Από Βιολέττα Σάντα στις 14 September, 2014
http://aromalefkadas.gr/
Του Σταυρού αναπιάνουν το προζύμι. Οι νοικοκυρές στη Λευκάδα για να το διατηρήσουν το έβαζαν σε ένα μικρό πήλινο δοχείο, τον «προζυμολόγο».(λευκαδίτικη ονομασία).
«Από πάνω έριχναν λίγο λάδι και αλάτι για να διατηρείται ξινό και να μην πετσάζει. Στη ζέστη σκέπαζαν το προζύμι με ένα πλατύ φύλλο, π.χ. αμπελόφυλλο, για να μένει δροσερό.»*
Για να φτιάξετε προζύμι: Βάλτε δυο χουφτίτσες αλεύρι με λίγο αλατάκι και ζεστό νερό και ζυμώστε το να γίνει ένα απαλό ζυμαράκι. Σκεπάστε το μπολ με μια πετσέτα. Την επόμενη «ταΐστε το προζύμι», δηλαδή προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι και λίγο νερό και ξαναφτιάξτε το ζυμαράκι. Αφήστε το πάλι και επαναλάβετε το ίδιο την επόμενη. Συνήθως σε τρεις τέσσερις μέρες είναι έτοιμο, δηλαδή φουσκώνει και κάνει πολλές τρυπίτσες στο εσωτερικό του. Είναι προτιμότερο, αφού γίνει το προζύμι, να το αφήσετε τουλάχιστον τέσσερις μέρες για να ωριμάσει. Μετά μπορείτε να φτιάξετε το ψωμί κανονικά.**
Πηγές: * Λαϊκή-Παράδοση-Λευκάδας
** Εύη Βουτσινά: «Το ψωμί», εκδόσεις «τροχαλία»
Διαβάστε σχετικά: Ψωμί: Μια αρχέγονη τροφή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου