Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Μεσογειακή Διατροφή και Αντιγήρανση


Μεσογειακή Διατροφή και Αντιγήρανση
Ακολουθούμε την Μεσογειακή διατροφή για να έχουμε καλή υγεία και δέρμα που λάμπει όπως η Μαρία Κάλλας που ήταν λάτρης της Μεσογείου και της διατροφής της.
Έτσι λοιπόν καλό είναι να τρώμε  λιπαρά σπανίως και σε ειδικές περιστάσεις όπως σε αυτή την φωτογρταφία η Diva της Ελλάδας, Μαρία Κάλλας, με την Ιταλίδα Giulietta Simionato και την Graziella Sciutti.

Η πλούσια σε πολυακόρεστα Μεσογειακή Διατροφή, βρήκε επιτέλους τη θέση της στη διεθνή κουζίνα.  Το ελαιόλαδο, που αποτελεί τη βάση της, είναι πλέον γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στις καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και για την αντιοξειδωτική του δράση γενικότερα στον οργανισμό.
Σήμερα θα ήθελα να σταθώ για λίγο στον τρόπο που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο κατά το μαγείρεμα.
Για να διατηρεί όλες του τις ιδιότητες θα πρέπει να καταναλώνεται ωμό, ενώ όταν μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο να το ζεσταίνουμε σε θερμοκρασίες άνω των 180 ο C. Δεν ενδείκνυται λοιπόν για τηγάνισμα και σωτάρισμα.

Το Λάδι
Η συμβουλή είναι να προστίθεται προς το τέλος μαγειρέματος και η θερμοκρασία να είναι πάντα χαμηλή.  Μετά τους 180 C διασπάται και όχι μόνο χάνει όλες του τις ιδιότητες αλλά και μετατρέπεται σε αρωματικούς πολυκλινικούς υδρογονάνθρακες, ουσίες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον οργανισμό. Η μεσογειακή διατροφή επίσης περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, όσπρια και φρούτα.  Όλες τις εποχές μπορούμε να έχουμε στο τραπέζι μας ωμές ή βραστές σαλάτες, πηγές μεταλλικών αλάτων, βιταμινών καθώς και φλαβονών, ουσίες εντελώς απαραίτητες για την καθημερινή ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τα Όσπρια
Τα όσπρια εκτός απο τους υδατάνθρακες, πηγή ενέργειας, μας προσφέρουν και φυτικές πρωτεΐνες σχεδόν ίσης θρεπτικής αξίας με τις ζωικές. Τα φρούτα, πλούσια σε βιταμίνες και φλαβίνες μπορούν να αποτελέσουν ευχάριστα και ιδιαίτερα υγιεινά snacks.  H συμβουλή μου: να μην καταναλώνονται μετά τα γεύματα, αλλά ενδιάμεσα, με απόσταση κάποιων ωρών απο αυτά.

Κρέας - Ψάρι
Οι ζωικές πρωτεΐνες, ψάρια, πουλερικά, κρέατα δεν έχουν τυχαία αυτή τη σειρά προτεραιότητας. Συμφωνούν με την συχνότητα με την οποία πρέπει να καταναλώνονται σε με αντιγηραντική διατροφή. Τα ψάρια της Μεσογείου θεωρούνται νοστιμότερα από εκείνα των βορείων θαλασσών και των ωκεανών.  Μπορούν λοιπόν να αποτελέσουν ευχάριστα πιάτα, συνοδευόμενα πάντα από αρκετά λαχανικά, είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά, υποστηρικτές του καρδιαγγειακού μας, αλλά και ρυθμιστές των αποθεμάτων λίπους του οργανισμού γενικότερα.  ‘Ισως το πλουσιότερο ψάρι σε πολυακόρεστα και το οποίο θεωρείται ο Βασιλιάς για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες, είναι η σαρδέλα.  Τα πουλερικά και τα κρεατικά δεν εξαιρούνται απο την Μεσογειακή κουζίνα, δεν αποτελούν όμως τη βάση της.
Η συμβουλή μας είναι να συνδυάζονται τα λαχανικά με τις ζωικές πρωτεΐνες ώστε να υπάρχει πάντα ένα σωστό ισοζύγιο στον οργανισμό.

Είμαστε ότι τρώμε, αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Όσες λιγότερες τοξίνες καταναλώνουμε, τόσο καλύτερα ζούμε. Ας μη το ξεχνάμε και εγκαταλείπουμε τη Μεσογειακή μας διατροφή προς χάριν των βορειοευρωπαϊκών ή αμερικανικών διατροφικών συνθηκών.  
 http://www.gourmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου