη

Οδηγίες παρασκευής
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το νερό.
Ρίχνουμε σταδιακά τό νερό ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Ρίχνουμε το μίγμα σε μεγάλο ταψί ώστε να μη γίνει το γλυκό πολύ παχύ.
Ρίχνουμε τα αμύγδαλα από πάνω και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει(είναι έτοιμο όταν βάζοντας ένα μαχαίρι βγαίνει στεγνό).
Βράζουμε το σιρόπι για 5 περίπου λεπτά και περιχύνουμε με αυτό το σάμαλι όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, αφού πρώτα το έχουμε τρυπήσει με οδοντογλυφίδα.
Το χαράζουμε σε κομμάτια μετά το ψήσιμο.

http://www.dairy-free.eu/

Λεμονάδα-καρπούζι







Δροσιστική λεμονάδα με γεύση καρπούζι
Original συνταγή από: Γλαύκη
Μερίδες: 2
Υλικά
2 κούπες νερό
1/3 κούπας ζάχαρη
2 κούπες πουρέ καρπουζιού
1 φρέσκο ​​λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
1/4 κούπας φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κούπες καρπούζι ψιλοκομμένο χωρίς κουκούτσια (προαιρετικό)

Οδηγίες παρασκευής
Αναμιγνύουμε μία κούπα νερό με τη ζάχαρη σε μία κανάτα με κάπακι μέχρι να διαλυθεί εντελώς.
Ανακατεύουμε καλά το υπόλοιπο νερό, τον πουρέ καρπουζιού, τον χυμό λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας και τα προσθέτουμε στην κανάτα.
Αν θέλουμε πιο πηχτή λεμονάδα, πριν το σερβίρισμα προσθέτουμε τις 2 κούπες καρπούζι και ανακατεύουμε.

http://www.dairy-free.eu/

Πανεύκολα ζελέδακια με 3 μόνο υλικά που θα μαγέψουν τα μικρά μας! Lollies πορτοκαλιού


Lollies πορτοκαλιού






http://www.dairy-free.eu/


Original συνταγή από: Litsa Zarifi
Υλικά
1 κούπα (σουρωμένο) χυμό πορτοκάλι
9 κουτ. γλυκού γεμάτες μέλι
4 κουτ. γλυκού άγαρ ή 6 κουτ. γλυκού πηκτίνη φρούτων ή 4 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη ζελατίνη

Οδηγίες παρασκευής
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τον χυμό με το μέλι για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ζελατίνη ή το αγάρ ή την πηκτίνη και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 5 λεπτά.
Το μίγμα είναι έτοιμο μόλις έχει καραμελώσει παρόλο που είναι ζεστό. Θα έχει πάρει μορφή ζελέ.
Γεμίζουμε με το μίγμα παγοθήκες ή θήκες σιλικόνης και τις βάζουμε στη κατάψυξη για 20 λεπτά.
Διατηρούνται στο ψυγείο σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο για 7 μέρες.

Σημειώσεις
Αν θέλουμε κόκκινα ζελεδάκια χρησιμοποιούμε χυμό από μήλο, βατόμουρο και μια πρέζα από τον χυμό ενός μικρού παντζαριού.

Αυγοσαλάτα με πατάτες






Ζεστή σαλάτα με αυγά και πατάτες
Original συνταγή από: Γλαύκη
Υλικά
6 αυγά, βρασμένα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 καρότα, τριμμένα
3 πατάτες, βρασμένες και κομμένες σε καρεδάκια
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας κάπαρη, ψιλοκομμένη
2 κουτ. σούπας άνηθο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
4 κουτ. σούπας ξύδι
1 κούπα μαγιονέζα
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι

Οδηγίες παρασκευής
Βράζουμε τα αυγά για 4 λεπτά γιατί δεν θέλουμε ο κρόκος να σφίξει τελείως. Πρέπει να είναι λίγο υγρός ώστε να τον απορροφήσει η πατάτα.
Βάζουμε σε σαλατιέρα τις πατάτες κομμένες σε μικρά καρέ.
Καθαρίζουμε τα αυγά και τα κομματιάζουμε πάνω στις πατάτες.
Ανακατεύουμε όσο είναι ακόμα υγρός ο κρόκος για να ρουφήξει η πατάτα όλη τη γεύση.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε καλά.

http://www.dairy-free.eu/

Το μαγικό βότανο που καταπολεμά τον πονοκέφαλο


Αν παίρνεται συχνά παυσίπονα για να ανακουφιστείτε από τον πονοκέφαλο, σίγουρα δεν είστε ο μόνος. Δεν θα ήταν καλύτερο, όμως , να σταματήσετε τον πονοκέφαλο δίχως να καταφύγετε στα παυσίπονα; Έκπληξη αποτελεί η ανακάλυψη ενός φυσικού φαρμάκου για τις κοινές κεφαλαλγίες, το οποίο όμως δεν θα το βρείτε στις τηλεοπτικές διαφημίσεις ούτε στα φαρμακεία. Το πρωτοποριακό αναλγητικό φάρμακο έγινε γνωστό πρώτα στην Γερμανία, όπου οι ερευνητές έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του στην ανακούφιση από τις συνήθεις κεφαλαλγίες λόγω στρες, από τις οποίες υποφέρουμε συχνά όλοι μας.

Οι κεφαλαλγίες δεν προέρχονται από το εσωτερικό του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος δεν αισθάνεται πόνο, αφού δεν διαθέτει αισθητήρια νεύρα. Οι κεφαλαλγίες στην πραγματικότητα προέρχονται από τη διάταση των εξωτερικών στρωμάτων του εγκεφάλου, από το κρανίο, τα αιμοφόρα αγγεία και τους μυς του. Ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το κεφάλι ή στο πίσω μέρος του λαιμού, στο μέτωπο ή στην μια πλευρά του κεφαλιού και μπορεί να είναι ήπιος ή δυνατός, οξύς ή να κουδουνίζει όλο το κεφάλι. Οι συνήθεις κεφαλαλγίες , προκαλούνται από διάταξη και σύσφιξη του προσώπου, του λαιμού και του κρανίου, συχνά λόγω στρες.

Αφού οι κεφαλαλγίες προέρχονται από την εξωτερική επιφάνεια του κεφαλιού, η εφαρμογή κάποιας καταπραϋντικής ουσίας στην εξωτερική επιφάνεια του κεφαλιού μπορεί να είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση από τον πόνο;

Θα μπορούσε αυτή η ουσία να είναι το έλαιο μέντας ή μινθέλαιο;

Μπορεί η ιδέα να φαίνεται τραβηγμένη, ωστόσο η μέντα είναι ένα πανάρχαιο φάρμακο γνωστό για τις καταπραϋντικές ιδιότητες του. Οι έρευνες που έγιναν στην Γερμανία έδειξαν ότι η επάλειψη και η ήπια εντριβή ελαίου μέντας στο μέτωπο μπορεί να θεραπεύσει τον πονοκέφαλο εξίσου αποτελεσματικά, όπως αν παίρνατε ένα ισχυρό παυσίπονο.

Τα φύλλα και τα άνθη του κοινού φυτού της μέντας περιέχουν ένα πτητικό έλαιο που σε ποσοστό 50 έως 75% είναι καθαρή μενθόλη. Η μενθόλη έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τους λείους μυς. Η μέντα λοιπόν μειώνει τον πονοκέφαλο χαλαρώνοντας τους περικρανιακούς μυς, δηλαδή τους μυς που καλύπτουν το κρανίο.

Προμηθευτείτε από ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων έλαιο μέντας και αναμίξτε το με καθαρή αλκοόλη (οινόπνευμα). Μόλις αισθανθείτε τα πρώτα σημάδια της κεφαλαλγίας τοποθετήστε ένα λεπτό στρώμα ελαίου μέντας σε όλο το μέτωπο Αν υποφέρετε από πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού χρησιμοποιήστε το και στο σβέρκο σας. Απλώστε τόση ποσότητα ώστε να υγρανθεί όλη η περιοχή.

Πηγή:<< Τα βότανα είναι θαυματουργά>> Jean Carpe


http://www.botanologika.gr/

Αν ταλαιπωρήστε από πέτρες στα νεφρά το καλαμπόκι μπορεί να σας δώσει την λύση






Το καλαμπόκι είναι ένα ιθαγενές φυτό των Άνδεων και αναπαράγεται με σπόρους. Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, σε πεδινές, καλά ποτιζόμενες εκτάσεις και μέτριες θερμοκρασίες. Στην Ελλάδα είναι ευρέως διαδεδομένη ξη καλλιέργεια του, με το μεγαλύτερο μέρος της να γίνετε στη βόρεια Ελλάδα, τη Στερεά και την Πελοπόννησο.

Περιέχει ιώδιο, σίδηρο, φώσφορο, Κάλιο και άφθονες βιταμίνες Α και C ενώ όταν το τρώμε φρέσκο ή ελάχιστα ψημένο στα κάρβουνα περιέχει πολλή γλυκόζη.

Οι γνωστές νιφάδες καλαμποκιού –cornflakes – αποτελούν μια θρεπτική τροφή και συνιστώνται για δυσκοίλια άτομα.

Τα γένια του καλαμποκιού (ίνες) συλλέγονται λίγο πριν την επικονίαση (διαδικασία γονιμοποίησης). Καλό είναι να χρησιμοποιούνται φρέσκα γιατί χάνουν ένα μέρος της δραστηριότητας τους με το χρόνο. Σαν καταπραϋντικά (μαλακτικά) διουρητικά, τα γένια καλαμποκιού βοηθούν σε κάθε ερεθισμό του ουροποιητικού συστήματος. Χρησιμοποιούνται για προβλήματα νεφρών στα παιδιά και σαν μαλακτικό του ουροποιητικού σε συνδυασμό με άλλα βότανα για την θεραπεία της κυστίτιδας, της ουρηθρίτιδας, για τον προστάτη, για ρευματισμούς αλλά και για το έλκος.


Έγχυμα: Ρίξτε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 2 κουταλιές του τσαγιού φρέσκες ή ξερές ίνες καλαμποκιού και αφήστε το για 10-15 λεπτά σκεπασμένο. Το ρόφημα πρέπει να πίνεται τρεις φορές την ημέρα.
Πηγή: <<Οδηγός Βοτανοθεραπείας>> David Hoffman

http://www.botanologika.gr/

Κέικ πορτοκαλιού


 


Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι
Original συνταγή από: 
Φωτογραφία από: Litsa Zarifi
Υλικά
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι, με τη φλούδα
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα λάδι ή λάδι καρύδας
  • 4 αυγά
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν
  • 1-2 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας ή 1 μπαστουνάκι βανίλιας
Οδηγίες παρασκευής
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Πλένουμε καλά το πορτοκάλι, αφαιρούμε τα κουκούτσια και το πολτοποιούμε με τη φλούδα στο multi.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το πορτοκάλι και τη βανίλια.
  4. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
  5. Ρίχνουμε το μίγμα σε φόρμα κέικ και ψήνουμε στον φούρνο για 45-50 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
 http://www.dairy-free.eu/

Το βότανο που καθαρίζει το μυαλό και φέρνει διαύγεια

ΝΑ ΔΕΝΤΡΑ ΕΛΑΙΑ






Η δάφνη είναι αρωματικό φυτό της οικογένειας των δαφνοειδών. Ανήκει στο γένος Δάφνη. Στην Ελλάδα απαντάται και αυτοφυής. Επίσης, στον ελληνικό χώρο καλλιεργείται και η δάφνη του Απόλλωνα, γνωστή με τα λαϊκά ονόματα βαγιά, δάφνη, δαφνολιά και φυλλάδα.
Η δάφνη ήταν αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα, ο οποίος, λέει ο μύθος, ερωτεύτηκε τη Νύμφη Δάφνη. Για να γλυτώσει από την αγκαλιά του, η νύμφη μεταμορφώθηκε σε δέντρο. Από τα κλαδιά του δέντρου, ο θεός έφτιαξε ένα στεφάνι που φορούσε πάντα στο κεφάλι του σε ανάμνηση της και προέτρεψε τους πιστούς να κάνουν το ίδιο, ως σύμβολο προστασίας ενάντια στις δυνάμεις του κακού.
Η ιέρεια των Δελφών, η Πυθία, μασούσε φύλλα δάφνης ή ανάπνεε τον καπνό από καιόμενη δάφνη για να πέσει σε έκσταση και να δώσει τους χρησμούς της.
Σήμερα αποτελεί σύμβολο διάκρισης στις τέχνες και στα τέχνες.
Προσθέτει υπέροχη γεύση σε σούπες, σάλτσες και βραστά φαγητά. Χρησιμοποιείται φαρμακευτικά από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από τα πολύ παλιά χρόνια. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους χρησιμοποιούσαν φύλλα δάφνης στα ζεστά λουτρά για να ανακουφίσουν τα πονεμένα μέλη τους. Επίσης χρησιμοποιούσαν τον χυμό του καρπού της δάφνης ενάντια στο δάγκωμα του φιδιού, στα τσιμπήματα εντόμων και στις μολυσματικές νόσους.
Το αιθέριο έλαιο της δάφνης χρησιμοποιείται για μασάζ σε πιασμένους μυς αλλά και σε ρευματοπάθειες. Λέγεται ότι το υπέροχο άρωμα της καθαρίζει το μυαλό και φέρνει διαύγεια. Ακόμη και ότι μπορεί να ηρεμήσει την υστερία. Ένα άλλο παραδοσιακό γιατροσόφι θέλει τη δάφνη να ανακουφίζει από τους πόνους στο στομάχι και να ρίχνει τον πυρετό.
Η πιο περίεργη ιδιότητα της δάφνης, σύμφωνα με την λαϊκή πεποίθηση έχει σχέση με τους κεραυνούς. Ανέκαθεν, ο κόσμος πίστευε ότι η δάφνη προστατεύει από τους κεραυνούς και τις βροντές. Γι’ αυτό θεωρούσαν τη δάφνη φυτό με μαγικές προστατευτικές δυνάμεις.


Πηγή: <<Μαγικά Βότανα>> Margaret Picton

http://www.botanologika.gr/

Κεφτεδάκια κοτόπουλου με κολοκύθι




Κεφτεδάκια με κοτόπουλο, κολοκυθάκι και μυρωδικά
Original συνταγή από: Γλαύκη
Φωτογραφία από: Lenaki Elenaki
Υλικά
500 γρ. στήθος κοτόπουλου
2 κούπες κολοκυθάκι τριμμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες
3-4 κουτ. σούπας κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
3/4 κουτ. γλυκού κύμινο (προαιρετικό)
Ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας για το μαγείρεμα

Οδηγίες παρασκευής

Ανακατεύουμε το κοτόπουλο με τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι, το κόλιανδρο, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο (το μίγμα θα είναι αρκετά υγρό).
Περιχύνουμε λίγο λάδι σε μια λαδόκολλα.
Με ένα κουτάλι φτιάχνουμε κεφτεδάκια πάνω στη λαδόκολλα.
Περιχύνουμε τα κεφτεδάκια με λίγο επιπλέον λάδι και ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ψηθούν καλά.

http://www.dairy-free.eu/