Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Πανετόνε Στην κουζίνα | 08 Δεκέμβριος, 2019













Πανετόνε
Στην κουζίνα |
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
FASHION DIRECTOR: 
Ειρήνη Βάσσου
PHOTOGRAPHER: 
Νικόλ Μπαρτζώκα (D-tales)
Ρεπορτάζ Αγοράς:
 Στέφανος Ντομανιαν
VIDEO: Ντεκουμές Κωνσταντίνος

Σε ποιον δεν αρέσει αυτό το κέικ 
που θυμίζει τσουρέκι;

Τι θα χρειαστούμε:
75 ml μπράντυ,175 γραμ. σταφίδες
550-620 γραμ. αλεύρι
175 γραμ. βούτυρο,1κ.τ.γ αλάτι,65 γραμ. ζάχαρη,
3 γραμ. αλάτι,½ κ.τ.γ εκχύλισμα βανίλιας,
11 γραμ. ξηρή μαγιά,  λεμόνι ξυσμα,1 πορτοκάλι ξύσμα
2 αυγά,2 κρόκους αυγών,175 ml γάλα
175 γραμ. ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκάλι ψιλοκομμένη
Μέλι, ζάχαρη άχνη για διακόσμηση, κρυστάλους ζάχαρης

Πως το φτιάχνουμε:

Λαδώστε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψάκι για κέικ 17εκ. 
Σκεπάστε με αντικολλητικό χαρτί το οποίο θα προεξέχει 12εκ. από το χείλος.
Βάλτε σε ένα μπολ το μπράντυ και τις σταφίδες και αφήστε τις να 
μουλιάσουν για 2-4 ώρες. Κοσκινίστε το αλεύρι μέσα στο μπολ και
 προσθέστε το βούτυρο και το αλάτι, προσαρμόστε τον γάντζο και 
αναμείξτε τα υλικά στην χαμηλότερη ταχύτητα για 2 λεπτά μέχρι 
να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέστε την ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο,
 το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαγιά, τις φλούδες, τα αυγά και το γάλα
 και αναμείξτε στην χαμηλότερη ταχύτητα για 2 λεπτά, μέχρι να 
δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Συνεχίστε να ζυμώνετε στην
 ταχύτητα 2 για 2 λεπτά.

Αφαιρέστε το μπολ. Σκεπάστε το με μια διάφανη μεμβράνη ελαφρώς
 λαδωμένη και αφήστε το για 2-4 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να 
διπλασιαστεί σε μέγεθος. Στραγγίξτε τις σταφίδες. Βάλτε ξανά 
τον γάτζο και ζυμώστε στην ταχύτητα 2 για 1 λεπτό. 
Προσθέστε τα φρούτα και ζυμώστε στην ταχύτητα 2 για 2 ακόμα λεπτά,
 μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάλτε την ζύμη σε μια ελαφρώς 
αλευρωμένη επιφάνεια και φτιάξτε μια μπάλα που να χωράει στο ταψάκι.

Χαράξτε βαθιά έναν σταυρό στην επιφάνεια της ζύμης 
αφήστε την μέχρι να φουσκώσει και να φτάσει 2,5εκ 
πάνω από τα ταψάκι.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C και ψήστε το ψωμί 
για 15 λεπτά. Μειώστε την θερμοκρασία στους 180°C και
 ψήστε για ακόμα 40 λεπτά. Αφήστε το ταψάκι να κρυώσει 
για 10 λεπτά. Στη συνέχεια βγάλτε το από το ταψάκι και 
αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Απλώστε το μέλι και 
διασκορπίστε τους κρυστάλλους ζάχαρης. 
Πασπαλίστε με πολύ ζάχαρη άχνη.

Περισσότερες συνταγές του Πέτρου Συρίγου 
θα βρείτε στην σελίδα του www.petros-syrigos.com


Κότα μιλανέζα Επ. 20 | Kitchen Lab TV



Eγκεφαλικά κύτταρα σε... μικροτσίπ! Ελπίδα για παθήσεις όπως η άνοια

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό επίτευγμα στον τομέα της βιοηλεκτρονικής


Η έρευνα αναλυτικά

Μικροτσίπ που μπορεί να αντικαταστήσει δυσλειτουργικά εγκεφαλικά κύτταρα δημιούργησαν επιστήμονες χρηματοδοτούμενοι από την ΕΕ! 

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό επίτευγμα στον τομέα της βιοηλεκτρονικής, καθώς για πρώτη φορά επιστήμονες ερευνητές αναπαρήγαγαν εγκεφαλικά κύτταρα σε μικροκύκλωμα πυριτίου τονίζει η Κομισιόν. 

Το εν λόγω επίτευγμα θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το τοπίο, καθώς ανοίγει νέες προοπτικές για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών παθήσεων όπως, μεταξύ άλλων, η καρδιακή ανεπάρκεια και η νόσος Αλτσχάιμερ. 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: https://www.skai.gr/news/ygeia/egkefalika-kyttara-se-mikrotsip-elpida-gia-pathiseis-opos-i-anoia

Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Η γραφική γειτονιά της Αθήνας που θυμίζει κυκλαδίτικο νησί και είναι μία από τις ομορφότερες στην Ελλάδα



Γειτονιά των ονείρων: Πρόκειται για μια διαφορετική Αθήνα. Μια Αθήνα που θυμίζει κυκλαδίτικο νησί. Μια Αθήνα που δεν έχει επισκεφτεί πολύς κόσμος και που σε κερδίζει με την αυθεντικότητα και την απλότητά της. Έχει άρωμα γιασεμιού και στολίδια. Πρόκειται για μία ιστορία παλιά, που χρειάζεται ξεσκόνισμα…

Γειτονιά των ονείρων: Τα Αναφιώτικα της Αθήνας

Που ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα. Ήταν τότε που ο βασιλιάς Όθωνας προσδοκώντας την ανοικοδόμηση των ανακτόρων (σημερινή Βουλή) έφερε τους ξακουστούς τεχνίτες στην Αθήνα από τη Σαντορίνη και την Ανάφη. Οι άνθρωποι αυτοί θέλοντας να στεγαστούν κάπου μαζί με τις οικογένειές τους, διάλεξαν μία μικρή γωνιά στα βορειοανατολικά του βράχου της Ακρόπολης, μιας και όπως λέγεται θύμιζε τον τόπο τους.

Έτσι απλά και ήσυχα χτίστηκε μια λιλιπούτεια συνοικία στο κέντρο της πόλης με άρωμα Αιγαίου και κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Τα Αναφιώτικα. Λευκά σπιτάκια, στενά σοκάκια, βουκαμβίλιες και κληματαριές συνθέτουν έναν πίνακα ζωγραφικής κάτω από τον ιερό βράχο που αντέχει σε μια πόλη πνιγμένη στο τσιμέντο. Με «καράβι» το μετρό.

Ίσως είναι το μόνο «νησί» που δεν θα χρειαστείτε ούτε καράβι, ούτε ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Θα χρειαστείτε απλώς ένα εισιτήριο για το μεταφορικό μέσο μετρό. Σταματήστε στο σταθμό «Ακρόπολη» και περπατήστε την οδό Λυσικράτους (κοντά στους στύλους Ολυμπίου Διός), από το μνημείο Λυσικράτους συνεχίστε στην οδό Σέλλεϋ.
Γειτονιά των ονείρων: Στα σοκάκια των Αναφιώτικων

Με οδηγό την αγάπη σας για εξερεύνηση και με αποσκευές μια φωτογραφική μηχανή, ταξιδέψτε μέσα στην ίδια σας την πόλη νιώθοντας την αύρα του Αιγαίου και τη μυρωδιά μιας άλλης εποχής. Καφές στα σκαλάκια. Εκτός από τα ασβεστωμένα σοκάκια, τους βασιλικούς και τις γλαστρούλες στις αυλές των σπιτιών της συνοικίας, το βλέμμα σας θα προσελκύσουν τα όμορφα καφενεδάκια.

Καφενεδάκια, με τις πολύχρωμες ψάθινες καρέκλες και τα ethnic μαξιλάρια στα σκαλοπάτια που υπάρχουν και στολίζουν και αυτά με τη σειρά τους το συνοικισμό. Μην αντισταθείτε σε έναν ελληνικό καφέ, τσάι ή ένα γλυκό του κουταλιού. Θα συνεισφέρει και αυτό στην καλή διάθεση κατά το ταξίδι σας στο νησί της πόλης.

Κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα. Μετά από τον περίπατό σας στα Αναφιώτικα ολοκληρώστε τη βόλτα σας απολαμβάνοντας τη θεϊκή τους θέα. Όσο και αν το μυαλό σας βρίσκεται σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί με θέα το Αιγαίο και οι αισθήσεις σας αρνούνται να επανέλθουν στην πραγματικότητα της πόλης, επιστρέψτε ξανά και ομαλά σε αυτήν με έναν τρόπο.

Ίσως τον καλύτερο. Ακολουθήστε στο τέλος του περιπάτου κάποια ασβεστωμένα σκαλοπατάκια που οδηγούν στο υψηλότερο σημείο της περιοχής. Το μπλε του πελάγους μπορεί να μην εμφανιστεί αλλά θα ξεπεταχτεί μπροστά σας ο Λυκαβηττός και «στο πιάτο σας» όλο το λεκανοπέδιο. Άλλωστε, κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα… και εμείς συμπληρώνουμε τη μαγεία.
Γειτονιά των ονείρων: Φωτογραφίες από τα Αναφιώτικα Αθήνας

Βασιλόπιτα με γιαούρτι χωρίς αυγά





2 φλυτζάνια  ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο { μισό φυτίνη ,μισό βούτυρο  soft }
2 φλυτζάνια γιαούρτι
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ,1 φλιτζάνι αλεύρι
1 ποτηράκι λικέρ ούζο ή ότι ποτό σας αρέσει
1 ολόκληρο πορτοκάλι
λίγη σόδα  , λίγο baikin

αμύγδαλα ή καρύδια ψημένα και κοπανισμένα


εκτέλεση

Κτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη, προσθέτουμε το γιαούρτι 
Τέλος  όλα τα υπόλοιπα υλικά  με την παρατήρηση ότι το 
πορτοκάλι αφού το πλύνουμε καλά ,το αλέθουμε 
με την φλούδα  στο μιξεράκι ,και διαλύουμε σε αυτό τη σόδα
 πριν το αναμείξου με  όλα μαζί τα υλικά 
Αν θέλουμε σιροπιιάζουμε τη Βασιλόπιτά μας ή
διαφορετικά τοποθετουμε  ζάχαρη άχνη  { την κοσκινίζουμε }
 ή μερμελάδα   με  φρούτα του δάσους
ή όποια γεύση προτιμάτε .
Ψήνουμε   περίπου μια ώρα  200΄΄.

αρχείο Κατερίνας Σταύρακα
η αυθεντική συνταγή είναι  του  1955
Καλή σας επιτυχία !!!!!!