Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Του Σταυρού αναπιάνουν το προζύμι





Από Βιολέττα Σάντα στις 14 September, 2014
http://aromalefkadas.gr/

Του Σταυρού αναπιάνουν το προζύμι. Οι νοικοκυρές στη Λευκάδα για να το διατηρήσουν το έβαζαν σε ένα μικρό πήλινο δοχείο, τον «προζυμολόγο».(λευκαδίτικη ονομασία).
«Από πάνω έριχναν λίγο λάδι και αλάτι για να διατηρείται ξινό και να μην πετσάζει. Στη ζέστη σκέπαζαν το προζύμι με ένα πλατύ φύλλο, π.χ. αμπελόφυλλο, για να μένει δροσερό.»*







Για να φτιάξετε προζύμι: Βάλτε δυο χουφτίτσες αλεύρι με λίγο αλατάκι και ζεστό νερό και ζυμώστε το να γίνει ένα απαλό ζυμαράκι. Σκεπάστε το μπολ με μια πετσέτα. Την επόμενη «ταΐστε το προζύμι», δηλαδή προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι και λίγο νερό και ξαναφτιάξτε το ζυμαράκι. Αφήστε το πάλι και επαναλάβετε το ίδιο την επόμενη. Συνήθως σε τρεις τέσσερις μέρες είναι έτοιμο, δηλαδή φουσκώνει και κάνει πολλές τρυπίτσες στο εσωτερικό του. Είναι προτιμότερο, αφού γίνει το προζύμι, να το αφήσετε τουλάχιστον τέσσερις μέρες για να ωριμάσει. Μετά μπορείτε να φτιάξετε το ψωμί κανονικά.**







Πηγές: * Λαϊκή-Παράδοση-Λευκάδας
** Εύη Βουτσινά: «Το ψωμί», εκδόσεις «τροχαλία»

Διαβάστε σχετικά: Ψωμί: Μια αρχέγονη τροφή

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Cheesecake πεπόνι









Τσιζκέικ, παγωμένη σούπα και ζελέ με σιρόπι δυόσμου... Τρεις πρωτότυπες συνταγές που έχουν ως βάση το πεπόνι και καταρρίπτουν την εικόνα που έχουν οι περισσότεροι ότι είναι μόνο ένα καλοκαιρινό φρούτο...


Υλικά για 10-12 άτομα
250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
80 γρ. βούτυρο λιωμένο
2 κουτ. σούπας ζάχαρη


Για την κρέμα
500 γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia
200 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
12 γρ. ζελατίνα σε φύλλα
1/2 πεπόνι Κρήτης


Για το ζελέ πεπόνι
1/2 πεπόνι Κρήτης
40 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
6 γρ. ζελατίνα σε φύλλα


Eκτέλεση


Τρίβουμε τα μπισκότα, τα ανακατεύουμε με το βούτυρο και τη ζάχαρη και απλώνουμε το μείγμα σε φόρμα. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο. Κόβουμε το πεπόνι σε κυβάκια. Μουλιάζουμε τη ζελατίνα σε παγωμένο νερό. Ζεσταίνουμε τη μισή κρέμα γάλακτος. Λίγο πριν βράσει στύβουμε τη ζελατίνα και την προσθέτουμε στο υγρό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε απαλή σαντιγί. Χτυπάμε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε το μείγμα τυριού-ζάχαρης, τη σαντιγί, το μείγμα κρέμας-ζελατίνας και το πεπόνι. Αδειάζουμε στη φόρμα και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου. Για το ζελέ πεπόνι πολτοποιούμε το φρούτο, μουλιάζουμε τη ζελατίνα, ζεσταίνουμε το μισό μαζί με τη ζάχαρη και ρίχνουμε τη ζελατίνα, αφού τη στύψουμε. Ανακατεύουμε να λιώσει και προσθέτουμε τον πολτό του φρούτου. Απλώνουμε πάνω στο γλυκό και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.









http://www.womenonly.gr/article.asp?catid=37816&subid=2&pubid=130136847

Τούρτα αμυγδάλου









Φτιάξτε μόνοι ή μόνες σας τις τούρτες γενεθλίων των αγαπημένων σας προσώπων με γεύση αμύγδαλο, σοκολάτα ή με σαντιγί και σαβαγιάρ

Υλικά για 8 άτομα

Για τo παντεσπάνι


· 8 κρόκους αβγών, 8 ασπράδια αβγών,

· 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 σφηνάκι κονιάκ,

· 2 φλιτζάνια αμύγδαλα με τη φλούδα

· χοντροκομμένα, 1 φλιτζάνι φρυγανιά,

· 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ,

· 1 κουτ. γλυκού βανίλια


Για την κρέμα

· 2 φλιτζάνια γάλα, 2 κουτ. σούπας ζάχαρη,

· 2 κρόκους αβγών, 2 κουτ. σούπας κορν

· φλάουρ διαλυμένο σε 1/3 φλιτζανιού γάλα

Για το σιρόπι

· 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, 1/2 φλιτζάνι

· νερό, 1/2 λεμόνι (τον χυμό του), 1 ξύλο κανέλας,

· σαντιγί και κερασάκια γλασέ ή γλυκό,

· αμύγδαλο εφιλέ για τη διακόσμηση

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Για το παντεσπάνι: Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη και μόλις αφρατέψουν και ασπρίσουν ρίχνουμε το κονιάκ. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ανακατεύουμε σε μπολ τα αμύγδαλα με τη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και τα ενσωματώνουμε στη μαρέγκα με απαλές κινήσεις. Ρίχνουμε το μείγμα μαρέγκας στο μείγμα κρόκων-ζάχαρης και ενσωματώνουμε με σπάτουλα. Στρώνουμε λαδόκολα σε ένα ταψάκι και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στον φούρνο για 30'.

Για την κρέμα: Βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και ρίχνουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ. Μόλις πήξει η κρέμα προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε. Βράζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού για 5'. Χωρίζουμε με κλωστή το παντεσπάνι στα δύο και το σιροπιάζουμε. Απλώνουμε επάνω την κρέμα κρύα και σκεπάζουμε με το παντεσπάνι. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει. Γαρνίρουμε με σαντιγί και σερβίρουμε.


Συνταγές από το Cook Book

http://www.womenonly.gr/article.asp?catid=37816&subid=2&pubid=130159656

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013






 Eνα   μικρό  Μαγαζάκι  use bar  της κεντρικής οδού

 καπου στην  Πλ. Κυρίτση 5 σας περιμένει ! 

στο   Μαγαζάκι  use bar Χωρίς φιλοδώρημα !!!!

 της κεντρικής οδού   Πλ. Κυρίτση 5

ο καφές δεν θα ναι πια πικρός !!!

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

 


                     Eνα μικρό Μαγαζάκι use bar της κεντρικής οδού
                         καπου στην Πλ. Κυρίτση 5 σας περιμένει !
                      στο Μαγαζάκι use bar Χωρίς φιλοδώρημα !!!!
                         της κεντρικής οδού Πλ. Κυρίτση 5
                           ο καφές δεν θα ναι πια πικρός !!!
        
           2013 https://syntagesygeias.blogspot.com/2103235993