Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Μωσαϊκό λατρεμένο


Πάντα μου άρεσε το καλοκαίρι να βοηθάω τη μαμά μου να φτιάχνουμε το αγαπημένο μου γλυκό (όπως όλων των παιδιών θεωρώ άλλωστε), το μωσαϊκό και αδημονούσα..
«Μαμά έγινε;»
«Ακόμα λίγο υπομονή, να σφίξει..»
Τώρα με την αποχή τα τελευταία 2 χρόνια είχα ζοριστεί λίγο γιατί έψαχνα μια συνταγή που να θυμίζει αυτές τις παιδικές αναμνήσεις, να μη στερείται τίποτα από το «κανονικό» μωσαϊκό. Να είναι αυτή η βελούδινη γεύση που αφήνει η σοκολατένια γεύση του και το τραγανό των μπισκότων.. μμμ..
Και να που ήρθε αυτή η ανάμνηση στην πράξη με αυτή την υπέροχη συνταγή με υλικά που όλοι λίγο-πολύ έχουμε στο σπίτι μας.
Και δε θέλω να σας κρατήσω άλλο σε αγωνία, σας τη βάζω με όλη μου την αγάπη!


Μωσαϊκό λατρεμένο


Original συνταγή από: Litsa Zarifi
Υλικά
250 γρ. μπισκότα μαλακά ή 230 γρ. τριμμένη φρυγανιά (πτι μπερ, μελένια μπισκότα, 321)
250 γρ. άχνη ζάχαρη ή κρυσταλλική ζάχαρη
100 γρ. λάδι καρύδας ή άοσμο λάδι καρύδας (cooking cream)
120 γρ. γάλα καρύδας σε κονσέρβα (προτιμούμε να συλλέξουμε το στέρεο μέρος από το γάλα καρύδας που έχουμε παγώσει στο ψυγείο τουλάχιστον 4 ώρες ή ιδανικά όλη την νύχτα)
50 γρ. κακάο
75 γρ. ξηροί καρποί ή σταφίδες (προαιρετικό)
Λίγο εσάνς ρούμι ή κονιάκ (προαιρετικό)

Οδηγίες παρασκευής
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα μπισκότα ή τη φρυγανιά και τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει μια βράση το μίγμα μας, να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει ένα ρευστό μίγμα.
Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τα μπισκότα και ψιλοκόβουμε τους ξηρούς καρπούς.
Ρίχνουμε το μίγμα όπως είναι ζεστό και με μια κουτάλα ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα δύο μίγματα.
Τοποθετούμε μεμβράνη σε ένα μακρόστενο ταψάκι και αδειάζουμε το μίγμα μας στο ταψάκι και κλείνουμε με τη μεμβράνη. Αν δεν έχουμε ταψάκι, κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης, ρίχνουμε το μίγμα και τυλίγουμε ρολάροντας το σα σαλάμι.
Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για λίγες ώρες ή στην κατάψυξη για 1 ώρα.

Σημειώσεις
Αν προτιμήσουμε στη συνταγή μπισκότα αντί για φρυγανιά, μειώνουμε λίγο τη ζάχαρη αν θέλουμε.

http://www.dairy-free.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου