Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Επένδυση-μαμούθ: Το μικρό ελληνικό νησί με το VIP Exclusive Club που μπορεί να εκτοξεύσει την ελληνική οικονομία



https://www.cnn.gr/kosmos/story/265094/to-trelo-sxedio-toy-erntogan-poso-tha-kostisei-to-neo-kanali-tis-konstantinoypolis





Ελλάδα

Το πλάνο που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιανουάριο θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά σε 2 χρόνια

Επιμέλεια Menshouse Team



Φανταστείστε γύρω στα 250 άτομα σε ένα μικρό νησί του Ιονίου. Φανταστείτε αυτό το νησί να περιτριγυρίζεται από πανάκριβα σκάφη. Φανταστείτε αυτά τα 250 άτομα να κουβαλάνε στις τσέπες τους το 5% του ελληνικού ΑΕΠ για παράδειγμα.


Φανταστείτε αυτά τα λεφτά να μην τους λείψουν και να έχουν σκοπό να τα ξοδέψουν όλα στην Ελλάδα. Όχι μόνο στη διαμονή τους, μα και σε ψώνια, σε αγορές από μαγαζιά σε παρακείμενα νησιά. Πόσα πολλά θα σήμαινε αυτό για την ελληνική οικονομία σε ένα καλοκαίρι που μπορεί να είναι το πρώτο covid-free μετά από 2 σεζόν;

Ο λόγος για τον Σκορπιό, το νησί που οι Ριμπολόβλεφ έχουν στην κατοχή τους και μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσαν για δικές τους εξορμήσεις είτε φιλοξενούσαν ανά περιπτώσεις φίλους μεγιστάνες ή μπορεί να το νοίκιαζαν σε 1-2 οικογένειες επιχειρηματιών.

Από το καλοκαίρι του 2023 το αργότερο, ίσως και του 2022, ο Σκορπιός δε θα υπάρχει για να φιλοξενεί μόνο τέτοιο αριθμό ατόμων ούτε για να φέρνει με ελικόπτερο τον Καραφώτη ο Ριμπολόβλεφ και να τον έχει να τραγουδάει μόνο για χάρη του.

Σε 2 χρόνια το νησί θα συγκεντρώνει τουλάχιστον 10 πολύ βαρβάτες τσέπες και καμιά 50αριά λιγότερο βαρβάτες, αλλά όλες τους με διάθεση να ξοδέψουν άφθονο χρήμα.

Ένα 5άστερο ξενοδοχείο πιο πάνω κι από τα 5άστερα, με χωρητικότητα 84 κλινών και τουλάχιστον 20 μεγάλες βίλες θα καλύψουν μια έκταση 20.000 τ.μ. μαζί με αθλητικές εγκαταστάσεις, ένα μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου, εκκλησία, θερμοκήπιο, ελικοδρόμιο, κτήριο υποδοχής και αποχώρησης, τεχνητή λίμνη, αμφιθέατρο, αμπελώνες, κέντρο σπα, κινηματογράφο και σαφώς καταστήματα εστίασης. Μια από τις βίλες θα βρίσκεται πιο απομονωμένη πάνω στο λόφο για να προσφέρει θέα στο Ιόνιο Πέλαγος και θα υπάρχουν γενικά διαβαθμίσεις ως προς την ενοικίαση.


Όλα τα παραπάνω θα συνθέσουν τη δημιουργία ενός VIP Exclusive Club, το μεγαλύτερο της Μεσογείου, όπου θα συρρέουν άνθρωποι από το υψηλότερο οικονομικό στάτους του πλανήτη για να διαμένουν είτε για ψυχαγωγία είτε ακόμα και για επιχειρηματικές συναντήσεις.

Εκτιμάται ότι η ενοικίαση μιας βίλας στον Σκορπιό για μια εβδομάδα μπορεί να φτάσει ως και το 1 εκατομμύριο, το οποίο αν πολλαπλασιαστεί επί 40 για παράδειγμα, μιλάμε για ποσό 40 εκατομμυρίων μέσα σε μόνο μία εβδομάδα. Κι αυτό είναι το άμεσο εκτιμώμενο κέρδος.

Αν προστεθούν τα έσοδα στα καταστήματα που θα υπάρχουν εκεί, τα έσοδα από τις ενοικιάσεις σκαφών και τα έσοδα από αγορές σε μαγαζιά σε παρακείμενα νησιά, όπως η Λευκάδα, ή στα παράλια της ηπειρωτικής χώρας, όπως στα Σύβοτα και την Πάργα, ίσως μιλάμε για μια βιομηχανία, για μια επιχείρηση με τρελό τζίρο που θα αποφέρει ένα σημαντικό μέρος εξ αυτών στο ελληνικό κράτος.

Η όλη επένδυση αναμένεται να υλοποιηθεί από την ΜΥΚΗΝΑΙ ΑΕ και το συνολικό της κόστος θα ξεπεράσει τα 165 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την κατασκευή στο ξενοδοχείο και τις βίλες έχει αναλάβει η νορβηγική Snøhetta, η οποία έφτιαξε τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το εντυπωσιακό κτήριο της Le Monde στο Παρίσι, την Όπερα της Νορβηγίας, το campus της Ford και το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο στον κόσμο, στη νοτιοδυτική ακτή της χώρας, στα 5 μέτρα μέσα στο νερό!

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι αυτό το πρότζεκτ θα δημιουργήσει άμεσα 130 νέες θέσεις εργασίας χωρίς να καταστρατηγεί τις περιβαλλοντικές ανάγκες, καθώς έχει βιοκλιματικό σχεδιασμό και τα σχέδια αποτυπώνουν απόλυτο σεβασμό προς το οικοσύστημα του νησιού, όπου άλλωστε υπάρχουν ζώνες οι οποίες θα μείνουν άθικτες.

Το επίσης άξιο αναφοράς είναι πως ο Σκορπιός μπορεί να αποτελέσει τη διώρυγα του πλούτου για όλη τη δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, καθώς τα γύρω μεγάλα νησιά έχουν τέτοιες ομορφιές που μπορεί να «αναγκάσουν» τον οποιονδήποτε εκατομμυριούχο να επεκτείνει την παραμονή του στην περιοχή για περισσότερες μέρες και να ανακαλύψει ομορφιές ή να ερευνήσει πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες σε μια χώρα που ο τουρισμός της θα είναι καταπιεσμένος ελέω πανδημίας και σε εκείνο το χρονικό σημείο αναμένεται να «ξεσπάσει»!


Αν σε αυτή την εικόνα μπει και το μεγαλύτερο κάδρο που αφορά στην επένδυση στο Ελληνικό που τότε έχει προχωρήσει αρκετά, συν την αναβάθμιση της αθηναϊκής ριβιέρας, θα έχουμε δύο πόλους προσέλκυσης επιχειρηματιών που είτε έρθουν για διακοπές είτε για δουλειές, θα βρουν αρκετούς λόγους να έρθουν ξανά και ξανά.
https://menshouse.gr/ellada/141624/to-simadi-toy-skorpioy-pos-ena-mikro-nisi-mporei-na-syntirisei-tin-elliniki-oikonomia-se-epoches-pandimias

To τρελό σχέδιο του Ερντογάν: Πόσο θα κοστίσει το νέο κανάλι της Κωνσταντινούπολης

https://www.cnn.gr/kosmos/story/265094/to-trelo-sxedio-toy-erntogan-poso-tha-kostisei-to-neo-kanali-tis-konstantinoypolis




Newsroom

Ανανεώθηκε: Κυριακή, 09 Μαϊος 2021 11:24

(AP Photo)


Αμετακίνητος στο σχέδιο κατασκευής ενός τεράστιου καναλιού στην Κωνσταντινούπολη εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρά τις αντιδράσεις αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του ετοιμάζεται να δαπανήσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια (13,2 δισ. ευρώ) για το μεγαλόπνοο –κατά άλλους τρελό- έργο του.



Το κόστος του έργου ανακοίνωσε ο Αντίλ Καραϊσμάιλογλου, υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Θα ξεκινήσουμε τις εργασίες για την πρώτη γέφυρα έως τα τέλη του Ιουνίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός, μιλώντας στο TRT την Παρασκευή. Μάλιστα, ο ίδιος αποκάλυψε πως οι συνολικά έξι γέφυρες του καναλιού θα κοστίσουν περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Το κανάλι της Κωνσταντινούπολης, συνολικού μήκους 45 χιλιομέτρων, θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά πριν από 10 χρόνια από τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα τότε είχε παραδεχτεί πως πρόκειται για ένα «τρελό πρότζεκτ».


Σήμερα, αρκετοί επικριτές του έργου εκφράζουν ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο το κανάλι αυτό θα επηρεάσει τη διεθνή συμφωνία για τις μεταφορές διαμέσου του Βοσπόρου και των Στενών των Δαρδανελλίων –μια συμφωνία που υπεγράφη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει από τη συμφωνία, ωστόσο η κυβέρνησή του «βλέπει» την κατασκευή του καναλιού της Κωνσταντινούπολης ως μια εναλλακτική που θα ενισχύσει τον έλεγχο των μεταφορών από και προς τη Μαύρη Θάλασσα.



(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

«Φωνές» από την αντιπολίτευση τονίζουν πως κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει τα εμπορικά πλοία να ακολουθήσουν την εναλλακτική αυτή διαδρομή, με αποτέλεσμα το κόστος της κατασκευής του καναλιού να επιβαρύνει τελικά τους φορολογούμενους.

Υπάρχουν, επίσης, και σοβαρές περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο δήμαρχος της πόλης και σφοδρός πολέμιος του Ερντογάν Εκρέμ Ιμάμογλου, το εν λόγω έργο θα καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα, θέτοντας σε κίνδυνο τα 16 εκατομμύρια κατοίκων της πόλης, και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν, όμως, αρνείται να απαντήσει σε αυτές τις καταγγελίες.

Ο Καραϊσμάιλογλου υποστήριξε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να κατασκευάσει δύο νέα φράγματα, τα οποία θα αντισταθμίσουν τις απώλειες σε νερό λόγω της κατασκευής του έργου.

Κατά τη διάρκεια της 18χρονης παραμονής του Ερντογάν στην εξουσία, η Τουρκία έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια στην κατασκευή τεράστιων και εμβληματικών υποδομών –μεταξύ των οποίων το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, μια νέα γέφυρα πάνω από το Βόσπορο αλλά και τεράστια νοσοκομεία.

Ζαναντού 2.0: Η μάχη για το θησαυρό του Μπιλ Γκέιτς των 35.000 δολαρίων ανά επίσκεψη Tο όνειρο του εργένη ή ο εφιάλτης της νύφης;


https://menshouse.gr/extras/141605/zanantoy-2-0-i-machi-gia-to-thisayro-toy-mpil-gkeits-ton-35-000-dolarion-episkepsi#.YJebG07Ep4o.facebook





Επιμέλεια Menshouse Team


Ηαρχαία πόλη Shangdu της Κίνας, γνωστή επίσης ως Xanadu (ελληνιστί Ζαναντού) ήταν η θερινή πρωτεύουσα της δυναστείας των Γιουάν και έμεινε στην ιστορία ως σύμβολο μεγαλείου και χλιδής.


Αυτό ήταν το όνομα που έδωσε ο Όρσον Γουέλς στο ανάκτορο – έπαυλη του φανταστικού μεγαλοεκδότη Τσαρλς Φόστερ Κέιν, στο κινηματογραφικό αριστούργημα «Πολίτης Κέιν» (1941).

Και προς τιμήν αυτού έτσι τιτλοφορήθηκε (Ζαναντού 2.0.) η ασύλληπτης μεγαλοπρέπειας έπαυλη του Μπιλ Γκέιτς, στα προάστια του Σιάτλ και στις όχθες της λίμνης Ουάσινγκτον. Μια «αυτοκρατορική» κατοικία έξι στρεμμάτων, που μεταξύ άλλων διαθέτει γυμναστήριο με τοίχους επενδεδυμένους με πέτρα από βουνοκορφή των Βραχωδών Ορέων, πισίνα 30 μέτρων, ρυάκι για ψάρεμα πέστροφας και σολομού (!), αίθουσα τραμπολίνου και χώρο περιποίησης spa.

Η οικογένεια Γκέιτς κάλυψε την προσωπική της ζωή κάτω από πέπλο άκρας μυστικότητας και οι λεπτομέρειες του παραθαλάσσιου συγκροτήματος, αξίας 131 εκατ. δολαρίων, είχαν κρατηθεί κρυφές, χάρη και στην αγορά των γύρω οικοπέδων από τους Γκέιτς, προκειμένου να αποκλειστούν επίδοξα «αδιάκριτα» μάτια περιπατητών. Σε ένα φιλανθρωπικό πλειστηριασμό του 2009, η τιμή για την επίσκεψη ενδιαφερόμενων στην έπαυλη ξεκίνησε από τα 5.000 ευρώ και «έκλεισε» στα 35.000!



Δύο χρόνια νωρίτερα πάντως, ένας νεαρός ασκούμενος στη Microsoft εξασφάλισε άδεια για τη δημοσίευση άρθρου στο προσωπικό του μπλογκ, όπου και περιέγραψε την εμπειρία του από την επίσκεψή του στην οικία των Γκέιτς. Όπως είχε αναφέρει, η άμμος της παραλίας στην όχθη της λίμνης εισήχθη από τη Χαβάη, ενώ το σπίτι είναι κατασκευασμένο από ανοιχτόχρωμο ξύλο, το οποίο προέρχεται από το περίφημα έλατο Ντάγκλας. «Διαβαίνοντας την έπαυλη του Γκέιτς είναι σαν να διασχίζεις δρόμο του “Τζουράσικ Παρκ”», έγραφε έμπλεος κατάπληξης ο ασκούμενος.


Αυτό το… φτωχικό αναρωτιούνται πλέον πολλοί σε ποιου το «Ε9» θα καταλήξει μετά την είδηση για το διαζύγιο ανάμεσα στον Μπιλ και τη Μελίντα Γκέιτς.

Το ζευγάρι, το οποίο διαχειρίζεται και θα πρέπει τώρα να μοιράσει (;) μια περιουσία αξίας περίπου 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν είχε κοινό όραμα για τον τόπο κατοικίας του. Η έπαυλη ήταν «το όνειρο του εργένη και ο εφιάλτης της νύφης», ανέφερε το 2008 στο προφίλ της Μελίντα Γκέιτς το περιοδικό Fortune, εξηγώντας ότι διαθέτει «τόσες συσκευές λογισμικού και οθόνες υψηλής τεχνολογίας που αισθανόμουν ότι ζω μέσα σε ένα βιντεοπαιχνίδι».



Αυτή ήταν και η βασική διαφωνία των δύο. Τα έργα είχαν ξεκινήσει προτού ακόμα ο Γκέιτς παντρευτεί την Μελίντα Αν Φρεντς (1994), αλλά ανεστάλησαν μετά την άφιξη της στο Σιάτλ. Η πρώην πια σύζυγος του Αμερικανού μεγιστάνα επέμεινε ότι το σπίτι έπρεπε να είναι κατάλληλο για οικογένεια και όχι συμβατό μόνο για τις ανάγκες ενός «μάγου» των υπολογιστών, ασκώντας επιρροή για την αλλαγή των τελικών σχεδίων.

Ο ίδιος ο Γκέιτς είχε εκφράσει σε βιβλίο του το 1995 το όραμα του για διαμονή σε ένα τεχνολογικό ναό, ένα «έξυπνο σπίτι», που θα επιτρέπει σε ιδιοκτήτες και προσκεκλημένους να επικοινωνούν με συσκευές και κάθε είδους εξοπλισμό χάρη σε αισθητήρες. Ελάχιστοι γνωρίζουν – και όσοι έμαθαν δεν το αποκάλυψαν ποτέ – σε τι ποσοστό πέρασε ο Γκέιτς τις δικές του «τεχνολογικές» αξιώσεις στη σχεδίαση του σπιτιού, το οποίο πιθανόν να είναι και το τελικό κριτήριο για τον επόμενο διαχειριστή του.

Από την άλλη βέβαια, αν πρέπει να μοιράσεις 124 δισεκατομμύρια δολάρια, ίσως και να μην δίνεις… δεκάρα τσακιστή για 131 εκατομμυριάκια.