Μια πολίτικη συνταγή
για όλα τα σπίτια ,για κάθε νοικοκυρά !
Μια συνταγή για τη διατήρηση της παράδοσης
που ανάστησε ευτυχισμένες γενιές !
για τα υλικά
2 +2/3 φλ. σιμιγδάλι ψιλό ,
1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
1 φλ. ζάχαρη ,
1 και μισό κουταλάκι baking pawder
1 κουταλάκι σόδα μαγειρική
1 φλ. χυμό από πορτοκάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
λίγη μαστίχα σκόνη , 2 βανίλιες
1 1/2 κουτ. αμμωνία διαλυμένη σε 1 φλ. νερό
30 αμύγδαλα καβουρδισμένα
Για το σιρόπι
2½ φλ. νερό
3 και μισό φλ. ζάχαρη
χυμό λεμόνι { ποσότητα κατά προτίμηση }
1 φλούδα από λεμόνι
Για το νηστίσιμο σάμαλι χωρίς λάδι ανακατεύουμε σε μπολ το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι .
Σε άλλο μπολ, βάζουμε το χυμό ,το νερό με διαλυμένη την αμμωνία και προσθέτουμε τη ζάχαρη , ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί καλά .Στη συνέχεια,ανακατεύοντας πάντα με σπάτουλα προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το baking, τη σόδα, το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα , την αμμωνία διαλυμένη σε 1 φλ. νερό
Πρέπει να ενωθεί το σιμιγδάλι με τα υγρά για να σπάσει κάθε κόμπος του { αν θέλετε χρησιμοποιείτε το μίξερ , αλλά σε ελαφριά ταχύτητα
Αδειάζουμε το Σάμαλι σε πυρέξ με λαδόκολλα ,κόβουμε σε κομμάτια και διακοσμούμε με τα αμύγδαμα
Το αφήνουμε καμιά ώρα να << πιει >> το σιμιγδάλι
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C 50΄, μέχρι να πάρει χρώμα
Ακολουθούμε και εδώ την αρχή γλυκό καυτό , σιρόπι κρύο.
{ Καλό είναι να μείνει μια μέρα πριν σερβιριστεί }
Καλή σας επιτυχία
αρχείο Κατερίνας Σταύρακα .