Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ιδέες για να μειώσουμε τη ζάχαρη στην καθημερινή μας διατροφή


Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015.






Θέλετε να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε καθημερινά; Ορίστε μερικές ιδέες και κολπάκια για να το πετύχετε. Ακόμη και το μισό χρόνο να τα χρησιμοποιείτε, θα έχετε θετικό αντίκτυπο στην υγεία σας.

Για χαρούμενη ενυδάτωση



Επιλέξτε το παλιό, καλό νερό αντί για ανθρακούχα αναψυκτικά με ζάχαρη, προκειμένου να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο. Ένας απλός τρόπος για να το κάνετε αυτό; Μη φέρνετε στο σπίτι αναψυκτικά. Αν δεν είναι εκεί, δεν μπορείτε να τα πιείτε. Αν σας λείπουν, "κεράστε" ένα τον εαυτό σας, όταν βρίσκεστε έξω. Αν θέλετε να κάνετε το νερό πιο ενδιαφέρον, υπάρχουν πολλές συνταγές με φρέσκα φρούτα. Και αν ακόμα σας λείπει η αίσθηση του ανθρακικού, τότε πιείτε ανθρακούχο νερό.
Μπορείτε επίσης να περιορίσετε την ποσότητα φρουτοχυμών που καταναλώνετε σε μερίδες των 150ml, ή και ακόμα μικρότερες, διαλύοντας τους σε νερό. Να θυμάστε άλλωστε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά καλύτερα να καταναλώνονται ολόκληρα τις περισσότερες φορές, αφού περιέχουν πολύτιμες ίνες, που συνήθως χάνονται κατά της διαδικασία της αποχύμωσης.

Να έχετε κατά νου ότι τα παιδιά ηλικίας 4 εώς 8 ετών χρειάζονται 1,1 με 1,3 λίτρα υγρών από ποτά (νερό, γάλα, χυμός) την ημέρα, και χρειάζεται να τους το υπενθυμίζουμε. Οι ενήλικοι χρειάζονται ανά μέσο όρο 1,6 λίτρα υγρών την ημέρα, για τις γυναίκες και 2 λίτρα υγρών την ημέρα οι άντρες, αν και αυτές οι ποσότητες διαφέρουν, ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, τις δραστηριότητες κτλ.

Πρωινό σαν βασιλιάς (ή βασίλισσα!)



Το πρωινό είναι απαραίτητο - είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αφού παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες, για την ανάπτυξη και την υγεία των μυών, και οι υδρογονάνθρακες, που δίνουν την απαραίτητη ενέργεια για να γεφυρωθεί το κενό μέχρι το επόμενο γεύμα της ημέρας. Ακολουθούν ορισμένες ιδέες για να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης στο πρωινό σας γεύμα.
Γεμάτα πρωτεΐνες, τα αυγά είναι ένας υπέροχος, αλλά και γρήγορος τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας: ετοιμάστε τα ανάλογα με την προτίμησή σας, μάτια, σκραμπλ ή ποσέ, και χρησιμοποιείστε τα σε ένα χορταστικό τοστ. Μια ομελέτα είναι επίσης εξαιρετική επιλογή.
Προτιμήστε τη φυσική γλυκύτητα των φρούτων, αντί να βάλετε ζάχαρη στο πρωινό σας, έτσι ώστε να πάρετε τα επιπλέον θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Smoothies και μπισκότα είναι επίσης μια καλή επιλογή, αν τα φτιάξετε εσείς, χρησιμοποιώντας φρούτα ως γλυκαντικά και αξιοποιώντας τη θρεπτική επίδραση υλικών όπως η βρώμη, οι ξηροί καρποί και άλλοι σπόροι.
Μπορείτε επίσης να αξιοποιήσετε τη φυσική γλυκύτητα των αποξηραμένων φρούτων, αντί να βάλετε ζάχαρη.
Οι τηγανίτες είναι ένα υπέροχο "κέρασμα" για το Σαββατοκύριακο. Αντί για σιρόπι ή μέλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρούτα - αν είναι ώριμα και φρέσκα, είναι αρκετά γλυκά. Ή μπορείτε να τις σερβίρετε αλμυρές, βάζοντας ως γέμιση αβοκάντο, ντομάτα και καυτερή πιπεριά, με λίγο στυμμένο λάιμ.

Γλυκά και κεράσματα: Κρατήστε την ισορροπία

Προσπαθήστε να καταναλώνετε γλυκά μόνο τα Σαββατοκύριακα και σε ειδικές περιστάσεις. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αν επιθυμείτε κάτι γλυκό μετά το γεύμα, επιλέξτε ένα γιαούτι με φρέσκα φρούτα.

Επειδή είναι εύκολο να μπερδέψετε την πείνα με τη δίψα, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό, τσάι, καφέ ή γάλα, προτού αναζητήσετε ένα σνακ με υψηλό ποσοστό ζάχαρης.

Και να θυμάστε πάντα τον πιο απλό κανόνα από όλους: Αν δεν έχετε τέτοια είδη διατροφής στο σπίτι, τότε δεν μπορείτε να τα φάτε ;)
Tags: διατροφή, υγεία
http://www.icookgreek.com/

Φτιάχνουμε βήμα βήμα γαλοπούλα γεμιστή χριστουγεννιάτικη



Τρίτη, 17 Νοεμβ

Λαχταριστές συνταγές σπιτικής κουζίνας που βγαίνουν εύκολα χάρις τα φωτογραφημένα στάδιά τους.






Υλικά για 8-10 άτομα

1 γαλοπούλα γύρω στα 4 ½ - 5 κιλά με τα συκωτάκια της
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
400 γρ. κιμά χοιρινό
200 γρ. καπνιστό ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια
150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
100 ml κονιάκ ή μπράντι
300 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψητά
200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό κότας ή 1 κύβος κότας διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 αυγό χτυπημένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 ½ κιλό πατάτες μικρές, στρογγυλές
1-2 κλαδάκια δεντρολίβανο






Πλένετε την γαλοπούλα, αφαιρείτε τα συκωτάκια της και τη στεγνώνετε. Την καψαλίζετε, την πλένετε και τη στεγνώνετε πάλι. Την πασπαλίζετε εξωτερικά και εσωτερικά με αλατοπίπερο. Για τη γέμιση ζεματίζετε τα συκωτάκια, τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε. Ζεσταίνετε ½ φλιτζάνι λάδι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον κιμά και τα συκωτάκια, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας. Τέλος ρίχνετε τα μανιτάρια και σοτάρετε 6’-7 ακόμη. Αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά και προσθέτετε το αυγό και το μαϊντανό.


Καθαρίζετε τα κάστανα και τα χοντροκόβετε. Προσθέτετε στη γέμιση τα κάστανα, το ζαμπόν, το τυρί και ανακατεύετε καλά. Με ένα κουτάλι σπρώχνετε το μείγμα της γέμισης από το λαιμό του πουλερικού και πιέζετε να πάει παντού στην κοιλιά. Ράβετε καλά και την τοποθετείτε σε με γάλο ταψί.



Καθαρίζετε τις πατάτες, τις ξεπλένετε καλά, τις στραγγίζετε, τις αλατοπιπερώνετε και τις σκορπίζετε στο ταψί γύρω από το πουλερικό. Περιχύνετε τη γαλοπούλα και τις πατάτες με το υπόλοιπο λάδι και το ζωμό κοτόπουλου και βυθίζετε ανάμεσα στις πατάτες τα κλαδάκια δεντρολίβανου. Ψήνετε 4 ώρες και 40’ περίπου μέχρι να ροδίσει η γαλοπούλα. (τις 4 πρώτες ώρες ψησίματος έχετε το ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο , το οποίο αφαιρείτε στο τέλος για να πάρει ωραίο χρώμα)

http://www.icookgreek.com/
Tags: βήμα-βήμα

Η κατανάλωση σπιτικού φαγητού βοηθά στην αποφυγή εμφάνισης διαβήτη τύπου 2


Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015.






Όπως προκύπτει από μελέτη βασισμένη σε παρακολούθηση που διήρκεσε 26 έτη!


ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Νέες μελέτες αναφορικά με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο τρώμε σπιτικά φαγητά τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αυτής της μορφής διαβήτη, που ως γνωστόν σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον τρόπο ζωής και τη διατροφή μας.

Οι μελέτες έγιναν από τους επιστήμονες του Χάρβαρντ στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης και παρουσιάστηκε στις Επιστημονικές Συνεδρίες του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Οι ειδικοί στη Μελέτη «Nurses' Health Study» ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 58.000 γυναίκες και στη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 41.000 άνδρες. Η παρακολούθηση διήρκεσε 26 έτη και κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο κατά την έναρξη των μελετών. Οι πληροφορίες δεν ήταν αρκετά ολοκληρωμένες ώστε να συμπεριλαμβάνουν τα μοτίβα πρωινού στη μελέτη.

Ωστόσο, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον 2 σπιτικά γεύματα ή δείπνα καθημερινά, ή περίπου 11-14 σπιτικά γεύματα εβδομαδιαίως, είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με τα άτομα που έτρωγαν λιγότερα από 6 σπιτικά γεύματα ή δείπνα την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών, η κατανάλωση σπιτικών γευμάτων σχετίστηκε με μικρότερη αύξηση βάρους μέσα στο πέρασμα των ετών. Ενώ, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, συσσωρευμένα δεδομένα άλλων μελετών έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φαγητών εκτός σπιτιού σχετίζεται με χαμηλότερη ποιότητα διατροφής και υψηλότερο σωματικό βάρος σε παιδιά και εφήβους. Αν και οι ερευνητές δεν αναφέρουν ένα συγκεκριμένο αριθμό σπιτικών γευμάτων που θα πρέπει να καταναλώνουμε κάθε εβδομάδα, ο συγγραφέας της μελέτης, Geng Zong παρατήρησε ότι «όσο περισσότερα είναι τα σπιτικά γεύματα τόσο καλύτερα».

http://www.icookgreek.com/
Tags: διατροφή, υγεία