Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ντεκουπάζ σε αυγά, χωρίς κόλλα και ασπράδι

Ανάποδη νηστίσιμη μηλόπιτα χωρίς βούτυρο, αυγά και ζάχαρη, από τον Γιώργο Γεράρδο!


Ανάποδη νηστίσιμη μηλόπιτα χωρίς βούτυρο, αυγά και ζάχαρη, από τον Γιώργο Γεράρδο!

Μια μηλόπιτα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν μάλιστα δεκάδες διαφορετικές εκδοχές, σκεπαστή, ανοιχτή, με φύλλο, με σταφίδες, με καραμέλα, τριφτή, με κανέλα και άλλες πολλές.


Για σήμερα που διανύουμε τη σαρακοστή θα φτιάξουμε μαζί μια πολύ πρωτότυπη μηλόπιτα χωρίς βούτυρο, αβγά και ζάχαρη. Ναι καλά διαβάσατε, χωρίς ζάχαρη! Όλη η γλύκα που χρειαζόμαστε θα έρθει από το μέλι και τις σταφίδες που θα χρησιμοποιήσουμε.

Πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο γλυκό και πάρα πολύ υγιεινό, ιδανικό για σνακ ή ακόμα και για το πρωινό. Φτιάχνεται εύκολα και με λίγα υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Αξίζει πραγματικά να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή και αν θα τη θέλατε πιο γλυκιά προσθέστε 50γρ ζάχαρη στα μήλα και 50γρ ζάχαρη στη ζύμη.

Υλικά

4 μήλα , 100γρ μέλι  ,350γρ σταφίδες  ,150ml σπορέλαιο

300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  ,100ml χυμός πορτοκάλι

3κγ Baking Powder  ,2κγ κανέλα  ,1 βανίλια

Τρόπος παρασκευής

Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε 250ml ζεστό νερό για μισή ώρα και μετά τις χτυπάμε στο Multi-mayo της Kenwood μέχρι να λιώσουν τελείως.

Περνάμε το μείγμα από λεπτό σουρωτήρι και πετάμε το φλοιό και τυχόν κοτσάνια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Διπλώνουμε αρκετές φορές ένα φύλλο λαδόκολλας, μετράμε την ακτίνα μιας φόρμας κεικ με αποσπώμενο πάτο και κόβουμε τη λαδόκολλα με ψαλίδι. Έτσι έχουμε ένα στρογγυλό φύλο και το στρώνουμε στη φόρμα για να μη κολλήσουν τα μήλα στο ψήσιμο.

Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κυδωνάτες φέτες και τα μαγειρεύουμε σε τηγάνι για 8 -10 λεπτά μαζί με το μέλι και τη μισή κανέλα. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το K-mix της Kenwood το πολτό σταφίδας με το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μας.

Προσθέτουμε το αλεύρι, τη κανέλα, το Baking Powder, τη βανίλια και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγο μέχρι να δέσει μια σφιχτή ζύμη.

Στρώνουμε στη φόρμα τα μαγειρεμένα μήλα σε ομόκεντρους κύκλους, προσθέτουμε τη ζύμη και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και αναποδογυρίζουμε σε ένα δίσκο σερβιρίσματος.

Καλή επιτυχία
Πηγή

http://olasimera.gr/anapodi-nistisimi-milopita-xoris-boytyro-ayga-kai-zaxari-apo-ton-giorgo-gerardo/

Συνταγή για νηστίσιμο κέικ σοκολάτας χωρίς αυγά και γάλα 25-03-2016


Συνταγή για νηστίσιμο κέικ σοκολάτας χωρίς αυγά και γάλα
25-03-2016




Υλικά συνταγής


3 κουταλιές της σούπας κακάο

2 κούπες αλεύρι

1 κούπα ζάχαρη

2 κουταλάκι σόδα

1 πρέζα αλάτι

2 βανίλιες

5 κουταλιές της σούπας λάδι

1 κουταλιά της σούπας ξύδι άσπρο

1 κούπα νερό

Για την επικάλυψη σοκολάτας:

1 σοκολάτα μαύρη


Εκτέλεση

Κοσκίνησε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και τις βανίλιες και έπειτα, σε ένα μπωλάκι, ανακάτεψε το κακάο, το αλεύρι, τις βανίλιες, τη σόδα, το αλάτι, τη ζάχαρη και το αλεύρι, μέχρι να γίνουν όλα ένα.

Πρόσθεσε το λάδι και το ξύδι και ανακάτεψε καλά. Τέλος, πρόσθεσε και το νερό και χτύπησε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Άσε το μείγμα στο ψυγείο να ξεκουραστεί, μέχρι να φτιάξεις την επικάλυψη σοκολάτας.

Λιώσε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και πρόσθεσε και μια κουταλιά ελαιόλαδο για να γίνει πιο λεία η επιφάνεια της σοκολάτας.

Βγάλε το μείγμα του κεικ σοκολάτας από το ψυγείο και ψήσε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά. Για να δεις αν είναι έτοιμο, βύθισε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κεικ.

ediva.gr
http://simplylife.gr/pages/mageirikh/article/id/147

Η ΑΡΧΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ: ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ, ΡΙΧΝΕΙ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ!

  






Αυτή η παλιά γερμανική συνταγή έχει αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για τη θεραπεία της αρτηριοσκλήρωσης, του κρυολογήματος και των μολύνσεων, της χοληστερόλης και του ιλίγγου. Επίσης είναι πολύ καλό για το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και για τηο καθάρισμα του ήπατος.

Μόλις 4 συστατικά θα χρειαστούν για την ετοιμασία.

• 4 λεμόνια ολόκληρα

• ρίζα τζίντζερ

• 4 κεφάλια σκόρδου και 2 λίτρα νερό



Προετοιμασία:

Πλύνετε τα λεμόνια και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια Ξεφλουδίστε τα σκόρδα. Βάλτε τα λεμόνια, το τζίντζερ και τα σκόρδα σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε. Βάλτε το μείγμα σε ένα τηγάνι. Ρίξτε το νερό και ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να βράζει. Κλείστε τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Σουρώστε και ρίξτε το υγρό σε ένα γυάλινο μπουκάλι.

Καθημερινά για τρεις εβδομάδες πίνετε ένα ποτήρι δύο ώρες πριν το γεύμα, με άδειο στομάχι. Έπειτα κάντε ένα διάλειμμα για μία εβδομάδα και μετά ξανά για τρεις εβδομάδες. Αν η γέυση σας φάινεται πολύ δυνατή, προσθέστε μέλι.
ΠΗΓΗ: TONWTIKO.COM
http://be2news.gr

ΚΈΙΚ ΣΟΚΟΛΆΤΑΣ - ΥΠΈΡΟΧΟ ΚΑΙ ΑΦΡΆΤΟ, ΔΕ ΘΑ ΠΙΣΤΕΎΕΤΕ ΠΩΣ ΕΊΝΑΙ ΝΗΣΤΊΣΙΜΟ!





ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
ΣΆΒΒΑΤΟ, 19 ΜΑΡΤΊΟΥ 2016



Ένα υπέροχο κέικ σοκολάτας που δε θα πιστεύετε πως είναι νηστίσιμο!

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

Τι χρειαζόμαστε:
3/4 φλ. σπορέλαιο
2 φλ. ζάχαρη
3,5 φλ. αλεύρι
2 φλ. νερό (θερμοκρασία βρύσης)
3 κ.σ. ξύδι
6 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. αλάτι
2 βανίλιες
2 κ.γ. σόδα μαγειρική

Για το γλάσο:
1 φλ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. σπορέλαιο
3 κ.σ. νερό

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1 1)
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°.

Βήμα 2 2)
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κέικ.

Βήμα 3 3)
Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το βάζουμε να ψηθεί για 40' περίπου, ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι μας καθαρό (βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέικ. Αν όταν βγει έχει πάνω του κολλημένη ζύμη, το κέικ δεν είναι ακόμα έτοιμο).

Βήμα 4 4)
Ετοιμάστε το γλάσο: ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Αν σας φαίνεται πολύ πηχτό, προσθέστε λίγο νεράκι ακόμα.

Βήμα 5 5)
Όταν βγάλετε το κέικ από τη φόρμα του, ρίχτε από πάνω το γλάσο και το κέικ σας είναι έτοιμο!
Λίγα μυστικά ακόμα

Εάν δε θέλετε να βάλετε βούτυρο στη φόρμα λόγω νηστείας, μπορείτε απλώς να τη ντύσετε με λαδόκολλα ή να χρησιμοποιήσετε κάποια νηστίσιμη μαργαρίνη ή λίγο λαδάκι.



loading...
http://diavolnewss.blogspot.gr/2

ΚΑΝΤΕ ΑΥΤΟ ΜΙΑ ΦΟΡΆ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΆΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΌΣΩΠΌ ΣΑΣ ΘΑ ΔΕΊΧΝΕΙ 10 ΧΡΌΝΙΑ ΝΕΌΤΕΡΟ!



Το ρύζι είναι πλούσια πηγή λινελαϊκού οξέως και σκουαλενίου

, ενός πανίσχυρου αντιοξειδωτικού που επίσης ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και μειώνει

την εμφάνιση των ρυτίδων, ενώ προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου.

Δοκιμάστε λοιπόν αυτή την πανεύκολη συνταγή ομορφιάς και δε θα χάσετε!

Υλικά:

3 κουταλάκια ρύζι 1 κουταλάκι γάλα 1 κουταλάκι μέλι

Προετοιμασία:

Βράστε και στραγγίξτε το ρύζι. Ανακατέψτε μία κουταλιά ζεστό γάλα στο ρύζι και μετά προσθέστε μία κουταλιά μέλι.

Πάντα να εφαρμόζετε τη μάσκα σε καθαρή και στεγνή επιδερμίδα. Αφήστε τη μάσκα μέχρι να στεγνώσει και ξεπλύνετε με το νερό στο οποίο βράσατε το ρύζι.

Για καλύτερα αποτελέσματα επαναλάβετε τη διαδικασία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα!

http://diavolnewss.blogspot.gr/

ΑΥΤΆNAKATΕΨΕ ΑΥΤΑ ΤΑ 2 ΣΥΣΤΑΤΙΚΆ ΠΡΙΝ ΠΈΣΕΙΣ ΓΙΑ ΎΠΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΥΠΝΉΣΕΙΣ ΠΟΤΈ ΞΑΝΆ ΚΟΥΡΑΣΜΈΝΟΣ!

Πως να φτιάξετε πανεύκολα ισχυρες αντιρυτιδικες κρεμες προσωπου- ματιών!







Δείτε παρακάτω πως θα φτιαξετε super αντιριτιδικες κρεμες προσώπου και ματιων
χωρίς χημικά και επιβλαβείς ουσίες.


Σπιτική αντιρυτιδική ενυδατική μάσκα προσώπου
Συστατικά:
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλάκια του γλυκού γάλα

Σε μια μικρή κατσαρόλα ή μπολ, ανακατέψτε καλά το μέλι και το γάλα. Απλώστε το μείγμα στο πρόσωπό σας και αφήστε το για 10 λεπτά. Ξεπλύνετε καλά με ζεστό νερό. Όταν το μείγμα έχει αφαιρεθεί από το πρόσωπο σας, βρέξτε το δέρμα σας αμέσως με κρύο νερό για να δράσει ως στυπτικό για να μειώσει το μέγεθος πόρων σας.

Σπιτική αντιρυτιδική λοσιόν εξομάλυνσης των ρυτίδων

Αυτή η σπιτική αντιρυτιδική λοσιόν είναι κατάλληλη για την εξομάλυνση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων του προσώπου σας, αλλά μπορείτε επίσης να έχετε καλά αποτελέσματα όταν τη χρησιμοποιείτε και για σκασμένες φτέρνες ή στεγνά χέρια.

Συστατικά:
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού ηλιέλαιο
1/2 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι
Συνδυάστε όλα τα συστατικά σε ένα μικρό μπολ. Τρίψτε την λοσιόν απαλά στο δέρμα σας και αφήστε την να δράσει σαν να ήταν μάσκα προσώπου για 10 λεπτά. Μετά ξεπλύνετε με νερό.

Σπιτική μάσκα σύσφιξης προσώπου

Αυτή η σπιτική κρέμα σύσφιξης είναι αρκετά παχύρρευστη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μάσκα. Αυτή η μάσκα θα βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος σας, θα εξομαλύνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες και θα βοηθήσει στην “ομαλή μετάβαση” του δέρματος από το πρόσωπο προς το λαιμό.

Συστατικά:
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 ασπράδι αυγού
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκερίνη

Περίπου 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε ελαφρά το μέλι, το αυγό και τη γλυκερίνη. Προσθέστε λίγο αλεύρι και ανακατέψτε. Συνεχίστε προσθέτοντας μικρές ποσότητες αλεύρι μέχρι το μείγμα να αποτελεί μια παχιά πάστα. Απλώστε το μείγμα στο πρόσωπο και το λαιμό σας. Αφήστε το σαν μάσκα για 10 λεπτά και μετά ξεπλύνετε τελείως με ζεστό νερό. Όταν η μάσκα αφαιρείται εντελώς, βρέξτε το πρόσωπο σας ελαφρά με κρύο νερό για να δράσει ως στυπτικό. Αποθηκεύστε όποιες ποσότητες σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο.

ΚΡΕΜΑ ΜΑΤΙΩΝ

Βράζουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο,
3 κουταλιές κερί μέλισσας και μια χούφτα βλαστάρια από δενδρολίβανο σε πολύ χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.
Σουρώνουμε, ενώ είναι ζεστό το μείγμα και προσθέτουμε 8 κουταλιές ροδόνερο.




http://diavolnewss.blogspot.gr/

Μιλφέϊγ το “αυθεντικό” με την αλάνθαστη υπογραφή του Ν. Τσελεμεντέ





Λαχταριστό, ελαφρύ, δροσερό και χορταστικό γλυκό. Μια συνταγή με την αλάνθαστη υπογραφή του Ν. Τσελεμεντέ που σίγουρα θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.

Υλικά συνταγής

1 φύλλο σφολιάτας 500 γρ.
1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής
2 κ.γ. ρούμι [προαιρετικά]
300 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη + επιπλέον ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Κρέμα ζαχαροπλαστικής

Υλικά συνταγής
500 ml γάλα [*]
4-5 κουταλιές ζάχαρη
4 κρόκοι αβγών
2 κουταλιές κορν φλάουερ
3 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές βούτυρο
1 καψουλίτσα βανίλιας

Εκτέλεση συνταγής

Χτυπάτε στο μίξερ τα κροκάδια με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει η ζύμη.

Προσθέτετε το αλεύρι και το κορν φλάουερ κοσκινισμένα, τη βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα αραιώνοντας το μείγμα με λίγο κρύο γάλα.

Βάζετε το υπόλοιπο γάλα σε μικρή κατσαρόλα και μόλις πάρει μια βράση προσθέτετε το μείγμα του μίξερ ανακατεύοντας διαρκώς να μη κολλήσει.

Σιγοβράζετε ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η κρέμα και να πάρει μια δυό βράσεις. Τη κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ξανανακατεύετε να ενσωματωθεί.

Αφήνετε τη κρέμα να κρυώσει [ανακατεύοντάς την ανά 2-3 λεπτά για να μη δημιουργηθεί κρούστα] πριν τη χρησιμοποιήσετε. Για να τη διατηρήστε τη σκεπάστε το μπολ που θα τη βάλετε με μεμβράνη και τοποθετείστε τη στο ψυγείο.

[*] Προαιρετικά, για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να αντικατταστήσετε τα 250 ml γάλακτος με αντίστοιχα 250 ml κρέμας γάλακτος light.
Εκτέλεση συνταγής

Απλώνετε τη σφολιάτα σε μεγάλο βουτυρωμένο ταψί, τη κόβετε σε 3 ίσα μέρη, τρυπάτε την επιφάνειά της με πιρούνι και τη ψήνετε στους 170 βαθμους για 20 λ. περίπου, μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα. Τη βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε στην άκρη να κρυώνει.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε τη κρέμα ζαχαροπλαστικής. Μόλις τη κατεβάσετε από τη φωτιά ρίχνετε το ρούμι [προαιρετικά] και ανακατεύετε.

Τοποθετείτε μια λωρίδα σφολιάτας σε πιατέλα και στρώνετε τη μεγαλύτερη ποσότητα της κρέμας. Σκεπάζετε με άλλη λωρίδα σφολιάτας και απλώνετε ξανά την υπόλοιπη στρώση κρέμας.

Τελειώνετε σκεπάζοντας με τη τρίτη λωρίδα σφολιάτας. Κρατήστε τα τρίμματα σφολιάτας για πασπάλισμα.

Χτυπάτε στο μίξερ τη κρέμα γάλακτος με τις 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει πηχτή σαντιγί. Απλώνετε στο μιλφέϊγ τη σαντιγί, πασπαλίζετε με τα θρυμματισμένα κομμάτια σφολιάτας που τυχόν έχουν περισσέψει και με ζάχαρη άχνη.

sintayes.gr

Νηστεία Μεγάλης Σαρακοστής και διατροφή: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε


Τρίτη, 15 Μάρτιος 2016 02:00
Γράφτηκε από την Τσατραφίλη Σταυρούλα





Νηστεία Μεγάλης Σαρακοστής και διατροφή: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Διανύουμε την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής και σύμφωνα με στοιχεία από τη μελέτη ΕΠΙΚ για την Ελλάδα, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι νηστεύουν περισσότερο απ' ότι οι άντρες και οι νεότεροι.

Τα οφέλη της στον οργανισμό είναι πολλά, με την προϋπόθεση να μην υπερκαταναλώνονται συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, όπως οι υδατάνθρακες και να μην παραλείπονται άλλες, όπως τα όσπρια, τα θαλασσινά και τα λαχανικά. Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει τον οργανισμό, ειδικά ομάδων ατόμων με ιδιαίτερες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους κατά την περίοδο της νηστείας.

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής είναι η μεγαλύτερη του έτους. Αποτελεί μία αυστηρή νηστεία ως προς τους αποκλεισμούς της, για όσους την τηρούν κατά γράμμα, γιατί κάποιοι απέχουν και από το λάδι, αλλά και λόγω της μεγάλης διάρκειάς της. Ο σκοπός της είναι διπλός. Αφενός είναι η «αποτοξίνωση», απέχοντας από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, που πρέπει να συνδυάζεται και με ολιγοφαγία και που σα σκοπό έχει την κάθαρση του σώματος, από τις σαρκικές εξαρτήσεις, αλλά και ο πνευματικός εξαγνισμός, ώστε το άτομο να φτάσει «καθαρό» στη Θεία Κοινωνία. Τα σωματικά οφέλη της στον ανθρώπινο οργανισμό εξαρτώνται από τους αποκλεισμούς που θα κάνει το κάθε άτομο από τη διατροφή του, αλλά και από τη διατροφή του, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Οφέλη νηστείας

Η νηστεία έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, κυρίως λόγω της μειωμένης πρόσληψης κορεσμένου λίπους από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά και από την αυξημένη πρόσληψη τροφίμων κυρίως πλούσιων σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα. Ποια συστήματα και όργανα ευνοούνται;
Tο καρδιαγγειακό και κυκλοφορικό: βελτιώνεται το λιπιδαιμικό προφίλ του ατόμου, με μείωση της ολικής και της κακής (LDL) χοληστερόλης.
Tο πεπτικό: η αυξημένη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως είναι τα λαχανικά, τα λαδερά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα δημητριακά (κυρίως τα ολικής αλέσεως), με επαρκή πρόσληψη υγρών και φυσική δραστηριότητα, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και δρουν προστατευτικά έναντι κάποιων τύπων καρκίνου του.
Tα νεφρά και η αρτηριακή πίεση: η «αποφόρτιση» των νεφρών από ζωϊκές πρωτεΐνες βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργία τους και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σε συνδυασμό βέβαια και με τρόφιμα που δεν έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως είναι το πρόχειρο φαγητό.
Το πάγκρεας και τη ρύθμιση σακχάρου: με την προϋπόθεση ότι αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών, μέσω δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως π.χ. το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουμε πιο ελεγχόμενη έκκριση ινσουλίνης και καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης στον οργανισμό.
Το ανοσοποιητικό: η πρόσληψη πληθώρας βιταμινών και αντιοξεδωτικών θωρακίζει τον οργανισμό και ενισχύει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.
Η απώλεια βάρους: όσοι συνδυάζουν τη νηστεία με ολιγοφαγία πετυχαίνουν μία μείωση στο βάρος τους, η οποία βέβαια μετά το Πάσχα, μπορεί να αναστραφεί. Αν θέλετε να χάσετε βάρος και να νηστέψετε καλύτερα να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
Άλλα συστήματα που φαίνεται να ευνοούνται από τη νηστεία είναι το νευρικό σύστημα, μέσα από ψυχική και σωματική ευεξία και πνευματική διαύγεια, η χολή, λόγω της μειωμένης πρόσληψης λιπαρών τροφών, καθώς και το συκώτι.

Τι πρέπει να συμπεριλάβει ένα ισορροπημένο νηστίσιμο διαιτολόγιο;

1. Δημητριακά ολικής αλέσεως: ψωμί, ζυμαρικά, αλλά και άλλα αρτοσκευάσματα, όπως κουλούρι τύπου Θεσ/νίκης, παξιμάδια, πίτες με αλεύρι ολικής άλεσης, δημητριακά πρωινού, κ.α.
2. Όσπρια και συνδυασμό τους με δημητριακά, κυρίως ολικής αλέσεως. Μερικά παραδείγματα είναι οι φακές και τα ρεβίθια σε συνδυασμό με καστανό ρύζι, με παξιμάδι ή ψωμί ολικής αλέσεως.
3. Λαχανικά: φρέσκα και βραστά σε σαλάτες, αλλά και σα λαδερό φαγητό, μαζί με σιτηρά ολικής αλέσης (π.χ. ψωμί), θαλασσινά (π.χ. σπανάκι με σουπιές ή πράσο με χταπόδι), όσπρια (π.χ. σαλάτα φασολιών) ή φυτικό τυρί.
4. Σπόροι και ξηροί καρποί: είτε ολόκληροι σα σνακ ή σα συστατικό φαγητού ή σαλάτας, αλλά και σα ρόφημα, π.χ. γάλα αμυγδάλου ή αλεσμένοι, π.χ. φυστικοβούτυρο ή ταχίνι.
5. Θαλασσινά: μαλάκια και οστρακοειδή μπορούν να αποτελέσουν καλή πηγή πρωτεΐνης σαν κύριο γεύμα, κατά τη διάρκεια της νηστείας.
6. Φρούτα: είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, σα σνακ ή σα συστατικό κύριου γεύματος, παρέχουν στον οργανισμό φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες.

Για το Sugar Mama,
Τσατραφίλη Σταυρούλα

ΚλινικήΔιαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Αισθητικός - Κοσμητολόγος
Πτυχιούχος ΤΕΙ Αθηνών
Επιστημονική Διευθύντρια Health and Beauty Center Tsatrafili
Δ/νση: Β. Καραπαναγιώτη 13, Μυτιλήνη. ΤΚ. 81100
Τηλ. / Fax: (+30) 22510 20111
Email: s_tsatrafili@yahoo.gr
Site: http://www.tsatrafili.gr
http://sugarmama.gr/

Παστίτσιο με άβραστα μαύρα μακαρόνια και μανιτάρια ! Πλούσιο σε γεύση ! Πρωτότυπο για τους φίλους και φίλες σας . !


Ποιός είπε ότι τις Κυριακές μπορούμε να τρώμε μόνο κρέας ?
ή ότι το παστίτσιο γίνεται μόνο με κιμά ??

Πλούσιο σε γεύση Φαγητό ! Μπορεί και να γίνει Νηστήσιμο !

Υγιεινό ! Πρωτότυπο , για όλους ! και με λίγα υλικά Οικονομικό .
συνδυάζει τέλεια τα μαύρα μακαρόνια ,με τα τα μανιτάρια και είναι μια πρώτης τάξης πρόταση για ένα ελαφρύ μεσημεριανό
Αν το συνοδεύσετε με Πολίτικη σαλάτα είναι το τέλειο Κυριακάτικο Υγιεινό φαγητό για όλη την Οικογένεια

Υλικά
για τη κόκκινη σάλτσα

μανιτάρια φρέσκα ψιλοκομμένα
κρεμμύδι ψιλοκομμένο ,αλάτι ,πιπέρι , μαιντανό
ελαιόλαδο 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ  μισό κουτί έτοιμη σάλτσα κόκκινη ( εγώ δεν βάζω καθόλου σάλτσα )
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

υλικά για το παστίτσιο

 ,
1 συσκευασία μαύρα μακαρόνια κομμένα στα 3 ( τα έχουν στο Α/Β Βασιλόπουλος )
ή πέννες  ή πλατιά λαζάνια Ιταλικά ( όλα ΑΒΡΑΣΤΑ )
τυρί γκούντα ,1 κρέμα γάλακτος
( για τους νηστεύοντες μπορείτε να αντικαταστείσετε ,το τυρί γκούντα ,και την κρέμα γάλακτος
με τριμένο κίτρινο νηστήσιμο τυρί ή φέτα νηστήσιμη  ή και χωρίς τυρί  )
 1 πακέτο φύλλο για πίττες
 λίγο σουσάμι για τα  φύλλα
σάλτσα μπεσαμέλ .

Εκτέλεση

Κόκκινη  σάλτσα
Καθαρίζετε , πλένετε και σοτάρετε  με  το λάδι το αλάτι ,το πιπέρι ,τον μαιντανό και  το κρεμμύδι τα φρέσκα ψιλοκομμένα μανιτάρια.Προσθέτετε τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μείνει το φαγητό με αρκετή σάλτσα Το Αφήνετε να κρυώσει.


Α επιλογή εκτέλεσης με φύλλο για πίτες

Με ένα πινέλο λαδώνετε ένα μέτριο ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας, αλείφοντάς τα και αυτά ένα ένα με ελαιόλαδο. Αφήνετε τα φύλλα να εξέχουν από το ταψί.

Προσθέτετε , τα μαύρα μακαρόνια κομμένα στα τρία   ή τις πέννες ή τα πλατιά Ιταλικά λαζάνια ( όλα ΑΒΡΑΣΤΑ ) και από πάνω απλώνετε  τη μπόλικη σάλτσα μας , το τριμμένο τυρί γκούντα ,και την κρέμα γάλακτος ή για τους νηστεύοντες το τριμένο κίτρινο νηστήσιμο τυρί ή την τριμμένη νηστήσιμη φέτα
Γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα, αλείφοντας και τις άκρες τους με λάδι.

Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία θα αλείψετε επίσης με λάδι και κόβετε με ψαλίδι αυτά που εξέχουν. Χαράζετε βαθιά σε τετράγωνα κομμάτια πασπαλίζετε με το σουσάμι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά .

Β επιλογή εκτέλεσης με σάλτσα μπεσαμέλ

Με ένα πινέλο λαδώνετε ένα μέτριο ταψί .Προσθέτετε  τα μαύρα μακαρόνια κομμένα στα τρία  ή τις πέννες ή τα πλατιά Ιταλικά λαζάνια ( όλα ΑΒΡΑΣΤΑ ) και από πάνω απλώνετε η μπόλικη σάλτσα μας , το τριμμένο τυρί γκούντα ,και την κρέμα γάλακτος ή για τους νηστεύοντες το τριμένο κίτρινο νηστήσιμο τυρί ή την τριμμένη νηστήσιμη φέτα
Στρώνετε ,αν  προτιμάτε και άλλη στρώση  μαύρα μακαρόνια ή τις πέννες ή τα πλατιά Ιταλικά λαζάνια ( όλα ΑΒΡΑΣΤΑ )
Τέλος απλώνετε  τη σάλτσα μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά για κρούστα
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά .

Σάλτσα μπεσαμέλ

1 μαργαρίνη , 300 γρ . αλεύρι
τριμμένο μοσχοκάρυδο -αν θέλετε -και αλατοπίπερο
1 λτ. Γάλα χλιαρό  (όχι βραστό,  για να μην  σβωλιάσει η σάλτσα μας  )
έτοιμη σε10’ το πολύ

Σε χαμηλή φωτιά , λιώνετε το βούτυρο και αμέσως μετά προσθέτετε το αλεύρι και το αλατοπίπερο Ανακατεύετε  με ξύλινη κουτάλα,  γνα να γίνει ένα λείο μίγμα. Χαμηλώνετε το μάτι στο ελάχιστο.
Αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά το χλιαρό γάλα , ανακατεύοντας συνεχώς , μέχρι να ενσωματωθεί όλη η ποσότητα και η σάλτσα να γίνει σαν κρέμα πιάτου χωρίς σβώλους ( μα και αν σας σβωλιάσει με το μίξερ κατσαρόλας ανακατεύετε μέχρι να πάρει τη μορφή που θέλουμε -άλλωστε  η σάλτσα μπορεί να γίνει λεία αν την  βάλουμε και στο  multi
Αν δείτε ότι είναι αρκετά ρευστή, προσθέτετε λίγο αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ώστε να δέσει πιο γρήγορα. Όταν η σάλτσα γίνει παχύρρευστη ,προσθέτετε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο ,αν θέλετε  και κλείνετε το μάτι. ( στα 5¨-8’ λεπτά, απ’ την ώρα που ξεκινήσατε.)
Να προσέξετε μόνο μην χυθεί η  μπεσαμέλ , γιατί στο φούρνο καθώς  μαγειρεύεται το φαγητό ,φουσκώνει
Επίσης ,  επειδή το μοσχοκάρυδο είναι έντονο βάλτε πολύ λίγο ή και καθόλου ,αν κάποιος στην οικογένεια δεν το θέλει

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μανιτάρια με καλαμαράκια .

Το μυστικό είναι η κόκκινη σάλτσα μας να είναι ζουμερή ια να απορροφηθεί από τα μακαρόνια .
Καλή σας επιτυχία !  naitsa.com