Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Μελιτζανοσαλάτα - Προδημοσίευση από το βιβλίο "Η καλοκαιρινή κουζίνα του Αγίου Όρους από τον Μοναχό Επιφάνιο"

Μερίδες: 8
Προετοιμασία: 15'
Χρόνος: 30'Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο




Δεν είναι αλοιφή όπως την έχουμε συνηθίσει, αλλά μια απολαυστική σαλάτα 
με κομμάτια ψητής μελιτζάνας και απίστευτα βοτανικά αρώματα.
 Καλό θα είναι να σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές, 
διότι έτσι αναδεικνύονται άριστα τα αρώματα από το σκόρδο,
 το λαδόξιδο και τα μυρωδικά βότανα.

Υλικά

4 μελιτζάνες   3-4 σκελίδες σκόρδο, πολύ καλά ψιλοκομμένες

1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος  1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος

150 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη     24 ντοματίνια, ψιλοκομμένα

70 ml ξίδι   150 ml ελαιόλαδο  αλάτι   

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί. 
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος, τις βάζουμε στο ταψί και τις ψήνουμε 
για περίπου 30 λεπτά και από τις 2 πλευρές, μέχρι να ψηθούν καλά. 
Μπορούμε να τις ψήσουμε και στα κάρβουνα. Έτσι γίνονται πολύ πιο νόστιμες, 
αλλά απαιτούν περισσότερη δουλειά.

Αφού λοιπόν τις ψήσουμε, τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά και τις κόβουμε 
σε μικρά κομμάτια ή τις αφήνουμε ολόκληρες (ό,τι μας αρέσει περισσότερο).
 Σερβίρουμε τις μελιτζάνες στα πιάτα και στολίζουμε κυριολεκτικά με τα σκόρδα,
 τα ντοματίνια, τα καρύδια, τον μαϊντανό και τον δυόσμο.

Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι και το αλάτι και περιχύνουμε από πάνω. 
Είναι έτοιμες για το τραπέζι.



Συμβουλή: Καλό θα είναι να σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές,
 διότι έτσι αναδεικνύονται άριστα τα αρώματα από το σκόρδο, 
το λαδόξιδο και τα μυρωδικά βότανα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου