Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Σάμαλι χωρίς λάδι ! με τα καλούδια του θεού



Μια πολίτικη συνταγή 
για όλα τα σπίτια ,για κάθε νοικοκυρά !
Μια  συνταγή  για τη διατήρηση της παράδοσης 
που ανάστησε  ευτυχισμένες   γενιές   ! 

για τα  υλικά

2 +2/3 φλ. σιμιγδάλι ψιλό  , 
1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
1 φλ. ζάχαρη  ,
1 και μισό κουταλάκι baking pawder 
1 κουταλάκι σόδα μαγειρική
1 φλ. χυμό από πορτοκάλι 
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
λίγη   μαστίχα σκόνη , 2 βανίλιες
1 1/2   κουτ. αμμωνία διαλυμένη σε 1 φλ. νερό
30 αμύγδαλα καβουρδισμένα

Για το σιρόπι
2½ φλ. νερό  
3 και μισό   φλ. ζάχαρη
χυμό λεμόνι { ποσότητα  κατά προτίμηση  } 
1 φλούδα από λεμόνι

Για το νηστίσιμο σάμαλι χωρίς λάδι ανακατεύουμε σε μπολ το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι . 
Σε άλλο  μπολ, βάζουμε το χυμό  ,το  νερό  με διαλυμένη την αμμωνία  και προσθέτουμε  τη ζάχαρη ,  ανακατεύοντας  μέχρι να διαλυθεί  καλά .Στη συνέχεια,ανακατεύοντας πάντα  με σπάτουλα  προσθέτουμε το σιμιγδάλι,  το baking, τη σόδα,  το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα ,  την  αμμωνία διαλυμένη σε 1 φλ. νερό  

 Πρέπει να  ενωθεί το σιμιγδάλι με τα υγρά για να σπάσει κάθε κόμπος  του { αν θέλετε  χρησιμοποιείτε  το μίξερ  , αλλά σε ελαφριά ταχύτητα 

Αδειάζουμε  το   Σάμαλι    σε πυρέξ  με λαδόκολλα ,κόβουμε σε κομμάτια και διακοσμούμε με τα αμύγδαμα  

Το αφήνουμε καμιά ώρα να <<   πιει >>  το σιμιγδάλι 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 170 °C  50΄, μέχρι να πάρει χρώμα 
Ακολουθούμε και εδώ  την   αρχή  γλυκό  καυτό , σιρόπι  κρύο.
{  Καλό είναι να μείνει μια μέρα πριν σερβιριστεί } 

Καλή σας επιτυχία 

αρχείο Κατερίνας Σταύρακα  .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου