Τρίτη, 17 Νοεμβ
Λαχταριστές συνταγές σπιτικής κουζίνας που βγαίνουν εύκολα χάρις τα φωτογραφημένα στάδιά τους.
Υλικά για 8-10 άτομα
1 γαλοπούλα γύρω στα 4 ½ - 5 κιλά με τα συκωτάκια της
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
400 γρ. κιμά χοιρινό
200 γρ. καπνιστό ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια
150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
100 ml κονιάκ ή μπράντι
300 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψητά
200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό κότας ή 1 κύβος κότας διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 αυγό χτυπημένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 ½ κιλό πατάτες μικρές, στρογγυλές
1-2 κλαδάκια δεντρολίβανο
Πλένετε την γαλοπούλα, αφαιρείτε τα συκωτάκια της και τη στεγνώνετε. Την καψαλίζετε, την πλένετε και τη στεγνώνετε πάλι. Την πασπαλίζετε εξωτερικά και εσωτερικά με αλατοπίπερο. Για τη γέμιση ζεματίζετε τα συκωτάκια, τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε. Ζεσταίνετε ½ φλιτζάνι λάδι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον κιμά και τα συκωτάκια, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας. Τέλος ρίχνετε τα μανιτάρια και σοτάρετε 6’-7 ακόμη. Αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά και προσθέτετε το αυγό και το μαϊντανό.
Καθαρίζετε τα κάστανα και τα χοντροκόβετε. Προσθέτετε στη γέμιση τα κάστανα, το ζαμπόν, το τυρί και ανακατεύετε καλά. Με ένα κουτάλι σπρώχνετε το μείγμα της γέμισης από το λαιμό του πουλερικού και πιέζετε να πάει παντού στην κοιλιά. Ράβετε καλά και την τοποθετείτε σε με γάλο ταψί.
Καθαρίζετε τις πατάτες, τις ξεπλένετε καλά, τις στραγγίζετε, τις αλατοπιπερώνετε και τις σκορπίζετε στο ταψί γύρω από το πουλερικό. Περιχύνετε τη γαλοπούλα και τις πατάτες με το υπόλοιπο λάδι και το ζωμό κοτόπουλου και βυθίζετε ανάμεσα στις πατάτες τα κλαδάκια δεντρολίβανου. Ψήνετε 4 ώρες και 40’ περίπου μέχρι να ροδίσει η γαλοπούλα. (τις 4 πρώτες ώρες ψησίματος έχετε το ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο , το οποίο αφαιρείτε στο τέλος για να πάρει ωραίο χρώμα)
http://www.icookgreek.com/
Tags: βήμα-βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου