Τα Υλικά μας
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα Φυτίνη
2 πιατάκια γλυκού ζάχαρη άχνη
1 ποτήρι κρασιού ούζο ,Ξύσμα πορτοκαλιού ή βανίλια
σόδα ½ κουταλάκι μπαικιν
½ κουταλάκι
1 φλυτζ.καφέ αλυσίβα ,
λίγη μαστίχα Χίου κοπανισμένη ( αν θέλετε )
1 φλυτζάνι αμύγδαλα καβουρδισμένα και κοπανισμένα
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει
για ζύμη
μαλακή να πλάθεται και να μην κολάει στα χέρια
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα .
Εκτέλεση 
Δουλεύουμε το λάδι , το φυτίνη και τη ζάχαρη μέχρι να
ασπρίσουν
Προσθέτουμε σιγά σιγά τα λοιπά υλικά μέχρι να έχουμε μια
ζύμη μαλακή ,να πλάθεται
Πλάθουμε σε σχέδια ( στρογγυλά ή μισοφέγγαρο) τοποθετώντας , ένα γαρύφαλλο σε κάθε κουραμπιέ
Ψήνουμε
στους 180-200 βαθμούς ,για 20 λεπτά
Μόλις
βγουν πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ,( αν μας αρέσει βρέχουμε με ροδόνερο )
Την άλλη μέρα πασπαλίζουμε , αν θέλουμε , εκ
νέου και σερβίρουμε σε πιατέλα
Καλή σας επιτυχία
Πρόκειται για έναν θησαυρό μέσα στο χειμώνα! Πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και βιταμίνες Α και C, που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε ιώσεις και λοιμώξεις, το μανταρίνι είναι επίσης πολύτιμη πηγή υδατανθράκων, σίδηρου, καροτίνης και φωσφόρου.
Ακόμη, νάτριο, πρωτεΐνες, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο αλλά και φολικό οξύ είναι μερικά ακόμη από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που απολαμβάνει ο οργανισμός μας σε κάθε μπουκιά μανταρινιού.
Το πιο σημαντικό όμως, το αγαπημένο αυτό χειμωνιάτικο φρούτο έχει την μοναδική ικανότητα να αποσύρει από τον οργανισμό μας τα πιο επικίνδυνα βαρέα μέταλλα όπως:
•μόλυβδος-Pb
•υδράργυρος-hg
•χαλκός-Cu
•κάδμιο-Cd
•χρώμιο-Cr και
•αρσενικό – As
Τα βαρέα μέταλλα, γενικά δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό, όση αποτοξίνωση και να κάνει κάποιος, και θεωρούνται μια από τις αιτίες για πολλές χρόνιες ασθένειες όπως πονοκέφαλοι, σκλήρυνση κατά πλάκας, αλτσχάιμερ. Η καρκινογόνος δράση των μετάλλων έχει μελετηθεί με μεγάλο αριθμό τοξικολογικών ερευνών και έχει βρεθεί ότι ο μηχανισμός της άμεσης προσθήκης σε κυτταρικό DNA (που προκαλεί μεταλλάξεις) είναι δευτερεύουσας σημασίας, σε σχέση με τη δράση μέσω οξειδωτικών βλαβών στο DNA που προκαλούνται από την παραγωγή ελευθέρων ριζών.
Η επιβάρυνση της τροφικής αλυσίδας με βαρέα μέταλλα οφείλεται στη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η διάθεση ανεπεξέργαστων λυμάτων στους υδάτινους αποδέκτες, καύση στερεών απορριμμάτων, η ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών απορριμμάτων (περιέχοντα βαρέα μέταλλα) στο έδαφος, η καύση συμβατικών καυσίμων κ.α.
Δεδομένου ότι τα βαρέα μέταλλα δεν αποικοδομούνται, συσσωρεύονται στο έδαφος και τα νερά (γλυκά και αλμυρά), με αποτέλεσμα να περνούν στην τροφική αλυσίδα. Η τοξικότητά τους εξαρτάται από το είδος του βαρέως μετάλλου, τη συγκέντρωσή του, την συνύπαρξη του με άλλα βαρέα μέταλλα, και το είδος του οργανισμού.
via
0 commentshttp://casasideas.gr/