Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Κολοκύθα, μια παγκόσμια Λατρεία!




Από:Μίνα Κακανιά

Κολοκύθα, μια παγκόσμια Λατρεία!

Τα κολοκυθοειδή, και συγκεκριμένα τα πεπόνια, είναι παλαιόθεν

γνωστά στη Μεσόγειο, αντίθετα με την κολοκύθα που δεν ήρθε

στην χώρα μας παρά τους τελευταίους αιώνες.

Το πιο γνωστό γένος είναι η κολοκύνθη η μείζων (cucurbita maxima στα

λατινικά), με δύο είδη ευρύτερα γνωστά. Το πρώτο είναι η κοινή κολοκύθα,

μεγάλη και σφαιρική με την κιτρινοκόκκινη σάρκα. Από τους σπόρους της

γίνεται ο πασατέμπος. Το δεύτερο, είναι το λιγότερο γνωστό σαρικομόρφι

ή τουρκόσκουφος. Οι κολοκύθες αυτές καλλιεργούνται κυρίως για

διακοσμητικούς σκοπούς. Καλύπτεται από δέρμα έντονης πράσινης

απόχρωσης με κοκκινωπό μίσχο.

Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκα λίγα χρόνια πριν, την εποχή που οι κολοκύθες

είναι στα ντουζένια τους, πιστεύοντας στην αρχή ότι επρόκειτο για κάποιο

άσχημο παιχνίδι μου έπαιζε μια ανώτερη μεταφυσική δύναμη λόγω της

νοσταλγίας που μου γεννούσαν τα αμερικανοτραφή αισθήματά μου.

Όπου κι γυρνούσα ή τουλάχιστον αυτή την εντύπωση είχα έβλεπα

κολοκύθες να μου γνέφουν με νόημα: στις λαϊκές αγορές, στα σούπερ-μάρκετ,

ή στοιβαγμένες σε σωρούς στα φορτηγάκια των γύφτων να

μαραζώνουν στην άκρη του δρόμου.



Εδώ το κατ' εξοχήν αμερικάνικο λαχανικό (ένα από τα πολλά εδώδιμα

του Νέου Κόσμου τα οποία βρήκαν στην Ευρώπη ένα δεύτερο σπιτικό)

έμοιαζαν να είναι εκτός τόπου - όπως άλλωστε κι εγώ. Φαίνεται ότι μου

ήταν γραφτό να είμαι η μόνη ειδήμων στις κολοκύθες που προσπαθούσε

να εξηγήσει τις κρυφές χάρες που διαθέτει αυτό το χονδροειδές λαχανικό

σε κάποιους που πιστεύουν ότι το μόνο που κάνουν οι Αμερικάνοι

με τις κολοκύθες είναι να τις σκαλίζουν αντί να τις μαγειρεύουν και,

όταν ακόμη τις μαγειρεύουν, τα φαγητά τους περιορίζονται στην

κολοκυθόπιτα. Φαίνεται τελικά όμως ότι εγώ ήμουν αυτή που χρειαζόταν

το μάθημα. Το οποίο, όπως τόσα άλλα το έμαθα καλά εδώ στην Ελλάδα.



Περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο, οι Έλληνες

ξέρουν να απολαμβάνουν την κολοκύθα. Μου φαίνεται αρκετά παράδοξο

το αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι Ελληνίδες μαγείρισσες ήταν ανέκαθεν

εξοικειωμένες με τούτο το λαχανικό του Νέου Κόσμου.

Εάν δε εκλάβουμε αυτή καθαυτή την ποικιλία συνταγών ως δείγμα

των χρήσεων που βρίσκει στην κουζίνα, τότε η κολοκύθα ξεπερνά

και αυτή ακόμη την πανταχού παρούσα τομάτα. (Πρόκειται ωστόσο

για ένα σχετικά μικρό μέγεθος στον τομέα της γεωργίας, με μόλις

45.000 στρέμματα καλλιέργειας ανά την χώρα.).









Παρόλα αυτά, υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες τοπικών συνταγών

για του λόγου το αληθές. Η κολοκυθόπιταξεχωρίζει ανάμεσά τους

όντας το φαγητό που βρίσκουμε σε όλη την χώρα σε διάφορες εκδοχές

είτε γλυκιά είτε αλμυρή. Στις γλυκές τις εκδοχές η γέμιση εμπλουτίζεται

συνήθως με καρύδια, αμύγδαλα ή σταφίδες. Στις δε αλμυρές, το τυρί,

τα κρεμμύδια και ο δυόσμος έρχονται να ενισχύσουν γευστικά την

κολοκύθα. Η αγαπημένη μου αλμυρή κολοκυθόπιτα είναι η τυλιχτή

στο πλακερό της Σάμου, ένα κλασικό νησιώτικο έδεσμα.

Ο ρόλος όμως της κολοκύθας στην ελληνική κουζίνα δεν

περιορίζεται στην γέμιση. Ένας από τους καλύτερους μεζέδες

είναι οι τηγανητές φέτες κολοκύθας με σκορδαλιά.




Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι οι Ελληνίδες νοικοκυρές

έχουν προ πολλού επινοήσει τους κολοκυθοκεφτέδες με βάση τη

σάρκα του καρπού την οποία έχουν ξύσει, στραγγίξει και αλατίσει πριν,

συνήθως, την ανακατέψουν με τυρί και μαϊντανό. Ένα από τα πιο ασυνήθιστα

φαγητά μας έρχεται από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Σάμο

και τη Χίο, εκεί όπου την κολοκύθα την ξεφλουδίζουν και την απλώνουν

με τυρί και κρεμμύδια σ' ένα βαθύ τηγάνι σαν ένα είδος τάρτας χωρίς

την κρούστα. Πεντανόστιμη! Υπάρχουν επίσης και ορισμένα ενδιαφέροντα

φαγητά της κατσαρόλας με κολοκύθα. Στην Ικαρία, για παράδειγμα,

οι ντόπιοι μαγειρεύουν κομμάτια κολοκύθας με τομάτα και κρεμμύδια.

Στην Κρήτη, σε μια άλλη ιδιότυπη συνταγή η κολοκύθα βρίσκει

παρηγοριά δίπλα στο πανταχού παρόν χοντρό και το ξινόχοντρο με

σαλιγκάρια. Μακράν όμως, το πιο εξωτικό ελληνικό φαγητό με κολοκύθα,

επίσης από το νησί του Μίνωα, είναι αυτό που συνδυάζει κάστανα,

καυτερές και γλυκές πιπεριές, τα οποία σιγοβράζουν σε τέλεια αρμονία.

Γενικά, δεν είναι και λίγα τα φαγητά αυτά για ένα λαχανικό που έγινε

τόσο πρόσφατα γνωστό στην Μεσόγειο.



http://www.gourmed.gr/


Tips


Σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο, και σε θερμοκρασία 10 έως 20 βαθμούς, η κολοκύθα

μπορεί να συντηρηθεί για πολλούς μήνες.

Αυτό είναι το μπαχαρικό που καίει 3 Φορές περισσότερο λίπος και ρίχνει τη Χοληστερίνη !





Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τότε σίγουρα ακολουθείτε
κάποια δίαιτα και ασκείστε όσο πιο τακτικά μπορείτε. Όμως, υπάρχει ένα μυστικό 
κρυμμένο στο ντουλάπι της κουζίνας σας, το οποίο θα σας βοηθήσει περισσότερο 
από ό,τι φαντάζεστε.

Αυτό είναι το κύμινο! Έρευνα από το πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών
 Shahid Sadoughi στο Ιράν, έδειξε ότι το κύμινο όχι μόνο μειώνει με φυσικό τρόπο
 το επίπεδο κακής χοληστερόλης στο αίμα, αλλά μπορεί να βοηθήσει το άτομο να
 κάψει μέχρι και 3 φορές περισσότερο λίπος.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 88 υπέρβαρων
 ή παχύσαρκων γυναικών, τις οποίες χώρισαν σε 2 ομάδες. Και οι δύο ομάδες ακολού-
ησαν  ισορροπημένη διατροφή και μείωσαν τις θερμίδες που κατανάλωναν καθημερινά
 κατά 500. Αλλά τα μέλη της 2ης ομάδας, εκτός από αυτό, είχαν οδηγία να καταναλώ-
ουν  3γρ κύμινο ανακατεμένο μέσα σε 140γρ γιαούρτι καθημερινά (η 1η ομάδα 
έτρωγε το γιαούρτι σκέτο).

Διαπίστωσαν ότι μετά από 3 μήνες, οι γυναίκες που κατανάλωναν και κύμινο
 έχασαν 3 φορές περισσότερο ποσοστό λίπους.

Επίσης, υπήρχαν και άλλα οφέλη. Τα μέλη της 2ης ομάδας μείωσαν κατά 23 μονάδες 
τα τριγλυκερίδια στο αίμα τους, ενώ οι γυναίκες στην 1η ομάδα μόλις 5 μονάδες. 
Το ίδιο συνέβη και με την “κακή” χοληστερόλη (LDL), η οποία μειώθηκε κατά μέσο 
όρο σχεδόν 10 μονάδες στα μέλη της 2ης ομάδας, έναντι μόλις 0,5 μονάδας 
στα μέλη της 1ης ομάδας.

http://diavolnewss.blogspot.co.uk/2015/09/3.html

Ποσό υγιεινή είναι η υγιεινή διατροφή σας;




Εσείς που με γνωρίζετε προσωπικά ξέρετε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια προσπαθώ μάταια να παχύνω..ναι ναι ανήκω σε αυτή την κατηγορία των γυναικών που δεν παίρνουν εύκολα βάρος. Φέτος λοιπόν αποφάσισα να ασχοληθώ "στα σοβαρά" με αυτό κι ετσι άρχισα να ψάχνω τα πάντα για την διατροφή, τις θερμίδες κτλ.
Μια ισορροπημένη διατροφή για μένα λοιπόν είναι τουλάχιστον 6 γεύματα την μέρα
Ο διαιτολόγος μου είπε εκτός των άλλων πως πρέπει να λαμβάνω 30-35 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, εκ των οποίων τουλάχιστον το 20% πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνες. Πρωτεΐνη σημαίνει μοσχάρι, κοτόπουλο η γαλοπούλα, βοδινό, χοιρινό, αυγά, όσπρια, ψάρια και θαλασσινά, βούτυρο και μαργαρίνη.
Μια διατροφή πλούσια σε πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αμυλούχες τροφές όπως ψωμί, δημητριακά, ρύζι, πατάτες κτλ. και φυσικά πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Όλα αυτά βέβαια προσέχοντας να μην τρώω λίπη και αντί για βάρος πάρω πάχος.
Οκ θα μου πει αυτός που με ξέρει, το' χεις χαλαρά...Ναι;;; Και τι γίνεται με όλα αυτά τα χημικά, τα πρόσθετα, τα τροποποιημένα, τα μεταλλαγμένα;; Σιγά μωρέ, θα μου πει κάποιος, ποσά είναι πια αυτά;
Μπα, νομίζεις, θα του έρθει η απάντηση. Δεν θα ξεχάσω τον φόβο που ένιωσα όταν άκουσα στις ειδήσεις για τον θάνατο ενός ανθρώπου που πέθανε επειδή έφαγε τομάτα ενώ ήταν αλλεργικός στα ψάρια. Μαντέψετε γιατί σωστά;
Διαβάζοντας το βιβλίο του Randall Fitzgerald Τροφές και Φάρμακα, αναγκάστηκα να παραδεχθώ ότι ο μόνος τρόπος για να μην βάλεις έστω τα μισά από αυτά τα τοξικά και χημικά στο σώμα σου,πρέπει να καλλιεργήσεις τα δικά σου φρούτα και λαχανικά και να εκ θρέψεις τα δικά σου ζώα. Μην βιαστείτε να με κρίνετε ως υπερβολική πριν διαβάσετε το παρακάτω απόσπασμα...




ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ

http://www.botanologika.gr/

Αποφασίζετε να παραθέσετε δείπνο στο σπίτι σας και να μαγειρέψετε για μισή ντουζίνα φίλους, γείτονες ή συγγενείς. Ας πούμε ότι επιλέγετε ένα κλασικό μενού: ψητό κρέας, τηγανητές πατάτες, γλυκές πιπεριές γεμισμένες με τυρί, σπανάκι σαλάτα, ψωμί με βούτυρο ή μαργαρίνη, και τάρτα ροδάκινο για επιδόρπιο. Όσο για τα ποτά, οι καλεσμένοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε παγωμένο τσάι και σόδα.
Επιφανειακά, το γεύμα που ετοιμάζετε θα έχει υπέροχη εμφάνιση και μυρωδιά και γεύση και θα δείχνει εξαιρετικά θρεπτικό. Αλλά ας πούμε ότι είστε κι εσείς ξένοι σε μια ξένη χώρα και θέλετε να δείτε τι υπάρχει πίσω απ’ αυτήν την πανδαισία, φτάνοντας μέχρι το επίπεδο των μορίων. Δεν θέλετε να γίνετε νευρωσικοί . απλά θέλετε να ξέρετε. Έτσι αρχίζετε να κάνετε κάποιες ερωτήσεις, να ερευνάτε το θέμα, και να τι βρίσκετε:




Ας αρχίσουμε από τις πατάτες. Καθώς τις τηγανίζετε στο αντικολλητικό τηγάνι, απελευθερώνονται μέσα στο φαγητό και τον αέρα μόρια από αναλλοίωτες χημικές ουσίες Teflon. Οι ίδιες οι πατάτες έχουν ήδη μολυνθεί από τα υπολείμματα μισής ντουζίνας εντομοκτόνων, που το δικό σας γερό πλύσιμο δεν κατάφερε να αφαιρέσει, επειδή τα εντομοκτόνα έχουν την ικανότητα να διαπερνούν τον φλοιό της πατάτας. Έτσι τώρα έχετε δημιουργήσει ένα κυριολεκτικά καυτό κράμα μορίων Teflon και εντομοκτόνων, που ίσως κανείς δεν έχει ποτέ μελετήσει τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία.
Φτιάχνεται τσάι χρησιμοποιώντας νερό της βρύσης, που περιέχει χλώριο, φθοριούχες ενώσεις και μόρια υπερχλωρικού άλατος – μιας χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται στα πυραυλικά καύσιμα, τις φωτοβολίδες και τους αερόσακους , και τώρα κάνει συνεχώς την εμφάνισή της στο νερό της βρύσης. Το νερό αυτό περιέχει, επίσης, υποπροϊόντα χλωρίωσης, που περιλαμβάνουν τριαλομεθάνια και αλο-οξεϊκά οξέα, που έχουν συνδεθεί με καρκίνο, προβλήματα αναπαραγωγής και γενετικές ανωμαλίες. Οι καλεσμένοι σας προσθέτουν στο τσάι τους ένα τεχνητό γλυκαντικό, που περιέχει ασπαρτάμη. Η χημική αυτή ουσία εμφανίζεται και σε όλα τα άλλα αεριούχα ποτά (Περισσότερα για την ασπαρτάμη παρακάτω σε αυτό το κεφάλαιο).Τόσο το σπανάκι όσο και το μαρούλι που χρησιμοποιείτε για τη σαλάτα περιέχει ίχνη υπερχλωρικού άλατος, αυτού του ενοχλητικού πυραυλικού καύσιμου που επιμένει να βρίσκεται παντού. Το σπανάκι κρύβει, επίσης, ίχνη έως και δέκα διαφορετικών παρασιτοκτόνων, εάν πιστέψουμε τις εκθέσεις ελέγχου τροφίμων. Όσο για κείνες τις γλυκές πιπεριές που σερβίρετε, περιέχουν κατάλοιπα έως και εννέα διαφορετικών εντομοκτόνων. Το dressing της σαλάτας, τώρα, που όλοι χρησιμοποιούν, περιέχει ένα ποτ-πουρί χημικών ουσιών, όπως συντηρητικά, αρώματα, χρώματα και τεχνητά γλυκαντικά.
Το κρέας που όλοι απολαμβάνουν, προέρχεται από ένα ζώο που μεγάλωσε σε ένα γιγαντιαίο εκτροφείο, όπου χιλιάδες αγελάδες συνωστίζονται και τρέφονται με αυξητικές ορμόνες, διεγερτικά της όρεξης, αντιβιοτικά και ηρεμιστικά, χημικές ουσίες που το ζώο κουβαλάει στο σώμα του. Η τροφή τους έχει εμπλουτιστεί εκούσια και με άλλες χημικές ουσίες, και έχει μολυνθεί ακούσια με κατάλοιπα εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων. Έτσι το ζώο που τρώτε περνάει – άθελά του – ένα μέρος του χημικού του φορτίου σε σας.







