Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Συνταγές light : Δημιουργήστε συνταγές light με έξυπνους τρόπους!




Συνταγές light

Συνταγές light : Δημιουργήστε συνταγές light με έξυπνους τρόπους!

Ποιος ο λόγος να επιβαρύνεστε με περιττές θερμίδες όταν έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε γεύση, άρωμα και ποιότητα στην κουζίνα σας αλλά με λιγότερες θερμίδες; Δημιουργήστε συνταγές light στο σπίτι σας, χωρίς να κάνετε έκπτωση στην γεύση με απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους!



Συνταγές light : προσαρμόστε τα υλικά ώστε να έχουν λιγότερες θερμίδες

Αν η συνταγή επιβάλλει την χρησιμοποίηση υλικών με πολλές θερμίδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποκατάστατα όπως :

Αντί για βούτυρο, μαργαρίνη, λάδι ή φυτικά λίπη : Στο μαγείρεμα μπορείτε να αποφύγετε τις πολλές θερμίδες των φυτικών ελαίων χρησιμοποιώντας ζωμούς λαχανικών ή κρεατικών για να σοτάρετε το φαγητό. Χρησιμοποιήστε κρασί για να σβήσετε το φαγητό και δέστε την σάλτσα με κορν φλάουερ αντί για βούτυρο. Φυσικά φροντίστε να χρησιμοποιείτε μικρότερη ποσότητα λαδιού από την προβλεπόμενη της συνταγής.


Αντί για βούτυρο στα σάντουιτς ή τα τοστ : χρησιμοποιείστε φέτες ντομάτας ή άλλων λαχανικών, κέτσαπ ή μουστάρδα, τυρί κρέμα, πάστα ντομάτας ή πάστα ελιάς ή πιπεριάς που δεν έχουν τόσες πολλές θερμίδες.


Αντί για μαγιονέζα : προσθέστε φέτες ντομάτας, τυρί κρέμα, κέτσαπ ή μουστάρδα, πάστα ελιάς ή πάστα πιπεριάς. Αποφύγετε τον ταραμά και τις σαλάτες αλοιφές που έχουν ως βάση την μαγιονέζα.


Στις μαρινάδες που έχουν λάδι : αντικαταστήστε ένα σημαντικό μέρος του λαδιού με αραιωμένο χυμό φρούτων της αρεσκείας σας, με ξύδι απλό ή ξύδι βαλσαμικό ή/και κρασί.



Συνταγές light
Για γλυκά που χρειάζονται βούτυρο : αντικαταστήστε την μισή ποσότητα βουτύρου με πουρέ φρούτων ή φυσικό χυμό φρούτων ή και τα 2 μαζί ανάλογα με τα γούστα σας.


Για συνταγές φαγητών-γλυκών που έχουν κρέμα γάλακτος : μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια ποσότητα κρέμας γάλακτος αλλά με λιγότερα λιπαρά, μπορείτε να αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι με λίγα λιπαρά ή γάλα με λίγα λιπαρά ή με ελαφρύ τυρί κρέμα, όπου είναι εφικτό.


Αντί για σαντιγί : χτυπήστε τυρί κρέμα ή cottage cheese με λίγη ζάχαρη ή υποκατάστατο ζάχαρης ή μέλι.


Αντί για ξηρούς καρπούς : χρησιμοποιήστε ξερά φρούτα χωρίς επικάλυψη ζάχαρης. Χρησιμοποιήστε νωπά φρούτα ή σταφίδες ή λουκούμια σε λογικές όμως ποσότητες.


Αντί για ζάχαρη : μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποκατάστατο ζάχαρης, όσο πιο φυσικό γίνεται (όχι τεχνητό-συνθετικό). Χρησιμοποιήστε μέλι σε επίσης μικρές ποσότητες. Η φρουκτόζη έχει τις ίδιες θερμίδες με την ζάχαρη και δεν αποτελεί καλύτερη επιλογή. Στα περισσότερα γλυκά μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την ποσότητα της ζάχαρης από την συνταγή, χωρίς να στερηθείτε γεύση. Το ίδιο και από τα ροφήματα και τον καφέ.


Αντί για σοκολάτα : χρησιμοποιήστε πικρή σοκολάτα (bitter) ή ταχίνι με κακάο ή κακάο σκόνη. Η μαρμελάδα και το μέλι μπορούν να αντικαταστήσουν την πραλίνα φουντουκιού. Προσοχή με το ταχίνι γιατί έχει και αυτό αρκετές θερμίδες. Προσοχή χρειάζεται και η σοκολάτα υγείας η οποία δεν έχει γάλα και βούτυρο, έχει όμως πολλή ζάχαρη.

Οι συνταγές light δεν χρειάζεται να είναι άνοστες ή άγευστες. Δεν χρειάζεται επίσης να βρισκόμαστε σε δίαιτα για να προσχωρήσουμε σε αλλαγές στο καθημερινό μας μαγείρεμα. Η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, επιβάλει ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο μαγειρέματος, έξυπνες λύσεις, αλλά και σωστούς υπολογισμούς υλικών!

http://www.diaitologia.gr/