Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Πως να βαλετε φόδρα στα πλεκτα σας (Greek Version)

ΣΧΕΔΙΑ ΜΕ ΒΕΛΟΝΕΣ-ΨΕΥΤΚΗ ΚΟΤΣΙΔΑ

Πλέκουμε κοτσίδα απλή, κι εύκολη.

Τι είναι η μπομπότα, το ψωμί των φτωχών, που έτρωγαν στην κατοχή; (συνταγή)



της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, medlabnews.gr

Η μπομπότα είναι μια γλυκιά πίτα, την οποία την έτρωγαν κατά την περίοδο της φτώχειας, της Γερμανικής και Ιταλικής κατοχής.

Στον πόλεμο του 1940 στην Ελλάδα επικρατούσε φτώχεια και ο κόσμος δεν είχε τρόφιμα. (Διαβάστε σχετικά εδώ). Ζούσε από ότι του πρόσφερε η γη. Ένα από τα φυτά που καλλιεργούσε ο λαός τότε το καλαμπόκι. Από νωρίς τον Απρίλιο ξεκινούσε η διαδικασία της σποράς. Τότε δεν υπήρχαν τα τρακτέρ και η κάθε οικογένεια είχε από ένα άλογο. Σε αυτό το άλογο έδεναν πίσω το αλέτρι και όργωναν τα χωράφια και το έσπερναν καλαμπόκι. Το καλοκαίρι το πότιζαν με νερό είτε από το πηγάδι είτε από το ποτάμι.

Το Σεπτέμβριο το θέριζαν και το πήγαιναν στο μύλο με τα άλογα και το έκαναν μπομπότα. Από το μύλο έπαιρναν την μπομπότα σε σακιά και την μετέφεραν στο σπίτι με τα άλογα. Έπειτα η νοικοκυρά έπαιρνε την μπομπότα και την κοσκίναγε μέσα σε μια ξύλινη σκάφη, εκεί ξεχώριζε το αλεύρι που έπεφτε στη σκάφη με το χοντρό αλεύρι όπου το μάζευαν και το έδιναν στα ζώα τους.

Στη συνέχεια στη σκάφη όπου έχε ήδη πέσει το αλεύρι ρίχνανε την ανάλογη ποσότητα ζεστού νερού. Το ανακάτευαν με μια κουτάλα, το ζύμωναν και το βάζανε σε ταψιά. Αφού έχουμε ανάψει ήδη τον φούρνο με τα ξύλα, το έβαζαν με τα ταψιά μέσα στο φούρνο για μισή ώρα και το έψηναν.
Έτσι έφτιαχναν τη μπομπότα, γνωστή ως «ψωμί των φτωχών».

Γίνεται πιο λεπτό από τα συνηθισμένα ψωμιά και πιο πυκνό στην υφή.

Συνταγή

Στην παρακάτω συνταγή πασπαλίζουμε με σουσάμι και σερβίρουμε κρύο.
Συστατικά:
500 γρ. καλαμποκάλευρο
500 γρ. αλεύρι σταρένιο
30 γρ. μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή
1/2 λίτρο ζεστό νερό
2 κ.γλ. αλάτι
1 κ.σ. μέλι
1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Οδηγίες:
1. Ρίχνουμε στο μίξερ το καλαμποκάλευρο και το περιχύνουμε με ζεστό νερό.
2. Ανακατεύουμε να βραχεί όλο και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
3. Πλάθουμε το ψωμί σε ταψάκι Νο 30.
4. Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε σουσάμι.
5. Πατάμε τη ζύμη με τις παλάμες να απλωθεί ομοιόμορφα.
6. Αλείφουμε την επιφάνεια με ζεστό νερό, πασπαλίζουμε σουσάμι και πατάμε με τις παλάμες.
7. Μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε το ψωμί τριγύρω, αρχίζοντας από την περιφέρεια και φτάνοντας μέχρι κάτω.
8. Αφήνουμε αχάραχτο το κέντρο.
9. Αφήνουμε να διπλασιάσει τον όγκο του, και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 30 λεπτά περίπου.

Ωμοφαγικό banoffee



Γράφτηκε από την Δωροθέα




Βάση :

. 1 φλιτζάνι καρύδια . 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα

. 1 φλιτζάνι χουρμάδες μουλιασμένους σε νερό για 20 λεπτά

. 1 κουταλιά λάδι καρύδας λιωμένο. πρέζα αλάτι

Κρέμα :

. 1,5 φλιτζάνι κάσιους μουλιασμένα σε νερό για 4-6 ώρες

. 1/3 φλιτζάνι νερό. 1 κουταλιά σιρόπι σφενδάμου

. 1/4 φλιτζάνι λάδι καρύδας λιωμένο

. 2 κουταλιές χυμό λεμόνι . 1 κουταλακι εκχύλισμα βανίλιας



Σάλτσα καραμέλας :

. 1/4 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου . 1/4 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου

. 1/4 φλιτζάνι ωμό βούτυρο αμυγδάλου

. 2 χουρμάδες μουλιασμένους σε νερό για 20 λεπτά

. 1 κουταλιά λάδι καρύδας

. 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας . πρέζα αλάτι

. 1-2 μπανάνες σε φέτες

~Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα υλικά για τη βάση.

~Απλώνουμε το μίγμα σε μία φόρμα 

με αποσπωμενη βαση - 18 εκ.

~Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα υλικά της κρέμας 

και την απλώνουμε πάνω απο τη βάση.

~Τοποθετούμε το γλυκό στην κατάψυξη για μια ώρα.

~Βάζουμε ομοιόμορφα τις φέτες μπανάνας.

~Πολτοποιούμε τα υλικά της σάλτσας και περιχύνουμε

 το γλυκό μας.

~Πασπαλίζουμε με ωμό κακάο και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Παραδοσιακά Ελληνικά φαγητά που χάθηκαν με τα χρόνια




Ελλάδα
07/10/2018 - 22:00


Η μπομπότα, η θρεψίνη, το ζαχαρόψωμο και άλλα τρόφιμα «των φτωχών» που χόρταιναν τους Έλληνες τον περασμένο αιώνα.

Η μπομπότα



Γνωστή και ως το ψωμί ή η πίτα των φτωχών, η μπομπότα ήταν η εναλλακτική λύση έναντι του σπάνιου σε δύσκολες περιόδους αλευριού από σιτάρι. Ήταν στην ουσία ένας χυλός από καλαμποκάλευρο, αλατισμένο νερό και λάδι, αυγό ή κάποια γέμιση, αν υπήρχε.

Θρεψίνη και πετιμέζι




Ως την δεκαετία του ’60, τότε που δεν υπήρχαν… πραλίνες φουντουκιού και maple syrup για να αλείφουμε στο ψωμί, οι φέτες αλείφονταν κατά κόρον με πετιμέζι ή θρεψίνη. Το πετιμέζι είναι το παχύρρευστο προϊόν που προκύπτει από τον μούστο των σταφυλιών, ενώ η θρεψίνη, που κυκλοφορούσε στο εμπόριο σε κουτί με μια χαρακτηριστικότατη φωτογραφία ενός μικρού παιδιού, ήταν μια κρέμα που αποκαλούταν και σταφιδίνη, επίσης από τα σταφύλια.
Αυτό ήταν το πλέον συνηθισμένο και θρεπτικό κολατσιό των παιδιών τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Ζαχαρόψωμο



Μια φέτα ψωμί με ζάχαρη ήταν ο πιο γρήγορος και οικονομικός τρόπος να ξεκινήσουν τα παιδιά τη μέρα τους πριν φύγουν για το σχολείο, τις περασμένες δεκαετίες. Η «συνταγή» είναι πολύ απλή: Το ψωμί απλώς βρεχόταν ελαφρώς με νερό και πασπαλιζόταν με ζάχαρη.
Τσιγαρίδες


Σε παλαιότερες εποχές ανά την Ελλάδα – και σε κάποιες επαρχίες ακόμη – κάθε οικογένεια είχε το γουρουνάκι της, που «θυσιαζόταν» κοντά στα Χριστούγεννα. Επειδή όμως δεν έπρεπε να πάει χαμένο καθόλου κρέας, τα μικρά κομμάτια από ξύγκι που περίσσευαν, έμπαιναν σε καζάνια με νερό και αλάτι, και προέκυπταν κομμάτια χοιρινού σαν μπέικον, που διατηρούνταν ως και τα επόμενα Χριστούγεννα.

Μπλουγούρι και τραχανάς



Στην ύπαιθρο το μπλουγούρι (γνωστό πλέον ευρέως ως πλιγούρι) και ο τραχανάς ήταν πάντα χειροποίητα και πιο διαδεδομένα από τα ζυμαρικά όπως τα μακαρόνια και το ρύζι που μπήκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην κουζίνα και κέρδισαν το… μονοπώλιο των συνοδευτικών στα πιάτα.
Το πλιγούρι είναι ψιλό δημητριακό από αποξηραμένο σιτάρι και ο τραχανάς, ξινός ή γλυκός, είναι ζυμαρικό φτιαγμένο με αλεύρι και γάλα ή γιαούρτι. Ευτυχώς, τα δύο χαμένα τρόφιμα αυτά, επανήλθαν το τελευταίο διάστημα, ακόμη και στις κουζίνες μεγάλων σεφ, οι οποίοι αποφάσισαν να πρωτοτυπήσουν με μια επιστροφή σε παλιές αξίες, κάνοντας τάση το «τραχανότο» ή βρίσκοντας στο πλιγούρι το «νέο» super food.

Ρεβιθόψωμο



Τα ρεβίθια στην Κατοχή ήταν χρήσιμα ακόμα και για την παρασκευή υποκατάστατου ροφημάτων όπως ο καφές. Αλλά με το συγκεκριμένο όσπριο και αλεύρι, φτιαχνόταν και ψωμί, το λεγόμενο ρεβιθόψωμο το οποίο με λίγο αλεύρι και λάδι, γέμιζε το τραπέζι σε εποχές ανέχειας

Νηστίσιμο κέικ χωρίς αυγά ιδανικό για την περίοδο της νηστείας, αλλά και για υγιεινή διατροφή όλο το χρόνο



Υλικά

1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα

3 Φλιτζάνια 1/2 αλεύρι


3/4 του φλιτζανιού λάδι

1/2 φλιτζάνι ξανθή σταφίδα

1 Φλιτζάνι 1/2 ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού Κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη

1 ποτήρι 1/2 χυμό πορτοκάλι

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μέσα σε μια λεκάνη βάζετε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη και τα δουλεύετε μ ένα χτυπητήρι .Ρίχνετε μέσα και το χυμό του πορτοκαλιού , την καρυδόψιχα το αλευρι με το μπεικιν παουντερ ,την κανέλα και το γαρίφαλο , τα ανακατεύετε και ρίχνετε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα . Ψήνετε το κέικ σε σιγανό φούρνο περίπου 1 ώρα

«Ρεβιθόψωμο της Γιαγιάς» μια ελληνική παραδοσιακή συνταγή που με το πέρασμα τον χρόνων χάθηκε


Από
 Γιώργος Τσελεμεντές
 


PinterestEmail




Υλικά


2 φλιτζάνια ρεβίθια
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα ρεβίθια από βραδύς να τα μουλιάζουμε. Την επόμενη μέρα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Με ένα μίξερ του χεριού αρχίζουμε να τα σπάμε πολύ καλά ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό και χτυπάμε συνεχώς έως που να γίνει ένας παχύς χυλός, που θα μοιάζει με τον χυλό που κάνουμε για τα πάνκε’ι’κς

Προσθέτουμε το λάδι λίγο αλάτι, πιπέρι. Εάν έχουμε χρόνο αφήνουμε για μια ώρα, για να μπορέσει να απορροφήσει λίγο το νερό, αλλιώς μαγειρεύουμε αμέσως.
Γυρίζουμε το φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, 20 εκατοστά περίπου ρίχνουμε ελαιόλαδο για να καλύψουμε το κάτω μέρος του τηγανιού. Ρίχνουμε το μισό μείγμα στο τηγάνι και το απλώνουμε στο μέγεθος του. Προσθέτουμε λίγο φρεσκοκομμένο πιπέρι πάνω και τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου.


Ψήνουμε 8-10 για λεπτά, έως ότου η σόκα θα πάρει ένα χρυσό-καφέ χρώμα γύρω από τις άκρες. Αφαιρούμε από το φούρνο και σερβίρουμε ζεστό. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο μείγμα.


Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ρεβίθια με την ίδια ποσότητα αλεύρι από ρεβίθια και η διαδικασία παραμένει ίδια.


Καλη επιτυχία !!https://www.greekaffair.gr/revithopsomo-tis-giagias/

Πανετόνε: Το Ιταλικό χριστουγεννιάτικο κέικ








Το πανετόνε είναι ένα Μιλανέζικο γλυκό που γευστικά κυμαίνεται ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι. Μια πρώτη εκδοχή της καταγωγής του θέλει την αδερφή Ουγκέτα, μοναχή και μαγείρισσα ενός μοναστηρίου, να δίνει τροφή στους φτωχούς και άστεγους. Όμως μια φορά για καλή τύχη τελικά, είχε λίγα υλικά και ήθελε να φτιάξει γλυκό να μοιράσει στους φτωχούς. Αντί να φτιάξει ψωμί, έβαλε αυγά, ζάχαρη σταφίδες και ψιλοκομμένα ξερά φρούτα και έκανε ένα γλυκό. Μια εναλλακτική εκδοχή της καταγωγής του πανετόνε, στηρίζεται στον μύθο ότι ένας Μιλανέζος αρτοποιός έπρεπε να προσφέρει στον Λουδοβίκο ντι Μόρο τα Χριστούγεννα του 1476 ψωμί. Ο αρτοποιός έπρεπε να προσέχει στο ψήσιμο τις φοκάτσες αλλά τον πήρε ο ύπνος και έκαψε το ψωμί. Βλέποντας ζύμη που είχε περισσέψει, σκέφτηκε να προσθέσει μέλι, σταφίδες, και ζαχαρωμένα φρούτα. Έτσι έκανε ένα γλυκό ψωμί και το παρουσίασε στον Λουδοβίκο σαν ψωμί του Τόνι (Pan di Toni) που αργότερα έγινε Panettone.


Πρόκειται για ένα απολαυστικό γλυκό σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για την Ιταλία. Τα παιδιά το αγαπούν ιδιαίτερα οπότε αξίζει να τους το προσφέρετε στο γιορτινό τραπέζι.

Υλικά:

50γρ μαγιά
40γρ χλιαρό νερό
600 γρ σκληρό αλεύρι
150 γρ άχνη ζάχαρη
5 αυγά
200γρ βούτυρο
Ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα και 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
400γρ cranberries, ξανθές σταφίδες, ψιλοκομμένα ξερά φρούτα (κατά προτίμηση πορτοκάλι)


Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε 100γρ από το αλεύρι για να κάνουμε τo προζύμι. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα. Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτουμε στη ζύμη.


Ζυμώνουμε στο χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο αρκετή ώρα ώσπου να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από το μπολ μας. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα νωπή και αφήνουμε για 8 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν τοποθετούμε τη ζύμη σε μια φόρμα κυλινδρική και την αφήνουμε για ακόμα δύο ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C. Ψήνουμε για μια ώρα περίπου και ξεφορμάρουμε αμέσως. Κόβουμε το πανετόνε αφού έχει κρυώσει εντελώς μετά από 8 ώρες.

Μπομπότα



Η μπομπότα !!!
Το Υγιεινό  γλυκό  της Γερμανικής και Ιταλικής κατοχής
στην Καρυά  της Λευκάδας 
της γιαγιάς Κατερίνας


1/2 κιλό καλαμποκάλευρο
1/2 ποτήριού  λάδι , 
 1/2 ποτήριού  χλιαρό νερό
 σταφίδες μαύρες
λίγη  σόδα  λίγο αλάτι
γαρίφαλο , κανέλα

Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο 
το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά
 μέχρι να διαλυθεί το καλαμπόκι.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά
Βάζουμε να παρει μια βράση ώσπου να αρχίσει να πήζει.
Όταν το μίγμα πήξει το αδειάζουμε σε ένα ταψάκι  λαδωμένο   
ψήνουμε περίπου για 1/2 ώρα  μέχρι να ροδίσει.

γιαγιά  Κατερίνα  Σταύρακα Φτερούη 

Με τα σημερινά δεδομένα μπορούμε να προσθέσουμε 
για άρωμα λίγο Ξύσμα και  χυμό
 πορτοκαλιού