Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Γεμιστά καλαμαράκια από τη Σίκινο Συλλογή της Λευκαδίτισσας Εύης Βουτσινά.

Καλαμαράκι αγάπη μου   : 



20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018    Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Εξαιρετικής νοστιμιάς κυκλαδίτικη συνταγή, από τη συλλογή 
της αξέχαστης Εύης Βουτσινά.
 Χρειάζεται να επιλέξουμε μεγαλούτσικα καλαμάρια για πιο εύκολο γέμισμα.
 Το πιο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που τοποθετούνται στο σκεύος,
 για να μην ανοίξουν και βγει έξω η γέμιση στο ψήσιμο.

Υλικά

1 κιλό καλαμαράκια, καθαρισμένα (ψιλοκόβουμε τα πλοκαμάκια τους για τη γέμιση)
3 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
4 γεμάτες κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
6 γεμάτες κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
150 γρ. άσπρο ρύζι, πλυμένο
3 ώριμες ντομάτες, πολτοποιημένες λίγο
αλάτι μπόλικο μαύρο πιπέρι
100 ml ελαιόλαδο
1-2 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί για το μαγείρεμα

Διαδικασία


Βάζουμε στο τηγάνι το μισό από το μετρημένο λάδι και τσιγαρίζουμε 
τα κρεμμύδια.
 Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια 
και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για λίγο μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
 Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι,
 το ρύζι και περίπου 2/3 φλιτζ. τσαγιού νερό. 
Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε το ρύζι να πιει τα υγρά 
και αποσύρουμε από τη φωτιά. 
Όταν κρυώσει λίγο, γεμίζουμε τα καλαμαράκια, αλλά όχι μέχρι επάνω,
 για να έχει χώρο το ρύζι να φουσκώσει και να μη σκάσουν τα καλαμαράκια. 
Τοποθετούμε το ένα καλαμαράκι μέσα στο άλλο για να μη βγει απέξω η γέμιση,
 όχι όμως εντελώς στριμωχτά, για να μπορεί να μαγειρευτεί το ρύζι της γέμισης. 
Τα βάζουμε προσεκτικά σε μια κατσαρόλα που να τα χωράει ακριβώς, 
σε κυκλική διάταξη, σχηματίζοντας έναν σαλίγκαρο, τα περιχύνουμε 
με το υπόλοιπο λάδι και προσθέτουμε το 1 φλιτζ. τσαγιού κρασί και νερό τόσο, 
που ίσα να σκεπάζει τα καλαμάρια. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά
 και μετά από περίπου 20 λεπτά προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο 
και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια, 
να γίνει το ρύζι και να πήξει η σάλτσα. Αν σωθούν τα υγρά
 και χρειαστεί υγρό για να μην κολλήσουν πριν μαγειρευτούν 
τα καλαμάρια και το ρύζι, προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί.

Στο ποτήρι μας: Επιλέγουμε Μαλαγουζιά, Βιδιανό, Sauvignon blanc,
 Chardonnay χωρίς βαρέλι.
https://www.gastronomos.gr/gr/%

Μελιτζανοσαλάτα - Προδημοσίευση από το βιβλίο "Η καλοκαιρινή κουζίνα του Αγίου Όρους από τον Μοναχό Επιφάνιο"

Μερίδες: 8
Προετοιμασία: 15'
Χρόνος: 30'Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο




Δεν είναι αλοιφή όπως την έχουμε συνηθίσει, αλλά μια απολαυστική σαλάτα 
με κομμάτια ψητής μελιτζάνας και απίστευτα βοτανικά αρώματα.
 Καλό θα είναι να σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές, 
διότι έτσι αναδεικνύονται άριστα τα αρώματα από το σκόρδο,
 το λαδόξιδο και τα μυρωδικά βότανα.

Υλικά

4 μελιτζάνες   3-4 σκελίδες σκόρδο, πολύ καλά ψιλοκομμένες

1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος  1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος

150 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη     24 ντοματίνια, ψιλοκομμένα

70 ml ξίδι   150 ml ελαιόλαδο  αλάτι   

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί. 
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος, τις βάζουμε στο ταψί και τις ψήνουμε 
για περίπου 30 λεπτά και από τις 2 πλευρές, μέχρι να ψηθούν καλά. 
Μπορούμε να τις ψήσουμε και στα κάρβουνα. Έτσι γίνονται πολύ πιο νόστιμες, 
αλλά απαιτούν περισσότερη δουλειά.

Αφού λοιπόν τις ψήσουμε, τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά και τις κόβουμε 
σε μικρά κομμάτια ή τις αφήνουμε ολόκληρες (ό,τι μας αρέσει περισσότερο).
 Σερβίρουμε τις μελιτζάνες στα πιάτα και στολίζουμε κυριολεκτικά με τα σκόρδα,
 τα ντοματίνια, τα καρύδια, τον μαϊντανό και τον δυόσμο.

Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι και το αλάτι και περιχύνουμε από πάνω. 
Είναι έτοιμες για το τραπέζι.



Συμβουλή: Καλό θα είναι να σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές,
 διότι έτσι αναδεικνύονται άριστα τα αρώματα από το σκόρδο, 
το λαδόξιδο και τα μυρωδικά βότανα.

Ρεβύθια: Η διατροφική τους αξία - Δεν θα πιστεύετε από πόσες ασθένειες μας προστατεύουν



MarketNews Πέμπτη, 18 Μαρ '21



Τα ρεβίθια αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή και είναι ένα από τα παλαιότερα όσπρια που καλλιεργούνται από τον άνθρωπο. Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι την Αίγυπτο τα ρεβίθια μαζί με τα υπόλοιπα όσπρια θεωρούνταν βασικές τροφές της εποχής.

Γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν τρώγοντας όσπρια αντί για κρέας. Η καταγωγή τους είναι από την Ασία και πλέον έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμοΣτην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 150.000 στρέμματα και κυρίως σε περιοχές στη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα.

Παρόλο που τα ρεβίθια αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής του παγκόσμιου πληθυσμού και γενικότερα των μεσογειακών λαών, τις τελευταίες δεκαετίες αυτή η εξαιρετική τροφή λαμβάνει όλο και μικρότερη θέση στην ελληνική κουζίνα - και γενικότερα τα όσπρια - και χρησιμοποιείται κυρίως από χορτοφάγους ως πηγή ενέργειας.

Ρεβύθια: Ποια είναι η θρεπτική τους αξία;
Τα ρεβίθια είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής μεσογειακής διατροφής με μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο. Επίσης, περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Κ. Το πρόσθετο όφελος είναι ότι έχουν χαμηλά επίπεδα γλυκαιμικού δείκτη, πράγμα που σημαίνει πως μολονότι είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, δεν έχουν την τάση να ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος.Είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και βασικά μέταλλα.

Η παρουσία τόσο πολλών ζωτικής σημασίας θρεπτικών ουσιών τα καθιστά ιδανική και πλήρης τροφή προσφέροντας πολλά οφέλη στην υγεία.Συγκεντρώνουν υψηλά ποσά φυτικών ινών που βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.Αυτό όμως που ξεχωρίζει τα ρεβίθια από τα άλλα όσπρια είναι η εξαιρετική ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχουν, αφού παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στην άριστη αναλογία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και ιδιαίτερα το αμινοξύ μεθειονίνη που τα κατατάσσει στις πλήρεις πρωτεΐνες, όπως το κρέας, το γάλα και η σόγια.

Ο παρακάτω πίνακας μας δείχνει αναλυτικά τα θρεπτικά συστατικά των ρεβιθιών (ρεβίθια ωμά ανά 100γρ):



Διατροφικά στοιχεία Ποσότητα ανά 100γρ.
Θερμίδες (kcal) 378
Πρωτεΐνη (γρ) 20,5
Λιπαρά (γρ) 6
Υδατάνθρακες (γρ) 63
Ολικά σάκχαρα (γρ) 11
Φυτικές ίνες (γρ) 12,2
Μέταλλα
Ασβέστιο (mg) 57
Σίδηρος (mg) 4,3
Μαγνήσιο (mg) 79
Κάλιο (mg) 718
Νάτριο (mg) 24
Φώσφορος (mg) 252
Ψευδάργυρος (mg) 2,8
Νερό (γρ) 7,68
Βίταμίνες
Βιταμίνη C, ασκορβικο οξύ (mg) 4
Βιταμίνη Β1, θειαμίνη (mg) 0,5
Βιταμίνη Β2, ριβοφλαβίνη (mg) 0,2
Βιταμίνη Β3, νιασίνη (mg) 1,5
Βιταμινη Β6,πυριδοξίνη (mg) 0,5
Βιταμίνη Β9, Φυλλικο οξύ (μg) 557
Βιταμίνη Α (μg) 3
Βιταμίνη Ε, α-τοκοφερόλη (mg) 0,82
Βιταμίνη Κ (μg) 9

Οι κατάλληλοι συνδυασμοί
Οι περισσότερες φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη, όπως τα ρεβίθια-όσπρια, δεν έχουν την ίδια σύσταση αμινοξέων όπως οι ζωικές πρωτεϊνούχες τροφές. Όταν όμως τα όσπρια συνδυαστούν με άλλες πηγές φυτικών πρωτεϊνών, όπως τα σιτηρά (πχ ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι) τότε τα αμινοξέα της μιας τροφής συμπληρώνονται με τα αμινοξέα της άλλης και παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας σχεδόν εφάμιλλη του κρέατος.

Πιο συγκεκριμένα, συνδυάστε ρεβίθια με ρύζι ή κινόα και εκτός από νοστιμιά θα έχετε και ένα πιάτο με ιδιαίτερη διατροφική αξία, αφού ο συνδυασμός αυτός δίνει ένα πιάτο με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Ένας συνδυασμός απαραίτητος και για ανθρώπους που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή ή για όσους βρίσκονται σε νηστεία.

Τα ρεβίθια στην υγεία
Καρδιακές παθήσεις
Η υψηλή περιεκτικότητα των ρεβιθιών σε φυτικές ίνες σε συνδυασμό με την έλλειψη χοληστερόλης τα καθιστούν ιδανικά για την υγεία της καρδιάς, αφού έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνουν την ολική χοληστερόλη αίματος και την «κακή» χοληστερόλη (LDL) μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Καρκίνος
Τα ρεβίθια περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση υδατανθράκων και υφίστανται μια διαδικασία ζύμωσης στο παχύ έντερο με αποτέλεσμα να δημιουργείται το βουτυρικό οξύ. Το βουτυρικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.Επίσης, τα ρεβίθια μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, χάρη στο λυκοπένιο που περιέχουν και αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο στομάχι λόγω της περιεκτικότητας τους σε ισοφλαβόνες.Διαβάστε Επίσης: Διατροφή στην Πρόληψη του Καρκίνου παχέος εντέρου

Διαχείριση βάρους
Τα ρεβίθια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο της πείνας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες. Αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Η λήψη τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες συνδέεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Η αύξηση των φυτικών ινών στα γεύματα μας βοηθά σημαντικά στη μείωση του βάρους και την σταθεροποίηση του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης των ρεβιθιών οδηγεί σε αύξηση της χολοκυστοκίνινης (ορμόνη που εκκρίνεται μεταγευματικά) και δίνει σήματα κορεσμού στον οργανισμό. Διατροφή με τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχει ως αποτέλεσμα μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης και μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Λοιπές θετικές επιδράσεις
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ρεβιθιών οδήγησε σε μικρές αλλά σημαντικές μειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαρίνης, καθώς και των τιμών αρτηριακής πίεσης. Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης τους τα κατατάσσει ως εξαιρετική επιλογή για τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Επιπρόσθετα, τα ρεβίθια συμβάλλουν στη καλή υγεία του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

https://marketnews.gr/article/2577072/rebythia-h-diatrofiki-tous-axia-den-tha-pisteyete-apo-poses-astheneies-mas-prostateyoun