Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Μη ρίχνεις αλάτι στις πληγές..


ΚΑΤΑΡΧΗΝ:

Το αλάτι δεν είναι νάτριο, το αλάτι περιέχει νάτριο!

Το αλάτι αποτελείται κατά 40% από νάτριο και κατά 60% από χλώριο. 1 γρ αλατιού ισοδυναμεί με 0,48 γρ νατρίου.

Φαίνεται ότι το 70% του αλατιού που τρώμε καθημερινά προέρχεται από τις επεξεργασμένες τροφές και τα γεύματα εκτός σπιτιού.

Τρόφιμο χαμηλό σε νάτριο/αλάτι είναι αυτό που στα 100γρ περιέχει λιγότερο από 0,1γρ νατρίου (ή 0,3γρ αλατιού)

Πολύ χαμηλό σε νάτριο/αλάτι είναι ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει λιγότερο από 0,04γρ νατρίου στα 100γρ ή 100ml.

Ελεύθερο σε νάτριο/αλάτι είναι ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει όχι περισσότερο από 0,005g νατρίου στα 100γρ ή 100 ml.

(πηγή: ΕΦΕΤ)



ΚΑΠΟΙΑ ΜΙΚΡΑ ‘DEBATES’ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΑΤΙ

Εδώ και κάμποσα χρόνια έχουν αναπτυχθεί διάφορα debates σχετικά με τη μείωση της πρόσληψης αλατιού (του νάτριου που βρίσκεται μέσα σε αυτό). Με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες να μιλούν για πρόσληψη νατρίου 1,5-2,4 γρ/ ημέρα (δηλαδή έως 5γρ/ ημέρα αλάτι), αναπτύσσονται διάφορες ‘ενστάσεις’ οι οποίες μιλούν για την ανάγκη κλινικών δοκιμασιών και μεγάλων μελετών σε ανθρώπους..

Είναι γνωστό ότι η αύξηση του αλατιού στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Μάλιστα μια πρόσφατη καλοσχεδιασμένη μελέτη σε δείγμα πάνω από 100.000 ανθρώπους σε 18 χώρες (A. Mente et al, The New England Journal of Medicine– Αύγουστος 2014) έδειξε ότι αύξηση κατά 1 γρ/ ημέρα νάτριο (δηλαδή περίπου 2 γρ αλατιού) μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συστολικής πίεσης κατά 0,2 μονάδες περίπου και σε αύξηση της διαστολικής κατά 0,1 περίπου μονάδες.

Όμως εδώ υπάρχουν μερικά πιο ψηλά γράμματα, γιατί φαίνεται από την εν λόγω μελέτη ότι το πρόβλημα αύξησης της πίεσης από την κατανάλωση νατρίου είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερο για όσους είναι ήδη υπερτασικοί (140mm Hg/ 90mm Hg) και για όσους είναι μεγαλύτερης ηλικίας (πάνω από 55 ετών). Ενώ φαίνεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τους πληθυσμούς.

Από την άλλη μελέτη Αμερικάνων σε 66 χώρες (D. Mozaffarian et al, The New England Journalof Medicine– Αύγουστος 2014) υποστηρίζει ότι 1,65 εκατ. θάνατοι οφείλονται στην αυξημένη πρόσληψη νατρίου (πάνω από 2γρ).

Η American Heart Association ένας ένθερμος υποστηρικτής των κατευθυντήριων γραμμών για μείωση νατρίου, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι 2γρ νατρίου/ ημέρα είναι μια σωστή σύσταση. Όμως υπάρχει ένα κύμα σκεπτικιστών επιστημόνων που θέλουν περισσότερες αποδείξεις ότι τέτοιες συστάσεις είναι ασφαλείς και ευεργετικές. Οι ‘σκεπτικιστές’ ερευνητές, λοιπόν, καταλήγουν στην κάτωθι δήλωση:

«Ως επιστημονική κοινότητα, θα πρέπει να αγωνιστούμε για τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία από μεγάλες κλινικές. Προς το παρόν, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις στην καρδιακή υγεία από τη χαμηλή πρόσληψη νατρίου. Ας υπάρξει μια ευρεία συναίνεση (consensus) σχετικά με την ανάγκη για μια οριστική κλινική δοκιμή. Ένα πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε την αβεβαιότητα, και στη συνέχεια να εργαστούμε μαζί για να ολοκληρώσουμε μια οριστική μελέτη (τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη), έτσι ώστε να καταλήξουμε στη διατύπωση συστάσεων προς τους ασθενείς και το ευρύ κοινό».



ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΛΑΤΙ

Το θαλασσινό αλάτι προκύπτει δι’εξατμίσεως του θαλασσινού νερού. Η διαφοροποίηση θαλασσινού και κοινού επιτραπέζιου έγκειται στη γεύση, στη μορφή και στη διαδικασία παραγωγής τους. Το θαλασσινό αλάτι έχει ξεχωριστή γεύση ανάλογα με το από πού προέρχεται. Τείνει να είναι περισσότερο χονδρόκοκκο από το απλό επιτραπέζιο αλάτι. Το θαλασσινό αλάτι, όπως και το ’μοδάτο’ τελευταίως αλάτι Ιμαλαΐων, έχει περίπου την ίδια περιεκτικότητα σε νάτριο με το απλό επιτραπέζιο, κάτι που το καθιστά παρόμοια επικίνδυνο για την αρτηριακή πίεση.

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα καταναλώνουμε αρκετή ποσότητα αλατιού (μπορεί και να ξεπερνάμε τα 10γρ ημερησίως). Δεν υπάρχουν εθνικοί ‘αριθμοί’ που δείχνουν τη συνολική κατανάλωση αλατιού ημερησίως στην Ελλάδα, φαίνεται όμως ότι αλάτι τρώμε αρκετό μέσω των αρτοπαρασκευασμάτων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη   τηλ: 2710 232364

e-mail: bertzeletos@gmail.com   site: www.bertzeletos.gr

...blog:nutripolitics.blogspot.gr

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------http://www.dbertzeletos.gr/

Η νηστεία για να είναι υγιεινή και γευστική, θέλει τις συνταγές της


. 3 συνταγές για υγιεινή και γευστική νηστεία..


18 Απριλίου 2013 | 2:18 μμ | Άρθρα


Έχουμε διανύσει πάνω από τα μισά της Μεγάλης Νηστείας της Ορθοδοξίας. Η Νηστεία με την αποφυγή του κρέατος, των ψαριών, των γαλακτοκομικών αφαιρεί πολλά τρόφιμα από το καθημερινό διαιτολόγιο των Ελλήνων. Ο σίδηρος, η πρωτεΐνη είναι θρεπτικά συστατικά που φαινομενικά μπορεί να λείπουν όταν γίνεται πολυήμερη νηστεία. Όμως με κατάλληλους χειρισμούς και ‘λιτή’ φαντασία μπορούμε να καταφέρουμε εξαιρετικά αποτελέσματα στη θρέψη και στη ..γεύση. Επειδή, πλησιάζουμε στη Μ. Εβδομάδα όπου ακόμα περισσότεροι χριστιανοί πρόκειται να ακολουθήσουν νηστεία τι καλύτερο από το να δώσουμε 3 συνταγές όπως τις προτείνουν 3 σεφ, κάνοντας και το σχόλιο μας το διαιτολογικό.

(Οι συνταγές είναι από το περιοδικό ‘Γαστρονόμος’- Μάρτιος 2013)


Χταπόδι με πατάτες και πάπρικα (σεφ: Περικλής Κοσκινάς)


Υλικά (Για 4 άτομα)

· 1,2 κιλό χταπόδι

· 5 μέτριες πατάτες κομμένες σε μέτριες ροδέλες

· 1 φύλλο δάφνη

· 1 κγ αλάτι (κατά προτίμηση αφρός αλατιού)

· 2 κγ πάπρικα (‘καπνιστή’ ή ‘γλυκιά’)

· Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

· 60 ml ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, τη δάφνη και το νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20’. Ρίχνουμε τις πατάτες, λίγο αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζουμε για 30 λεπτά το μαγείρεμα (να ‘γίνει’ το χταπόδι και να μαλακώσουν οι πατάτες). Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσεκτικά βγάζουμε τις πατάτες σε μια πιατέλα. Βγάζουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε φέτες πάχους 1,5-2 εκατ.. Το βάζουμε πάνω από τις πατάτες, περιχύνουμε το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αφρό αλατιού, με πάπρικα και σερβίρουμε.

Το ζουμί που περισσεύει το βάζουμε στο ψυγείο για να φτιάξουμε ένα επόμενο ριζότο ή πιλάφι !

Μυστικό (του σεφ)

Για το καλύτερο λειτουργικά αποτέλεσμα όσον αφορά το μαγείρεμα του χταποδιού ακολουθήστε τα εξής:

Γεμίστε ένα βαθύ μπολ με παγωμένο νερό, ταυτόχρονα σε κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ζεματίστε το χταπόδι για μισό λεπτό. Το βγάζετε και το βάζετε κατευθείαν στο μπολ με το παγωμένο νερό. Επαναλάβετε 2 φορές και αφήστε το χταπόδι να ‘ξεκουραστεί’.


Διατροφικό σχόλιο:

Πρόκειται για πιάτο με εξαιρετική ποσότητα πρωτεΐνης ό, τι πρέπει για περίοδο νηστείας. Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου. Επομένως το εν λόγω πιάτο προσφέρει απλόχερα ό, συστατικά που υποτίθεται λείπουν από μια μακροχρόνια νηστεία. Επίσης το χταπόδι δεν είναι το πιο πλούσιο θαλασσινό σε χοληστερόλη, το αντίθετο μάλιστα. Τέλος, επειδή περιέχεται έτσι κι αλλιώς αρκετή ποσότητα αλατιού στο ίδιο το χταπόδι, ίσως να είναι προτιμότερο να μην προσθέσετε όλη την ποσότητα αλατιού που αναφέρεται στη συνταγή, ειδικότερα αν πάσχει κάποιος από τους υποψήφιους καταναλωτές του από υπέρταση.


Θρεπτικά συστατικά/ μερίδα

Θερμίδες (kcal) 547,7

Λιπαρά (g) 17,1

Χοληστερόλη (mg) 144,0

Φυτικές ίνες (g) 2,9

Σίδηρος (mg 15,0


Γίγαντες με μανιτάρια (σεφ: Νίκη Χρυσανθίδου)


Υλικά (Για 8 άτομα)

· 1 κιλό μανιτάρια λευκά, κομμένα στα τέσσερα

· 500 γρ φασόλια γίγαντες

· 1 κρεμμύδι μεγάλο

· 2 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες

· 2 σκελίδες σκόρδου (προαιρετικά)

· 130 γρ ελαιόλαδο

· 2 κσ φύλλα μαϊντανού

· 1 πιπεριά Φλωρίνης (βάζου) κομμένη καρέ

· 150 ml λευκό κρασί

· 450 γρ ντοματάκια ολόκληρα (κονσέρβα) με το χυμό τους

· 3 κσ φρυγανιά τριμμένη

· Αλάτι, πιπέρι

· 2 φύλλα δάφνης


Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με νερό μουλιάστε τους γίγαντες αποβραδίς. Την επόμενη σουρώστε και ξεπλύνετε. Βάλτε τους σε βαθιά κατσαρόλα με τα φύλλα δάφνης, σκεπάστε με αρκετό κρύο νερό και αφήστε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά. Ξαφρίστε αν χρειαστεί και μετά σκεπάστε με καπάκι και αφήστε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα (να μαλακώσουν). Προς το τέλος αλατίστε. Κρατήστε 2 ποτήρια από το νερό του βρασμού, στραγγίξτε του γίγαντες και διώξτε τις δάφνες. Αφήστε τους στο ‘σουρωτό’. Εν τω μεταξύ σε τηγάνι ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Προσθέστε τα καρότα και συνεχίστε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Σβήστε με το κρασί, ύστερα προσθέστε την ντομάτα, την πιπεριά Φλωρίνης, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα μεγάλο πυρέξ ή σε γάστρα βάλτε τους γίγαντες, προσθέστε το μείγμα της σάλτσας, το νερό που κρατήσατε, ανακατέψτε καλά, σκεπάστε με το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο και βάλτε τους στο φούρνο για 45’ στους 170-180 βαθμούς. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε τα μανιτάρια (να ροδίσουν και να βγάλουν τα υγρά τους). Μετά το 45λεπτο ψήσιμο βγάλτε τους γίγαντες, προσθέστε μανιτάρια, μαϊντανό, γαλέτα (πασπαλίστε και ανακατεύετε). Αν τα υγρά έχουν σωθεί προσθέστε λίγο ζεστό νερό και συνεχίστε το ψήσιμο για 30 λεπτά.


Μυστικό (της σεφ)

Στο τέλος οι γίγαντες θα πρέπει να έχουν μαλακώσει και να έχει σχηματιστεί κρούστα από πάνω τους.


Διατροφικό σχόλιο:

Πρόκειται για πιάτο με εξαιρετική παρουσία φυτικών ινών. Πάνω από το 50% των φυτικών ινών που χρειαζόμαστε ημερησίως το βρίσκουμε σε αυτό το πιάτο. Επίσης, περιέχει αρκετή πρωτεΐνη, η οποία προκύπτει από ποικιλία λαχανικών, κάτι που αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητά της. Τέλος, ο σίδηρος που περιέχεται παρουσιάζει ακόμα καλύτερη απορρόφηση κάτι που οφείλεται στα καροτενοειδή (καρότο) και στο μηλικό οξύ (μικρή ποσότητα κρασιού).


Θρεπτικά συστατικά/ μερίδα

Θερμίδες (kcal) 419,6

Λίπος (g) 16,6

Χοληστερόλη (mg) 0,0

Νάτριο (mg) 143,3

Φυτικές ίνες (g) 13,4

Πρωτεΐνη (g) 19,2

Ασβέστιο (mg) 128,2

Σίδηρος (mg) 5,1


Ταχίνι με μέλι- άλειμμα (σεφ: Στέλιος Παρλιάρος)


Υλικά

· 150 γρ ταχίνι

· 50 γρ μέλι

· 90 γρ σησαμέλαιο

· 60 γρ κουβερτούρα 55% κακάο


Εκτέλεση

Σε μεταλλικό μπολ βάζουμε την κουβερτούρα. Το μπολ το στερεώνουμε πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ( ο πάτος του μπολ δεν ακουμπάει το νερό). Ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα και η κουβερτούρα αφήνουμε να λιώσει εντελώς.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι, το μέλι και το σησαμέλαιο με μια σπάτουλα.

Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι ομογενοποίησης.

Περιμένουμε να κρυώσει και ύστερα γεμίζουμε ένα γυάλινο βάζο. Διατηρείται έως και 3 μήνες χωρίς ψυγείο.


Μυστικό (του σεφ)

Χρησιμοποιήστε το σε κέικ, μπισκότα, πάνω σε ζεστό ψωμί.


Διατροφικό σχόλιο:

Είναι ένα υγιεινότατο άλειμμα, μπορεί να το καταναλώσει οποιοσδήποτε, ακόμα και ο διαβητικός, εφόσον γνωρίζει ότι περιέχονται 3γρ απλά σάκχαρα (λιγότερο από 1 κγ δηλαδή). Είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα, είναι φυσικό αντιχοληστερολαιμικό λόγω της σύστασής του (σουσάμι, ταχίνι). Καταφέρνει να ‘δώσει’ 1 γρ φυτικές ίνες σε 1 κουταλιά σούπας, όπως και κάτι παραπάνω από 1 γρ πρωτεΐνης! Μην το παρακάνετε όμως, 15 γρ είναι υπεραρκετά κάθε φορά (να μην είναι και πολλές οι φορές ημερησίως..), καθώς μαζί με 1 φέτα ψωμί το σνακ αυτό ξεπερνά τις 150 θερμίδες !


Θρεπτικά συστατικά/ ανά μερίδα 15γρ

Θερμίδες (kcal) 94,3

Λίπος (g) 8,2

Κορεσμένα λιπαρά (g) 1,5

Χοληστερόλη (mg) 0,2

Νάτριο (mg) 8,2

Φυτικές ίνες (g) 0,8

Πρωτεΐνη (g) 1,2

Ασβέστιο (mg) 29,4


Μπερτζελέτος Π. Δημήτρης

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε” 29, Τρίπολη

τηλ: +30 2710232364

κινητό: +30 6977090049

e-mail: bertzeletos@gmail.com

e-mail: info@bertzeletos.gr

site: www.bertzeletos.gr

blog: http://bertzeletos.posterous.com/

YouTube channel: http://www.youtube.com/user/dimbertz/videos

Skype: dimitris.bertzeletos

Linkedin: http://www.linkedin.com/profile/edit?trk=hb_tab_pro_top

===============
http://www.isarkadias.gr/

Η σημασία των γαλακτοκομικών στην υγεία Τι μας προσφέρουν - ιδανική μερίδα




Γράφει ο: Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
grigorakis@logodiatrofis.gr

Τα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί) αποτελούν ιδιαίτερα θρεπτικά τρόφιμα και η αναγκαιότητα της καθημερινής κατανάλωσής τους αποδεικνύεται από την εξέχουσα θέση που κατέχουν στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Περιέχουν όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες), τις αναγκαίες βιταμίνες (Α, Β, D), σημαντικά μέταλλα (ασβέστιο) και ιχνοστοιχεία για τη δόμηση ενός γερού οργανισμού. Επίσης, συντελούν στη δημιουργία υγιών οστών και δοντιών, μειώνουν τον κίνδυνο για αρτηριακή υπέρταση, για καρδιαγγειακά νοσήματα, για παχυσαρκία και για διάφορες μορφές καρκίνου. Η υπεροχή της διατροφικής αξίας των γαλακτοκομικών οφείλεται στο υψηλό περιεχόμενό τους στα παρακάτω αναντικατάστατα θρεπτικά συστατικά:

Πρωτεΐνες Υψηλής Βιολογικής Αξίας: αποτελούν τα σημαντικότερα ''δομικά'' συστατικά για την ανάπτυξη των ιστών, των διάφορων βιολογικών οργάνων και κυρίως για την ανάπτυξη των μυών.

Βιταμίνη Α: : Απαραίτητη για την όραση την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, τη μορφοποίηση των οστών και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βιταμίνες της Ομάδας Β: Συμβάλλουν σημαντικά στη γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών, στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού.

Βιταμίνη D: Ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου και συμβάλλει στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ασβέστιο: Διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία γερών και υγιών οστών, δοντιών και αποτρέπει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.

Τα γαλακτοκομικά αποτελούν τρόφιμα πλήρη σε θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα σε όλα τα στάδια της ζωής και τα οποία ασκούν πολλαπλά θετική επίδραση στη υγεία. Η ημερήσια διατροφική πρόσληψη των γαλακτοκομικών είναι αναγκαία προκειμένου να:
Έχουμε υγιή οστά & δόντια.
Προλαμβάνουμε την οστεοπόρωση, το μεταβολικό σύνδρομο και διάφορες μορφές καρκίνου.
Τονώνουμε την άμυνα του οργανισμού μας.
Βελτιώνουμε την καλή λειτουργία του εντέρου.
Επιτύχουμε υγιή επίπεδα σωματικού βάρους και λίπους.
Ενισχύουμε το μεταβολισμό μας και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Καθημερινά θα πρέπει να λαμβάνονται 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών. Μια μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων παρέχει 300mg ασβέστιο και μπορεί να ισοδυναμεί με ένα από τα ακόλουθα:
• 1 φλιτζάνι γάλα (250ml)
• 200γρ. γιαούρτι
• 30γρ. τυρί

Η σημασία των γαλακτοκομικών στην υγεία

Σουφλέ χειμωνιάτικου πρωινού .

 ψωμί  τοστ  χωρίς την κόρα,
τυριά διάφορα  τριμμένα, κατά προτίμηση ,γκούντα  έμενταλ ,
4  αβγά  ,
1 γάλα εβαπορέ  , 1  κρέμα Γάλακτος 
Αλάτι  ,  πιπέρι


  • Image result for ομελετα φωτο
  • Εκτέλεση 
  • Στρώνουμε το μισό ψωμί σε κύβους σε  πυρίμαχο ταψάκι , απλώνοντας  λίγο από τα ανακατεμένα τυριά   πάνω από κάθε στρώση  ψωμιού, ( στην επάνω στρώση καταλήγουμε με   τυριά ) 
  • Σε μπώλ χτυπάμε   σιγά- σιγά  το γάλα εβαπορέ  ,την κρέμα Γάλακτος  , το  αλάτι   και το πιπέρι   μέχρι να αφρατέψουν 
  • Περιχύνουμε με το μείγμα  το σουφλέ . Το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα.
  • Ψήνουμε  το σουφλέ μας για 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και ροδίσει  , σε  προθερμαμένο  φούρνο  στους 180°C 
  • Image result for ομελετα φωτο

  • Αν θέλουμε προσθέτουμε , ζαμπόν  ή μπέικον τσιγαρισμένο , κολοκυθάκια τηγανισμένα ,φέτα Ελληνική , μανιτάρια ,ή ότι άλλο αρέσει 
  •  Γεμιστή  σερβίρεται  για δείπνο  Καλή επιτυχία !
  • Image result for ομελετα φωτο
  • αρχείο κ Σταύρακα  Κατερίνας Λευκάδα .1960







Γκρέιπφρουτ. Το Φυσικό αντιφλεγμονώδες!

Γκρέιπφρουτ. Το Φυσικό αντιφλεγμονώδες!

Σε όλους αρέσουν τα μανταρίνια. Όλοι τρελαίνονται για ένα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι. Το λεμόνι έχει καθιερωθεί ως το πρωινό ρόφημα αποτοξίνωσης από χιλιάδες Έλληνες, που γνώρισαν μέσα από το spartacus.gr το κλασσικό, πλέον, "υδρόμελο". Τι γίνεται, όμως, με το καταφρονημένο και παρεξηγημένο ξάδερφο του πορτοκαλιού; Αναφέρομαι, φυσικά, στο υπέροχο γκρέιπφρουτ και στις θαυματουργές ιδιότητές του, που, δυστυχώς, λίγοι άνθρωποι απολαμβάνουν.
Λίγα λόγια, πολύ ουσία
«Το γκρέιπφρουτ είναι πικρό» ακούω πολύ συχνά. Όχι, δεν είναι πικρό. Απλώς, συλλέγεται άγουρο από τους βιαστικούς κερδοσκόπους παραγωγούς. Το γκρέιπφρουτ, όπως και όλα τα φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των εσπεριδοειδών (μανταρίνια, λεμόνια, λάϊμ, πορτοκάλια, κουμκουάτ, φράπες, περγαμόντα),ωριμάζει απόλυτα μόνο πάνω στα δέντρα. Οι πιο γλυκές και, συνεπώς, οι πιο ωφέλιμες ποικιλίες είναι αυτές που συλλέγονται από τα τέλη Φεβρουαρίου και, κυρίως, τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Προσωπικά, δεν τρώω πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ σχεδόν ποτέ πριν από το μήνα Μάρτιο. Αυτή την περίοδο τα γκρέιπφρουτ «κολλάνε» στο χέρι και είναι πάρα πολύ γλυκά, ένδειξη ότι είναι super αλκαλικά και πεντανόστιμα.
Τα γκρέιπφρουτ έχουν καταπληκτικές ιδιότητες, οι οποίες ξεπερνάνε αυτές του πορτοκαλιού. Αρκεί να τρώγονται ώριμα και πάντα την κατάλληλη ώρα και με σωστό τρόπο.
Αυτό που χαρακτηρίζει το γκρέιπφρουτ είναι η μεγάλη περιεκτικότητα του σε σαλικυλικό οξύ. Το σαλικυλικό οξύ είναι το κύριο δραστικό συστατικό της ασπιρίνης και, εάν, ήδη, στο μυαλό σας έχετε κάνει τις απαραίτητες συνάψεις και συσχετίσεις, αντιλαμβάνεστε ότι το γκρέιπφρουτ είναι «φάρμακο» παυσίπονο, αντιφλεγμονώδες, αντιπυρετικό και κατάλληλο για καταρροή, γρίπη και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
Το γκρέιπφρουτ μπορεί να αποβάλλει την περίσσεια και βλαβερή βλέννα, μέσω των απεκκριτικών οργάνων, και μπορεί να ανακουφίσει άμεσα άσθμα, βρογχικά, κρυολογήματα, κόπωση και ανυπόφορους πόνους αρθρώσεων.
Έχει ισχυρή διουρητική δράση και σαν "σαπούνι" μπορεί να καθαρίσει πολύ αποτελεσματικά τις πρησμένεςκαι φλεγμονώδεις αρθρώσεις όσων πάσχουν από τις παθήσεις των αρθριτικών.
Το γκρέιπφρουτ περιέχει το ένζυμο βρωμελαΐνη και μπορεί να αντικαταστήσει τη χρήση του εξωτικού και πανάκριβου ανανά.
Πώς τρώγεται
Όσο ενθαρρυντικά, όμως, και να ακούγονται τα προηγούμενα γραφόμενά μου, σίγουρα δεν είναι και ιδιαίτερα πρακτικά. Λίγοι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν ένα γκρέιπφρουτ στην πρωτογενή του μορφή. Προτείνω, λοιπόν, να αποχυμώνετε 1 - 2 γκρέιπφρουτ καθημερινά μέσα στον απογευματινό σας ή στο βραδινό σας χυμό. Συνδυάζεται πολύ καλά με παντζάρι ή καρότο, ακόμη και με χυμό αγγούρι ή ρόδι. Ο χυμός γκρέιπφρουτ έχει μια ήπια κατευναστική και ηρεμιστική δράση και τον συνταγογραφώ συχνά ως φυσικό αγχολυτικό ή κατά τηςαϋπνίας.
Το κόκκινο γκρέιπφρουτ έχει ακόμη περισσότερες ιδιότητες και συστατικά, όπως το λυκοπένιο και ταβιοφλαβονοειδή. Συνήθως, είναι πιο γλυκιά ποικιλία.
Το γκρέιπφρουτ μπορεί να συνοδεύσει ξηρούς καρπούς, σπόρους, γαλακτοκομικά προϊόντα και πιάτα με κρεατικά (μόνο για όσους τα καταναλώνουν), καθώς διαθέτει ένζυμα με ισχυρή πρωτεολυτική δράση, τα οποία βοηθάνε στην καλύτερη πέψη και αφομοίωση των πρωτεϊνών.
Για να ωφεληθείτε, όμως, στο μέγιστο βαθμό από το θαυματουργό αυτό φρούτο, δεν αρκεί μόνο να πίνετε το χυμό του ή να λαμβάνετε το εκχύλισμα των σπόρων του ως αντιβακτηριδιακή προστασία, αλλά χρειάζεται και μια ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, με μια υιοθέτηση ανάλογου τρόπου διατροφής και ενός νέου μόνιμου τρόπου ζωής.
Πώς να επιλέγεις ώριμα γκρέιπφρουτ
Ώριμα γκρέιπφρουτ, πριν από το Μάρτιο, δύσκολο έως αδύνατο να βρεις στην αγορά. Τα ώριμα γκρέιπφρουτ έχουν σκληρή σάρκα, είναι βαριά στο χέρι, είναι γεμάτα από ζουμί και, κυρίως, μυρίζουν πολύ έντονα. Το βασικότερο κριτήριο επιλογής, όμως, είναι πάντα το χρώμα τους. Γκρέιπφρουτ κίτρινα σαν το λεμόνι ή γκρέιπφρουτ με αποχρώσεις του πράσινου είναι πάντα άγουρα και ακατάλληλα για κατανάλωση. Να επιλέγετε αυτά που έχουν σκούρο κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα και, κυρίως, αυτά που έχουν "ψηθεί" από τονήλιο.
Το "ψήσιμο" είναι χαρακτηριστικό φαινόμενο ωρίμανσης των γκρέιπφρουτ, το οποίο εκδηλώνεται με διάσπαρτα καφετιά σημαδάκια σα φακίδες. Γκρέιπφρουτ με φακίδες είναι πραγματικά γλυκά σα μέλι.
Ποτέ, λοιπόν, άγουρα γκρέιπφρουτ.
Η οξύτητα των άγουρων φρούτων τοξινώνει το αίμα και τη λέμφο και, όταν λαμβάνονται σε μορφή χυμού, καταστρέφουν το σμάλτο και την αδαμαντίνη των δοντιών.
Εμπρός, λοιπόν! Έχουμε, ήδη, μπει στο μήνα Μάρτιο και είναι καιρός να πίνεις καθημερινά στην υγειά σου ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό γκρέιπφρουτ.

Σπάρτακος ο Εκπαιδευτής!


http://www.spartacus.gr/blog/diet/item/595


Πράσινος χυμός για Υγεία!

Πράσινος χυμός για Υγεία!

500γρ. σπανάκι
250γρ. καρότα
1 ματσάκι μαϊντανό
μήλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Καθαρίστε το σπανάκι.
2. Ξεφλουδίστε τα καρότα (εάν δεν είναι βιολογικά)
3. Ξεκινήστε να αποχυμώνετε
Πιες καθημερινά ένα ποτήρι πράσινο χυμό.
Πρόσεξε να είναι φρεσκοστυμμένος!
Η Υγεία θέλει επιμονή και υπομονή.
Επιμονή, στην εφαρμογή νέων συνηθειών και υπομονή 
για να δούμε τα αποτελέσματα της επιμονής μας.
http://www.spartacus.gr/blog/recipes/juices/item/527-prasinos-ximos-gia-ygeia 

https://www.youtube.com/watch?v=ZuqmFUjhHSo&noredirect=1

Αντιμετωπίστε με επιτυχία τους κιρσούς και την Φλεβίτιδα με αυτή τη Φυσική συνταγή .















Μερικά από τα  πιο κοινά προβλήματα μεταξύ των γυναικών που είναι ορατά 
είναι το σπάσιμο των τριχοειδών αγγείων, οι ορατές φλέβες ή τα πονεμένα και πρησμένα πόδια.

Αυτά όλα είναι ένα σημάδι ότι τα αιμοφόρα αγγεία είναι εξασθενημένα, κυρίως λόγω εξωτερικών παραγόντων και εν μέρει λόγω κάποιων εσωτερικών. Ωστόσο, αποτελούν επίσης ένα αισθητικό πρόβλημα για τον καθένα μας, δεδομένου ότι είναι ένα αρκετά δυσάρεστο περιστατικό.

Επιπλέον, η διατροφή είναι επίσης ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι η εξασθένηση του φλεβικού τοιχώματος μπορεί να προληφθεί με την κατανάλωση αρκετά ζωικών πρωτεϊνών και άφθονης βιταμίνης C. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τη ζάχαρη και τα λιπαρά οξέα, δεδομένου ότι μπορούν να προκαλέσουν διάφορες φλεγμονές του σώματος, οι οποίες μπορεί έμμεσα να αποδυναμώσουν τα τριχοειδή τοιχώματα.

Φυσική συνταγή βάλσαμο για τις φλέβες

Συστατικά:

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα κάστανου

2 κουταλάκια του γλυκού βάμμα καστανιάς

2 g κερί μέλισσας

5 κουταλάκια λανολίνη

Μέθοδος παρασκευής:

Σε ένα στενό και ψηλό μπολ, βάλτε λανολίνη και σταδιακά προσθέστε το εκχύλισμα και το βάμμα, με μισό κουταλάκι του γλυκού το καθένα και ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.

Η ανάμειξη θα πρέπει να γίνεται αργά, ώστε να είναι ασθενής. Τώρα, λιώστε το κερί σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, και στη συνέχεια προσθέστε το στο μείγμα, τα ζεσταίνετε όλα και ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Όταν είναι έτοιμο, ρίξτε την αλοιφή σε ένα κατάλληλο δοχείο, περιμένετε να κρυώσει και στη συνέχεια κλείστε το δοχείο.

Χρήση:

Εφαρμόστε την αλοιφή και κάντε απαλά μασάζ την πληγείσα περιοχή. Χρησιμοποιήστε το μία φορά την ημέρα και να το διατηρείτε σε θερμοκρασία δωματίου.

fanpage.gr