Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο





Υλικά

1 φρέσκο λάχανο , 1/2 κουτάλα ελαιόλαδο
Ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό ( αν θέλουμε το βάζουμε για 5 λεπτά σε νερό να φύγει η σπιρτάδα )

Για τη γέμιση

1 φλιτζάνι ρύζι .
1 κρεμμύδι ξερό και 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ,όλα ψιλοκομμένα
λίγο άνηθο και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένα
ελαιόλαδο 1/2 κουτάλα
αλάτι, πιπέρι
1 ασπράδι ια να δέσουν τα υλικά μας

Για το αυγολέμονο
αυγά 1 ή 2 κρόκοι
1 ,5 στιμμένο λεμόνι , αλεύρι


Εκτέλεση

Χαράζουμε κυκλικά το λάχανο, με μαχαίρι. και αφαιρούμε το κοτσάνι .Με το άνοιμα προς τα κάτω , τοποθετούμε το λάχανο , σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. και το αφήνουμε περίπου ένα τέταρτο να μαλακώσει .

Ανακατεύουμε στο μπολ όλα τα υλικά της γέμισή μας .Παίρνουμε μια κουταλιά για να γεμίσουμε ένα ένα τα φύλλα του λάχανου .Τα γεμίζουμε ,διπλώνοντάς τα προσεκτικά ,σε ντολμαδάκια.
Στρώνουμε τα ντολμαδάκια. ,στη σειρά τον ένα κοντά στον άλλο , σε μια κατσαρόλα και καλύπτουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.και   περιχύνουμε με ζωμό ή με νερό, ίσα που να σκεπάζονται .
Προσθέτουμε το λαδάκι μας ,αλάτι πιπέρι και ότι αρωματικό θέλουμε ( άνηθο, μαϊντανό, καροτάκι ,ψιλοκομμένα
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε περίπου και 3 τέταρτα με μια ώρα
Στο τέλος και  αφού το κατεβάσουμε απ τη φωτιά για να μην μας κόψει το αυγό  ,περιχύνουμε με το αυγολέμονο
Για το αυγολέμονο,
Χτυπάμε τους κρόκους με το χυμό 2 λεμονιών προσθέτοντας 4 κ.σ. ή περισσότερο αλεύρι. και με τον χυλό περιχύνουμε το φαγητό μας κουνώντας την κατσαρόλα μας για να πάει παντού.
Αν θέλουμε με το ρύζι βάζουμε και κιμά φρέσκο
Αν πάλι θέλουμε το φαγητό μας να είναι νηστήσιμο , αφαιρούμε τα αυγά και τον χυλό μας τον κάνουμε με λεμόνι χυμό λαχανικών και αλεύρι



καλή επιτυχία !!!

Συνταγή της μητέρας  ( Λευκάδα 1960 ) κ Κατερίνας Σταύρακα  Περδικάρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου