Το πέρασμα του χρόνου επηρεάζει και την πρόσληψη τροφής. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η μειωμένη όσφρηση, τα προβλήματα δυσπεψίας, η στοματική υγιεινή, η λήψη φαρμάκων, κοινωνικοί παράγοντες και αλλαγές στην ζωή μετά τα 65 μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια ενός γεύματος αλλά και την ικανότητα της διατροφής.
Η γεύση και η όσφρηση μειώνονται με την ηλικία. Περίπου ένα στα τέσσερα άτομα παρουσιάζει μειωμένη ικανότητα να αντιληφθεί μία ή περισσότερες από τις βασικές γεύσεις (γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό) σε ικανοποιητικό επίπεδο.
• Χρησιμοποιείτε μυρωδικά, μπαχαρικά, κρεμμύδι, σκόρδο, χυμό ντομάτας και λεμονιού, τα οποία προσδίδουν επιπλέον γεύση στα φαγητά.
• Τρώτε αργά, ώστε να αντιλαμβάνεστε καλύτερα τις γεύσεις και τα αρώματα των τροφίμων.
Η κινητικότητα του εντέρου και η απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να μειωθεί με την ηλικία.
Εάν έχετε προβλήματα δυσπεψίας (π.χ., πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, καούρες):
• μαγειρεύετε αρκετή ώρα το φαγητό.
• μοιράζετε τα ωμά φρούτα και λαχανικά σε διαφορετικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας (π.χ., φρούτο το πρωί και σαλάτα το μεσημέρι).
• καταναλώνετε μικρές ποσότητες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και προτιμήστε τα τρόφιμα που σας είναι πιο εύπεπτα.
• μασάτε αργά για να διευκολύνετε την πέψη των τροφών.
Εάν έχετε προβλήματα δυσκοιλιότητας:
• καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (π.χ., δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, όσπρια κ.ά.).
• κάνετε καθημερινή σωματική δραστηριότητα.
• πίνετε άφθονο νερό.
Στοματική υγεία
Ορισμένα άτομα ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δόντια τους, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την πρόσληψη τροφής. Προτιμήστε σούπες, αλέστε τα τρόφιμα εάν χρειάζεται και μαγειρέψτε τα καλά. Ειδικότερα:
Λαχανικά: προτιμήστε βραστά ή ψητά ή αλεσμένα λαχανικά (πουρέ), που είναι πιο μαλακά, καθώς και σούπες λαχανικών.
Φρούτα: προτιμήστε ώριμα ή μαλακά φρούτα όπως μπανάνα, ακτινίδιο, ροδάκινο, και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια ή καταναλώστε φυσικό χυμό φρούτων.
Γαλακτοκομικά: προτιμήστε τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα με μαλακή υφή, όπως, π.χ., μυζήθρα, ανθότυρο, γιαούρτι, γάλα, ρυζόγαλο, ή προσθέστε τριμμένο τυρί στο φαγητό σας.
Δημητριακά:
• Βράστε για πολύ ώρα τα δημητριακά, ώστε να μαλακώσουν, π.χ., ρύζι λαπάς.
• Μαγειρέψτε σούπες ή χυλούς από δημητριακά, π.χ., τραχανάς, μακαρονάκι κοφτό, βρόμη.
• Αλέστε τα στο μπλέντερ, π.χ., πουρές πατάτας.
• Βρέξτε τα με νερό ή άλλο υγρό, π.χ., βρεγμένο παξιμάδι, ψωμί βουτηγμένο στο γάλα, φρυγανιές βουτηγμένες στο τσάι κ.ά.
Κρέας:
• Προτιμήστε μαλακά κρέατα χωρίς ίνες ή κιμά από κρέας.
• Μαγειρέψτε το κρέας για πολύ ώρα σε σιγανή φωτιά για να μαλακώσει.
• Αναμείξτε το κρέας ή το κοτόπουλο στο μπλέντερ με διάφορα λαχανικά, ρύζι ή πατάτες.
• Μαγειρέψτε σούπες με κρέας ή κοτόπουλο, π.χ., κρεατόσουπα, κοτόσουπα.
• Προτιμήστε αυγό ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης.
Ψάρια: προτιμήστε ψάρια χωρίς πολλά κόκαλα, βράστε τα καλά και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια.
Ξηροί καρποί: αλέστε τους στο μπλέντερ. Εναλλακτικά, μπορείτε να καταναλώσετε ταχίνι.
Προσπαθήστε να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή και να μην παραλείπετε γεύματα. Επίσης οι ειδικοί συνιστούν να είστε δραστήριοι, να βρίσκεστε σε ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον και να κρατάτε επαφή με τους συγγενείς και τους φίλους σας.
Τέλος, η λήψη ορισμένων φαρμάκων ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα, όπως ξηροστομία, γαστρεντερικές διαταραχές, δυσφαγία, ανορεξία κ.ά. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάποιο σύμπτωμα από τα παραπάνω, ζητήστε από τον γιατρό σας να επαναξιολογήσει τα φάρμακα που λαμβάνετε.
Πηγή: Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί