Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Η σωστή διατροφή εξίσου καλή με τα φάρμακα στην αντιμετώπιση της καούρας


Δημοσίευση: 08 Σεπ. 2017, 08:22

Φάτε κυρίως λαχανικά



Μια κατά κύριο λόγο φυτοφαγική διατροφή ενδεχομένως να προσφέρει την ίδια ανακούφιση με τα φάρμακα για την πάθηση σε άτομα που υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δείχνει νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Otolaryngology--Head & Neck Surgery.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Phelps στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον Δρ Κρεγκ Ζαλβαν, μελέτησαν σχεδόν 200 ασθενείς από ένα ιατρικό κέντρο που είχαν διαγνωστεί με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση. 

Η πάθηση αφορά στην παλινδρόμηση των στομαχικών υγρών στον λαιμό και διακρίνεται από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ή οπισθοστερνικό καύσο όπως αλλιώς ονομάζεται. 

«Τα άτομα με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση συνήθως δεν έχουν το αίσθημα καύσου, δηλαδή καούρα», εξηγεί ο Δρ Ζαλβαν. 

Εμφανίζουν συμπτώματα, όπως βραχνάδα, χρόνιο πονόλαιμο, επίμονο βήχα, υπερβολική προσπάθεια εκκαθάρισης του λαιμού και την αίσθηση ότι κάτι υπάρχει στο λαιμό.

Η πάθηση αντιμετωπίζεται με αντιόξινα φάρμακα, κυρίως αναστολείς αντλίας πρωτονίων. Αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι αποτελεσματικά σε πολλούς ασθενείς, ενώ έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες για την ασφάλειά τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, νεφρικής νόσου, άνοιας και οστικών καταγμάτων. 

Οι αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν λοιπόν την προοπτική μιας διατροφικής προσέγγισης, ζητώντας από τους ασθενείς να κάνουν μια κατά 90% φυτική διατροφή, τρώγοντας κυρίως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς. Τα γαλακτοκομικά και το κρέας είχαν περιοριστεί σε δύο ή τρεις μέτριες ποσότητες την εβδομάδα. 

Επίσης, συμβούλευσαν τους ασθενείς να αποφεύγουν καφέ, τσάι, αλκοόλ, τηγανητά ή λιπαρά τρόφιμα. 

Στην συνέχεια ο Δρ Ζαλβαν ανέτρεξε στους ιατρικούς φακέλους των ασθενών για να συγκρίνει τη διατροφή με τα αντιόξινα φάρμακα. Εστίασε σε 85 ασθενείς που είχαν πάρει αναστολείς αντλίας πρωτονίων και έκαναν τη συνήθη διατροφή τους το διάστημα 2010-12 και 99 που είχαν ακολουθήσει την φυτοφαγική διατροφή. 

«Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, η διατροφή ήταν εξίσου καλή αν όχι καλύτερη από τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων», λέει ο Δρ Ζαλβαν. 

Μετά από έξι εβδομάδες, το 63% των ασθενών που έκαναν φυτοφαγική διατροφή είχαν τουλάχιστον έξι μονάδες μείωση στην κλίμακα των συμπτωμάτων παλινδρόμησης. «Κλινικά σημαντική βελτίωση», εξηγεί ο ερευνητής. 

Στην ομάδα των ασθενών που πήραν αντιόξινα το ποσοστό ήταν 45%. 

Να σημειωθεί ότι στην ομάδα της φυτοφαγίας τα άτομα έχασαν 3,6 κιλά, γεγονός που επίσης εξηγεί τη βελτίωση των συμπτωμάτων. 

Μαίρη Μπιμπή



health.in.gr

Διατροφή: Μια μικρή αλλαγή μειώνει τον πρόωρο θάνατο



Δεν χρειάζονται τελικά περίπλοκες λύσεις. Μια μικρή και απλή αλλαγή στη διατροφή μπορεί σε βάθος χρόνου να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.



Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο με επικεφαλής την Δρ Μερσεντες Σοτος-Πριέτο, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων, ξηρών καρπών και λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και αναψυκτικών με ζάχαρη, σε εύρος 12ετίας συντελεί στην μείωση της ολικής και καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τα οφέλη των υγιεινών προτύπτων διατροφής, περιλαμβανομένης της Μεσογειακής. Η μελέτη δείχνει ότι ακόμα και μικρές βελτιώσεις στην ποιότητα της διατροφής έχει αξιοσημείωτη επιρροή στον κίνδυνο θανάτου, ενώ η επιδείνωση της διατροφικής ποιότητας αυξάνει τον κίνδυνο», σχολιάζει η Δρ Σοτος-Πριέτο.

Με τη χρήση τριών διαφορετικών δεικτών ποιότητας της διατροφής, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η υψηλής ποιότητας διατροφής σε ορίζοντα 12ετίας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου τα επόμενα 12 χρόνια.

Τα τρόφιμα που βελτιώναν περισσότερο την διατροφική ποιότητα ήταν τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια ή τα ω-3 λιπαρά οξέα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ των αλλαγών στη διατροφική ποιότητα σε δείγμα σχεδόν 74.000 ενηλίκων για την περίοδο 1986-1998 και του κινδύνου θανάτου τα επόμενα 12 χρόνια, δηλαδή την περίοδο 1998-2010.Μια αύξηση κατά 20% στο σκορ της ποιότητας διατροφής σχετίστηκε με 8-17% μείωση του κινδύνου θανάτου, ενώ η μειωμένη ποιότητα της διατροφής σχετίστηκε με 6-12% αύξηση του κινδύνου. 

Ακόμα και μεταξύ αυτών που έκαναν σχετικά ανθυγιεινές δίαιτες στην αρχή της μελέτης, αλλά τελικά το σκορ τους βελτιώθηκε στην πορεία, ο κίνδυνος θανάτου τα επόμενα χρόνια ήταν μειωμένος.

Μαίρη Μπιμπή


health.in.gr

Ηλικιωμένα κύτταρα «ξανανιώνουν» και ακυρώνουν τα γηρατειά



Μακροζωία και ευζωία



Στόχος των επιστημών είναι οι άνθρωποι να μεγαλώνουν καλύτερα

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο να αναγεννήσουν γερασμένα κύτταρα και να τα κάνουν όχι μόνο να δείχνουν νεότερα αλλά και να συμπεριφέρονται ως νέα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο BMC Cell Biology.

Η εξέλιξη αυτή έχει την δυνατότητα να οδηγήσει σε νέα θεραπείες που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να μεγαλώνουν καλύτερα, χωρίς να βιώνουν κάποιες από τις εκφυλιστικές επιπτώσεις της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης.

Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Δρ Λορνα Χαρρις, καθηγήτρια Μοριακής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, ανακάλυψε έναν νέο τρόπο να αναγεννά ανενεργά γερασμένα κύτταρα. Εντός λίγων ωρών από τη θεραπεία, τα η ηλικιωμένα κύτταρα άρχισαν να διαχωρίζονται και να έχουν μακρύτερα τελομερή, τα προστατευτικά κάλυπτρα των χρωμοσωμάτων που κονταίνουν με την ηλικία.
Η μελέτη είναι συνέχεια προηγούμενης εργασίας της ίδιας ερευνητικής ομάδας που είχε διαπιστώσει ότι μια ομάδα γονιδίων που ονομάζονται παράγοντες συγκόλλησης προοδευτικά απενεργοποιούνται καθώς μεγαλώνουμε.

Κατά τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης, οι ιστοί συσσωρεύουν γερασμένα κύτταρα που είναι μεν ζωντανά αλλά δεν μπορούν να αναπτυχθούν ή να λειτουργήσουν φυσιολογικά. Αυτά τα ηλικιωμένα κύτταρα χάνουν την ικανότητα να ρυθμίζουν τα γονίδια. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι ιστοί και τα όργανά μας γίνονται επιρρεπή στις ασθένειες καθώς μεγαλώνουμε.

Επίσης, τα γονίδια όταν είναι ενεργά παράγουν μηνύματα που δίνουν οδηγίες στο κύτταρο να συμπεριφερθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Τα περισσότερα γονίδια μπορούν να παράγουν περισσότερα από ένα μηνύματα που επηρεάζουν τον τρόπο δράσης του κυττάρου.

Οι παράγοντες συγκόλλησης είναι καίριας σημασίας ώστε τα γονίδια θα συμπεριφέρονται σωστά. Καθώς ο άνθρωπος γερνά οι παράγοντες συγκόλλησης τείνουν να λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά ή και καθόλου, περιορίζοντας την ικανότητα των κυττάρων να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του περιβάλλοντος. Τα γερασμένα κύτταρα, που έχουν ηλικιωμένοι έχουν λιγότερους παράγοντες συγκόλλησης.
Όμως, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ συνεργαζόμενοι τους καθηγητές Ρίτσαρντ Φαραγκχερ και Ελίζαμπεθ Όστλερ από το Πανεπιστήμιο του Μπράιτον, ανακάλυψαν ότι οι παράγοντες συγκόλλησης μπορούν να επανενεργοποιηθούν με χημικές ουσίες κάνοντας έτσι τα γερασμένα κύτταρα όχι μόνο να μοιάζουν νεότερα αλλά και να συμπεριφέρονται όπως τα νεότερα και να τελικά να διαχωρίζονται.

Οι επιστήμονες σε κυτταρικές καλλιέργειες πρόσθεσαν ανάλογα ρεσβερατρόλης, χημικές ουσίες που φυσιολογικά εμπεριέχονται στο κόκκινο κρασί, τη μαύρη σοκολάτα, τα κόκκινα σταφύλια και τα βατόμουρα. Τα ανάλογα ρεσβερατρόλης ενεργοποίησαν και πάλι τους παράγοντες συγκόλλησης και έτσι μέσα σε λίγες ώρες τα γερασμένα κύτταρα έδειχναν νεότερα και άρχισε η αναγέννησή τους, δηλαδή ο διαχωρισμός.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη αυτή έχει την δυνατότητα να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για πιο υγιή γηρατειά, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μετά τα 85 έτη εμφανίζουν διάφορες χρόνιες παθήσεις και όσο μεγαλώνουν τόσο πιο επιρρεπείς γίνονται στο εγκεφαλικό επεισόδιο, την καρδιακή νόσο και τον καρκίνο.

«Κάναμε το πρώτο βήμα ώστε να ζούμε περισσότερα φυσιολογικά χρόνια. Η μελέτη μας δείχνει ότι η χρήση χημικών ουσιών μπορεί να επανεργοποιήσει μια μείζονα ομάδα γονιδίων που φυσιολογικά απενεργοποιούνται καθώς μεγαλώνουμε, παρέχοντάς μας τον τρόπο να αποκαταστήσουμε την λειτουργία των ηλικιωμένων κυττάρων», σχολιάζει η Δρ Χαρρις.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Πείραμα σε μύγες Ποια διατροφή μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής




Η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη φαίνεται να αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, όπως δείχνει πειραματική μελέτη που έγινε σε μύγες των φρούτων και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Francis Crick στις ΗΠΑ θέλησαν να κατανοήσουν καλύτερα πως η διατροφή από τα πρώιμα στάδια της ζωής επιδρά στο προσδόκιμο επιβίωσης. Χρησιμοποίησαν ως μοντέλα μελέτης μύγες των φρούτων (Drosophila melanogaster) καθώς έχουν πολλά κοινά γενετικά στοιχεία με τους ανθρώπους και αποτελούν καλό μοντέλο μελέτης του προσδόκιμου ζωής δεδομένου ότι ζουν μόνο δύο με τρεις μήνες. 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι μύγες που είχαν μεγαλώσει κάνοντας διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ειδικά κατά τα πρώτα στάδια της ζωής τους και εν συνεχεία ακολούθησαν μια συνήθη δίαιτα, έζησαν διπλάσιο χρόνο από τις μύγες που είχαν κάνει μια κλασσική διατροφή εξ αρχής. 

«Υπάρχουν αποδείξεις από ανθρώπους και άλλα θηλαστικά ότι η μητρική διατροφή μπορεί να τροποποιήσει τον κίνδυνο των απογόνων να εκδηλώσουν καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη μετέπειτα στη ζωή τους, αλλά οι υποκείμενες γενετικές διαδικασίες αυτή της επίδρασης δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί», σχολιάζει ο Αλεξ Γκουλντ, συγγραφέας της μελέτης. 

Και προσθέτει ότι, «προφανώς οι μύγες των φρούτων δεν είναι άνθρωποι και πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο ότι τα αποτελέσματα μας δεν αποτελούν συστάσεις για τις μέλλουσες μητέρες να κάνουν μια διατροφή με λίγες πρωτεΐνες». 

Πάντως, η έρευνα έδειξε ότι οι ενήλικες μύγες απελευθέρωναν τοξικά λιπίδια από το δέρμα τους που μείωναν το προσδόκιμο ζωής τους. Τα λιπίδια αυτά ήταν λιγότερο τοξικά αν η μύγα είχε κάνει διατροφή με λίγες πρωτεΐνες στα πρώιμα στάδια της ζωής της, πριν δηλαδή ενηλικιωθεί. 

«Τα δερματικά λιπίδια έχουν επωφελείς λειτουργίες στις μύγες, όπως η πρόληψη της αφυδάτωσης και η διέγερση της ερωτικής συμπεριφοράς, αλλά η μελέτη αναδεικνύει και την σκοτεινή πλευρά τους», εξηγεί η Ιρίνα Στεφανα, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

Βέβαια, ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η παρατήρηση ότι τα τοξικά λιπίδια που παρήγαγαν οι μύγες όχι μόνο επηρέαζαν την διάρκεια ζωής τους αλλά και των άλλων μυγών γύρω τους.Τώρα οι ερευνητές αναρωτιούνται αν τα τοξικά λιπίδια του δέρματος εξηγούν επίσης γιατί οι μύγες των φρούτων έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής όταν είναι πολλές σε πληθυσμό. Μάλιστα, σε πείραμα που έκαναν διπλασιάζοντας τον πληθυσμό τους σε καθορισμένο περιβάλλον, διαπίστωσαν ότι αυτό μείωσε σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσής τους.

«Όπως οι μύγες των φρούτων, έτσι και οι άνθρωποι παράγουν δερματικά λιπίδια που ενυδατώνουν και προστατεύουν το δέρμα από τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις. Αλλά μπορούν επίσης να είναι επιβλαβείς επειδή αλληλεπιδρούν με το ηλιακό φως και άλλους στρεσογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος για να παράγουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που επιταχύνουν τα σημάδια της γήρανσης. Γνωρίζουμε ότι πολλά από τα γονίδια που εμπλέκονται στην παραγωγή των δερματικών λιπιδίων διατηρούνται από τις μύγες στους ανθρώπους. Τώρα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την γενετική των μυγών των φρούτων για να αναδείξουμε αυτά που ρυθμίζουν το πόσο τοξικά είναι», καταλήγει ο Δρ Γκουλντ. 

Μαίρη Μπιμπή


health.in.gr