Τελικά βρήκα την συνταγή που έψαχνα. Έκανα μεγαλη έρευνα και κατέληξα σ' αυτή, την μπελαλίδικη μεν, αλλά πολύ καλή συνταγή. Είναι απο ένα ιταλικό site . Πάρτε κουράγιο , γιατί θέλει ολόκληρη μέρα, και φτιάξτε το. Καλά Χριστούγεννα!
1 αυγό , 180 γρ. βούτυρο , 70 γρ. σουλτανίνα
180 γρ. ζάχαρη , 850 γρ. αλεύρι ,
100 γρ. μαγιά , 4 κρόκοι ,
50 γρ. κόντιτα
Πώς το κάνουμε:
Διαλύστε σε λίγο νερό την μαγιά και βάλτε σε λεκάνη με 100 γρ. αλεύρι.
Φτιάξτε ένα μικρό ψωμάκι και αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 3 ώρες.
Ξαναζυμώστε και προσθέστε άλλα 100 γρ. αλεύρι και λίγο ακόμη νερό. Αφήστε το και πάλι για άλλες 2 ώρες να φουσκώσει.
Στο μεταξύ, βάλτε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη, κάντε ένα πηγάδι και ρίξτε την ζάχαρη, τους κρόκους και το αυγό, μια πρέζα αλάτι και το βούτυρο λιωμένο.
Δουλέψτε με δύναμη να γίνει μια ζύμη μαλακή. Ίσως χρειαστεί να ρίξετε και λίγο γάλα χλιαρό.
Συνεχίστε να δουλεύετε την ζύμη και μετά ρίξτε το μίγμα της μαγιάς, τις σταφιδες και τα φρούτα. Η ζύμη πρέπει να γίνει λεία και γυαλιστερή και να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Την αφήνετε και πάλι να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
Την χωρίζετε σε 2 ή και τρια κομμάτια τα οποία βάζετε σε φόρμες όρθιες στρογγυλές ή σε κάτι αντίστοιχο. Επειδή φουσκώνει πάρα πολύ δεν πρέπει να φτάνει ούτε καν στο μισό της φορμας. Αν θέλετε βάζετε στο στόμιο ένα χαρτόνι σε λωρίδα που θα δώσει στην φόρμα έξτρα ύψος.
Αφήνετε ξανά να φυσκώσει και πριν βάλετε στο φούρνο του κάνετε μια μαχαιριά και του βάζετε ένα καρυδάκι βούτυρο.
Το ψήνετε σε φούρνο 170 βαθμών μέχρι να αποκτήσει καστανό χρώμα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Είναι απίστευτο το πόσο πολύ φουσκώνει. Εγώ έφτιαξα δυο φόρμες αλλά θα μπορούσα σίγουρα να φτιάξω τρεις. Είναι σαν έτοιμο, πολύ πολύ αφράτο και νόστιμο. Πριν σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Το σχόλιο του/της διαιτολόγου
Η περιστασιακή κατανάλωση μίας μερίδας γλυκού μπορεί να αποτελεί μέρος μίας υγιεινής διατροφής. Για να ελέγχετε την επιθυμία σας για γλυκά καταναλώνετε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως ψωμί ολικής άλεσης και φρούτα, σε τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας.
https://www.sintagespareas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου