Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016
Γλυκά και φαγητά των γιορτών που έφεραν μαζί τους οι Καππαδόκες
Παραδόσεις και έθιμα που έρχονται από το βάθος του χρόνου, με ρίζες ή επιρροές από την Αρχαιότητα, τη θρησκεία και την ιστορία ενός τόπου μακρινού, έφεραν μαζί οι πρόσφυγες του 1924 από τη Καισάρεια της Καππαδοκίας στη νέα τους πατρίδα, τη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων.
ΠΗΓΗ: www.pontos-news.gr
Οι πρόσφυγες, άνθρωποι με μεγάλη πίστη, είχαν πρώτη προτεραιότητα να χτίσουν ένα ναό αφιερωμένο στον «δικό τους Άγιο», τον επίσκοπο Καισαρείας Μέγα Βασίλειο. Από τα πρώτα Χριστούγεννα της εγκατάστασης έως σήμερα, οι κάτοικοι της Νεοκαισάρειας στήνουν στην πλατεία του χωριού δύο καλύβες. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στη γέννηση του θείου βρέφους. Η δεύτερη είναι αφιερωμένη στον άγιο της Πρωτοχρονιάς, τον Μέγα Βασίλειο. «Για να μας θυμίζει ότι έρχεται από την Καισάρεια –όπως λένε τα κάλαντά μας–, κρατάει πένα, χαρτί και βιβλία, είναι φιλάνθρωπος, φοράει μόνο το ράσο του, χωρίς να σέρνουν το έλκηθρο τάρανδοι και ελάφια», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων Αναστασία Παπάζογλου. Πιστή στην παράδοση, η κάθε οικογένεια στην Νεοκαισάρεια τηρεί με ευλάβεια τα έθιμα της πατρίδας. Τις ημέρες των γιορτών, γλυκά και φαγητά έχουν το δικό τους συμβολισμό.
Το χερσέ (σιτάρι μαζί με κοτόπουλο) οι πρόσφυγες το θεωρούν φαγητό ευλογημένο από την Παναγιά. Οι νοικοκυρές μαγειρεύουν το χερσέ την παραμονή των Χριστουγέννων· προτού σερβίρουν την οικογένειά τους, πηγαίνουν πιάτα με φαγητό στους γείτονες. Το σιτάρι (τροφή για τα ζώα) και το κοτόπουλο (τροφή για τους ανθρώπους) συμβολίζουν την επάρκεια των αγαθών στο κάθε σπίτι. Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία βρήκε τη συγκεκριμένη τροφή κοντά στη φάτνη, ταΐστηκε και τάισε. Γι’ αυτό είναι το ευλογημένο φαγητό των Καππαδόκων, γι’ αυτό και το μοιράζουν.
Ο κετές και το σινί. Εδέσματα των γιορτών, που δεν λείπουν από κανένα σπίτι, είναι ο κετές και το σινί. Το σινί γίνεται με χειροποίητο φύλλο, καρύδια και καμένο αλεύρι. Ο κετές είναι ένα είδος άγλυκου κουραμπιέ ή μπουγάτσας – το μυστικό του βρίσκεται στο βούτυρο και στο καμένο αλεύρι.
Ο καϊγκανάς, μια παραλλαγή ομελέτας με αυγά, αλεύρι και μέλι (το φούστορον των Ποντίων) θεωρούνταν φαγητό του γάμου και των γεννήσεων. Την ημέρα του γάμου τάιζαν με τη συγκεκριμένη ομελέτα τον γαμπρό, ενώ το ίδιο φαγητό έστελναν σε φίλους και συγγενείς για να γνωστοποιήσουν τη γέννηση των παιδιών. Στην Καππαδοκία, καϊγκανά ετοίμαζαν την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων σε ανάμνηση της λεχώνας Παναγίας.
Ο «ντολμάς του Αϊ-Βασίλη». Η μαγείρισσα Σούλα Μπόζη αναφέρει ότι ένα άλλο γιορτινό φαγητό ήταν ο «ντολμάς του Αϊ-Βασίλη». Γέμιζαν ένα ολόκληρο αρνί, ή μόνο τα δύο πλευρά του, με ρύζι ή πλιγούρι, με κρεμμύδια, φουντούκια, καρυδόψιχα, σταφίδες και μπαχαρικά. Το έραβαν και το έψηναν όρθιο και σκεπασμένο μέσα στο ταντούρι, από το βράδυ έως το πρωί της επόμενης μέρας. Το ρύζι και οι ξηροί καρποί της γέμισης συμβόλιζαν την προσδοκία για αφθονία (μπερεκέτι).
Βασιλόπιτα, παράδοση άρρηκτα συνδεδεμένη με την Καισάρεια. Από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι που στρώνεται στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων δεν λείπει η βασιλόπιτα, η «ιστορία» της οποίας είναι συνδεδεμένη με την Καισάρεια. Η παράδοση λέει ότι όταν ξεκίνησαν οι διωγμοί των χριστιανών επί του Επισκόπου Βασιλείου, για να σώσουν την πόλη τους μάζεψαν χρυσαφικά με σκοπό να τα προσφέρουν ως αντάλλαγμα. Όταν ο τύραννος ηγεμόνας και οι στρατιώτες του λεηλατούσαν την Καισάρεια, μια μεγάλη λάμψη στον ουρανό και ένα χρυσός καβαλάρης, ο μάρτυρας Άγιος Μερκούριος, τους αφάνισε και σταμάτησε την καταστροφή. Έτσι, τα χρυσαφικά που είχαν συγκεντρωθεί έπρεπε να επιστραφούν στους χριστιανούς της πόλης.
Επειδή ήταν πολύ δύσκολο να γίνει δίκαιη επιστροφή, ο Επίσκοπος Βασίλειος πρότεινε να ζυμώσουν οι γυναίκες μικρές πίτες μέσα στις οποίες τοποθέτησε ένα χρυσαφικό και τις μοίρασε στους πιστούς. Ως εκ θαύματος ο καθένας βρήκε μέσα στην πίτα ό,τι ήταν δικό του. Από τότε η βασιλόπιτα με το «φλουρί» συμβολίζει τη χαρά, τη δικαιοσύνη και την ηρεμία στο κάθε σπίτι.
http://www.icookgreek.com/
Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο
Υλικά
1 φρέσκο λάχανο , 1/2 κουτάλα ελαιόλαδο
Ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό ( αν θέλουμε το βάζουμε για 5 λεπτά σε νερό να φύγει η σπιρτάδα )
Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι ρύζι .
1 κρεμμύδι ξερό και 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ,όλα ψιλοκομμένα
λίγο άνηθο και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένα
ελαιόλαδο 1/2 κουτάλα
αλάτι, πιπέρι
1 ασπράδι ια να δέσουν τα υλικά μας
Για το αυγολέμονο
αυγά 1 ή 2 κρόκοι
1 ,5 στιμμένο λεμόνι , αλεύρι
Εκτέλεση
Χαράζουμε κυκλικά το λάχανο, με μαχαίρι. και αφαιρούμε το κοτσάνι .Με το άνοιμα προς τα κάτω , τοποθετούμε το λάχανο , σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. και το αφήνουμε περίπου ένα τέταρτο να μαλακώσει .
Ανακατεύουμε στο μπολ όλα τα υλικά της γέμισή μας .Παίρνουμε μια κουταλιά για να γεμίσουμε ένα ένα τα φύλλα του λάχανου .Τα γεμίζουμε ,διπλώνοντάς τα προσεκτικά ,σε ντολμαδάκια.
Στρώνουμε τα ντολμαδάκια. ,στη σειρά τον ένα κοντά στον άλλο , σε μια κατσαρόλα και καλύπτουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.και περιχύνουμε με ζωμό ή με νερό, ίσα που να σκεπάζονται .
Προσθέτουμε το λαδάκι μας ,αλάτι πιπέρι και ότι αρωματικό θέλουμε ( άνηθο, μαϊντανό, καροτάκι ,ψιλοκομμένα
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε περίπου και 3 τέταρτα με μια ώρα
Στο τέλος και αφού το κατεβάσουμε απ τη φωτιά για να μην μας κόψει το αυγό ,περιχύνουμε με το αυγολέμονο
Για το αυγολέμονο,
Χτυπάμε τους κρόκους με το χυμό 2 λεμονιών προσθέτοντας 4 κ.σ. ή περισσότερο αλεύρι. και με τον χυλό περιχύνουμε το φαγητό μας κουνώντας την κατσαρόλα μας για να πάει παντού.
Αν θέλουμε με το ρύζι βάζουμε και κιμά φρέσκο
Αν πάλι θέλουμε το φαγητό μας να είναι νηστήσιμο , αφαιρούμε τα αυγά και τον χυλό μας τον κάνουμε με λεμόνι χυμό λαχανικών και αλεύρι
καλή επιτυχία !!!
Συνταγή της μητέρας ( Λευκάδα 1960 ) κ Κατερίνας Σταύρακα Περδικάρη
Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016
Γιορτές και σακχαρώδης διαβήτης Της Μαριάννας Σταματιάδου
«Χριστούγεννα Πρωτούγεννα πρώτη γιορτή του χρόνου»
Ήμερες χαράς γιορτής και απόλαυσης.
Όταν λέμε απόλαυση εννοούμε βέβαια και τον μεγάλο «Πειρασμό»των γλυκών.
Μικροί και μεγάλοι ακόμα και αυτοί που κάνουν κάποια δίαιτα περιμένουν τις ημέρες αυτές για να ξεφύγουν.
Ισχύει άραγε για όλους αυτό;
Ισχύει άραγε και για τους διαβητικούς;
Η διατροφή θεωρείτε ακρογωνιαίος λίθος στη ρύθμιση του ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη.
Σύμφωνα με τις σύγχρονες συστάσεις το άτομο με διαβήτη μπορεί να καταναλώσει μεγάλο εύρος τροφών ,μέσα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, την οποία άλλωστε στην πραγματικότητα θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι ανεξάρτητα από το αν έχουν η όχι διαβήτη.
Μέσα στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής, καλό είναι να υπάρχει ποικιλία και ισορροπία μεταξύ των διαφόρων συστατικών της τροφής
Για τους διαβητικούς πρέπει να εστιάσουμε στους υδατάνθρακες.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται λόγω σύγχυσης που μπορεί να προκληθεί με την χρήση των όρων όπως υδατάνθρακες και σάκχαρα
Η λέξη σάκχαρα αναφέρεται στους απλούς υδατάνθρακες, δηλαδή μια υποκατηγορία υδατανθράκων.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Στις ετικέτες των συσκευασιών.
Υπάρχουν εταιρίες τροφίμων οι οποίες στην προσπάθεια τους να κάνουν πιο ελκυστικά τα προϊόντα τους (τρόφιμα, γλυκά, μπισκότα χυμούς, σοκολάτες κλπ )δηλώνουν μόνον τα σάκχαρα και όχι το σύνολο υδατανθράκων, ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος τους διαβητικούς.
Το είδος των υδατανθράκων έχει επίσης σημασία π.χ. είναι καλύτερα να προτιμάμε μακαρόνια και μάλιστα al dente παρά ψωμί, γιατί τα πρώτα έχουν μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με ισοδύναμη ποσότητα ψωμιού και επομένως ανεβάζουν λιγότερο το μεταγευματικό σάκχαρο.
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αγνοούμε την ποσότητα.
Μέτρο, μέτρο σ’ όλα .
Τι γίνετε όμως με την ζάχαρη και τα γλυκά ;
Σύμφωνα με τις σύγχρονες απόψεις η κατανάλωση γλυκών δεν απαγορεύεται στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ωστόσο χρειάζεται προσοχή στο είδος και την ποσότητα του επιδορπίου που πρόκειται να καταναλωθεί.
Τα γλυκά είναι συνήθως πλούσια σε υδατάνθρακες και λίπος, συστατικά που ευθύνονται για την αύξηση του μεταγευματικού σακχάρου και την πρόσληψη θερμίδων.
Τα τελευταία χρόνια η ραγδαία ανάπτυξη των γλυκαντικών ουσιών - τεχνητών και φυσικών (ασπαρτάμη, ακεσουλφαμικό κάλιο, μαλτοδεξτρόζη, σορβιτόλη, σουκραλόζη, στέβια), όσο και των προϊόντων τύπου “light”, οδήγησε στην παραγωγή πολλών νέων προϊόντων, ανάμεσα στα οποία πα¬ γωτά και επιδόρπια, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη.
Αν και τα προϊόντα αυτά απευθύνονται κυρίως σε άτομα που προσέχουν το βάρος τους ή θέλουν να χάσουν μέρος του βάρους τους, μπορούν να καταναλωθούν και από ένα διαβητικό άτομο.
Τα γλυκά, ωστόσο, είναι τροφές οι οποίες παρ’ όλο που δεν προσφέρουν συνήθως απαραίτητα συ¬ στατικά στον οργανισμό, ικανοποιούν το αίσθημα της απόλαυσης και αποτελούν πραγματικό «πειρασμό».
Γι’ αυτό, παρά τις όποιες απαγορεύσεις, καταναλώνονται συχνά και από τα διαβητικά άτομα.
Το άτομο με διαβήτη πρέπει να προσέξει την ποσότητα του γλυκού που θα καταναλώσει, να πάρει τη σωστή δόση του φαρμάκου και να συνυπολογίσει την τιμή του σακχάρου πριν από τη λήψη του γλυκού αλλά και την ενδεχόμενη άσκηση που πρόκειται να ακολουθήσει, ώστε ο γλυκός πειρασμός να μη καταλήξει με πικρή επίγευση.
Η κατανάλωση τροφών για διαβητικά άτομα με επιπρόσθετη φρουκτόζη έχει βρεθεί ότι προκαλεί αύξηση των τριγλυκεριδίων του αίματος.
Τα παραδοσιακά γλυκά των εορτών, ο κουραμπιές , το μελομακάρονο, η βασιλόπιττα ,μπορούν να καταναλωθούν σε μικρή ποσότητα, άλλωστε το κλασικό μέγεθος είναι περίπου 50gr , είναι ιδανικό.
Μπορούμε να παρασκευάσουμε τους κουραμπιέδες με γλυκαντική ουσία και να τους πασπαλίσουμε με το ίδιο υλικό.
Η διαφορά ανάμεσα στον κουραμπιέ και το μελομακάρονο είναι, ότι ο πρώτος έχει ζάχαρη και κορεσμένο λίπος λόγω βουτύρου, ενώ το μελομακάρονο έχει μέλι και ελαιόλαδο, τα οποία είναι ποιο υγιεινά.
Και για τα δυο όμως χρειάζεται μέτρο, αφού μια μπουκιά μας αποδίδει αντιστρόφως ανάλογα προς το μέγεθος θερμίδες.
Η βασιλόπιττα καταναλώνεται μια φορά το χρόνο και δεν υπάρχει λόγος να στερηθεί κάποιος ένα μικρό κομμάτι στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
Αφού όμως η ζάχαρη που είναι και η βενζίνη του εγκεφάλου, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα δεν απαγορεύεται, ας την προτιμήσουμε με τον σωστό τρόπο και με μέτρο, διότι έχει παρατηρηθεί ότι όσοι χρησιμοποιούν προϊόντα με γλυκαντικά η light πολύ συχνά υπερβάλουν, με αποτέλεσμα την αύξηση κατά πολύ του προσλαμβανομένου λίπους.
Επιπλέον τα προϊόντα με γλυκαντικές ουσίες είναι ακριβότερα, πολλές φορές η τιμή τους είναι τετραπλάσια.
Παν μέτρον άριστον!
Είμαστε Έλληνες και ακoλουθούμε τα σοφά λόγια των προγόνων μας και στην ζάχαρη και τα γλυκά.
Καλά και Ευτυχισμένα Χριστούγεννα για όλους και εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει στον καθένα μας ότι επιθυμεί!
*Η Μαριάννα Σταματιάδου είναι ιατρός παθολόγος, λιπιδιολόγος, διατροφολόγος – διαβητολόγος.
http://www.thebest.gr/
Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015
“Κράτα δίπλα σου ανθρώπους με ποιότητα”
http://www.healingeffect.gr/2015/12/blog-post_182.html
HEALING EFFECT 21 hrs ago Αυτογνωσία - Ψυχολογία
Η Η διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας στηρίζεται, στο μεγαλύτερο μέρος της, στην επαφή με τους άλλους, στη σχεσιακή αλληλεπίδραση και στην ανταλλαγή ερεθισμάτων, εμπειριών και συναισθημάτων.
HEALING EFFECT 21 hrs ago Αυτογνωσία - Ψυχολογία

Σ’ αυτή τη διαδρομή καλό είναι να δίνουμε βάση στην ποιότητα των ανθρώπων που μας περιτριγυρίζουν και όχι στην ποσότητα αυτών. Το πιο δύσκολο εγχείρημα της εποχής μας, δεν είναι η συναναστροφή μας με ποιοτικούς ανθρώπους, αλλά η αναγνώρισή τους και αυτό το τελευταίο, έχει σχέση με το δικό μας είναι, με το πόσο καλά έχουμε φιλτράρει τις πληροφορίες που δεχόμαστε και κατά πόσον έχουμε σκανάρει το προφίλ του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας. Πώς αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τους ανθρώπους που δίνουν ποιότητα στη ζωή μας;
Το πιο σημαντικό γνώρισμα των ποιοτικών ανθρώπων είναι ότι έχουν μάθει να δίνουν. Η προσφορά στην κάθε της μορφή είναι η πεμπτουσία της ανωτερότητας, της κατάρριψης του εγωισμού, της αγάπης και της αλληλεγγύης.
Ο ποιοτικός άνθρωπος σου δίνει γνώση, θέλει να σου μεταλαμπαδεύσει τη φλόγα του για μάθηση για να γίνεις καλύτερος, σου δίνει συμβουλές που πηγάζουν από τις εμπειρίες ζωής του και θέλει να σε προστατεύσει από τυχόν λάθη, σ’ αγκαλιάζει με πάθος, γιατί σε αγαπά αληθινά και σου το δείχνει χωρίς φόβο. Θέλει να σε βλέπει ευτυχισμένο, γι’ αυτό προσπαθεί οι στιγμές σου να είναι ευχάριστες και να έχεις να θυμάσαι κάτι όμορφο από αυτές.
Ο άνθρωπος που έχει ως ίδιον χάρισμα την ποιότητα, έχει μάθει να επενδύει. Αυτό σημαίνει ότι αφιερώνει χρόνο στους ανθρώπους που τον ενδιαφέρουν γιατί γνωρίζει, ότι οι σχέσεις των ανθρώπων ωριμάζουν με το πέρασμα των ετών, κάποιες εξελίσσονται, κάποιες καταστρέφονται και κάποιες άλλες αλλάζουν. Το σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν μένει ίδιο.
Η μουσική, η τέχνη, η ποίηση, η μαγειρική και οποιαδήποτε άλλη μορφή έκφρασης αποτελούν στοιχεία του ποιοτικού ανθρώπου. Η εμβάθυνση στις σκέψεις σου, η αναμόχλευση με τα συναισθήματά σου τον εξιτάρουν, του κινούν την περιέργεια να τα φέρει στην επιφάνεια, να τα θεριέψει, να τα σεβαστεί, να τα υμνήσει.
Οι ποιοτικοί άνθρωποι σου δίνουν χώρο μέσα τους να αναπτυχθείς και να δεις τη δική τους ψυχή, γιατί έχουν περίσσευμα και δε φοβούνται μήπως το χάσουν. Η ποιότητα της αγάπης τους, διακρίνεται στη συρρίκνωση του εγωισμού τους και στην ανιδιοτέλεια.
Να σου πω και ένα μυστικό; Συνήθως έχουν περάσει ένα διάστημα μοναχικότητας αυτοί οι άνθρωποι, όχι απαραίτητα μοναξιάς, αλλά έχουν συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο σκοπός τους στη ζωή και είναι τόσο αποφασισμένοι να ζήσουν όμορφες στιγμές που το μόνο που αποζητούν είναι να τις μοιραστούν. Έχουν κι ένα κουσουράκι, είναι συνήθως τελειομανείς και αγωνίζονται να κάνουν και εσένα τέλειο. Ναι, ξέρω… μην τους παρεξηγείς! Κράτησέ τους κοντά σου, γιατί αυτή είναι η απόδειξη της αγάπης τους.
Η ποιότητα δεν κρύβεται στην τιμή, όταν αναφερόμαστε στον άνθρωπο, αν έχει πάει σε ιδιωτικά ή δημόσια σχολεία, αν ντύνεται με επώνυμα ρούχα ή αν βάφεται με επώνυμα καλλυντικά, αν συχνάζει σε ακριβά εστιατόρια ή μένει μόνο σε ξενοδοχεία πολλών αστέρων.
Η ποιότητα του ανθρώπου βρίσκεται στην παιδεία που τον κάνει άνθρωπο, στην υπομονή να καλλιεργεί αενάως τον εαυτό του, στην επιμονή να κάνει τον κόσμο καλύτερο, στην αποφασιστικότητα να επιτυγχάνει τους στόχους του χωρίς να ρίχνει άλλους απ’ τη θέση τους, στην πίστη στο μαζί, στο σεβασμό της μοναδικότητας του κάθε ατόμου και στη διπλωματία που χρησιμοποιεί για να κάνει τον εχθρό του να φαίνεται ακόμη πιο μικρός, χωρίς να εμπλέκεται σε ανούσιες συγκρούσεις.
Έχουν έντονα ανεπτυγμένο το κριτήριο της αισθητικής. Και δεν εννοώ ότι ελκύονται από όμορφους ανθρώπους εξωτερικά, αλλά είναι καλαίσθητοι, προσεγμένοι, φινετσάτοι και απεχθάνονται τη μετριότητα.
Τους αρέσουν τα θεάματα που έχουν να προσφέρουν κάτι πέραν της ψυχαγωγίας, αυτά που δίνουν τροφή σε μυαλό και ψυχή. Εκπέμπουν ένα κύρος με τη στάση τους, είναι αξιοσέβαστοι και στέκονται πάντα στο ύψος των περιστάσεων.
Δε σχολιάζουν με κίτρινη διάθεση, δεν μπαίνουν στη διαδικασία δημιουργίας ίντριγκας, δεν αποζητούν την επιβεβαίωση μέσω της μείωσης των άλλων και δεν είναι ο εαυτός τους το επίκεντρο του κόσμου τους.
Η ποιότητα των ανθρώπων που μας περιβάλλουν μπορεί να αναβαθμίσει την καθημερινότητά μας, από την επιλογή ενός καλού κόκκινου κρασιού, μέχρι την επιλογή συντρόφου. Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ν. Καζαντζάκης «Η αιωνιότητα είναι ποιότητα, δεν είναι ποσότητα, αυτό είναι το μεγάλο, πολύ απλό μυστικό». Αναζητήστε λοιπόν, αυτούς τους ανθρώπους που κάνουν τις στιγμές σας τόσο όμορφες και ουσιαστικές που να τους αξίζει μία θέση στην αιωνιότητα.
Αναστασία Νάννου
Βασιλόπιτα πανεύκολη της στιγμής!
HEALING EFFECT 5 hrs ago Γεύσεις
http://www.healingeffect.gr/

Υλικά συνταγής
500 γρ. Φαρίνα κόκκινη κοσκινισμένη
1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου + 2 κ.σ. για άλειμμα ταψιού
400 γρ. ζάχαρη κατά προτίμηση καστανή (π.χ. FYTRO ή άλλη επιιλογής σας)
6 αυγά
1 πορτοκαλιού το ξύσμα
4 κ.σ. κονιάκ
200 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια στρογγυλή φόρμα δαχτυλίδι, διαμέτρου βάσης 30-32 εκ. περίπου. Κοσκινίζετε σε μπολ τη φαρίνα, προσθέτετε το μπέϊκιν πάουντερ και ανακατεύετε.
Βάζετε σε μπολ το βούτυρο και το χτυπάτε με το μίξερ να αφρατέψει καλά. Προσθέτετε σταδιακά τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Ρίχνετε σταδιακά, ένα τη φορά τα αυγά χτυπώντας να ενσωματωθούν μετά από κάθε προσθήκη αυγών.
Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα και το κονιάκ χτυπάτε 1/2 λ και αρχίζετε να προσθέτετε τη κοσκινισμένη φαρίνα χτυπώντας για 1 λ ακόμα μέχρι να ενσωματωθεί.
Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα, στρώνετε την επιφάνεια και ψήνετε στη μεσαία σχάρα στο προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 50-60 λ περίπου. Κάντε το πείραμα με ένα καλαμάκι για σουβλάκι, τρυπώντας το κέϊκ στο κέντρο του. Αν βγει στεγνό και καθαρό η βασιλόπιτά σας είναι έτοιμη.
Τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε για 10 λ να σταθεί. Βάζετε σε κάποιο σημείο το φλουρί σας και μετά την αναποδογυρίζετε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Μόλις κρυώσει, τη μεταφέρετε σε πιατέλα και τη πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Τη καλύπτετε περιμετρικά με μια γιορτινή κορδέλα χρώματος επιλογής σας και τη στολίζετε με Χριστουγεννιάτικα στολίδια ιδίου χρώματος με τη κορδέλα.
ΠηγήTags :ΓΕΎΣΕΙΣ
Panettone Μιλανέζικο

Τι χρειαζόμαστε:
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρ. μαγιά
180 γρ. ζάχαρη
60 γρ. νερό
4 κρόκοι αυγού
170 γρ. Flora Soft με βούτυρο
5 αυγά
5 γρ. αλάτι
2 γρ. βανίλια
150 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
100 γρ. γλυκό πορτοκάλι ψιλοκομμένο
50 γρ. γλυκό μοσχολέμονο ψιλοκομμένο
Για το γλάσο φούρνου
50 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
50 γρ. βερίκοκα ξερά
20 γρ. μέλι
20 γρ. ζάχαρη
30 γρ. αλεύρι
10 γρ. σιμιγδάλι
2 ασπράδια αυγού
20 γρ. Flora Soft με βούτυρο
Πώς το κάνουμε:
Στο μίξερ ρίχνουμε 50 γρ. αλεύρι, 3 γρ. μαγιά, 5 γρ. ζάχαρη, 20 γρ. νερό και δουλεύουμε στη χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο. Ξαναζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά 50 γρ. αλεύρι, 3 γρ. μαγιά, 5 γρ. ζάχαρη, 20 γρ. νερό, μέχρι να αποκτήσουμε μία λεία, ελαστική ζύμη.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας 100 γρ. αλεύρι, 4 γρ. μαγιά, 5 γρ. ζάχαρη, 1 κρόκο και 20 γρ. νερό. Όταν η ζύμη ομογενοποιηθεί την αφήνουμε στο μίξερ να τριπλασιαστεί σε όγκο.
Ξαναζυμώνουμε προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη που έχει μείνει, τους κρόκους, τα αυγά, το αλάτι, το Flora Soft με βούτυρο και τη βανίλια. Όταν το ζυμάρι γίνει ελαστικό προσθέτουμε τις σουλτανίνες, το γλυκό πορτοκάλι και το γλυκό μοσχολέμονο.
Κόβουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, πλάθουμε μπαλάκια και τα βάζουμε σε δύο σκεύη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος (32°C) για 1 ώρα.
Στη συνέχεια πλάθουμε ξανά τη ζύμη σε μπαλάκια και τοποθετούμε σε φόρμες για panettone (η φόρμα είναι ανάλογη με αυτές που έχουμε σπίτι, το μέγεθος διαφέρει).
Αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος (32°C), σκεπάζουμε πάλι με μεμβράνη και αφήνουμε μέχρι η ζύμη να αγγίξει το χείλος της φόρμας.
Απλώνουμε μία λεπτή στρώση από το γλάσο που έχουμε ετοιμάσει και λίγο αμύγδαλο φιλέ και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 50 λεπτά.
Αφού ψηθεί το panettone, θα έχει αποκτήσει 3-4 φορές τον όγκο του ανάλογα με τη φόρμα. Δεν το σκεπάζουμε για 10-12 ώρες.
Το panettone το καταναλώνουμε μετά από 24 ώρες για να μη χαλάσει το σχήμα του. Το γλάσο βοηθάει το panettone να αποκτήσει περισσότερο όγκο κατά το ψήσιμο.
Αν είναι πολύ παχύρρευστο δεν θα απλωθεί καλά στην επιφάνεια, αν είναι αραιό θα πανιάσει σε 2 ημέρες. Μπορείτε πάνω από το panettone να προσθέσετε λίγη μαρμελάδα φράουλας ή άχνη ζάχαρη. Διατηρείται για 25 ημέρες.
Για το γλάσο, αλέθουμε στο μπλέντερ τα βερίκοκα, τα αμύγδαλα και το σιμιγδάλι.
Βάζουμε στο μίξερ το μίγμα και προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά και τα ανακατεύουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε το μίγμα στην άκρη.
https://www.sintagespareas.gr
Panettone 2

Περιγραφή
Ιταλικό γλυκό, που θυμίζει τσουρέκι με φρούτα, όχι όμως πολύ γλυκό. Είναι λίγο χρονοβόρο αλλά αξίζει το κόπο!
Τι χρειαζόμαστε:
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
200 γρ. φρέσκια μαγιά
240 ml ζεστό γάλα
140 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΦΡΟΥΤΩΝ
1 φλιτζάνι χρυσές σταφίδες
1 φλιτζάνι γλασαρισμένα μείγμα φρούτων (ή ένα μείγμα αποξηραμένων φρούτων, αν προτιμάτε)
1 / 2 φλιτζάνι μπράντυ, ρούμι ή ουίσκι (προαιρετικά)
1 κουταλιά της σούπας μπέρμπον
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
Μία βανίλια
ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
385 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
70 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 ½ κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά στιγμιαία μαγιά
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 έως 4 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
115 γρ. μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι καθαρισμένα αμύγδαλα κομμένα
Πώς το κάνουμε:
Από τη προηγούμενη ημέρα ετοιμάζουμε το προζύμι μας. Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό γάλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 4 ώρες περίπου μέχρι να φουσκώσει και να κάνει φυσαλίδες. Μετά το βάζουμε στο ψυγείο μας για να μείνει όλο το βράδυ.
Από τη προηγούμενη ετοιμάζουμε και τα φρούτα μας. Βάζουμε τα υλικά για το μείγμα φρούτων σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για όλο το βράδυ, σκεπασμένα.
Την επόμενη μέρα βγάζουμε το προζύμι από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για μια ώρα πριν το δουλέψουμε.
Στο μίξερ βάζουμε τους ζυμωτήρες και προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαγιά τη ζάχαρη με το αλάτι και τα ανακατεύουμε, βάζοντας σιγά σιγά τα αυγά και μετά το νερό, μέχρι να γίνει μια ζύμη (μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη αλεύρι).
Αφήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά να ξεκουραστεί και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο.
Μετά βάζουμε τα φρούτα (εάν έχουν ζουμιά τα στραγγίζουμε) και τα αμύγδαλα. και το ανακατεύουμε λίγο.
Η ζύμη θα πρέπει λίγο να «κολλάει». Σκεπάστε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήστε την σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μοιράζουμε τη ζύμη μας σε φόρμες. Παίρνουμε βαθιές φόρμες,, με μικρή διάμετρο. Εάν δεν είναι πολύ βαθιά βάζουμε λαδόκολλα γύρω γύρω, γιατί φουσκώνει πολύ στο ψήσιμο. Γεμίζουμε τη φόρμα λίγο πιο κάτω από τη μέση. Στο εμπόριο υπάρχουν και χάρτινες φόρμες μιας χρήσης για panettone.
Τα αφήνουμε άλλες δύο ώρες για να φουσκώσουν. Η ζύμη φουσκώνει και φτάνει ως επάνω.
Με ένα πινέλο αλείβουμε με αυγό τα πανετόνε μας και τα βάζουμε στη τελευταία σχάρα του φούρνου μας.
Προθερμασμένος φούρνος στους 160º βαθμούς. Ψήνουμε για 1ώρα & 30′ περίπου, εάν αυτό το μείγμα το μοιράσετε σε δύο φόρμες. Αν το μοιράσετε σε μικρότερες ίσως να χρειαστεί λιγότερο χρόνο. Αν δείτε ότι η κορυφή σκουραίνει πολύ στο ψήσιμο καλύψτε τα με αλουμινόχαρτο. Όταν ψηθούν τα βγάζετε από τη φόρμα και τα αφήνετε να κρυώσουν επάνω σε μία σχάρα. Μπορείτε να το σερβίρετε πασπαλισμένο με άχνη ή με γλάσο σοκολάτας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)