Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΕΝΑ ΦΡΟΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΟΥΛΙΤΙΔΑ






Η ουλίτιδα είναι παθολογική κατάσταση των ούλων, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και αιμορραγία. Προκαλείται λόγω της αμυντικής…
δράσης του οργανισμού κατά των τοξινών που παράγουν τα βακτήρια που διαβιούν στη στοματική κοιλότητα. Το αποτέλεσμα είναι η κακοσμία του στόματος, η χαλαρότερη στήριξη των δοντιών από τα ούλα, ενώ σταδιακά τα ούλα κοκκινίζουν, πρήζονται και ματώνουν εύκολα κατά το βούρτσισμα. Επίσης, αν η ουλίτιδα παραμεληθεί και δεν γίνει θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Στην περίπτωση αυτή, το εσωτερικό των ούλων και το οστό υποχωρούν και δημιουργείται μια σχισμή, ένα διάκενο ανάμεσα στο ούλο και το δόντι, στο οποίο συγκεντρώνονται υπολείμματα τροφών που μπορεί να δημιουργήσουν φλεγμονή.

Σύμφωνα με γερμανική μελέτη, ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ουλίτιδας.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Friedrich Schiller διαπίστωσε ότι τα άτομα με ουλίτιδα που έτρωγαν δυο γκρέιπφρουτ την ημέρα για δυο εβδομάδες παρουσίασαν σημαντικά λιγότερη αιμορραγία στα ούλα τους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης C στο αίμα, η οποία είναι γνωστό ότι προάγει την επούλωση και μειώνει τη βλάβη που προκαλούν τα ασταθή μόρια των ελεύθερων ριζών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 58 άτομα (καπνιστές και μη) με χρόνια ουλίτιδα. Στην αρχή της μελέτης, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα αίματος. Κατά μέσο όρο τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό των καπνιστών ήταν 29% χαμηλότερα από εκείνα των μη καπνιστών. Η κατανάλωση δυο γκρέιπφρουτ την ημέρα αύξησε τα επίπεδα του πλάσματος της βιταμίνης C σε όλους όσους ενέταξαν το συγκεκριμένο φρούτο στη διατροφή τους.

Στους καπνιστές μάλιστα τα επίπεδα της βιταμίνης σχεδόν διπλασιάστηκαν, αλλά επειδή ξεκίνησαν από χαμηλότερο σημείο αναφοράς το μέσο επίπεδο βιταμίνης C εξακολουθούσε να είναι χαμηλότερο από αυτό των μη καπνιστών.

Η μελέτη ενισχύει την υπόθεση ότι η επάρκεια βιταμίνης C προάγει την επούλωση. Η ισορροπημένη διατροφή είναι το μυστικό της επάρκειας βιταμίνης C.

Κάθε γκρέιπφρουτ περιέχει περίπου 92,5 γραμμάρια βιταμίνης C. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν λάβει οδηγίες να μην βουρτσίζουν τα δόντια τους αμέσως μετά την κατανάλωση των γκρέιπφρουτ διότι τα εσπεριδοειδή είναι όξινα και μπορεί να αποδυναμώσουν την αδαμαντίνη κάνοντάς την επιρρεπή στην διάβρωση.



http://be2news.gr/

10 Απλοί τρόποι για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας!



Ο κανόνας των 400 θερμίδων 
Κάθε φορά που γευματίζουμε, ο οργανισμός μπορεί να αξιοποιήσει μόνο 400 θερμίδες. Οι υπόλοιπες δεν καίγονται αλλά αποθηκεύονται σαν λίπος. Μπορούμε δηλαδή να παίρνουμε πέντε γεύματα την ημέρα, ένα κάθε τρεις ώρες, από τα οποία κανένα δεν θα ξεπερνάει τις 400 θερμίδες. 

Πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα 
Οι πρωτεΐνες έχουν υψηλό δείκτη κορεσμού, δηλαδή ενισχύουν το αίσθημα της χόρτασης. Συγχρόνως έχουν αυξημένη θερμογόνο δράση, γεγονός που σημαίνει ότι ο οργανισμός καίει θερμίδες καθώς τις αφομοιώνει. Σε κάθε γεύμα καταναλώνουμε κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό ή γαλακτοκομικά και τις συνδυάζουμε με υδατάνθρακες. 

Παίρνετε γερό πρωινό 
Οι θεωρίες έρχονται και παρέρχονται αλλά το πρωινό παραμένει το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το αδυνάτισμα. Στη διάρκεια του ύπνου, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Για να τον ξυπνήσουμε και να τον επανενεργοποιήσουμε πρέπει να του προσφέρουμε ένα καλό πρωινό. Αν το παραλείψετε, όπως κάνουν τα δύο τρίτα των ελλήνων, δεν θα κάψετε τόσες θερμίδες όσο θα μπορούσατε. Στην πράξη: προτιμήστε τα δημητριακά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας, οι φυτικές ίνες βοηθούν το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες και να αποβάλει γρηγορότερα το λίπος από το σύστημα. 

Τα καυτερά 
Η κόκκινη πιπεριά, το τσίλι, το ταμπάσκο και τα άλλα καυτερά τρόφιμα έχουν αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση στο μεταβολισμό. Η καψαϊκίνη που περιέχουν αυξάνει τη θερμογόνο δράση των τροφών και κατά συνέπεια βοηθάει στις καύσεις. Μία έρευνα που έγινε στην Αμερική τη δεκαετία του ’80 έδειξε ότι ένα καυτερό γεύμα τη μέρα μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό μέχρι και κατά 25% ενώ η επιτάχυνση διαρκεί τρεις ώρες μετά την κατανάλωσή του. 

Ρυθμίζουμε τις αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα 
Όταν τρώμε μία τροφή που περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, τότε το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται απότομα. Στη συνέχεια όμως πέφτει το ίδιο απότομα με αποτέλεσμα την ενίσχυση του αισθήματος της πείνας. Αν για παράδειγμα φάμε ένα κομματάκι σοκολάτα, το πιθανότερο είναι ότι θα ζητήσουμε άλλο ένα. Προτιμάμε τρόφιμα που δεν αυξάνουν απότομα το σάκχαρο, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι πρωτεΐνες. Αυτό σημαίνει πως σε κάθε γεύμα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σαλάτα ενώ τα σνακ καλό είναι να περιέχουν φρούτα. 

Κοροϊδεύουμε τις θερμίδες 
Όταν καταναλώνουμε κάθε μέρα τις ίδιες θερμίδες, τότε ο οργανισμός προσαρμόζεται, τεμπελιάζει και καταλήγει να καίει λιγότερες. Ένας έξυπνος τρόπος για να τον «ξεγελάσουμε» και να τον κρατάμε σε εγρήγορση ώστε να κάνει περισσότερες καύσεις, είναι να παίρνουμε διαφορετικό αριθμό θερμίδων κάθε μέρα, άλλοτε 200 λιγότερες και άλλοτε 200 περισσότερες. 

Όχι άλλη δίαιτα πείνας
Η δίαιτα του αστροναύτη, η δίαιτα του καρδιοπαθούς, η δίαιτα της αρκούδας. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, πάει ο μεταβολισμός. Κάθε φορά που κάνετε μία «μαγική-δίαιτα-που-σας-είπε-μία-φίλη», καταδικάζετε τη σιλουέτα σας σε ένα παιχνίδι μπούμερανγκ. Να τι ακριβώς συμβαίνει: ας υποθέσουμε ότι κάνετε μία από αυτές τις θαυματουργές δίαιτες της μονοφαγίας και χάνετε δέκα κιλά. Θεωρητικά, τα πέντε από αυτά είναι λίπος και τα άλλα πέντε μυϊκή μάζα. Μετά τη σταματάτε και ξαναπαίρνετε τα δέκα κιλά. Αυτά που θα πάρετε θα είναι μόνο λίπος (δεν μπορεί κανείς να «φάει» μυϊκή μάζα). Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, η σύνθεση των κιλών θα είναι διαφορετική, αφού θα έχετε πέντε κιλά παραπάνω λίπος και πέντε κιλά λιγότερη μυϊκή μάζα από πριν. Εκείνο όμως που χρειάζεται το σώμα για να κάνει καύσεις είναι οι μυς. Αυτοί ακριβώς που χάσατε. Λιγότερη μυϊκή μάζα, χαμηλότερος μεταβολισμός. 

Κάνετε γυμναστική (όσο κι αν βαριέστε) 
Τα κακά νέα είναι ότι κάθε χρόνο που περνάει ο μεταβολισμός επιβραδύνεται κατά 1%. Αυτό σημαίνει ότι στα τριάντα πέντε καίμε εκατό λιγότερες θερμίδες κάθε μέρα απ’ ότι στα εικοσιπέντε και τελικά παχαίνουμε μισό κιλό το χρόνο. Για να καταπολεμήσουμε τη φθορά του χρόνου πρέπει να αυξήσουμε το όργανο που κάνει καύσεις, δηλαδή το μυικό μας ιστό. Η λέξη είναι «γυμναστική» και ακούγεται σαν απειλή στα αφτιά μας. Μόλις όμως ξεπεράσουμε τους ενδοιασμούς και δοκιμάσουμε, είναι βέβαιο ότι θα μας αρέσει. Στην πράξη: Προσπαθήστε να κάνετε αεροβική γυμναστική για τουλάχιστον είκοσι λεπτά, τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα. 

Χαλαρώστε 
Μία από τις ορμόνες που επιβραδύνουν το μεταβολισμό είναι η κορτιζόλη, η χημική έκκριση του στρες. Αν λοιπόν είστε τύπος που τα κάνει όλα σε ένα, τότε ξανασκεφτείτε το. Εκτός από τη γενικότερη φθορά που προκαλείτε στην υγεία σας, κάνετε σίγουρα κακό στη σιλουέτα σας. Περιορίζοντας το άγχος, θα εξισορροπήσετε τα επίπεδα της κορτιζόλης κι έτσι θα βοηθήσετε το μεταβολισμό να κάνει τη δουλειά του. Η σωστή λειτουργία των επινεφριδίων φαίνεται κυρίως από τον ύπνο: αν δεν καταφέρνετε να κοιμηθείτε ανάμεσα στις δύο και τις τέσσερις το πρωί, τότε το πιθανότερο είναι πως οι αδένες είναι εξοντωμένοι από την υπερπαραγωγή κορτιζόλης και πως χρειάζεστε επειγόντως χαλάρωση. Στην πράξη: κλέψτε πέντε λεπτά από τη δουλειά και συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Αφήστε τον αέρα να φτάσει μέχρι την κοιλιά, φουσκώστε με αυτόν το στομάχι καθώς εισπνέετε και ξεφουσκώστε κατά την εκπνοή 

Στο κρεβάτι ολοταχώς! 
Όπως έδειξε μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο, όταν κοιμόμαστε λιγότερο από πέντε ώρες την ημέρα το σώμα παράγει πολλή ινσουλίνη, ουσία που ενθαρρύνει την αποθήκευση του λίπους. Η έλλειψη του ύπνου συνδέεται και με άλλες επιδράσεις στο ενδοκρινολογικό σύστημα, όπως αυξομειώσεις στις ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη. Όταν, λοιπόν, ξενυχτάτε καταλήγετε να τρώτε περισσότερο. Στην πράξη: Εξασφαλίστε επτά με οκτώ ώρες ύπνο κάθε βράδυ. 
Πηγή: fanpage
http://www.lifetime.gr/

Οι πέντε λόγοι που θα σε κάνουν να αρχίσεις να τρως κρεμμύδια



day ago Υγεία



Μπορεί να θεωρείται απαγορευτικό τρόφιμο πριν από ένα ραντεβού, όμως το κρεμμύδι κάνει πολύ καλό στην υγεία και εδώ και χιλιάδες χρόνια θεωρείται ότι διαθέτει ιαματικές ιδιότητες.

Έχει χαρακτηριστική γεύση και άρωμα και μπορεί να καταναλωθεί τόσο ωμό, όσο και μαγειρεμένο.
Είναι πλούσιο σε ενώσεις που περιέχουν θείο, οι οποίες ευθύνονται για την πικάντικη οσμή του και προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Καρδιαγγειακά οφέλη
Οι ενώσεις θείου που περιέχονται στα κρεμμύδια έχουν αντιπηκτικές ιδιότητες και βοηθούν στην πρόληψη των ανεπιθύμητων θρόμβων στα αγγεία. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν, ότι τα κρεμμύδια βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ενώ βελτιώνουν και τη λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Τα οφέλη στην υγεία από τα κρεμμύδια, όταν συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή ενός ατόμου, θεωρείται ότι επεκτείνονται μέχρι και ως την πρόληψη της καρδιακής προσβολής.

Οφέλη για τα οστά και τους συνδετικούς ιστούς
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κρεμμύδια βοηθούν στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και ωφελούν ιδιαίτερα τις γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία εμμηνόπαυσης και υποφέρουν από απώλεια της οστικής τους πυκνότητας.
Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία ότι οι γυναίκες που έχουν περάσει την ηλικία της εμμηνόπαυσης μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο κατάγματος στο ισχίο, αν καταναλώνουν καθημερινά κρεμμύδια.


Αντιφλεγμονώδη δράση
Πέρα από τα καρδιαγγειακά οφέλη και τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας, τα κρεμμύδια παρέχουν και αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό. Ένα μόριο του θείου που περιέχεται στο βολβό έχει βρεθεί ότι αναστέλλει τη δραστικότητα των μακροφάγων -ειδικά λευκά αιμοσφαίρια τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, μία από τις αμυντικές δράσεις των οποίων είναι η ενεργοποίηση μεγάλης κλίμακας φλεγμονωδών αποκρίσεων.

Τα αντιοξειδωτικά του κρεμμυδιού βοηθούν στην πρόληψη της οξείδωσης των λιπαρών οξέων στον οργανισμό.
Όταν τα επίπεδα των οξειδωμένων λιπαρών οξέων στον οργανισμό είναι χαμηλά, το σώμα μας παράγει λιγότερα φλεγμονώδη μόρια διατηρώντας υπό έλεγχο τα επίπεδα των φλεγμονών.

Προστασία από τον καρκίνο
Τα κρεμμύδια έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρκετών τύπων καρκίνων, ακόμη κι αν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του λάρυγγα

Αντιβακτηριακή δράση
Τα κρεμμύδια έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνουν και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ενώ βοηθούν και στην πρόληψη των βακτηριακών λοιμώξεων.
Τα μόρια του θείου και το φλαβονοειδές κερκετίνη που περιέχεται στα κρεμμύδια παρέχουν αντιβακτηριδιακή δράση στον οργανισμό του ανθρώπου.


tonwtiko.com
http://www.lifetime.gr/

Μελιτζάνες στο φούρνο


Η σημερινή συνταγή είναι μία πολύ γευστική επιλογή για κύριο πιάτο. Συνεισφέρει μία μερίδα λαχανικών, από τις 5 φρέσκων φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως, από τις μελιτζάνες και τις ντομάτες, οι οποίες είναι προϊόντα εποχής.

Γράφει: Παπαλαζάρου Αναστάσιος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD

Υλικά για 4 μερίδες
2 κ. γλυκού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φέτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλ. ντομάτα ψιλοκομμένη
½ φλ. ζωμό κότας σπιτικό ή κονσέρβας
από 1 κ. γλυκού βασιλικό, μαϊντανό, ρίγανη
¼ κ. γλυκού αλάτι και ¼ κ. γλυκού μαύρο πιπέρι
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1/3 φλ. παρμεζάνα ξυσμένη (40 γρ.)
1 μεγάλη μελιτζάνα (800 γρ.) κομμένη σε λεπτές φέτες
½ φλ. μοτσαρέλα ημίπαχη

Θρεπτική αξία μερίδας

Θερμίδες: 236
Πρωτεΐνες: 13 γρ.
Υδατάνθρακες: 22 γρ. εκ των οποίων φυτικές ίνες: 7 γρ.
Λίπη: 12 γρ.
Βιταμίνη Β6: 0,36 mg

Εκτέλεση

Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε 1 κουταλάκι γλυκού λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 6-8 λεπτά. Ρίχνετε ντομάτα, ζωμό κότας, βασιλικό, μαϊντανό, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε, χωρίς καπάκι σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

Ανακατεύετε σε μπολ τα χτυπημένα αυγά με 2 κουταλάκια παρμεζάνα. Βουτάτε τη μελιτζάνα στο μείγμα του αυγού.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι. Σοτάρετε τη μελιτζάνα ένα λεπτό από κάθε πλευρά. Τοποθετείστε τις έτοιμες μελιτζάνες σε μία πιατέλα.

Ρίχνετε το ¼ από το μείγμα ντομάτας σε ένα πυρέξ. Τοποθετείτε από πάνω τις μελιτζάνες και τις περιχύνετε με το ¼ της σάλτσας και το 1/3 της μοτσαρέλας και της παρμεζάνας. Επαναλάβετε τις στρώσεις. Σκεπάζετε και ψήνετε για 50 λεπτά στους 180°.

Διατροφική αξιολόγηση

Η σημερινή συνταγή είναι μία πολύ γευστική επιλογή για κύριο πιάτο. Συνεισφέρει μία μερίδα λαχανικών, από τις 5 φρέσκων φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως, από τις μελιτζάνες και τις ντομάτες, οι οποίες είναι προϊόντα εποχής.

Όπως φαίνεται στη θρεπτική ανάλυση, μία μερίδα προσφέρει αρκετές φυτικές ίνες, οι οποίες δεν πέπτονται ούτε απορροφώνται από τον οργανισμό, οπότε δεν αποδίδουν ενέργεια. Χρησιμεύουν όμως στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού και γι’ αυτό συστήνονται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Επίσης, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη θεραπεία του διαβήτη, λόγω του γεγονότος ότι εξομαλύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων, ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, με κυριότερο τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ιδιότητα που προστίθεται στην αντιοξειδωτική δράση των ανθοκυανινών, δηλαδή των φλαβονοειδών που περιέχονται στη μελιτζάνα.

Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες των λαχανικών συστήνονται για την πρόληψη της υπέρτασης και των εγκεφαλικών επεισοδίων και για την προστασία έναντι του πεπτικού έλκους.

Από την άλλη, κυρίως οι μελιτζάνες συνεισφέρουν σημαντικό ποσό βιταμίνης Β6, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό ενός συνενζύμου απαραίτητου για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και διαφόρων αμινοξέων, καθώς και για τη σύνθεση του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, της αίμης των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τέλος, των νουκλεϊκών οξέων, που αποτελούν το γενετικό υλικό.

Πηγές: www.nutrimed.gr

http://www.iatronet.gr/