Μια εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο κέϊκ αμυγδάλου με ελαιόλαδογλασαρισμένο με γλάσο και φιλέ αμυγδάλου. Νόστιμο, εύκολο στη παρασκευή του ευκολοφάγωτο όλες τις ώρες, απ” όλη την οικογένεια.
Υλικά συνταγής
Για το κέϊκ:
1 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλ. τσαγιού θρυμματισμένη σε σκόνη αμυγδαλόψιχα
2 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
3 μεγάλα αυγά
3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλ. τσαγιού + 2 κ.σ. έξτρα ελαιόλαδο
1 κοφτό κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/2 πορτοκαλιού το ξύσμα
1/2 πορτοκαλιού το χυμό
Για το γλάσο:
2 κ.σ. βούτυρο
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. γάλα πλήρες
1 κ.γ. φρέσκο χυμό λεμονιού
1/2 φλ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 °. Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί 23 εκ. με αποσπώμενο πάτο ή ένα κοινό ταψί ίδιων διαστάσεων το οποίο στρώνετε καλά με χαρτί ψησίματος.
Για το κέϊκ αμυγδάλου: Θρυμματίζετε σε σκόνη την αμυγδαλόψιχα στο multi και τη τοποθετείτε σε ένα μέτριο μπολ. Προσθέτετε το αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ και το αλάτι και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Αφήνετε το μπολ στην άκρη.
Ρίχνετε τα αυγά σε μεγάλο μπολ, προσθέτετε τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ για 1 λ. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, χαμηλώνετε στο χαμηλό τη ταχύτητα του μίξερ και χτυπάτε να ενσωματωθεί και πήξει ελαφρώς το μείγμα. Ρίχνετε τη βανίλια, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και χτυπάτε για 1/2 λ ακόμα να ενσωματωθούν.
Τέλος προσθέτετε το μείγμα αλευριού-σκόνης αμυγδαλόψιχας και χτυπάτε πάντα σε χαμηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα μόνο, απλώς για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνεια και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λ περίπου.
Όταν πιέσετε το κέντρο του κέϊκ και αυτό ξαναφουσκώσει και επίσης οι άκρες του κέϊκ θα τραβηχτούν προς τα μέσα και δεν θα ακουμπούν το ταψί, το κέϊκ σας είναι έτοιμο. Βγάζετε το κέϊκ από το φούρνο και το αφήνετε για 10 λ μέσα στο ταψί να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια το ξεφορμάρετε σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει.
Για το γλάσο: Βάζετε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρολίτσα και το λιώνετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το βούτυρο να σιγοβράσει, ανακατεύοντάς το ανά διαστήματα μέχρι να αρχίσει να παίρνει ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Σβήνετε τη φωτιά, βγάζετε τη κατσαρολίτσα από το μάτι και αφήνετε το βούτυρο να “καθίσει” και να μισοκρυώσει για μερικά λεπτά.
Σε ένα μέτριο μπολ κοσκινίζετε τη ζάχαρη άχνη. Ρίχνετε και το γάλα και τα χτυπάτε με σύρμα ή με το μίξερ μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Προσθέτετε σταδιακά και το βούτυρο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί. Δοκιμάστε το μείγμα και προσθέστε μερικές σταγόνες λεμονιού, όσες χρειάζονται για να ισορροπήσετε τη γλυκύτητα.
Ρίχνετε μέσα στο μπολ και φιλέ αμυγδάλου και ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ. Βάζετε το κέϊκ αμυγδάλου σε πιατέλα σερβιρίσματος και το περιχύνετε με το γλάσο [και τα αμύγδαλα]. Το αφήνετε για 10-15 λ να “σταθεί” το γλάσο, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
πηγη
sintayes.gr