Το καλαμπόκι είναι ένα ιθαγενές φυτό των Άνδεων και αναπαράγεται με σπόρους. Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, σε πεδινές, καλά ποτιζόμενες εκτάσεις και μέτριες θερμοκρασίες. Στην Ελλάδα είναι ευρέως διαδεδομένη ξη καλλιέργεια του, με το μεγαλύτερο μέρος της να γίνετε στη βόρεια Ελλάδα, τη Στερεά και την Πελοπόννησο.
Περιέχει ιώδιο, σίδηρο, φώσφορο, Κάλιο και άφθονες βιταμίνες Α και C ενώ όταν το τρώμε φρέσκο ή ελάχιστα ψημένο στα κάρβουνα περιέχει πολλή γλυκόζη.
Οι γνωστές νιφάδες καλαμποκιού –cornflakes – αποτελούν μια θρεπτική τροφή και συνιστώνται για δυσκοίλια άτομα.
Τα γένια του καλαμποκιού (ίνες) συλλέγονται λίγο πριν την επικονίαση (διαδικασία γονιμοποίησης). Καλό είναι να χρησιμοποιούνται φρέσκα γιατί χάνουν ένα μέρος της δραστηριότητας τους με το χρόνο. Σαν καταπραϋντικά (μαλακτικά) διουρητικά, τα γένια καλαμποκιού βοηθούν σε κάθε ερεθισμό του ουροποιητικού συστήματος. Χρησιμοποιούνται για προβλήματα νεφρών στα παιδιά και σαν μαλακτικό του ουροποιητικού σε συνδυασμό με άλλα βότανα για την θεραπεία της κυστίτιδας, της ουρηθρίτιδας, για τον προστάτη, για ρευματισμούς αλλά και για το έλκος.
Έγχυμα: Ρίξτε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 2 κουταλιές του τσαγιού φρέσκες ή ξερές ίνες καλαμποκιού και αφήστε το για 10-15 λεπτά σκεπασμένο. Το ρόφημα πρέπει να πίνεται τρεις φορές την ημέρα.
Πηγή: <<Οδηγός Βοτανοθεραπείας>> David Hoffman
http://www.botanologika.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου