Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Παστίτσιο με άβραστα μαύρα μακαρόνια και μανιτάρια ! Πλούσιο σε γεύση ! Πρωτότυπο για τους φίλους και φίλες σας . !


Ποιός είπε ότι τις Κυριακές μπορούμε να τρώμε μόνο κρέας ?
ή ότι το παστίτσιο γίνεται μόνο με κιμά ??

Πλούσιο σε γεύση Φαγητό ! Μπορεί και να γίνει Νηστήσιμο !

Υγιεινό ! Πρωτότυπο , για όλους ! και με λίγα υλικά Οικονομικό .
συνδυάζει τέλεια τα μαύρα μακαρόνια ,με τα τα μανιτάρια και είναι μια πρώτης τάξης πρόταση για ένα ελαφρύ μεσημεριανό
Αν το συνοδεύσετε με Πολίτικη σαλάτα είναι το τέλειο Κυριακάτικο Υγιεινό φαγητό για όλη την Οικογένεια

Υλικά
για τη κόκκινη σάλτσα

μανιτάρια φρέσκα ψιλοκομμένα
κρεμμύδι ψιλοκομμένο ,αλάτι ,πιπέρι , μαιντανό
ελαιόλαδο 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ  μισό κουτί έτοιμη σάλτσα κόκκινη ( εγώ δεν βάζω καθόλου σάλτσα )
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

υλικά για το παστίτσιο

 ,
1 συσκευασία μαύρα μακαρόνια κομμένα στα 3 ( τα έχουν στο Α/Β Βασιλόπουλος )
ή πέννες  ή πλατιά λαζάνια Ιταλικά ( όλα ΑΒΡΑΣΤΑ )
τυρί γκούντα ,1 κρέμα γάλακτος
( για τους νηστεύοντες μπορείτε να αντικαταστείσετε ,το τυρί γκούντα ,και την κρέμα γάλακτος
με τριμένο κίτρινο νηστήσιμο τυρί ή φέτα νηστήσιμη  ή και χωρίς τυρί  )
 1 πακέτο φύλλο για πίττες
 λίγο σουσάμι για τα  φύλλα
σάλτσα μπεσαμέλ .

Εκτέλεση

Κόκκινη  σάλτσα
Καθαρίζετε , πλένετε και σοτάρετε  με  το λάδι το αλάτι ,το πιπέρι ,τον μαιντανό και  το κρεμμύδι τα φρέσκα ψιλοκομμένα μανιτάρια.Προσθέτετε τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μείνει το φαγητό με αρκετή σάλτσα Το Αφήνετε να κρυώσει.


Α επιλογή εκτέλεσης με φύλλο για πίτες

Με ένα πινέλο λαδώνετε ένα μέτριο ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας, αλείφοντάς τα και αυτά ένα ένα με ελαιόλαδο. Αφήνετε τα φύλλα να εξέχουν από το ταψί.

Προσθέτετε , τα μαύρα μακαρόνια κομμένα στα τρία   ή τις πέννες ή τα πλατιά Ιταλικά λαζάνια ( όλα ΑΒΡΑΣΤΑ ) και από πάνω απλώνετε  τη μπόλικη σάλτσα μας , το τριμμένο τυρί γκούντα ,και την κρέμα γάλακτος ή για τους νηστεύοντες το τριμένο κίτρινο νηστήσιμο τυρί ή την τριμμένη νηστήσιμη φέτα
Γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα, αλείφοντας και τις άκρες τους με λάδι.

Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία θα αλείψετε επίσης με λάδι και κόβετε με ψαλίδι αυτά που εξέχουν. Χαράζετε βαθιά σε τετράγωνα κομμάτια πασπαλίζετε με το σουσάμι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά .

Β επιλογή εκτέλεσης με σάλτσα μπεσαμέλ

Με ένα πινέλο λαδώνετε ένα μέτριο ταψί .Προσθέτετε  τα μαύρα μακαρόνια κομμένα στα τρία  ή τις πέννες ή τα πλατιά Ιταλικά λαζάνια ( όλα ΑΒΡΑΣΤΑ ) και από πάνω απλώνετε η μπόλικη σάλτσα μας , το τριμμένο τυρί γκούντα ,και την κρέμα γάλακτος ή για τους νηστεύοντες το τριμένο κίτρινο νηστήσιμο τυρί ή την τριμμένη νηστήσιμη φέτα
Στρώνετε ,αν  προτιμάτε και άλλη στρώση  μαύρα μακαρόνια ή τις πέννες ή τα πλατιά Ιταλικά λαζάνια ( όλα ΑΒΡΑΣΤΑ )
Τέλος απλώνετε  τη σάλτσα μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά για κρούστα
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά .

Σάλτσα μπεσαμέλ

1 μαργαρίνη , 300 γρ . αλεύρι
τριμμένο μοσχοκάρυδο -αν θέλετε -και αλατοπίπερο
1 λτ. Γάλα χλιαρό  (όχι βραστό,  για να μην  σβωλιάσει η σάλτσα μας  )
έτοιμη σε10’ το πολύ

Σε χαμηλή φωτιά , λιώνετε το βούτυρο και αμέσως μετά προσθέτετε το αλεύρι και το αλατοπίπερο Ανακατεύετε  με ξύλινη κουτάλα,  γνα να γίνει ένα λείο μίγμα. Χαμηλώνετε το μάτι στο ελάχιστο.
Αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά το χλιαρό γάλα , ανακατεύοντας συνεχώς , μέχρι να ενσωματωθεί όλη η ποσότητα και η σάλτσα να γίνει σαν κρέμα πιάτου χωρίς σβώλους ( μα και αν σας σβωλιάσει με το μίξερ κατσαρόλας ανακατεύετε μέχρι να πάρει τη μορφή που θέλουμε -άλλωστε  η σάλτσα μπορεί να γίνει λεία αν την  βάλουμε και στο  multi
Αν δείτε ότι είναι αρκετά ρευστή, προσθέτετε λίγο αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ώστε να δέσει πιο γρήγορα. Όταν η σάλτσα γίνει παχύρρευστη ,προσθέτετε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο ,αν θέλετε  και κλείνετε το μάτι. ( στα 5¨-8’ λεπτά, απ’ την ώρα που ξεκινήσατε.)
Να προσέξετε μόνο μην χυθεί η  μπεσαμέλ , γιατί στο φούρνο καθώς  μαγειρεύεται το φαγητό ,φουσκώνει
Επίσης ,  επειδή το μοσχοκάρυδο είναι έντονο βάλτε πολύ λίγο ή και καθόλου ,αν κάποιος στην οικογένεια δεν το θέλει

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μανιτάρια με καλαμαράκια .

Το μυστικό είναι η κόκκινη σάλτσα μας να είναι ζουμερή ια να απορροφηθεί από τα μακαρόνια .
Καλή σας επιτυχία !  naitsa.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου