Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Ρεβυθόρυζο







Είναι ένα νόστιμο πιλάφι που συνήθιζαν παλιότερα να το φτιάχνουν προσθέτοντας ρύζι στη ρεβιθόσουπα που είχε περισσέψει

Υλικά (για 6 μερίδες)
½ κιλό ρεβύθια
1 φλιτζάνι ρύζι
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 λεμόνι, χυμός
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει καλά 1 κ.τ.σ σόδα.. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν, τα τρίβουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά (3-4 νερά) και τα βάζουμε να βράσουν ξαφρίζοντας συνεχώς, μέχρι να πάψει να βγαίνει αφρός. Μόλις μαλακώσουν τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό τους. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια από το νερό των ρεβυθιών (αν δεν φθάνει συμπληρώνουμε ζεστό νερό) και μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε το ρύζι. Ρίχνουμε και το λεμόνι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το ρύζι να βράσει να πιει τα υγρά του. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μείνει λίγο πριν το σερβίρουμε
Σερβίρισμα
Συνοδεύουμε το φαγητό με χωριάτικο ψωμί, λαχανοσαλάτα, ψητές πιπεριές Φλωρίνης, ταραμοσαλάτα ή και παστά ψάρια (σαρδές ή αντζούγιες, λακέρδα, ρέγκα κλπ)
Τιπ
Εναλλακτικά μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κ.τ.σ ντοματοπελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό

http://www.tanea.gr/todaysmenu/article/5230522/rebythoryzo

http://www.tanea.gr/todaysmenu

Λευκαδίτικη ρυζόπιτα Γιάννης Δεβετζόγλου | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/10/2015 08:20 |






«Είναι ελαφριά, ευπαρουσίαστη, γίνεται εύκολα και είναι εξαιρετική για πρωινό», μου λέει η κ. Όλγα Μανωλίτση. Πρόκειται για μία παραδοσιακή λευκαδίτικη συνταγή, η οποία είχε ξεχαστεί στο πέρασμα του χρόνου, αλλά η ίδια τη σερβίρει ακόμη στο ιδιαίτερο κατάστημά της «Το μπακάλικο με τα καλούδια»!

Υλικά
1 λίτρο γάλα
1 κούπα του τσιαγιού ρύζι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
5 αβγά (μεγάλα, βιολογικά)
1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
1/2 κοφτή κουταλιά του γλυκού πιπέρι
1/2 λίτρο νερό για να βράσουμε το ρύζι
Προαιρετικά φέτα βαρελίσια
2 κουταλιές ψιλό σιμιγδάλι

Εκτέλεση
Πλένουμε το ρύζι και βράζουμε το νερό. Μόλις πάρει βράση το νερό προσθέτουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Μόλις αρχίσει να τραβάει το νερό, ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς. Όσο πήζει, συνεχίζουμε να προσθέτουμε γάλα. Το βάζουμε σχεδόν όλο, αλλά κρατάμε λίγο (ένα φλιτζανάκι του καφέ) για να χτυπήσουμε με τα αβγά. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλο το λάδι (κρατάμε λίγο για το ταψί μας), το αλάτι και το πιπέρι με σιγοβράζουμε μέχρι να χυλώσει καλά το μείγμα. Σβήσουμε τη φωτιά και το αποσύρουμε από το μάτι. Χτυπάμε τα αβγά μας με το γάλα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και γίνεται ένα παχύρρευστο μείγμα. Τρίβουμε με τα χέρια τη φέτα μας χοντρά κομμάτια τη φέτα και την προσθέτουμε και αυτή.

Κάποιοι τη θέλουν λεπτή και πιο τραγανή την πίτα, άλλοι πιο αφράτη. Οπότε βάζουμε και το αντίστοιχο μικρό ή πιο μεγάλο ταψάκι. Το λαδώνουμε. Αν θέλουμε βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας ψιλό σιμιγδάλι γύρω γύρω και στον πάτο, ώστε να μας κάνει ωραία κρούστα στο ψήσιμο. Βάζουμε το μείγμα μέσα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσει καλά.

Αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει και την κόβουμε.


http://www.tanea.gr/todaysmenu/article