Το ψωμί που σερβίρετε περιέχει αλεύρι που ο παρασκευαστής έχει χρησιμοποιήσει οξειδωτικούς παράγοντες, όπως το χλώριο, για να το κάνει να σιτέψει. Το χλώριο ρίχτηκε στο τελευταίο στάδιο παραγωγής και κάποια μόρια χλωρίου επέζησαν της διαδικασίας ψησίματος του ψωμιού. Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία είναι μία από αυτές, έχουν απαγορεύσει εδώ και μισό αιώνα τη χρήση του χλωρίου ως οξειδωτικού παράγοντα στο ψωμί, φοβούμενες τις επιπτώσεις στην υγεία.
Η μαργαρίνη που απλώνουν οι καλεσμένοι σας στο παραπάνω ψωμί περιέχει trans λιπαρά οξέα, που ανεβάζουν τη χοληστερόλη και συντελούν στις καρδιοπάθειες. Ένα παραπροϊόν της διαδικασίας υδρογόνωσης της μαργαρίνης είναι τα υπολείμματα τοξικών μετάλλων, όπως νίκελ και αλουμίνιο, που μένουν στο έτοιμο προϊόν. Μπορείτε να δείτε με τα μάτια σας την επίδραση της μαργαρίνης στο σώμα σας, απλά αφήνοντας ένα κομμάτι στον πάγκο της κουζίνας για κάμποσους μήνες – δεν θα μουχλιάσει, ούτε θα την αγγίξουν έντομα ή τρωκτικά. Εάν χρησιμοποιείτε στο ψωμί σας βούτυρο, αντί για μαργαρίνη, τρώτε μια από τις πιο μολυσμένες τροφές, γιατί οι αγελάδες ξεφορτώνονται ένα μέρος των τοξινών που κουβαλάνε στο σώμα τους διοχετεύοντάς τις μέσα στο γάλα τους.
Βγάζετε την τάρτα ροδάκινου από το ψυγείο και τη βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων για να ζεσταθεί. Η τάρτα είναι μέσα σε ένα πλαστικό σκεύος και όσο το γλυκό ζεσταίνεται, το σκεύος απελευθερώνει τη χημική ουσία DEHA, η οποία εισχωρεί στην τάρτα. Το DEHA είναι ένας πλαστικοποιητής, που η ΕΡΑ θεωρεί ότι μπορεί να προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο. Χρησιμοποιείτε ροδάκινα μολυσμένα από υπολείμματα έως και εννέα διαφορετικών εντομοκτόνων, που έχουν διεισδύσει στο φλοιό. Κανένας δεν ξέρει τι συνέργιες δημιουργούνται όταν η υψηλή θερμοκρασία του φούρνου ενώσει τα κατάλοιπα των εντομοκτόνων με τα μεταναστεύοντα μόρια των πλαστικών. Εάν αποφασίσετε να προσθέσετε μια κουταλιά βανίλια στην τάρτα, πιθανόν να εισάγετε στον οργανισμό σας διοξίνη, μια βιοσυσσωρευτική τοξική ουσία, που βρίσκεται μερικές φορές στα παγωτά σε επίπεδα έως και 200 φορές υψηλότερα από εκείνα που η ΕΡΑ θεωρεί ασφαλή.





Εάν αποφασίσετε να προσφέρετε μοσχαρίσιο κρέας αντί για βοδινό, το ζώο θα έχει μεγαλώσει με τροφές σχεδιασμένες για να το κρατούν αναιμικό αλλά ζωντανό και γεμάτες αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα, δυο από τα οποία είναι το nitrofurazone (γνωστό καρκινογόνο) και το chloramphenicol (που μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο αίμα ορισμένων ανθρώπων). Κανείς δεν ξέρει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ή τις συνεργικές συνέπειες που μπορεί να έχει η κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος φορτωμένου με τόσες χημικές ουσίες.
Εάν σερβίρατε κοτόπουλο, δεν θα περιορίζατε και πολύ τους κινδύνους. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 1976 στο Scientific American σήμανε για πρώτη φορά τον κώδωνα κινδύνου σε ό,τι αφορά τα πουλερικά, όταν αποκάλυψε ότι τα κοτόπουλα που καταναλώνουμε τρέφονται με τροφές «σχεδόν εντελώς ξένες προς οποιαδήποτε τροφή θα εύρισκαν ποτέ στη φύση. Είναι προϊόντα εργαστηρίου». Και τα προϊόντα αυτά περιέχουν αντιβιοτικά, συνθετικό σουλφανιλαμίδιο, ορμόνες, ακόμα και αρσενικό.
Εάν είχατε επιλέξει ψάρι για το γεύμα, θα είχε χρειαστεί να αποφύγετε τον καρχαρία, τον ξιφία, το σκουμπρί και το tilefish[1], επειδή έχει βρεθεί ότι αυτά τα είδη ψαριών κουβαλάνε το μεγαλύτερο φορτίο τοξικών μετάλλων. Κι αν επιλέγατε χοιρινό; Ο Τζον Ρόμπινς, αυθεντία σε θέματα διατροφής, γράφει στο βιβλίο του Δίαιτα για μια Νέα Αμερική πόσο η εκτροφή γουρουνιών βασίζεται σε μια σειρά από συνθετικές χημικές ουσίες, όπως η XLP-30, ένα πρόσθετο για τη γονιμότητα, που παρασκευάζεται από την εταιρεία πετρελαίων Shell Oil και δίνεται στα θηλυκά γουρούνια για να γεννάνε περισσότερο. Ένα στέλεχος της Shell παραδέχτηκε το βάθος της συλλογικής μας άγνοιας, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία, λέγοντας, «Δεν ξέρουμε γιατί φέρνει αυτό το αποτέλεσμα».
Σε όλη τη διάρκεια του εικοστού αιώνα, σοβαρές ασθένειες εκδηλώνονταν την ίδια χρονική περίοδο, που αρχίζαμε να διαπιστώνουμε απότομη πτώση στη θρεπτική αξία των τροφών μας. Επίσης, δεν είναι σύμπτωση το ότι η περίοδος αυτή συνέπιπτε με τη έκθεσή μας σε μια μεγάλη γκάμα επεξεργασμένων τροφών.
Αυτού του είδους οι συμπτώσεις είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Ψέματος του Αιώνα.









Ειρήνη Παληού για τα Βοτανολογικά


Μαγικοί χυμοί για απώλεια βάρους και αποτοξίνωση.



Το νερό, έτσι κι αλλιώς βοηθά να αποβάλλουμε τις τοξίνες από τον οργανισμό μας σε καθημερινή βάση, με την προσθήκη όμως κάποιων επιπλέον απλών συστατικών μπορούμε να μετατρέψουμε το απλό νερό σε ενισχυμένο αποτοξινωτικό ρόφημα, βοηθώντας το σώμα μας να χάσει λίπος και το δέρμα μας να λάμψει πραγματικά.

Οι παρακάτω συνταγές είναι κατάλληλες για κάθε εποχή. Μπορείτε να εκτελέσετε τις παρακάτω συνταγές σε καθημερινή βάση ή σε περιόδους όπου θέλετε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης, συμπληρωματικά με αυτό. Καθ΄ένα από τα παρακάτω συστατικά θα σας ενισχύσει με διαφορετικά πλεονεκτήματα, γιαυτό διαλέξτε τα κατάλληλα ώστε να επωφεληθείτε, ανάλογα τους στόχους σας.

Για απώλεια βάρους

Γκρέιπφρουτ-μανταρίνι-αγγούρι-μέντα

Το ρόφημα αυτό είναι κατάλληλο για την απώλεια βάρους, και είναι ειδικά προσαρμοσμένο στο να εμπλουτίζει τον οργανισμό με βιταμίνες από φρούτα που αλλιώς δε θα τα τρώγαμε. Το γκρέιπφρουτ, είναι μια από τις εξέχουσες τροφές για απώλεια βάρους, το μανταρίνι προσδίδει γλυκύτητα, και το αγγούρι όλα τα ανόργανα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Υλικά

2 λίτρα νερό

6 φέτες γκρέιπφρουτ

1 μανταρίνι κομμένο σε φέτες

½ αγγούρι, κομμένο σε φέτες

μέντα ή φύλλα δυόσμου
πάγο

Εκτέλεση

Πλένετε το γκρέιπφρουτ, το αγγούρι και τα φύλλα μέντας και καθαρίζετε το μανταρίνι. Κόβετε το αγγούρι, το γκρέιπφρουτ και το μανταρίνι σε φέτες. Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κανάτα 2 λίτρων. Αφήνετε τα συστατικά για 2 ώρες και το πίνετε όλη την ημέρα. 

Για απώλεια λίπους

Αγγούρι-λεμόνι-μέντα

Το αγγούρι είναι ένα από τα πιο ενυδατικά λαχανικά αφού έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Πολλά προγράμματα αποτοξίνωσης τα περιλαμβάνουν για αυτόν ακριβώς το λόγο. Η προσθήκη χυμού λεμονιού βοηθά στον καθαρισμό του πεπτικού συστήματος, λόγω του περιεχόμενου κιτρικού οξέος. Η μέντα προσδίδει μία αίσθηση φρεσκάδας και ταιριάζει τέλεια με το λεμόνι και το αγγούρι, ενώ παρέχει πρόσθετες θρεπτικές ουσίες. Πρόκειται για ένα ρόφημα ευεργετικό στην πέψη, την ενυδάτωση που αποτοξινώνει τον οργανισμό και φυσικά βοηθάει τόσο στην απώλεια λίπους όσο και στο να δείχνει η επιδερμίδα σας πιο νεανική και λαμπερή.

Υλικά

½ αγγούρι σε φέτες

1 λεμόνι σε φέτες

10-15 φύλλα μέντας

Εκτέλεση

Σε ένα μπουκάλι με νερό (κατά προτίμηση γυάλινο) προσθέστε μία φέτα αγγουριού, μισό λεμόνι και λίγη μέντα. Αφήστε όλη νύχτα και απολαύστε το πρωί. Προσθέστε παγάκια πριν το σερβίρισμα. Για τόνωση και αδυνάτισμα

Για αποτοξίνωση

Μήλο-κανέλα

Πρόκειται για ένα ρόφημα μηδενικών θερμίδων γιατί περιέχει σχεδόν μηδέν θερμίδες. Η περιεχόμενη κανέλα περιέχει βοηθάει στην τόνωση των εσωτερικών οργάνων και καθαρίζει τον οργανισμό, ενώ το μήλο παρέχει όλες του τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά.

Υλικά

1 μήλο κομμένο σε φέτες
μερικά στικ κανέλας ή σκόνη κανέλας

1 κανάτα με νερό

Εκτέλεση

Πλένετε τα μήλα, τα κόβετε σε φέτες και τα τοποθετείτε στην κανάτα. Προσθέτετε την κανέλα και γεμίζετε την κανάτα με νερό. Διατηρείτε στο ψυγείο, και καταναλώνετε εντός 3 τριών ημερών. Για αποτοξίνωση και τόνωση του πεπτικού

Για ενεργοποίηση του μεταβολισμού, ενυδάτωση και λάμψη

Λεμόνι-πιπέρι καγιέν

Διεγείρει το συκώτι, το κύριο όργανο για την αποτοξίνωση του οργανισμού και τονώνει το πεπτικό σύστημα. Ο χυμός του λεμονιού και το πιπέρι καγιέν έχουν αντιμυκητιακές ιδιότητες, τονώνουν το ανοσοποιητικό και επίσης έχουν αποτοξινωτικές ιδιότητες: Το λεμόνι είναι ένα φυσικό αποτοξινωτικό, η βιταμίνη C μετατρέπει τις τοξίνες σε εύπεπτο υλικό. Εκτός από την βιταμίνη C, τα λεμόνια είναι επίσης αντιοξειδωτικά και ηλεκτρολύτες καθώς και κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Διεγείρει επίσης φυσικά τα ένζυμα του ήπατος, βοηθώντας να οξυγονώνει το σώμα. Το πιπέρι καγιέν διεγείρει το κυκλοφορικό σύστημα, ανοίγοντας τα τριχοειδή αγγεία, βοηθά την πέψη και βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, και πολύ σημαντικό, αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός σας και το ενεργοποιεί το μεταβολισμό, έτσι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος την πάροδο του χρόνου. Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε πάντα πιπέρι καγιέν (και όλα τα μπαχαρικά) που δεν έχουν έρθει σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς αναιρεί τα ωφέλιμα συστατικά των μπαχαρικών. Το ζεστό νερό με λεμόνι και πιπέρι καγιέν δίνει στο σώμα μας την ενυδάτωση που χρειάζεται με τα πρόσθετα προνόμια του λεμονιού και του πιπεριού καγιέν. Πρόκειται για ένα από σούπερ-διεγερτικό. 

Υλικά

2 κουταλιές της σούπας. φρέσκο ​​χυμό λεμονιού

1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
ένα ποτήρι νερό

2 κουταλιές της σούπας. σιρόπι σφενδάμου ή ένα κουταλάκι του γλυκού στέβια σε σκόνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε ένα ποτήρι νερό, προσθέστε τη στέβια ή το σιρόπι σφενδάμου εάν θέλετε, ανακατεύετε μέχρι να διαλυθούν και προσθέτετε στη συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά.

Ειρήνη Παληού για τα Βοτανολογικά

http://www.botanologika.gr/