Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Έχετε καούρες; Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας





Η καούρα είναι η δυσάρεστη αίσθηση καψίματος που ανεβαίνει από το στομάχι ή από χαμηλά στο θώρακα προς το λαιμό.
Ορισμένες φορές μπορεί να αισθανθείτε ότι οι τροφές επιστρέφουν στο λαιμό, ενώ μερικοί άνθρωποι νιώθουν ξινίλα ή πικρή γεύση στο πίσω μέρος του στόματος. Η καούρα μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες και συχνά είναι χειρότερη μετά το φαγητό ή όταν ξαπλώνετε ή σκύβετε. Αποτελεί δε το πιο κοινό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Οι καούρες δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, μπορεί όμως να οδηγήσουν σε άλλες επιπλοκές. Τέτοιες είναι τα οισοφαγικά έλκη ή η οισοφαγική στένωση. Αν οι καούρες είναι έντονες και επιμένουν, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.                                                                                                    
Διατροφή                                                                                                                                                          
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η διατροφή. Είναι χρήσιμο να κρατάτε ένα λεπτομερές διατροφικό ημερολόγιο ώστε να μπορέσετε να εντοπίσετε τις τροφές που επιτείνουν τα συμπτώματα. Μπορεί να μην χρειαστεί να τις αποκλείσετε εντελώς από το διαιτολόγιό σας, η μείωση όμως της ποσότητας ή της συχνότητας με την οποία καταναλώνετε αυτές τις τροφές μπορεί να σας βοηθήσει.
Για την ανακούφιση από την καούρα ενδείκνυται η κατανάλωση μικρότερων και συχνότερων γευμάτων. Έτσι διασφαλίζετε ότι το στομάχι σας δεν είναι ποτέ υπερβολικά γεμάτο και του δίνετε επαρκή χρόνο για να ολοκληρωθεί η πέψη.
Είναι επίσης βασικό να τρώτε αργά και χωρίς να βιάζεστε.
Τροφές με μικρότερες πιθανότητες να προκαλέσουν καούρες είναι το κοτόπουλο στη σχάρα, οι ψητές γλυκοπατάτες, οι φρυγανιές, το τυρί τύπου cottage.
Πίνετε άφθονο νερό, μειώνει τα οξέα του στομάχου.
Αποφύγετε τις τροφές με γλουτένη, η οποία αποτελεί μια συχνή αιτία καούρας.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής θα σας βοηθήσουν να ελαττώσετε τις καούρες.
Αποφύγετε να πηγαίνετε για ύπνο με γεμάτο στομάχι. Προσπαθείτε να τρώτε 2-3 ώρες πριν πάτε για ύπνο.
Βάλτε το κεφάλι σας σε ψηλότερη θέση από τα πόδια σας. Αυτή η αλλαγή θα εμποδίσει τα γαστρικά οξέα να παλινδρομήσουν προς το επάνω οριακό τμήμα του στομάχου.
Μη φοράτε στενά ρούχα που σας πιέζουν
.http://www.onmed.gr/ygeia/item

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/321429-exete-kaoyres-ti-prepei-na-proseksete-sti-diatrofi-
sas#ixzz3pq4mlj3w

Τι πρέπει να τρώτε, όταν έχετε πέτρες στα νεφρά για να αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα


Ημερομηνία δημοσίευσης 05/10/2011
Share on printShare on email




Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΑΠΕΛΛΟΥ
Κλινικής διαιτολόγου του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Η νεφρολιθίαση είναι μια πάθηση του ουροποιητικού συστήματος, που προκαλείται από την συγκέντρωση κρυστάλλων στα νεφρά και στον ουρητήρα. Οι πέτρες στα νεφρά, όπως τις αποκαλούμε, αποτελούνται κυρίως από οξαλικό ασβέστιο, ουρικό οξύ, φωσφορικό ασβέστιο, κυστίνη και στουρβίτη. Υπάρχουν πέτρες που μπορεί να αποβληθούν από τον οργανισμό χωρίς να το καταλάβουμε, αλλά, αν το μέγεθός τους είναι μεγάλο, προκαλούν πόνο (κολικός νεφρού και πόνος κατά την ούρηση), αιματουρία, ακόμα και ουρολοιμώξεις.

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες
Γενετικοί

Οι νεότερες έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για την εμφάνιση νεφρολιθίασης ως ανεξάρτητη πάθηση. Από την άλλη όμως, παθολογικές καταστάσεις, όπως η κυστινουρία και η σωληναριακή νέκρωση, οι οποίες είναι κληρονομικές, ευνοούν την ανάπτυξη της νόσου.
Παλαιότερες θεωρίες υποστηρίζουν την φυλετική προδιάθεση. Σήμερα οι θεωρίες αυτές τείνουν να απορριφθούν, καθώς αν λαοί με μικρότερη προδιάθεση μεταφερθούν σε μια χώρα της δυτικής Ευρώπης και ακολουθήσουν τον τρόπο ζωής της, θα εμφανίσουν και εκείνοι μεγαλύτερη συχνότητα της νόσου.

Φύλο - ηλικία

Η φύση εδώ φαίνεται να ευνόησε τις γυναίκες, αφού λόγω των οιστρογόνων και της δράσης τους στα άλατα οξαλικού ασβεστίου (τα οιστρογόνα ενισχύουν την διαλυτότητά τους και επομένως εμποδίζουν την δημιουργία λίθων) υπερτερούν με αναλογία 3 : 1 έναντι των ανδρών. Η ηλικία εμφάνισης της νόσου σε άντρες και γυναίκες είναι αυξημένη σε ηλικίες 30 - 50 ετών.

Παθήσεις - φάρμακα
1. Νόσος του Crohn (φλεγμονώδης νόσος εντέρου).
2. Εκτομή εντέρου.
3. Χρήση αντιβιοτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα (λόγω της αλλαγής στη χλωρίδα του εντέρου).
4. Σπογγώδεις νεφροί.
6. Ουρική νόσος.
7. Παχυσαρκία.
8. Αιματολογικά νοσήματα.
9. Πρωτοπαθής παραθυρεοειδισμός (οι παραθυρεοειδείς αδένες ρυθμίζουν την ομοιοστασία ασβεστίου στο αίμα).
11. Υπέρταση.
12. Φάρμακα, όπως τα αντιεπιληπτικά (εξαιτίας της δυσκολίας τους να διαλυθούν στα ούρα).

Περιβαλλοντικοί παράγοντες
Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας οδηγεί σε νεφρολιθίαση. Η διατροφή σχετίζεται άμεσα με τη νόσο, αφού η υπερκατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, βιταμίνης C, οξαλικών οξέων και η αυξημένη παραγωγή βιταμίνης D ευνοούν τη δημιουργία λίθων. Το σημαντικότερο όμως είναι η μειωμένη πρόσληψη νερού, που οδηγεί σε λίγα και πυκνά ούρα, κατάσταση που οδηγεί σε πέτρες στα νεφρά.

Γεωγραφική θέση
Άτομα που ζουν σε υγρά και θερμά κλίματα με έντονη ηλιοφάνεια έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αφυδάτωσης (λίγα και πυκνά ούρα) και της αυξημένης παραγωγής βιταμίνης D στον οργανισμό (παράγουμε τη βιταμίνη με την βοήθεια του ήλιου).

Διατροφική αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης
Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με τη νεφρολιθίαση είναι η πρωτεΐνη, το ασβέστιο, το νάτριο και τα οξαλικά οξέα, καθώς και η κατανάλωση υγρών. Παρακάτω θα δούμε τι πρέπει να τρώτε για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης και τι δεν πρέπει να τρώτε.

Τι πρέπει να τρώτε
Πίνετε άφθονα υγρά, ιδιαίτερα νερό. Καταναλώστε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια ημερησίως. Πίνετε τόσο, ώστε τα ούρα σας να έχουν πολύ ανοιχτό κίτρινο χρώμα ή να είναι διαυγή. Επίσης, καλό είναι να καταναλώνετε καφέ και τσάι χωρίς καφεΐνη, χυμό λεμονιού, χυμό φρούτων και γάλα.
Καταναλώστε φυτικές ίνες, και συγκεκριμένα αδιάλυτες (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, ρύζι). Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες ενώνονται με το ασβέστιο και αποβάλλονται μαζί μέσω των κοπράνων. Επίσης, επιταχύνουν το πέρασμα των θρεπτικών συστατικών από το έντερο, οπότε περιορίζεται ο χρόνος στον οποίο απορροφάται το ασβέστιο.
Αυξήστε την πρόσληψη καλίου. Έρευνες δείχνουν ότι αποτρέπει την αποβολή ασβεστίου στα ούρα. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα πορτοκάλια, οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί, οι πατάτες, οι τομάτες και τα καρότα.
Εάν έχετε πέτρες οξαλικού ασβεστίου παλαιότερα ο γιατρός θα σας συνιστούσε να περιορίσετε το ασβέστιο. Σήμερα, αντίθετα, προτείνεται μια σχετικά υψηλή πρόσληψη ασβεστίου μέσω της διατροφής. Ιδιαίτερα ευεργετικά είναι τα γαλακτοκομικά, καθώς περιέχουν και φώσφορο, ο οποίος ενισχύει την εντερική απέκκριση του ασβεστίου, βοηθώντας στον περιορισμό της ασβεστιουρίας. Καταναλώστε 2-3 μερίδες καθημερινά.

Τι δεν πρέπει να τρώτε
Περιορίστε την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης και ιδιαίτερα το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Καταναλώστε πρωτεΐνη ανάλογα με το σωματικό σας βάρος, ποσότητα που ανέρχεται σε 1gr/kg ΣΒ. Δηλαδή αν ένα άτομο ζυγίζει 70kg, θα πρέπει να καταναλώνει το πολύ 70gr πρωτεΐνης την ημέρα. Αν την ποσότητα αυτή την μεταφράσουμε σε κρέας, και δεδομένου ότι πρωτεΐνη δεν υπάρχει μόνο σε αυτό, αλλά και στα γαλακτοκομικά και στα αμυλούχα τρόφιμα, ένας μέσος άνθρωπος βάρους 70kg δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 150gr κρέας την ημέρα. Μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος αυξάνει το ασβέστιο, τα οξαλικά και το ουρικό οξύ, τα οποία προκαλούν το σχηματισμό λίθων
Περιορίστε το αλάτι και τις τροφές πλούσιες σε νάτριο: αλλαντικά, σάλτσες, τουρσιά, παστά, κονσέρβες, ξηρούς καρπούς αν είναι αλατισμένοι, σούπες, λουκάνικα, τυριά, κρέας, ελιές, πατατάκια, αλλά και όλα τα τυποποιημένα προϊόντα. Δώστε προσοχή στις ετικέτες όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε νάτριο. Προσοχή: τα συστατικά των τροφίμων που αναγράφονται στις ετικέτες είναι τοποθετημένα όχι με αλφαβητική σειρά, αλλά ανάλογα με την ποσότητά τους στο τρόφιμο. Επομένως, όσο πιο "ψηλά" βλέπετε το στοιχείο "Na" σε μια ετικέτα τροφίμου, επιστρέψτε το στο ράφι. Περιορίστε το έτοιμο φαγητό και τα fast food και προτιμήστε τα φρέσκα προϊόντα. Εάν θέλετε να δώσετε γεύση στα φαγητά προτιμήστε λεμόνι και καρυκεύματα. Εναλλακτική επιλογή είναι και τα σκευάσματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (υποκατάστατα αλατιού).
Μην παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου, βιταμίνης C και D. Μην ξεχνάτε ότι αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, τα συμπληρώματα είναι περιττά.
Αποφεύγετε τρόφιμα πλούσια σε οξαλικά οξέα: φιστίκια, σοκολάτα, τσάι, στιγμιαίος καφές, σπανάκι και σκούρα πράσινα λαχανικά, φράουλες, παντζάρια, προϊόντα σόγιας.
Εάν έχετε πέτρες ουρικού οξέος ιδιαίτερα αποφύγετε τα εντόσθια, τα ζωικά παράγωγα, το ζωμό κρεάτων, τις αντζούγιες, τις σαρδέλες, την ρέγκα, το σκουμπρί και τα χτένια.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω γίνεται σαφές ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής συνδέονται άμεσα με τη νεφρολιθίαση. Επομένως, με τη βοήθεια του γιατρού και του διαιτολόγου σας μπορείτε να προλάβετε, αλλά και να αντιμετωπίσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα της νόσου.




http://www.healthpages.gr/

Γιατί πρέπει να αθλούμαστε και τα οφέλη της άσκησης



Ψυχολογικά οφέλη της άσκησης


Η σωματική άσκηση αναφέρεται ως μορφή εκγύμνασης του σώματος και του πνεύματος, με την ύπαρξη παράλληλα και επίδρασης επί της ψυχολογικής κατάστασης του ασκούμενου. Τα οφέλη της άσκησης στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου αποτελούν αντικείμενο έρευνας τα τελευταία χρόνια και προσδίδουν στη φυσική δραστηριότητα ένα εύρος θετικών ψυχικών επιδράσεων προς τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα οφέλη σχετίζονται με τη βελτίωση της ανθρώπινης διαβίωσης και την ποιότητα ζωής. Αναφέρονται πιο συγκεκριμένα στη(ν):

· Βελτίωση της διάθεσης

Η βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και η έκκριση χημικών ουσιών στον οργανισμό, μέσω της άσκησης, έχει άμεση επίδραση στη διάθεση του ασκούμενου. Η ευχάριστη διάθεση συνδέεται με χημικές ουσίες που εκκρίνονται στον εγκέφαλο και επιδρούν στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Τέτοιου είδους χημικές ουσίες είναι η νορεπινεφρίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, οι οποίες ασκούν θετική επίδραση στην ψυχολογική διάθεση. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται επίσης ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις άσκησης, η έκκριση των χημικών ουσιών παρουσιάζει στον εγκέφαλο δράση ανάλογη με τη δράση της μορφίνης, προκαλώντας γενική ευφορία. Η συγκεκριμένη επίδραση έχει αναφερθεί ως «το ανέβασμα του δρομέα» (runner’s high).

· Μείωση του άγχους και παράλληλη ανάπτυξης της ικανότητας να ανταπεξέρχομαι στο στρες

Η άσκηση βοηθά το άτομο να «αποκλείσει» από τη σκέψη του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (όσο διαρκεί η άσκηση και για λίγο χρόνο μετά) τα όποια προβλήματα και ανησυχίες το απασχολούν, με αποτέλεσμα να «απαλλάσσεται» και από το άγχος. Σύμφωνα με τις θεωρίες περί του άγχους, όσο πιο πολύ σκεφτόμαστε ένα γεγονός ή ένα θέμα που μας προβληματίζει, τόσο περισσότερο ωθούμε τον εαυτό μας στη βίωση άγχους. Πολλές φορές το πρόγραμμα άσκησης δεν καταλήγει στην άμεση μείωση του άγχους, αλλά αυτή η μείωση επέρχεται με καθυστέρηση 30-90 λεπτών. Στην περίπτωση αυτή αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως «καθυστερημένη αγχολυτική επίδραση» (delayed anxiolytic effect)

· Ικανοποίηση από την επίτευξη στόχων της άσκησης

Ο ασκούμενος τοποθετεί σε κάθε μορφή άσκησης ένα στόχο, η επίτευξη του οποίου δίνει ικανοποίηση και αποτελεί βασικό παρακινητικό παράγοντα για την μελλοντική συνέχιση της άσκησης.

· Βελτίωση της αυτοεκτίμησης

Η βίωση θετικού συναισθήματος και η επίτευξη του στόχου επί της άσκησης καλλιεργεί στο άτομο και θετικά συναισθήματα για τον εαυτό του, αυξάνοντας την αυτοεκτίμησή του. Παράλληλα αυξάνει και την αυτό-αποτελεσματικότητά του έναντι στο τι είναι ικανό να πραγματοποιήσει, ιδιαίτερα σημαντικό όφελος για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

· Βελτίωση της αυτό-εικόνας

Η άσκηση συνδέεται άρρηκτα με την σωματική κατάσταση και εμφάνιση του ατόμου καθώς βελτιώνει την εξωτερική του εικόνα. Η εξωτερική εμφάνιση επηρεάζει την εικόνα που έχει το άτομο για τον ίδιο του τον εαυτό (αυτό-εικόνα), βιώνοντας συναίσθημα αποδοχής και ευχαρίστησης για την εμφάνισή του.

· Αυξημένα επίπεδα ενέργειας

Η θετική διάθεση που πηγάζει από την άσκηση, η αυξανόμενη αυτοεκτίμηση και ικανοποίηση του ατόμου αποτελούν στοιχεία για την παραγωγή σωματικής και ψυχολογικής ενέργειας. Παράλληλα, καθιστά τον ασκούμενο περισσότερο κινητικό και λειτουργικό, περισσότερο παραγωγικό και στον τομέα της εργασίας του.

· Αυτοπεποίθηση που πηγάζει από τις σωματικές-φυσικές μας ικανότητες

Η ενασχόληση του ατόμου με την άσκηση και η επίτευξη των επιμέρους στόχων επ’ αυτής, καλλιεργούν και αυξάνουν την αυτοπεποίθηση του ατόμου. Η αυτοπεποίθηση συνδέεται με την αίσθηση ότι μπορεί το άτομο να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα άσκησης, το οποίο συνεισφέρει στη βίωση της προσωπικής ικανότητας από την πλευρά του ασκούμενου.

· Προφύλαξη από συναισθηματικές διαταραχές

Η έρευνα στο χώρο των συναισθηματικών διαταραχών καταδεικνύει ότι τα παραπάνω οφέλη που αποκομίζει το άτομο από την άσκηση, θωρακίζουν εν μέρει και προφυλάσσουν το άτομο από συναισθηματικές διαταραχές, συνδεόμενες με αίσθημα ατονίας, απώλειας ικανοποίησης και ενέργειας.

· Μείωση συμπτωμάτων που συνδέονται με ψυχικές διαταραχές

Η άσκηση έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά παρεμβατικά προγράμματα για την αποκατάσταση ψυχικών διαταραχών ως συνοδή και βοηθητική λειτουργία. Υποστηρίζεται ότι μόνο η άσκηση δεν μπορεί να αποτελεί θεραπεία για ψυχικές διαταραχές αλλά αναδεικνύεται ο βοηθητικός της ρόλος. Στη θεραπευτική διαδικασία ψυχικών διαταραχών είναι απαραίτητο να ελεγχθεί εξονυχιστικά το προτεινόμενο πρόγραμμα άσκησης καθώς το μη ενδεδειγμένο, είναι πιθανόν να αποδώσει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.



Ως άσκηση θεωρείται ακόμη και ένας περίπατος χαμηλής έντασης, ο οποίος δύναται να βελτιώσει τα επίπεδα διάθεσης και ενέργειας του ατόμου. Ο χρόνος διάρκειας της άσκησης καθώς και η εβδομαδιαία συχνότητά της, ώστε να είναι ωφέλιμη, ποικίλουν στα αποτελέσματα των ερευνητών. Οι πιο πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την καθημερινή άσκηση ως την ιδανικότερη συχνότητα για την αποκόμιση θετικών επιδράσεων. Παράλληλα αναφέρεται ότι η υψηλή ένταση στην άσκηση προκαλεί αρκετές φορές αρνητικά συναισθήματα, αν ο ασκούμενος δεν είναι συνηθισμένος σε υψηλά επίπεδα έντασης.

Για την υιοθέτηση της άσκησης στη ζωή μας, θα ήταν καλό να τεθούν εξ’ αρχής κάποιοι στόχοι για τους οποίους το άτομο την εισάγει στο πρόγραμμά του. Η μείωση της έντασης, η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και αρκετοί από τους παραπάνω παράγοντες είναι στόχοι που αυξάνουν την προσωπική μας δέσμευση έναντι της άσκησης. Στις Η.Π.Α. οι έρευνες δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που ξεκινούν άσκηση, την εγκαταλείπουν το περισσότερο σε διάστημα έξι μηνών. Απαιτείται τοποθέτηση στόχων για να υφίσταται προσωπικό ενδιαφέρον και να βιώνει ο ασκούμενος τα οφέλη της άσκησης.

Ζαρώτης Ιωάννης

Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος

Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Το Αλτσχάιμερ βρήκε το μάστορά του!





Η νόσος Αλτσχάιμερ  θεωρείται η νόσος η οποία σταδιακά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και υπολογίζεται ότι τώρα επηρεάζει γύρω στα 30 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ το 2050 εκτιμήσεις δείχνουν ότι από τη νόσο Αλτσχάιμερ θα πάσχουν περίπου 110 εκατομμύρια άνθρωποι. Δηλαδή μετά από περίπου 4 δεκαετίες από σήμερα η νόσος Αλτσχάιμερ προβλέπεται ότι θαυπερτριπλασιαστεί!

Όμως πρόσφατα επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το Ελληνικό τσάι που προέρχεται από βότανα του βουνού έχει την ικανότητα, εφόσον ο ασθενείς πίνει σε καθημερινή βάση από αυτό το τσάι για αρκετούς μήνες, να μειώνει αισθητά τις επιπτώσεις του Αλτσχάιμερ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ουσία! Έτσι πλέον το Ελληνικό τσάι του βουνού γίνεται ανάρπαστο σταδιακά και ζητιέται από όλο τον κόσμο εξαιτίας των θεραπευτικών ιδιοτήτων του!



Το Αλτσχάιμερ βρήκε το μάστορά του!http://pellanews.blogy.gr/

Χόρτα... αυτή η υπέροχη νοστιμιά!




https://www.sintagespareas.gr

Τα χόρτα πάντα αποτελούσαν μέρος της διατροφής μας γιατί είναι μια τροφή θρεπτική, νόστιμη και οικονομική η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως! Μπορούμε να τα βρούμε σε ακαλλιέργητες εκτάσεις στις οποίες φυτρώνουν αλλά μπορούμε και να τα καλλιεργήσουμε ή να τα αγοράσουμε. Το μάζεμα όμως των άγριων χόρτων θέλει εμπειρία και γνώση γιατί υπάρχουν και χόρτα που δεν τρώγονται ή ακόμα χειρότερα που είναι δηλητηριώδη!

Αν επιλέξετε να αγοράσετε χόρτα, σίγουρα οι πιο κάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν:

- Μην αγοράζετε τεράστιες ποσότητες. Τα χόρτα είναι καλό να τρώγονται φρέσκα γι΄ αυτό πάντα να αγοράζετε όση ποσότητα ξέρετε ότι θα καταναλώσετε άμεσα.

- Να διαλέγετε χόρτα που δεν είναι κιτρινισμένα ή μαραμένα και έχουν υγιή φύλλα.

- Όταν πρόκειται να τα φυλάξετε στο ψυγείο, καθαρίστε τα αλλά μην τα πλύνετε γιατί η υγρασία ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών που υπάρχουν σε αυτά.

- Να τα πλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό και όχι να τα μουλιάζετε γιατί πολλά συστατικά τους διαλύονται στο νερό με αποτέλεσμα να μειώνεται η θρεπτική τους αξία.

- Μην τα ψιλοκόβετε γιατί έτσι χάνεται ένα μεγάλο μέρος των θρεπτικών τους συστατικών. Αυτό ισχύει για όλα τα χόρτα, είτε πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε σαλάτα είτε να τα βράσουμε.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο γνωστά είδη που υπάρχουν:

Καυκαλήθρα

Την συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Τη χρησιμοποιούμε κυρίως σε πίτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φασολάδες και σάλτσες.

Ζοχός

Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά πέντε είδη και συλλέγονται όταν είναι τρυφερά. Συλλέγεται το χειμώνα και γίνεται βραστός σαλάτα ή χρησιμοποιήται σε πίτες μαζί με γλυκά χόρτα.

Μυρώνι

Χρησιμοποιήται σε σούπες, σαλάτες, ομελέτες και πίτες αλλά επίσης μαγειρεύεται με κρέας, ψάρι και όσπρια. Αποξηραίνεται εύκολα αλλά φρέσκο διατηρείται μόνο 1-2 μέρες στο ψυγείο.

Σέσκουλα

Καλλιεργείται και μαζεύεται άνοιξη και φθινόπωρο. Η γεύση τους είναι γλυκιά και τα τρυφερά φρέσκα φύλλα τους τρώγονται σαν σαλάτα. Μαγειρεύονται κοκκινιστά μαζί με μυρωδικά και λαχανικά ή μαζί με ρύζι αλλά χρησιμοποιούνται και σε χορτόπιτες σε συνδυασμό με άλλα χόρτα και μυρωδικά.

Σταμναγκάθι

Την ονομασία την απόκτησε από το αγκάθι που το περιβάλλει. Τα παλιά χρόνια το έβαζαν στο στόμιο της στάμνας με το νερό ώστε να μην μπαίνουν τα έντομα. Έχει αρωματική γεύση με μια ελαφριά πικράδα, τρώγεται ωμό σαν σαλάτα, βραστό και σε κατσίκι με αυγολέμονο.

Τσουκνίδα

Φυτρώνει με τα πρωτοβρόχια του Οκτωβρίου και διατηρείται τρυφερή ως τον Απρίλιο-Μάιο που αρχίζει η ανθοφορία. Τα φύλλα της τσουκνίδας τρώγονται ως σαλάτα αφού πρώτα τα ζεματίσουμε σε βραστό νερό. Επίσης χρησιμοποιούνται σε πίτες μόνα τους ή και με άλλα χόρτα αλλά και σε σούπες.

Βρούβες

Η βρούβα ή σινάπι είναι γνωστό από την εποχή του Ιπποκράτη και είναι από τα πιο κοινά και δημοφιλή άγρια χόρτα στην Ελλάδα. Είναι πολύ πικρή και με έντονη, βαριά μυρωδιά όταν μαγειρεύεται. Τρώγεται ως βραστή σαλάτα, γίνεται ομελέτα ή μαγειρεύεται βραστή μαζί με κουκιά.

Βλήτα

Τα βλήτα έχουν μεγάλη διατροφική αξία και αποτελούν ένα πολύ δημοφιλές πιάτο. Καταναλώνονται σαν σαλάτα βραστά με ελαιόλαδο και λεμόνι και συνήθως συνοδεύουν τηγανιτά ψάρια.


Ας δούμε πώς μπορούμε να μαγειρέψουμε όλες αυτές τις νοστιμιές γιατί υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι.