Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Η σωστή διατροφή εξίσου καλή με τα φάρμακα στην αντιμετώπιση της καούρας


Δημοσίευση: 08 Σεπ. 2017, 08:22

Φάτε κυρίως λαχανικά



Μια κατά κύριο λόγο φυτοφαγική διατροφή ενδεχομένως να προσφέρει την ίδια ανακούφιση με τα φάρμακα για την πάθηση σε άτομα που υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δείχνει νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Otolaryngology--Head & Neck Surgery.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Phelps στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον Δρ Κρεγκ Ζαλβαν, μελέτησαν σχεδόν 200 ασθενείς από ένα ιατρικό κέντρο που είχαν διαγνωστεί με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση. 

Η πάθηση αφορά στην παλινδρόμηση των στομαχικών υγρών στον λαιμό και διακρίνεται από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ή οπισθοστερνικό καύσο όπως αλλιώς ονομάζεται. 

«Τα άτομα με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση συνήθως δεν έχουν το αίσθημα καύσου, δηλαδή καούρα», εξηγεί ο Δρ Ζαλβαν. 

Εμφανίζουν συμπτώματα, όπως βραχνάδα, χρόνιο πονόλαιμο, επίμονο βήχα, υπερβολική προσπάθεια εκκαθάρισης του λαιμού και την αίσθηση ότι κάτι υπάρχει στο λαιμό.

Η πάθηση αντιμετωπίζεται με αντιόξινα φάρμακα, κυρίως αναστολείς αντλίας πρωτονίων. Αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι αποτελεσματικά σε πολλούς ασθενείς, ενώ έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες για την ασφάλειά τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, νεφρικής νόσου, άνοιας και οστικών καταγμάτων. 

Οι αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν λοιπόν την προοπτική μιας διατροφικής προσέγγισης, ζητώντας από τους ασθενείς να κάνουν μια κατά 90% φυτική διατροφή, τρώγοντας κυρίως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς. Τα γαλακτοκομικά και το κρέας είχαν περιοριστεί σε δύο ή τρεις μέτριες ποσότητες την εβδομάδα. 

Επίσης, συμβούλευσαν τους ασθενείς να αποφεύγουν καφέ, τσάι, αλκοόλ, τηγανητά ή λιπαρά τρόφιμα. 

Στην συνέχεια ο Δρ Ζαλβαν ανέτρεξε στους ιατρικούς φακέλους των ασθενών για να συγκρίνει τη διατροφή με τα αντιόξινα φάρμακα. Εστίασε σε 85 ασθενείς που είχαν πάρει αναστολείς αντλίας πρωτονίων και έκαναν τη συνήθη διατροφή τους το διάστημα 2010-12 και 99 που είχαν ακολουθήσει την φυτοφαγική διατροφή. 

«Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, η διατροφή ήταν εξίσου καλή αν όχι καλύτερη από τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων», λέει ο Δρ Ζαλβαν. 

Μετά από έξι εβδομάδες, το 63% των ασθενών που έκαναν φυτοφαγική διατροφή είχαν τουλάχιστον έξι μονάδες μείωση στην κλίμακα των συμπτωμάτων παλινδρόμησης. «Κλινικά σημαντική βελτίωση», εξηγεί ο ερευνητής. 

Στην ομάδα των ασθενών που πήραν αντιόξινα το ποσοστό ήταν 45%. 

Να σημειωθεί ότι στην ομάδα της φυτοφαγίας τα άτομα έχασαν 3,6 κιλά, γεγονός που επίσης εξηγεί τη βελτίωση των συμπτωμάτων. 

Μαίρη Μπιμπή



health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου