Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Η σημασία των γαλακτοκομικών στην υγεία Τι μας προσφέρουν - ιδανική μερίδα




Γράφει ο: Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
grigorakis@logodiatrofis.gr

Τα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί) αποτελούν ιδιαίτερα θρεπτικά τρόφιμα και η αναγκαιότητα της καθημερινής κατανάλωσής τους αποδεικνύεται από την εξέχουσα θέση που κατέχουν στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Περιέχουν όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες), τις αναγκαίες βιταμίνες (Α, Β, D), σημαντικά μέταλλα (ασβέστιο) και ιχνοστοιχεία για τη δόμηση ενός γερού οργανισμού. Επίσης, συντελούν στη δημιουργία υγιών οστών και δοντιών, μειώνουν τον κίνδυνο για αρτηριακή υπέρταση, για καρδιαγγειακά νοσήματα, για παχυσαρκία και για διάφορες μορφές καρκίνου. Η υπεροχή της διατροφικής αξίας των γαλακτοκομικών οφείλεται στο υψηλό περιεχόμενό τους στα παρακάτω αναντικατάστατα θρεπτικά συστατικά:

Πρωτεΐνες Υψηλής Βιολογικής Αξίας: αποτελούν τα σημαντικότερα ''δομικά'' συστατικά για την ανάπτυξη των ιστών, των διάφορων βιολογικών οργάνων και κυρίως για την ανάπτυξη των μυών.

Βιταμίνη Α: : Απαραίτητη για την όραση την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, τη μορφοποίηση των οστών και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βιταμίνες της Ομάδας Β: Συμβάλλουν σημαντικά στη γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών, στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού.

Βιταμίνη D: Ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου και συμβάλλει στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ασβέστιο: Διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία γερών και υγιών οστών, δοντιών και αποτρέπει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.

Τα γαλακτοκομικά αποτελούν τρόφιμα πλήρη σε θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα σε όλα τα στάδια της ζωής και τα οποία ασκούν πολλαπλά θετική επίδραση στη υγεία. Η ημερήσια διατροφική πρόσληψη των γαλακτοκομικών είναι αναγκαία προκειμένου να:
Έχουμε υγιή οστά & δόντια.
Προλαμβάνουμε την οστεοπόρωση, το μεταβολικό σύνδρομο και διάφορες μορφές καρκίνου.
Τονώνουμε την άμυνα του οργανισμού μας.
Βελτιώνουμε την καλή λειτουργία του εντέρου.
Επιτύχουμε υγιή επίπεδα σωματικού βάρους και λίπους.
Ενισχύουμε το μεταβολισμό μας και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Καθημερινά θα πρέπει να λαμβάνονται 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών. Μια μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων παρέχει 300mg ασβέστιο και μπορεί να ισοδυναμεί με ένα από τα ακόλουθα:
• 1 φλιτζάνι γάλα (250ml)
• 200γρ. γιαούρτι
• 30γρ. τυρί

Η σημασία των γαλακτοκομικών στην υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου