https://www.sintagespareas.gr
Τα χόρτα πάντα αποτελούσαν μέρος της διατροφής μας γιατί είναι μια τροφή θρεπτική, νόστιμη και οικονομική η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως! Μπορούμε να τα βρούμε σε ακαλλιέργητες εκτάσεις στις οποίες φυτρώνουν αλλά μπορούμε και να τα καλλιεργήσουμε ή να τα αγοράσουμε. Το μάζεμα όμως των άγριων χόρτων θέλει εμπειρία και γνώση γιατί υπάρχουν και χόρτα που δεν τρώγονται ή ακόμα χειρότερα που είναι δηλητηριώδη!
Αν επιλέξετε να αγοράσετε χόρτα, σίγουρα οι πιο κάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν:
- Μην αγοράζετε τεράστιες ποσότητες. Τα χόρτα είναι καλό να τρώγονται φρέσκα γι΄ αυτό πάντα να αγοράζετε όση ποσότητα ξέρετε ότι θα καταναλώσετε άμεσα.
- Να διαλέγετε χόρτα που δεν είναι κιτρινισμένα ή μαραμένα και έχουν υγιή φύλλα.
- Όταν πρόκειται να τα φυλάξετε στο ψυγείο, καθαρίστε τα αλλά μην τα πλύνετε γιατί η υγρασία ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών που υπάρχουν σε αυτά.
- Να τα πλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό και όχι να τα μουλιάζετε γιατί πολλά συστατικά τους διαλύονται στο νερό με αποτέλεσμα να μειώνεται η θρεπτική τους αξία.
- Μην τα ψιλοκόβετε γιατί έτσι χάνεται ένα μεγάλο μέρος των θρεπτικών τους συστατικών. Αυτό ισχύει για όλα τα χόρτα, είτε πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε σαλάτα είτε να τα βράσουμε.
Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο γνωστά είδη που υπάρχουν:
Καυκαλήθρα
Την συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Τη χρησιμοποιούμε κυρίως σε πίτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φασολάδες και σάλτσες.
Ζοχός
Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά πέντε είδη και συλλέγονται όταν είναι τρυφερά. Συλλέγεται το χειμώνα και γίνεται βραστός σαλάτα ή χρησιμοποιήται σε πίτες μαζί με γλυκά χόρτα.
Μυρώνι
Χρησιμοποιήται σε σούπες, σαλάτες, ομελέτες και πίτες αλλά επίσης μαγειρεύεται με κρέας, ψάρι και όσπρια. Αποξηραίνεται εύκολα αλλά φρέσκο διατηρείται μόνο 1-2 μέρες στο ψυγείο.
Σέσκουλα
Καλλιεργείται και μαζεύεται άνοιξη και φθινόπωρο. Η γεύση τους είναι γλυκιά και τα τρυφερά φρέσκα φύλλα τους τρώγονται σαν σαλάτα. Μαγειρεύονται κοκκινιστά μαζί με μυρωδικά και λαχανικά ή μαζί με ρύζι αλλά χρησιμοποιούνται και σε χορτόπιτες σε συνδυασμό με άλλα χόρτα και μυρωδικά.
Σταμναγκάθι
Την ονομασία την απόκτησε από το αγκάθι που το περιβάλλει. Τα παλιά χρόνια το έβαζαν στο στόμιο της στάμνας με το νερό ώστε να μην μπαίνουν τα έντομα. Έχει αρωματική γεύση με μια ελαφριά πικράδα, τρώγεται ωμό σαν σαλάτα, βραστό και σε κατσίκι με αυγολέμονο.
Τσουκνίδα
Φυτρώνει με τα πρωτοβρόχια του Οκτωβρίου και διατηρείται τρυφερή ως τον Απρίλιο-Μάιο που αρχίζει η ανθοφορία. Τα φύλλα της τσουκνίδας τρώγονται ως σαλάτα αφού πρώτα τα ζεματίσουμε σε βραστό νερό. Επίσης χρησιμοποιούνται σε πίτες μόνα τους ή και με άλλα χόρτα αλλά και σε σούπες.
Βρούβες
Η βρούβα ή σινάπι είναι γνωστό από την εποχή του Ιπποκράτη και είναι από τα πιο κοινά και δημοφιλή άγρια χόρτα στην Ελλάδα. Είναι πολύ πικρή και με έντονη, βαριά μυρωδιά όταν μαγειρεύεται. Τρώγεται ως βραστή σαλάτα, γίνεται ομελέτα ή μαγειρεύεται βραστή μαζί με κουκιά.
Βλήτα
Τα βλήτα έχουν μεγάλη διατροφική αξία και αποτελούν ένα πολύ δημοφιλές πιάτο. Καταναλώνονται σαν σαλάτα βραστά με ελαιόλαδο και λεμόνι και συνήθως συνοδεύουν τηγανιτά ψάρια.
Ας δούμε πώς μπορούμε να μαγειρέψουμε όλες αυτές τις νοστιμιές γιατί υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου