Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Έτσι θα ξεφουσκώσετε μετά τις γιορτές



Αν ανεβήκατε στη ζυγαριά τώρα μετά τις γιορτές και είδατε τα κιλά σας "τσιμπημένα", μην πανικοβάλλεστε. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται γιακατακράτηση υγρών από τα ποτά, το κρασάκι, τα αλμυρά εδέσματα των ημερών. Για να απαλλαγείτε από το φούσκωμα και την κατακράτηση, ο τρόπος είναι απλός. 

Αφέψημα λουίζας
Η λουίζα είναι ένα βότανο με λεμονάτο, λεπτό άρωμα, που βοηθάει πολύ τον οργανισμό να αποβάλει τα υγρά που έχει κατακρατήσει αυτές τις μέρες. Θα τη βρείτε αποξηραμένη σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα που πωλούν μπαχαρικά και βότανα. 
Βάλτε σε νερό που βράζει περίπου 1 κ.σ. λουίζα ή 7-10 αποξηραμένα φύλλα, αφήστε να βράσουν μερικά λεπτά ακόμη και σουρώστε το αφέψημά σας. Μπορείτε να το πιείτε σκέτο, με φέτες λεμονιού ή/και δυόσμο, κρύο ή ζεστό. Ιδανικά, φτιάξτε 2-3 φλιτζάνια και φυλάξτε τα σε ένα θερμός για να πίνετε τακτικά μέσα στη μέρα. 

Μην ξεχνάτε όμως και το νερό! Το νερό βοηθάει το σώμα να αποβάλλει τα περιττά υγρά, ενώ αν δεν πίνετε αρκετό, ο οργανισμός σας έχει την τάση να κάνει κατακράτηση για να μην αφυδατωθεί. 

Συνδυάστε άφθονο νερό και αφέψημα λουίζας με μια προσεγμένη διατροφή και σε 2-3 μέρες θα έχετε επανέλθει χωρίς κόπο στα κιλά σας!

http://www.capital.gr/health

Διατηρήστε την ποιότητα της διατροφής μέχρι τα βαθιά γεράματα


CAPITALHEALTH - HEALTH: ΔΙΑΤΡΟΦΗ




Το πέρασμα του χρόνου επηρεάζει και την πρόσληψη τροφής. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η μειωμένη όσφρηση, τα προβλήματα δυσπεψίας, η στοματική υγιεινή, η λήψη φαρμάκων, κοινωνικοί παράγοντες και αλλαγές στην ζωή μετά τα 65 μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια ενός γεύματος αλλά και την ικανότητα της διατροφής.

Η γεύση και η όσφρηση μειώνονται με την ηλικία. Περίπου ένα στα τέσσερα άτομα παρουσιάζει μειωμένη ικανότητα να αντιληφθεί μία ή περισσότερες από τις βασικές γεύσεις (γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό) σε ικανοποιητικό επίπεδο.

• Χρησιμοποιείτε μυρωδικά, μπαχαρικά, κρεμμύδι, σκόρδο, χυμό ντομάτας και λεμονιού, τα οποία προσδίδουν επιπλέον γεύση στα φαγητά.

• Τρώτε αργά, ώστε να αντιλαμβάνεστε καλύτερα τις γεύσεις και τα αρώματα των τροφίμων.

Η κινητικότητα του εντέρου και η απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να μειωθεί με την ηλικία. 

Εάν έχετε προβλήματα δυσπεψίας (π.χ., πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, καούρες):

• μαγειρεύετε αρκετή ώρα το φαγητό.

• μοιράζετε τα ωμά φρούτα και λαχανικά σε διαφορετικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας (π.χ., φρούτο το πρωί και σαλάτα το μεσημέρι).

• καταναλώνετε μικρές ποσότητες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και προτιμήστε τα τρόφιμα που σας είναι πιο εύπεπτα.

• μασάτε αργά για να διευκολύνετε την πέψη των τροφών.

Εάν έχετε προβλήματα δυσκοιλιότητας:

• καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (π.χ., δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, όσπρια κ.ά.).

• κάνετε καθημερινή σωματική δραστηριότητα.

• πίνετε άφθονο νερό.

Στοματική υγεία

Ορισμένα άτομα ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δόντια τους, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την πρόσληψη τροφής. Προτιμήστε σούπες, αλέστε τα τρόφιμα εάν χρειάζεται και μαγειρέψτε τα καλά. Ειδικότερα:

Λαχανικά: προτιμήστε βραστά ή ψητά ή αλεσμένα λαχανικά (πουρέ), που είναι πιο μαλακά, καθώς και σούπες λαχανικών.

Φρούτα: προτιμήστε ώριμα ή μαλακά φρούτα όπως μπανάνα, ακτινίδιο, ροδάκινο, και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια ή καταναλώστε φυσικό χυμό φρούτων.

Γαλακτοκομικά: προτιμήστε τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα με μαλακή υφή, όπως, π.χ., μυζήθρα, ανθότυρο, γιαούρτι, γάλα, ρυζόγαλο, ή προσθέστε τριμμένο τυρί στο φαγητό σας.

Δημητριακά:

• Βράστε για πολύ ώρα τα δημητριακά, ώστε να μαλακώσουν, π.χ., ρύζι λαπάς.

• Μαγειρέψτε σούπες ή χυλούς από δημητριακά, π.χ., τραχανάς, μακαρονάκι κοφτό, βρόμη.

• Αλέστε τα στο μπλέντερ, π.χ., πουρές πατάτας.

• Βρέξτε τα με νερό ή άλλο υγρό, π.χ., βρεγμένο παξιμάδι, ψωμί βουτηγμένο στο γάλα, φρυγανιές βουτηγμένες στο τσάι κ.ά.

Κρέας:

• Προτιμήστε μαλακά κρέατα χωρίς ίνες ή κιμά από κρέας.

• Μαγειρέψτε το κρέας για πολύ ώρα σε σιγανή φωτιά για να μαλακώσει.

• Αναμείξτε το κρέας ή το κοτόπουλο στο μπλέντερ με διάφορα λαχανικά, ρύζι ή πατάτες.

• Μαγειρέψτε σούπες με κρέας ή κοτόπουλο, π.χ., κρεατόσουπα, κοτόσουπα.

• Προτιμήστε αυγό ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης.

Ψάρια: προτιμήστε ψάρια χωρίς πολλά κόκαλα, βράστε τα καλά και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια.

Ξηροί καρποί: αλέστε τους στο μπλέντερ. Εναλλακτικά, μπορείτε να καταναλώσετε ταχίνι.

Προσπαθήστε να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή και να μην παραλείπετε γεύματα. Επίσης οι ειδικοί συνιστούν να είστε δραστήριοι, να βρίσκεστε σε ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον και να κρατάτε επαφή με τους συγγενείς και τους φίλους σας.

Τέλος, η λήψη ορισμένων φαρμάκων ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα, όπως ξηροστομία, γαστρεντερικές διαταραχές, δυσφαγία, ανορεξία κ.ά. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάποιο σύμπτωμα από τα παραπάνω, ζητήστε από τον γιατρό σας να επαναξιολογήσει τα φάρμακα που λαμβάνετε.

Πηγή: Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί

Ξεκινήστε τη νέα χρονιά με δέκα αλλαγές στη διατροφή σας





1. Τρώτε ποικιλία τροφίμων

Αν φάγατε μεσημεριανό με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, φάτε ένα χαμηλό σε λίπος βραδινό. Αν μια μέρα φάτε μια μεγάλη μερίδα κρέατος για βραδινό, προτιμήστε ίσως το ψάρι την επόμενη μέρα.

2. Βασίστε τη διατροφή σας σε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες

Δοκιμάστε επίσης ψωμί, ζυμαρικά και άλλα δημητριακά ολικής άλεσης για να αυξήσετε την πρόσληψη ινών.

3. Απολαύστε πολλά φρούτα και λαχανικά

Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες ημερησίως.

4. Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος

To υπερβάλλον σωματικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές και ο καρκίνος. Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας καλός τρόπος να αυξήσετε τις θερμίδες που δαπανάτε και μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ωραία.

5. Τρώτε μέτριες μερίδες – μειώστε κάποια τρόφιμα, μην τα αποκλείσετε

Αν κρατάτε το μέγεθος της μερίδας σε λογικά επίπεδα, είναι ευκολότερο να τρώτε όλα τα τρόφιμα που σας ευχαριστούν χωρίς να χρειαστεί να αποκλείσετε κάποια.

6. Τρώτε συχνά γεύματα

Η παράλειψη γευμάτων, ειδικά του πρωινού, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη πείνα η οποία συχνά έχει ως αποτέλεσμα την υπερφαγία.

7. Πίνετε πολλά υγρά

Οι ενήλικοι πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 1.5 λίτρο υγρών ημερησίως.

8. Κινηθείτε

Η μέτρια σωματική δραστηριότητα βοηθά στην καύση αυτών των επιπλέον θερμίδων. Είναι επίσης καλή για την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα και για τη γενικότερη υγεία και ευεξία.

9. Κάντε τις αλλαγές σταδιακά

Οι σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι πιο εύκολες από τις δραστικές αλλαγές αμέσως.

10. Κρατήστε ισορροπία 

Μην νιώθετε ενοχές για τα τρόφιμα που σας αρέσουν αλλά καταναλώστε τα με μέτρο και επιλέξτε άλλα τρόφιμα που θα σας παρέχουν την ισορροπία και την ποικιλία που απαιτούνται για καλή υγεία
.
http://www.capital.gr/health

Λικέρ κεράσι


http://mageirikesdiadromes.gr/

Προστέθηκε από Ε.Φ., Παρασκευή, 02 Αύγουστος 2013
noneΠεριγραφή

Ένα αρωματικό φρουτένιο λικέρ!
Συστατικά

1 κιλό κεράσια πλυμένα και χωρίς κοτσάνια.
1 κιλό ζάχαρη.
1 λίτρο τσίπουρο(Δίχως γλυκάνισο).
2 κούπες νερό.
1 ξύλο κανέλας .
5 γαρύφαλλα.
Άλλα 2 φλιτζάνια ζάχαρη.
Οδηγίες

Βάζουμε σε φιάλη τα κεράσια με το ένα κιλό ζάχαρη και το τσίπουρο. Προσθέτουμε την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Το βάζουμε στον ήλιο και ανακατεύουμε συχνά να διαλυθεί η ζάχαρη.
Μετά 15 μέρες προσθέτουμε άλλο ένα φλιτζάνι ζάχαρη, και μετά 15 μέρες βάζουμε και το δεύτερο φλιτζάνι ζάχαρη. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κάτσει στον πυθμένα η ζάχαρη.
Δυόμιση μήνες μετά από την έναρξη, σουρώνουμε με τουλπάνια η γάζες το λικέρ και το φυλάμε σε μπουκάλια.
Λίγα μυστικά ακόμα


Κάθε φορά που προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζάχαρη, βάζουμε και από ένα φλιτζάνι νερό.
Σχόλια
Βαθμολογήστε και σχολιάστε αυτή τη συνταγή
Σχόλιο από Hlianna , Πέμπτη, 12 Ιούνιος 2014
Το νερό στη συνταγή πότε μπαίνει;
Σχόλιο από Ε.Φ. , Παρασκευή, 13 Ιούνιος 2014
Κάθε φορά που προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζάχαρη βάζουμε και από ένα φλιτζάνι νερό.

Toύρτα των ....αγγέλων



Προστέθηκε από Hlianna, Σάββατο, 16 Οκτώβριος 2010 Μέση βαθμολογία / 5
κανέναςΠεριγραφή

Μια τούρτα ανάλαφρη, εντυπωσιακή σε όγκο, νόστιμη και υγιεινή, διότι δεν περιέχει λιπαρά και χολιστερόλη. Μια βάση τούρτας σε πολλές παραλλαγές!
Συστατικά

12 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
3 βανίλιες σκόνη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
¾ της κούπας ζάχαρη ψιλή
Μισή κούπα ζάχαρη άχνη
1,5 κ. γλ. Κρεμόριο από τα σούπερ μάρκετ
¼ κ. γλ. Αλάτι
1 κουτί 500 γρ. φυτική ρευστή κρέμα γάλακτος κρετόρε, που θα την χτυπήσουμε στο μίξερ με 3-4 κ.σ. ζάχαρη άχνη και 2 βανίλιες.
1 κουτί ανανά σε σιρόπι ή άλλου είδους κομπόστα σε κομματάκια ή φρέσκιες φράουλες
Κερασάκια μαρασκίνο για το χρώμα ψιλοκομμένα
Οδηγίες


Χρησιμοποιούμε φόρμα βαθιά και με αποσπώμενο πάτο, αβουτύρωτη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την άχνη.
Στο μίξερ χτυπάμε δυνατά τα ασπράδια με το κρεμόριο και το αλάτι μέχρι να πήξουν αρκετά. Ρίχνουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη την ψιλή και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να έχουμε μια μαρέγκα λευκή, πηκτή και γυαλιστερή που να στέκεται. Συνολικός χρόνος χτυπήματος περίπου 15 λεπτά.
Σταματάμε το χτύπημα και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά το αλεύρι λίγο λίγο στη μαρέγκα. Το ανακάτεμα το κάνουμε απαλά από κάτω προς τα πάνω με αργές κινήσεις για να μη μας ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
Βάζουμε το μείγμα μας σε αβουτύρωτη φόρμα ειδική για άγγελος τούρτα που είναι βαθιά ή σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο κοινή αλλά χωρίς σχέδιο βαθιά όμως.
Ψήνουμε στους 180ο περίπου 40 λεπτά. Δοκιμάζουμε προς το τέλος του χρόνου αυτού, αν η οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή είναι έτοιμο, αν όχι, συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ψήσιμο.


Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και όπως είναι με τη φόρμα το αναποδογυρίζουμε αμέσως σε σχάρα μαζί με τη φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν κρυώσει, με τη βοήθεια του μαχαιριού ξεκολλάμε τα τοιχώματα του κέικ μας. Επίσης αφαιρούμε και τον πάτο της φόρμας, όπως δείχνει η φωτό.
Βάζουμε το κέικ μας σε πιατέλα και αφαιρούμε με τη βοήθεια πριονωτού μαχαιριού ή κλωστής το 1 / 3 του κέικ μας οριζόντια. Από το υπόλοιπο αφαιρούμε, αφού σκάψουμε, το εσωτερικό του και αφήνουμε ένα εκατοστό από τα τοιχώματά του. Πρώτα καλό είναι να χαράξουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι το ένα εκατοστό από τα τοιχώματα και μετά να αφαιρέσουμε τη γέμιση.
Μερικά κομμάτια από τα κομμάτια κέικ που έχουμε αφαιρέσει, τα βάζουμε και κλείνουμε την τρύπα της φόρμας στο κέντρο.
Χτυπάμε την φυτική κρέμα στο μίξερ στη μεσαία ταχύτητα με τις βανίλιες μέχρι να πήξει ελαφρά. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η σαντιγί μας να στέκεται. Προσοχή μην την παραχτυπήσετε γιατί θα «κόψει».
Στραγγίζουμε πολύ καλά τον ανανά και τον κόβουμε σε μικρά κομματάκια, στεγνώνουμε πάλι σε χαρτί κουζίνας πολύ καλά. Ψιλοκόβω και τα κερασάκια και τα ανακατεύω όλα μαζί με προσοχή στη μισή σαντιγί μας. Κρατώ το άλλο μισό στην άκρη.
Με το μείγμα αυτό, θα γεμίσουμε το χώρο που έχουμε σκάψει στο κέικ μας και θα βάλουμε και σε όλη την επιφάνεια του κομμένου, στη συνέχεια θα σκεπάσουμε με το 1 / 3 του κέικ που έχουμε κρατήσει. Με την υπόλοιπη μισή σαντιγί που κρατήσαμε και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, καλύπτουμε ολόγυρα το κέικ μας. Το στολίζουμε με κομμάτια ανανά και όπως εμείς επιθυμούμε. 


Λίγα μυστικά ακόμα


Μια συνταγή που με λεπτομέρειες είχε δείξει και η Βέφα, αλλά πρωτοέγραψε και η Χρύσα Παραδείση για αυτήν το 64. Η αναζήτηση στο νετ μου πρόσθεσε πολλές γνώσεις σχετικά με αυτό το κέικ, παντεσπάνι.
Η συνταγή είναι βασισμένη στo αμερικάνικο κέικ τροφίμων Angel, συνταγή του 19ου αιώνα, που στην ουσία είναι ένα παντεσπάνι φτιαγμένο σε ειδική φόρμα και μπορούμε να κάνουμε πολλές παραλλαγές με αυτό. Καλό είναι να έχουμε την ειδική φόρμα για αυτό το κέικ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φόρμα σιλικόνης, αλλά το κέικ μας θα «καθίσει» λίγο. Αν δεν μας πειράζει, ας το φτιάξουμε και εκεί

Άλλες παραλλαγές
Μπορούμε αυτή τη γέμιση να την χρησιμοποιήσουμε σε αυτό το κέικ, αφού το χωρίσουμε σε τρεις πάτους.
Μπορούμε να χωρίσουμε το κέικ σε 3 πάτους και να βάλουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας. Μια καλή ιδέα είναι είναι και λέμον καρτ στα ενδιάμεσα στρώματα και από έξω σκέτη σαντιγί.
Μπορούμε να αδειάσουμε το εσωτερικό του κέικ και να το γεμίσουμε με παγωτό και να μπει στην κατάψυξη. Λίγη ώρα πριν να το σερβίρουμε, το βγάζουμε εκτός ψυγείου και το σερβίρουμε
Μπορούμε να το αφήσουμε άκοπο και να το περιχύσουμε με διάφορες σάλτσες φρούτων που θα φτιάξουμε εμείς.
Μπορούμε να το αφήσουμε άκοπο και να το περιχύσουμε με γλάσο λεμονιού και να έχει θαυμάσια γεύση και έτσι
Επίσης να τυλίξουμε με σκέτη σαντιγί.

Για το γλάσο λεμονιού
Ανακατεύουμε 1,5 κούπα ζάχαρη άχνη, 1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού και 2 κ.σ. χυμό λεμονιού και προαιρετικά μαζί 2 κ. σ. βούτυρο
Θέλουμε να έχει μέτρια πυκνότητα ώστε όταν το περιχύσουμε να τρέξει παχύρευστο στα πλάγια του κέικ. Στην περίπτωση που είναι αραιό, προσθέτω ζάχαρη επιπλέον.
Επειδή η υφή του είναι σαν βαμβάκι, το κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι.

http://mageirikesdiadromes.gr/recipes/toyrta-ton-aggelon.html

Παύλοβα η αιθέρια




Προστέθηκε από Ε.Φ., Παρασκευή, 22 Μάρτιος 2013
noneΠεριγραφή

Αέρινο γλυκό, σαν πούπουλο!
Συστατικά


6 ασπράδια αυγού.
200 γραμμάρια ζάχαρη.
200 γραμμάρια άχνη.
Άλλα 50 γραμμάρια άχνη.
250 κρέμα γάλακτος.
1 κιλό φράουλες
.
Οδηγίες

Χτυπάμε τα ασπράδια με την ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα. Σταματάμε και ανακατεύοντας με σπάτουλα προσθέτουμε την άχνη λίγη-λίγη.
Βάζουμε σε ρηχό ταψί με λαδόκολλα την μαρέγκα σε στρογγυλό σχήμα. Ψήνουμε 4 ώρες σε θερμοκρασία 90 βαθμών. Αφήνουμε να κρυώσει μέσα στον σβηστό φούρνο.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή κρέμα δίχως ζάχαρη. Την προσθέτουμε επάνω στην παύλοβα.
Χωρίζουμε τις φράουλες στην μέση ,και βάζουμε τις ομοιόμορφες επάνω στην τούρτα, φυσικά αφου τις καθαρίσουμε.
Τις υπόλοιπες τις περνάμε από το μούλτι και τις βράζουμε για λίγα λεπτά με τα άλλα 50 γραμμάρια άχνης.
Αφού κρυώσει η σάλτσα γαρνίρουμε μαυτήν την Παύλοβα μας! Τρώγεται φρέσκια.
Λίγα μυστικά ακόμα


Η συνταγή είναι του Παρλιάρου.http://mageirikesdiadromes.gr/

Νηστήσιμο κέικ με αλεύρι Ολικής άλεσης και χυμό φρούτων ή ροδάκινου





Υλικά

1 φλυτζ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

11/2 φλυτζάνι χυμό της αρεσκείας μας ( ροδάκινο ή χυμό ανάμεικτων φρούτων χωρίς ζάχαρη,

1 κουταλάκι μπέικιν και λίγη σόδα διαλυμένη στο χυμό

ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλλι

αποξηραμένα και σταφίδες άσπρες ( στο μπλέντερ τριμμένες με λίγο αλεύρι

αλεύρι Ολικής άλεσης 500 γραμμαρια ή όσο πάρει ώστε το μείγμα μας να μην είναι αραιό ,αλλά ούτε και πολύ πηχτό 


κανέλλα, σουσάμι και λίγο ποτό ούζο ή λικέρ της αρεσκείας μας

Εκτέλεση

Αρχικά σε ενα μεγαλο μπωλ ριχνουμε το κοσκινισμενο αλευρι, το μπέικιν τη σόδα διαλυμένη στο χυμό και ανακατεύουμε Πολλοί προσθέτουν λίγο αλάτι ( αν θέλετε κάντε το )

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε  όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.




Το τοποθετούμε σε αλευρωμένη φόρμα ή ταψί στο οποίο στρώνουμε λαδόκολλα για να ξεφορμάρεται εύκολα . και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 55-60 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς

Αν θέλουμε γλασσάρουμε με βανίλια -υποβρύχιο αραιωμένη ελαφρώς με χλιαρό νερό στη φωτιά

Mπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του !

σε αυτή την περίπτωση δεν προσθέτουμε μπέικιν




Καλή σας επιτυχία!
naitsa com  Αθήνα 1999.

Πώς να θεραπεύσετε τους πόνους στις αρθρώσεις σας σε 7 μόλις μέρες!







Η μαγική συνταγή που θα θεραπεύσει τους πόνους στην μέση, στις αρθρώσεις και στα πόδια
σε μόλις 7 ημέρες .


Πριν από καιρό διάβασα τη συμβουλή ενός στρατιωτικού γιατρού σχετικά με το πώς να
κρατήσετε τις αρθρώσεις σας σε καλή κατάσταση και ταυτόχρονα να εξαλειφθούν πολλά
από τα προβλήματα που συνδέονται με αυτά. Έλεγξα για τον εαυτό μου, τους φίλους μου
και ο ίδιος πεπεισμένος ότι αυτή η συνταγή ήταν πραγματικά – ένα θαύμα!
Εάν έχετε προβλήματα με στις αρθρώσεις, την πλάτη, τα πόδια, ή το λαιμό, αυτή είναι
η συνταγή για εσάς.



Η συνταγή έχει ως εξής:


– Σε Κάθε κατάστημα μπορείτε να αγοράσετε 150 γρ βρώσιμη ζελατίνη (150γρ
– για θεραπεία ενός μήνα.


– Το βράδυ, ρίξτε 5 γρ ζελατίνη (σε δύο επίπεδα κουταλάκια του γλυκού) και
ένα τέταρτο φλιτζάνι κρύο (από το ψυγείο) νερό.


– Ανακινείστε και αφήστε το να σταθεί μέχρι το πρωί (εκτός ψυγείου).


– Η ζελατίνη θα διογκωθεί και θα μετατραπεί σε ζελέ τη διάρκεια της νύχτας.


– Το πρωί, πιείτε το μείγμα με άδειο στομάχι. Μπορείτε να προσθέσετε χυμό
και να φτιάξετε ένα μείγμα μελιού με νερό ή να ανακατέψετε με γιαούρτι ή ξινή κρέμα.
Ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο της αρεσκείας σας..


– Όσοι άνθρωποι παραπονέθηκαν για πόνο στις αρθρώσεις, την πλάτη, τα πόδια,
πόνο στη σπονδυλική στήλη, το λαιμό κλπ μετά από μια εβδομάδα παύουν να υφίστανται.


-Η Διάρκεια της θεραπείας είναι ένας μήνας. Επαναλάβετε ξανά σε 6 μήνες.
Αυτός είναι ένας τρόπος για την αποκατάσταση της «λίπανσης» των αρθρώσεων.


Γιατί είναι η ζελατίνη είναι τόσο ευεργετική για τις αρθρώσεις;


Ζελατίνη – ένα προϊόν ζωικής προέλευσης, που λαμβάνεται στο αποτέλεσμα της
επεξεργασίας του συνδετικού ιστού των Μεγάλων κερασφόρων ζώων – τένοντες,
οστά, χόνδρος, κολλαγόνο είναι στην πραγματικότητα στην πιο αγνή της μορφή.
Έχει θετική επίδραση στην κατάσταση των εσωτερικών ινών και μικρών σκαφών.


Έχει δύο αμινοξέα: προλίνη και hidrosiprolin(υδροξυπρολίνη), οι οποίες έχουν
θετικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη του συνδετικού ιστού. Ζελατίνης σε θέση
να αυξήσει την ανάπτυξη και την έκταση του συνδετικού ιστού, η οποία είναι πολύ
σημαντική σε νοσούσες αρθρώσεις.


*Η προλίνη (σύντμηση Pro ή P) είναι ένα α-αμινοξύ. Είναι ένα από τα πρωτεϊνογενετικά
αμινοξέα και στο DNA κωδικοποιείται με τα κωδικόνια CCU, CCC, CCA, και CCG.
Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει προλίνη από άλλες ενώσεις, άρα δεν
είναι διατροφικός απαραίτητο αμινοξύ. Είναι το μοναδικό πρωτεϊνικό αμινοξύ
το οποίο ενσωματώνει στο μόριό του μια δευτεροταγή αμίνη, δηλαδή το αμινικό
άζωτο ενώνεται με δύο αλκυλομάδες (R1-N(H)-R2).


*Η υδροξυπρολίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο κολλαγόνο.
Η απέκκριση της υδροξυπρολίνης στα ούρα είναι ένας χρήσιμος δείκτης
του μεταβολισμού
(αποδόμησης) του κολλαγόνου. Αντανακλά τον ρυθμό αποδόμησης των
οστών και έτσι είναι μία καλή εξέταση για την παρακολούθηση της
κατάστασης στη νόσο Paget.


Η ζελατίνη είναι ένα χρήσιμο προϊόν εξαιρετικής ποιότητας
για τη βελτίωση της υγείας:


– Ενισχύει τις αρθρώσεις και καρδιακό μυ
– Βελτιώνει το μεταβολισμό
– Αυξάνει την πνευματική ικανότητα
– Διατηρεί τη κατάσταση του δέρματος υγιή
– Δίνει ελαστικότητα και την αντοχή των τενόντων και των συνδέσμων
– Εμποδίζει την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας
– Οδηγεί σε βελτίωση της ανάπτυξης και τη δομή των μαλλιών και των
νυχιών (βλ σπιτικό σαμπουάν με ζελατίνη και μάσκα ζελατίνη για όλους
τους τύπους μαλλιών)
– Αναντικατάστατο στη δυσπλασία


Ακολουθήστε την συνταγή και θα δείτε ότι τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα.
http://www.sdna.gr/

Κουμ κουάτ: Το εξωτικό, «χρυσό πορτοκάλι» του Ιονίου


Χρώμα, άρωμα, γεύση και μια διαδρομή που ξεκινάει από την Άπω Ανατολή και φτάνει ως τα κερκυραϊκά καντούνια. Μια τόσο μεγάλη ιστορία κλεισμένη σε έναν τόσο μικρό καρπό.


Ταυτισμένο με την Κέρκυρα και τα παραδοσιακά της προϊόντα, το κουμ κουάτ -αυτή η ιδιότυπη ποικιλία μικρού πορτοκαλιού- έχει τις ρίζες του στη μακρινή Κίνα. Η δε κατά λέξη μετάφρασή του από τα κινεζικά (kam kwat) σημαίνει «χρυσό πορτοκάλι». Η βαθιά σχέση που το σύνδεσε με το Νησί των Φαιάκων οφείλεται στο βρετανικό «πέρασμα» από το νησί –άρχισε να καλλιεργείται το 1924 στο βόρειο τμήμα, χάρη στον Βρετανό γεωπόνο Sidney Louis Walter Merlin (σ.σ. τον γνωστό Μέρλιν, που έδωσε το όνομά του και στη δημοφιλή ποικιλία πορτοκαλιών), που «εισήγαγε» το φυτό στο κτήμα του. Έμπειρος επιστήμονας και έμπειρος ταξιδιώτης, ο Μέρλιν, διέκρινε τότε πως υπήρχε μεγάλη επιχειρηματική δυναμική στην καλλιέργεια του φρούτου -δεν μπορούσε βέβαια να φανταστεί πως θα γινόταν σήμα κατατεθέν του νησιού. Κι όμως, το κουμ κουάτ καλλιεργείται έκτοτε εκτεταμένα στη βόρεια πλευρά της Κέρκυρας, στον κάμπο Νυμφών, όπου το έδαφος, το ήπιο κλίμα και το νερό της περιοχής (ειδικά το χειμώνα) ευνοούν την ανάπτυξη και την καρποφορία του. Οι καλλιέργειες καλύπτουν συνολικά πολλές εκατοντάδες στρέμματα, ενώ απ' την ετήσια παραγωγή σημαντικό κομμάτι εξάγεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Σήμερα δεν υπάρχει επισκέπτης του νησιού που να μην έχει δοκιμάσει το παραδοσιακό λικέρ κουμ κουάτ, το γλυκό του κουταλιού και τη μαρμελάδα που φτιάχνεται από το μικρό εξωτικό πορτοκαλάκι. Κάποιοι μάλιστα δεν παραλείπουν να περάσουν κι απ' το εργοστάσιο παραγωγής Κουμ Κουάτ του Μαυρομάτη, προκειμένου να μυηθούν στον αρωματικό κόσμο του εμβληματικού για την Κέρκυρα εσπεριδοειδούς, που απ' το 1994 έχει χαρακτηριστεί προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης).


Η φλούδα κάνει τη διαφορά. Το κουμ κουάτ φτάνει σε ύψος ως και τα 2,5 μέτρα. Τα άνθη του μοιάζουν μ’ αυτά της πορτοκαλιάς, ο καρπός του είναι στρογγυλός ή ωοειδής (ανάλογα με το είδος), έχει πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και διάμετρο που φτάνει τα 4 εκατοστά. Ωριμάζει το Δεκέμβριο και η καταλληλότερη περίοδος για το μάζεμά του είναι τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο ψύχος - περισσότερο απ’ όλα τα εσπεριδοειδή. Επίσης, σε αντίθεση μ’ αυτά, το κουμ κουάτ τρώγεται ολόκληρο, με τη φλούδα του. Ακριβώς αυτή η αντίθεση, της στυφής σάρκας και της παχιάς γλυκιάς φλούδας, είναι ένας γευστικός «δυναμίτης». Χρειάζονται ελάχιστα δευτερόλεπτα για να ανακαλύψει κανείς την ιδιαίτερη γεύση του μικροσκοπικού αυτού φρούτου. Φρέσκια και ξινή, έχει ελαιώδη υφή και αφήνει στη γλώσσα μια πικάντικη και έντονη αίσθηση χάρη στη χημική ουσία citronelly acetate. Λόγω ακριβώς αυτής της οξείας, γλυκόπικρης γεύσης του, λίγοι το προτιμούν ωμό. Οι «μυημένοι» το θεωρούν καταπληκτικό ως επιδόρπιο, είτε ως φρουί γλασέ πάνω από γιαούρτι, παγωτό ή πανακότα είτε μέσα σε κέικ ή τσουρέκι, ενώ ταιριάζει εξαιρετικά με σοκολάτα, καφέ και καραμέλα. Δοκιμάστε το επίσης σε αλμυρό πιάτο και θα σας αποζημιώσει.



Το κερκυραϊκό λικέρ. Το παραδοσιακό ποτό της Κέρκυρας καταλαμβάνει περίοπτη θέση στην κάβα κάθε σπιτιού χάρη στη μοναδική γεύση του, η οποία οφείλεται στα αιθέρια έλαια που περιέχονται στον καρπό και τα άνθη του κουμ κουάτ. Σπαρμένα σ’ όλο το νησί, τα μικρά ποτοποιεία παράγουν το λικέρ με το κρυστάλλινο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα, τα ρωμαλέα αρώματα εσπεριδοειδών και μπαχαρικών και τη γλυκόξινη γεύση. Σερβίρεται είτε σκέτο, με παγάκια, είτε αναμεμειγμένο με χυμούς ή δυνατά ποτά (ουίσκι, βότκα, μπράντι κ.ά.)


Λικέρ κουμ κουάτ
Υλικά: 1 κιλό κουμ κουάτ, 1 κιλό ζάχαρη, 1 λίτρο οινόπνευμα άσπρο, οινοποιίας, 2-3 ξυλάκια κανέλας, 1 βανίλια
Παρασκευή: Πλένουμε τα φρούτα και τα κόβουμε στη μέση. Ρίχνουμε σε γυάλινο βάζο τα κουμ κουάτ, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά και το οινόπνευμα. Κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για ένα μήνα περίπου. Κατόπιν στραγγίζουμε σε καθαρή και αποστειρωμένη φιάλη το λικέρ. Η αποστράγγιση είναι καλό να γίνεται με φίλτρο του καφέ (χάρτινο). Το λικέρ μας είναι έτοιμο!

Γλυκό του κουταλιού κουμ κουάτ
Υλικά: 1 κιλό κουμ κουάτ (κατά προτίμηση μικρά), 1,5 κιλό ζάχαρη, 1.300 γρ. νερό, ο χυμός δύο λεμονιών
Παρασκευή: Ξύνουμε ελαφρά τα κουμ κουάτ στη λεπτή μεριά του τρίφτη και αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο ή με ένα καρφί. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα σκεπασμένα με νερό και τα βράζουμε για 10’. Τα στραγγίζουμε ρίχνοντας ζεστό νερό και τα ξαναβράζουμε για επιπλέον 10’. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ξεπικρίσουν και να μαλακώσουν τα φρούτα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ, σκεπασμένα με κρύο νερό, για μία μέρα. Την επομένη τα στραγγίζουμε καλά και τα πατάμε για να φύγει το νερό από το εσωτερικό τους. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρόλα για να βράσει, για 10’ περίπου. Ρίχνουμε τα κουμ κουάτ και βράζουμε για επιπλέον 15’. Τα αφήνουμε να σταθούν στο σιρόπι μέχρι την επόμενη μέρα. Την επομένη ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.


Μαρμελάδα κουμ κουάτ
Υλικά: 1 κιλό κουμ κουάτ, 2 λίτρα νερό, 1 κιλό ζάχαρη, 1 μεγάλο λεμόνι
Παρασκευή: Κόβουμε στη μέση τα φρούτα και αφαιρούμε τα κουκούτσια (τα κρατάμε στην άκρη). Βάζουμε τα κουμ κουάτ σε μεγάλη λεκάνη και τα σκεπάζουμε με ζεστό νερό. Αλλάζουμε το νερό συχνά για μία μέρα. Την επομένη τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε ή τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε για μία ημέρα. Στη συνέχεια βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κουκούτσια (σε διχτάκι). Βράζουμε για μισή ώρα περίπου και ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας για να διαλυθεί. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να δέσει καλά η μαρμελάδα, ανακατεύοντας συνεχώς. Στο τέλος αφαιρούμε το διχτάκι με τα κουκούτσια. Μόλις κρυώσει, τοποθετούμε τη μαρμελάδα σε γυάλινα, αποστειρωμένα βαζάκια.

Ποια απ' τα παροδοσιακά γλυκά μας παχαίνουν περισσότερο;







Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, βασιλόπτα... Γιορτές χωρίς γλυκίσματα δε γίνονται, ωστόσο δε μας επιβαρύνουν θερμιδικά όλα το ίδιο.

Ένα μεγάλο μελομακάρονο μας δίνει περίπου 130 με 150 θερμίδες κι ένας κουραμπιές 150 με 180 θερμίδες. Μπορεί, ανάλογα το μέγεθος και τη συνταγή, κουραμπιέδες και μελομακάρονα να έχουν κάποιες φορές σχεδόν τις ίδιες θερμίδες, αλλά, όπως σημειώνεται σε σχετικό άρθρο τηςΕφημερίδας των Συντακτών, συγκρίνοντας τη διατροφική αξία τους τα μελομακάρονα υπερέχουν: δεν περιέχουν καθόλου ζωικό λίπος, ενώ περιέχουν πολύτιμα για το καρδιαγγειακό σύστημα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο).

Επίσης, το ελαιόλαδο, η κανέλα, το πορτοκάλι και το μέλι είναι καλές πηγές θρεπτικών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Απ' την άλλη, οι κουραμπιέδες περιέχουν επιβαρυντικά για τον οργανισμό κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη, τα οποία προέρχονται από το ζωικό βούτυρο και τους κρόκους των αυγών.

Οι δίπλες μάς δίνουν τις λιγότερες θερμίδες. Αποδίδουν 87 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια και παρασκευάζονται με βασικά συστατικά το αλεύρι, τα αυγά, το ελαιόλαδο, το μέλι, την κανέλα και τα καρύδια. Περιέχουν, δε, και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (καρύδια). Η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι υψηλή, καθώς τα συστατικά τους, δηλαδή το ελαιόλαδο, τα καρύδια και η κανέλα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Η βασιλόπιτα είναι το πιο παχυντικό γλυκό των εορτών καθώς ένα κομμάτι της μας δίνει πάνω από 380 θερμίδες. Το συγκεκριμένο γλυκό παρασκευάζεται με μεγάλες ποσότητες βουτύρου και αρκετά αυγά, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

http://www.icookgreek.com/

6 διατροφικοί συνδυασμοί που πρέπει να αποφεύγουμε


Κάποιες τροφές συνδυάζονται και ενισχύουν η μία τη δράση της άλλης. Τα χημικά τους συστατικά ενώνονται και μας προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία. Κάποια άλλα φαγητά, όμως, δεν συνδυάζονται καλά, αφήνοντάς μας πρησμένους, αυξάνοντας κατακόρυφα το σάκχαρο και μειώνοντας την απορρόφηση πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.


Δείτε έξι από τους απαγορευμένους συνδυασμούς.

Τσάι + γάλα
Το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τις φλεγμονές με τις οποίες συνδέονται πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης. Προσθέτοντας όμως ακόμα και λίγο γάλα (αγελαδινό ή σόγιας) στην κούπα μας, καταστρέφουμε αυτά τα οφέλη. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος δένονται με τα αντιοξειδωτικά και κάνουν την απορρόφησή τους από τον οργανισμό μας αδύνατη. Επιπλέον, η καφεΐνη του τσαγιού μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου, καθιστώντας και τις δύο τροφές άχρηστες. Μια καλή εναλλακτική είναι να προσθέσουμε στο τσάι μας λίγο λεμόνι – που θα ενισχύσει την αντιοξειδωτική δράση.

Λευκό ψωμί + μαρμελάδα
Από τα πιο κλασικά πρωινά και από τα πιο επικίνδυνα. Οι απλοί υδατάνθρακες εκτοξεύουν τα επίπεδα του σακχάρου. Συνεπώς, όταν τους καταναλώνουμε μαζί (όπως το λευκό ψωμί και την μαρμελάδα – ή, έναν άλλο πιθανό συνδυασμό, αναψυκτικά και τηγανιτές πατάτες) τα αποτελέσματα μπορούν να είναι καταστροφικά. Το σάκχαρο αυξάνεται και το σώμα πρέπει να παράγει ινσουλίνη από το πάγκρεας για να το ελαττώσει. Όταν, εν τέλει, τα επίπεδα του σακχάρου υποχωρήσουν, μαζί του θα πέσουν η ενέργεια και η διάθεσή μας. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, αν συμβαίνει για πολύ καιρό; Το πάγκρεας υπολειτουργεί, ο οργανισμός αναπτύσσει ανοχή στην ινσουλίνη και ακολουθεί ο διαβήτης. Για αυτό είναι σημαντικό να επιλέγουμε ψωμί ολικής άλεσης.

Σαλάτα + dressing χωρίς λιπαρά
Το να αποφεύγουμε τα λιπαρά στη σαλάτα μας είναι μεγάλο λάθος. Πολλά θρεπτικά συστατικά, που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακής νόσου και εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας του ματιού, απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό όταν συνδυάζονται με ένα dressing που έχει πλήρη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως είναι σωστό να πνίγουμε τη σαλάτα μας σε ένα dressing μαγιονέζας—το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη και πιο υγιεινή επιλογή.

Αλκοόλ + καφεΐνη
Πολύ συνηθισμένο φαινόμενο: πίνουμε λίγο κρασί με το φαγητό, μας φέρνει υπνηλία, και μετά θέλουμε μια κούπα καφέ να μας τονώσει. Η ενέργεια που μας προσφέρει η καφεΐνη κατά κάποιο τρόπο κρύβει το πόσο μεθυσμένοι είμαστε, με αποτέλεσμα να μην είμαστε σίγουροι πόσο καλά λειτουργούμε. Το ίδιο συμβαίνει και με ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως βότκα με κάποιο energy drink. Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που συνδυάζουν αυτά τα δύο συστατικά, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν κάποιο ατύχημα.

Όσπρια + κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί περιέχει τανίνες, οι οποίες όταν “μπλέκονται” με σίδηρο που προέρχεται από φυτικές πηγές (όπως αυτόν που βρίσκουμε στα όσπρια) σταματούν την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα, καθώς ο φυτικός σίδηρος αποτελεί ήδη αρκετά δύσκολη ουσία στην απορρόφηση.

Burgers + μπύρα
Άλλος ένας κλασικός αλλά θανάσιμος συνδυασμός. Και οι δύο αυτές τροφές αποδομούνται στο συκώτι, το οποίο βάζει σε προτεραιότητα το αλκοόλ, καθώς αποτελεί τοξίνη για τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει πως τα κορεσμένα, επικίνδυνα λιπαρά του burger θα κυκλοφορούν ανενόχλητα στο σώμα, προσθέτοντας τον εαυτό τους στους ιστούς του λίπους. Οπότε, εκτός του ότι κάνουμε ένα ήδη παχυντικό φαγητό ακόμα χειρότερο, το λίπος κάνει τις τροφές να χωνεύονται πιο αργά, με αποτέλεσμα να νιώθουμε πρησμένοι ακόμα και για ώρες μετά το γεύμα.




Tags: διατροφή, υγεία

http://www.icookgreek.com/

Γλυκά και φαγητά των γιορτών που έφεραν μαζί τους οι Καππαδόκες

Γλυκά και φαγητά των γιορτών που έφεραν μαζί τους οι Καππαδόκες

Παραδόσεις και έθιμα που έρχονται από το βάθος του χρόνου, με ρίζες ή επιρροές από την Αρχαιότητα, τη θρησκεία και την ιστορία ενός τόπου μακρινού, έφεραν μαζί οι πρόσφυγες του 1924 από τη Καισάρεια της Καππαδοκίας στη νέα τους πατρίδα, τη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων.



Οι πρόσφυγες, άνθρωποι με μεγάλη πίστη, είχαν πρώτη προτεραιότητα να χτίσουν ένα ναό αφιερωμένο στον «δικό τους Άγιο», τον επίσκοπο Καισαρείας Μέγα Βασίλειο. Από τα πρώτα Χριστούγεννα της εγκατάστασης έως σήμερα, οι κάτοικοι της Νεοκαισάρειας στήνουν στην πλατεία του χωριού δύο καλύβες. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στη γέννηση του θείου βρέφους. Η δεύτερη είναι αφιερωμένη στον άγιο της Πρωτοχρονιάς, τον Μέγα Βασίλειο. «Για να μας θυμίζει ότι έρχεται από την Καισάρεια –όπως λένε τα κάλαντά μας–, κρατάει πένα, χαρτί και βιβλία, είναι φιλάνθρωπος, φοράει μόνο το ράσο του, χωρίς να σέρνουν το έλκηθρο τάρανδοι και ελάφια», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων Αναστασία Παπάζογλου. Πιστή στην παράδοση, η κάθε οικογένεια στην Νεοκαισάρεια τηρεί με ευλάβεια τα έθιμα της πατρίδας. Τις ημέρες των γιορτών, γλυκά και φαγητά έχουν το δικό τους συμβολισμό.




Το χερσέ (σιτάρι μαζί με κοτόπουλο) οι πρόσφυγες το θεωρούν φαγητό ευλογημένο από την Παναγιά. Οι νοικοκυρές μαγειρεύουν το χερσέ την παραμονή των Χριστουγέννων· προτού σερβίρουν την οικογένειά τους, πηγαίνουν πιάτα με φαγητό στους γείτονες. Το σιτάρι (τροφή για τα ζώα) και το κοτόπουλο (τροφή για τους ανθρώπους) συμβολίζουν την επάρκεια των αγαθών στο κάθε σπίτι. Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία βρήκε τη συγκεκριμένη τροφή κοντά στη φάτνη, ταΐστηκε και τάισε. Γι’ αυτό είναι το ευλογημένο φαγητό των Καππαδόκων, γι’ αυτό και το μοιράζουν.

Ο κετές και το σινί. Εδέσματα των γιορτών, που δεν λείπουν από κανένα σπίτι, είναι ο κετές και το σινί. Το σινί γίνεται με χειροποίητο φύλλο, καρύδια και καμένο αλεύρι. Ο κετές είναι ένα είδος άγλυκου κουραμπιέ ή μπουγάτσας – το μυστικό του βρίσκεται στο βούτυρο και στο καμένο αλεύρι.




Ο καϊγκανάς, μια παραλλαγή ομελέτας με αυγά, αλεύρι και μέλι (το φούστορον των Ποντίων) θεωρούνταν φαγητό του γάμου και των γεννήσεων. Την ημέρα του γάμου τάιζαν με τη συγκεκριμένη ομελέτα τον γαμπρό, ενώ το ίδιο φαγητό έστελναν σε φίλους και συγγενείς για να γνωστοποιήσουν τη γέννηση των παιδιών. Στην Καππαδοκία, καϊγκανά ετοίμαζαν την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων σε ανάμνηση της λεχώνας Παναγίας.

Ο «ντολμάς του Αϊ-Βασίλη». Η μαγείρισσα Σούλα Μπόζη αναφέρει ότι ένα άλλο γιορτινό φαγητό ήταν ο «ντολμάς του Αϊ-Βασίλη». Γέμιζαν ένα ολόκληρο αρνί, ή μόνο τα δύο πλευρά του, με ρύζι ή πλιγούρι, με κρεμμύδια, φουντούκια, καρυδόψιχα, σταφίδες και μπαχαρικά. Το έραβαν και το έψηναν όρθιο και σκεπασμένο μέσα στο ταντούρι, από το βράδυ έως το πρωί της επόμενης μέρας. Το ρύζι και οι ξηροί καρποί της γέμισης συμβόλιζαν την προσδοκία για αφθονία (μπερεκέτι).




Βασιλόπιτα, παράδοση άρρηκτα συνδεδεμένη με την Καισάρεια. Από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι που στρώνεται στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων δεν λείπει η βασιλόπιτα, η «ιστορία» της οποίας είναι συνδεδεμένη με την Καισάρεια. Η παράδοση λέει ότι όταν ξεκίνησαν οι διωγμοί των χριστιανών επί του Επισκόπου Βασιλείου, για να σώσουν την πόλη τους μάζεψαν χρυσαφικά με σκοπό να τα προσφέρουν ως αντάλλαγμα. Όταν ο τύραννος ηγεμόνας και οι στρατιώτες του λεηλατούσαν την Καισάρεια, μια μεγάλη λάμψη στον ουρανό και ένα χρυσός καβαλάρης, ο μάρτυρας Άγιος Μερκούριος, τους αφάνισε και σταμάτησε την καταστροφή. Έτσι, τα χρυσαφικά που είχαν συγκεντρωθεί έπρεπε να επιστραφούν στους χριστιανούς της πόλης.
Επειδή ήταν πολύ δύσκολο να γίνει δίκαιη επιστροφή, ο Επίσκοπος Βασίλειος πρότεινε να ζυμώσουν οι γυναίκες μικρές πίτες μέσα στις οποίες τοποθέτησε ένα χρυσαφικό και τις μοίρασε στους πιστούς. Ως εκ θαύματος ο καθένας βρήκε μέσα στην πίτα ό,τι ήταν δικό του. Από τότε η βασιλόπιτα με το «φλουρί» συμβολίζει τη χαρά, τη δικαιοσύνη και την ηρεμία στο κάθε σπίτι.

http://www.icookgreek.com/

Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο





Υλικά

1 φρέσκο λάχανο , 1/2 κουτάλα ελαιόλαδο
Ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό ( αν θέλουμε το βάζουμε για 5 λεπτά σε νερό να φύγει η σπιρτάδα )

Για τη γέμιση

1 φλιτζάνι ρύζι .
1 κρεμμύδι ξερό και 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ,όλα ψιλοκομμένα
λίγο άνηθο και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένα
ελαιόλαδο 1/2 κουτάλα
αλάτι, πιπέρι
1 ασπράδι ια να δέσουν τα υλικά μας

Για το αυγολέμονο
αυγά 1 ή 2 κρόκοι
1 ,5 στιμμένο λεμόνι , αλεύρι


Εκτέλεση

Χαράζουμε κυκλικά το λάχανο, με μαχαίρι. και αφαιρούμε το κοτσάνι .Με το άνοιμα προς τα κάτω , τοποθετούμε το λάχανο , σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. και το αφήνουμε περίπου ένα τέταρτο να μαλακώσει .

Ανακατεύουμε στο μπολ όλα τα υλικά της γέμισή μας .Παίρνουμε μια κουταλιά για να γεμίσουμε ένα ένα τα φύλλα του λάχανου .Τα γεμίζουμε ,διπλώνοντάς τα προσεκτικά ,σε ντολμαδάκια.
Στρώνουμε τα ντολμαδάκια. ,στη σειρά τον ένα κοντά στον άλλο , σε μια κατσαρόλα και καλύπτουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.και   περιχύνουμε με ζωμό ή με νερό, ίσα που να σκεπάζονται .
Προσθέτουμε το λαδάκι μας ,αλάτι πιπέρι και ότι αρωματικό θέλουμε ( άνηθο, μαϊντανό, καροτάκι ,ψιλοκομμένα
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε περίπου και 3 τέταρτα με μια ώρα
Στο τέλος και  αφού το κατεβάσουμε απ τη φωτιά για να μην μας κόψει το αυγό  ,περιχύνουμε με το αυγολέμονο
Για το αυγολέμονο,
Χτυπάμε τους κρόκους με το χυμό 2 λεμονιών προσθέτοντας 4 κ.σ. ή περισσότερο αλεύρι. και με τον χυλό περιχύνουμε το φαγητό μας κουνώντας την κατσαρόλα μας για να πάει παντού.
Αν θέλουμε με το ρύζι βάζουμε και κιμά φρέσκο
Αν πάλι θέλουμε το φαγητό μας να είναι νηστήσιμο , αφαιρούμε τα αυγά και τον χυλό μας τον κάνουμε με λεμόνι χυμό λαχανικών και αλεύρι



καλή επιτυχία !!!

Συνταγή της μητέρας  ( Λευκάδα 1960 ) κ Κατερίνας Σταύρακα  Περδικάρη