Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Μια αργή, θανατηφόρα διατροφική «βόμβα» στο τραπέζι μας


Μάιος 15, 2016





Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φορές.

Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.
Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών.
Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω.
Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρόλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg.
Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές.

Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω!
Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια, αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω.
Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.
Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό.



Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!

ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΠΛΕΝΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΜΕ ΞΥΔΙ!

πηγη https://expresstime.gr/

Μπιφτέκια λαχανικών



Τα μπιφτέκια λαχανικών με αλεύρι από φακές που σας είδα δείξει εδώ, ενώ σαςάρεσαν πολύ, δεν μπορέσατε να βρείτε εύκολα το αλεύρι από φακές και το καταλαβαίνω. Σήμερα λοιπόν θα σας δείξω μπιφτέκια λαχανικών με υλικά που έχετε όλοι στο σπίτι σας. Σήμερα δηλαδή τα είδατε, σήμερα τα φτιάξατε!!


Υλικά για 10 μπιφτέκια:
- 600 γρ πατάτες (3)
- 300 γρ καρότα (2)
- 280 γρ σελινόριζα (1)
- 500 γρ κρεμμύδια ξερά (2 μεγάλα)
- 3 κ.σ ελαιόλαδο
- αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- λεμόνι


Εκτέλεση:
1. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις πατάτες, τα καρότα και τη σελινόριζα και βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 12-15 λεπτά (ανάλογα το μέγεθος τους)





2. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε αλάτι και τα σοτάρουμε με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά (περίπου 6-9 λεπτά)


3. Σουρώνουμε πολύ καλά τα λαχανικά και τα πατάμε με το ειδικό εργαλείο. Προσοχή θέλουμε να φύγουν όλα τα υγρά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι εάν χρειάζεται







4. Προσθέτουμε και τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε καλά





5. Εάν θέλετε να προσθέσετε ένα αυγό και τυρί, μπορείτε να το κάνετε τώρα.
Πλάθουμε στο επιθυμητό μέγεθος, τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για 30 λεπτά.


6. Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει καλά χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα μπιφτέκια μας. Τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Θέλουμε να μαυρίσουν λίγο από κάτω.





7. Έπειτα προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη. Θα μαυρίσουν λίγο αλλά θα είναι πεντανόστιμα. Αν θέλετε προσθέστε και άλλο ελαιόλαδο. Μην βλέπετε τις φωτογραφίες μου και ξεγελιέστε. Τα δικά σας θα μαυρίσουν περισσότερο. Εγώ το σταμάτησα σε αυτό το σημείο για να βγάλω τις φωτογραφίες και μετά συνέχισα το μαγείρεμα. Όταν είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο, σκουπίζουμε με χαρτί το τηγάνι και συνεχίσουμε και στα επόμενα. Μπορείτε να τα ψήσετε βέβαια και στο φούρνο








http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.ro/

Κρέμα λεμονιού χωρίς βούτυρο και αυγά






Υπέροχη κρέμα λεμονιού χωρίς βούτυρο και αυγά. Ταιριάζει υπέροχα σε ψωμί, γιαούρτι, τούρτες, μπισκότα, κέικ, ωμοφαγικά γλυκά και άλλα πολλά, τα οποία θα σας δείξω τις επόμενες μέρες. Έχει υπέροχη, φίνα γεύση και γίνεται

πάρα πολύ εύκολα. Φτιάξτε τη και διατηρήστε τη στο ψυγείο.
Υλικά:

- 500 γρ λεμόνια ακέρωτα και βιολογικά (6 μικρά)

- 200 γρ σιρόπι αγαύης

- 100 γρ κρέμα καρύδας

Εκτέλεση:

1. Βάζουμε τα λεμόνια να βράσουν και ανά 5 λεπτά αλλάζουμε το νερό. Χρησιμοποιούμε ζεστό νερό από τον βραστήρα




2. Αφού έχουν περάσει 15 λεπτά και έχουμε αλλάξει 3 φορές το νερό, χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι και ένα μαχαίρι ώστε να τα κόψουμε και να βγάλουμε τα κουκούτσια

3. Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ





4. Προσθέτουμε την αγαύη και την κρέμα καρύδας




5. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για λίγο ακόμη - σχεδόν 5 λεπτά



Η Ανθή έφτιαξε την κρέμα λεμονιού




http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.ro

Αδυνάτισμα Μόνο με Περπάτημα: Αναλυτικό Πρόγραμμα Απόσταση και Θερμίδες [Πίνακες]





Έχετε βαρεθεί/κουραστεί με το υπάρχον πρόγραμμα γυμναστικής σας; Ψάχνετε κάτι καινούργιο που θα σας βοηθήσει να χάσετε γρήγορα μερικά κιλά; Δείτε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που, αν το ακολουθήσετε, θα χάσετε αρκετά κιλά ενόψει... καλοκαιριού.
Ο γυμναστής/φυσιολόγος, Michael Brazeal, δίνει πρώτα μερικές συμβουλές για το πώς θα πάρετε τα μέγιστα οφέλη στο αδυνάτισμα από το περπάτημα που θα κάνετε για λόγους άσκησης και γυμναστικής:
Να κοιτάτε ευθεία. Το πηγούνι σας πρέπει να είναι παράλληλο με το έδαφος.
Κρατήστε τους αγκώνες σας λυγισμένους και κοντά στα πλευρά σας.
Να κινείτε του αγκώνες και τα χέρια εμπρός και πίσω σε συγχρονισμό με τον βηματισμό σας. Μην φτάνετε να διασταυρώνετε τα χέρια σας μπροστά σας καθώς κάνετε αυτή την κίνηση. Το κάθε βήμα συντονίζεται με την αντίστοιχη κίνηση του ενός χεριού προς τα εμπρός (αντίθετο χέρι ως προς το πόδι).
Τραβήξτε τους ώμους σας προς τα πίσω και κρατήστε το στήθος σας ελαφρώς ανυψωμένο.
Στον βηματισμό, η ώθηση (πίσω πόδι) πρέπει να έρχεται από το κάτω μέρος των δακτύλων, στην βάση του πέλματος. Η φτέρνα του άλλου ποδιού θα πρέπει να είναι το πρώτο μέρος του πέλματος που ακουμπάει στο έδαφος και στη συνέχεια το βάρος να κυλάει σε όλο το πέλμα, προτού δώσετε ώθηση ξανά.

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα
Ημέρα 1: Περπάτημα #1 (Έκρηξη ενέργειας)
Ημέρα 2: Περπάτημα #2 (Κάψιμο λίπους σε 3 χιλιόμετρα)
Ημέρα 3: Περπάτημα #3 (Μέγιστη προσπάθεια)
Ημέρα 4: Επανάληψη του #1
Ημέρα 5: Επανάληψη του #2
Ημέρα 6: Επανάληψη του #3
Ημέρα 7: Ξεκούραση
Αν είναι η πρώτη φορά που θα ξεκινήσετε ένα τέτοιο πρόγραμμα άσκησης με το περπάτημα, τότε ξεκουραστείτε τις ημέρες 4 και 7 και επαναλάβετε τα #1 και #2 κατά τις ημέρες 5 και 6.

Πώς λειτουργεί αυτή η μέθοδος
Για κάθε “βόλτα”, επιλέξτε μια διαδρομή που να ταιριάζει με την καθορισμένη απόσταση και να περιλαμβάνει και ανηφόρες σε κάποια σημεία.
Χρησιμοποιήστε ένα βηματόμετρο (αν έχετε), για να παρακολουθείτε την απόσταση που διανύετε. Ρυθμίστε την ταχύτητά σας, για να πιάσετε τον στόχο με τα αρχικά “RPE” που θα δείτε στους παρακάτω πίνακες. Αυτά τα αρχικά είναι “Rate of Perceived Exertion” και περιγράφει έναν αριθμό στην κλίμακα της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλετε κάθε φορά.
Επίσης θα δείτε και τις ενδείξεις “easy”, “moderate” και “brisk”. Αυτές αντιστοιχούν στην ένταση του περπατήματος “χαλαρό” (σαν να κάνετε απλή βόλτα), “μέτριο” (σαν να βιάζεστε να πάτε κάπου) και “έντονο” (λίγο πριν φτάσετε να κάνετε ελαφρύ τρέξιμο).
Οι πρώτες δύο στήλες είναι "απόσταση" (distance) και "χρόνος" (time) και αναγράφονται σε εκατοντάδες μέτρα (πχ 0.25 = 250 μέτρα) και λεπτά.
Περπάτημα #1 – Έκρηξη ενέργειας
Απόσταση: 1,5 χλμ
Χρόνος: 22 λεπτά (ανάλογα με το ρυθμό σας)
Θερμίδες που καίγονται: 750
Περπάτημα #2 – Κάψιμο λίπους σε 3 χιλιόμετρα
Απόσταση: 3 χλμ
Χρόνος: 45 λεπτά (ανάλογα με το ρυθμό σας)
Θερμίδες που καίγονται: 1.254
Περπάτημα #3 – Μέγιστη προσπάθεια
Απόσταση: 5 χλμ
Χρόνος: 1 ώρα και 15 λεπτά (ανάλογα με το ρυθμό σας)
Θερμίδες που καίγονται: 1.672

Φώτο Ρεπορτάζ Ρεπόρτερ Nionioshttp://wwwlefkaslive.blogspot.ro/2017/04/blog-poshttps://www.blogger.com/blogger.g?

Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά το μαγείρεμα στο σπίτι;




Απρίλιος 29, 2017





Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι; Ίσως ναι, αλλά πάντα είναι καλό να διαδίδουμε τέτοιου είδους πληροφορίες:

Ακόμη και όταν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας, αλήθεια; Αυτό είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε.

Γιατί το κάνουμε; Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς να μας πει το σωστό τρόπο. Γι΄ αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια.



Και αυτό, γιατί ένα λίτρο λαδιού μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες σε νερό ενός σπιτιού για 14 χρόνια. Αν επιλέξεις να διαδόσεις αυτό το μήνυμα στους φίλους σου, το περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί. Στο κάτω κάτω, είναι καλό για όλους…





Πηγη: diakonima.gr

https://expresstime.gr