Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Αυτές είναι οι τιμές για αγορά ή ενοικίαση χειμερινών εξοχικών ανά την Ελλάδα Δεκέμβριος 28, 2015 - 08:58



Print





3
SHARES FacebookTwitterGoogle+LinkedIn
Προσθήκη σχολίου





Της Στεφανίας Σούκη

Μηδενική ζήτηση, χαμηλές αξίες, πτώση των τιμών που μπορεί να φθάσει ακόμη και το 40% στις (ελάχιστες) περιπτώσεις που θα ολοκληρωθεί μία αγοραπωλησία και παράνομες μισθώσεις για την κάλυψη των εξόδων και της φορολογίας.

Κάπως έτσι περιγράφονται αυτή την στιγμή, τα χαρακτηριστικά της αγοράς στο κομμάτι των χειμερινών εξοχικών κατοικιών ανά την Ελλάδα, οι οποίες έχουν υποστεί ακόμη μεγαλύτερη απαξίωση εν μέσω κρίσης σε σχέση με τη β’ κατοικία σε παραθαλάσσιες περιοχές. Αιτίες; Η πτώση του εσωτερικού τουρισμού λόγω της κρίσης, το μεγάλο πρόβλημα - συνολικά - της εποχικότητας της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας και καθιέρωση της Ελλάδας στις συνειδήσεις των πολλών στο εξωτερικό ως καλοκαιρινού προορισμού- δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένα ποσοστό κοντά στο 80% των τουριστών στην Ελλάδα έρχεται από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο, ποσοστό σαφώς υψηλότερο σε σύγκριση με τους άμεσους ανταγωνιστές μας, όπως η Τουρκία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 70%, στην Ιταλία στο 68% και στην Αίγυπτο στο 53%.

Η αγορά πριν και μετά την κρίση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματομεσιτικού δικτύου της E- Real Estates, «στην καρδιά» της σεζόν αυτή την στιγμή, η γενική εικόνα είναι πτωτική σε όλες τις δημοφιλείς περιοχές της Ελλάδας σε σχέση με το 2014 με πτώση που αγγίζει το 20% για εξοχικά σε χειμερινούς προορισμούς,. Σημειωτέον ότι η πτώση αφορά τη ζητούμενη τιμή των ιδιοκτητών χωρίς να υπάρχει ζήτηση, ενώ αν υπάρξει πραγματική ζήτηση και διαπραγμάτευση, τότε η τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί μία αγοραπωλησία μπορεί να αγγίξει ακόμη και το -35% ή -40%.

Ο τομέας της χειμερινής παραθεριστικής κατοικίας ήταν πάντως ένας τομέας της αγοράς ακινήτων ο οποίος γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη τα ‘’χρυσά’’ χρόνια της ελληνικής κτηματαγοράς, για την περίοδο από το 2005 έως το 2008: Οι αξίες τότε στη χώρα μας (2007-2008) άγγιζαν για την Αράχωβα τις 3.000 – 4.500 ευρώ / τ.μ. , τα 2.200 ευρώ ανά τ.μ. για το Καρπενήσι τις 3.300 ευρώ/ τ.μ. για τον Άγιο Αθανάσιο, την στιγμή που στις γειτονικές χώρες δεν ξεπερνούσε τα 1.200 ευρώ / τ.μ.. Την περίοδο 2007-2008 , στον Παρνασσό οι τιμές ενοικίασης για ολόκληρη τη σεζόν κυμαίνονταν από 10 έως 20 ευρώ/τ.μ. το μήνα. Έτσι, για σπίτι έως 80 τ.μ. (κατοικίες που έχουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση) πρέπει να καταβληθούν από 800 έως 1.600 ευρώ το μήνα. Στα ίδια επίπεδα ήταν οι τιμές στο Πήλιο και τα Καλάβρυτα, ενώ περίπου στο ήμισυ ήταν στην Ελάτη, το Περτούλι, την ορεινή Κορινθία, την ορεινή Ναυπακτία. Εκεί η ενοικίαση κόστιζε από 5 έως 8 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως. Για Σαββατοκύριακα, πάντως, η τιμή ενοικίασης ενός σαλέ εκτοξευόταν . Έτσι, για μια τριήμερη απόδραση στους πιο δημοφιλείς προορισμούς το κόστος ενοικίασης των σαλέ ξεκινούσε από 200 ευρώ και φτάνει τα 800 ευρώ.

Σήμερα και σε σχέση με τη διετία 2007 - 2008 είναι εμφανέστατη η ραγδαία πτώση των τιμών των εξοχικών σε όλες τις τουριστικές ορεινές περιοχές της Ελλάδας ,η οποία σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει ακόμη και το 60%. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της E- Real Estates, η αγοραστική δύναμη έχει υποχωρήσει κατά 90 % - 95 %, ενώ με την έναρξη των πλειστηριασμών οι τιμές θα κινηθούν ραγδαία πτωτικά, δεδομένου ότι τα εξοχικά ακίνητα δεν αποτελούν πρώτη κατοικία και δεν προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που κατασκευαστές πουλούν κάτω του κατασκευαστικού κόστους, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα σπίτια τους ώστε να μειώσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις και τα έξοδα συντήρησης. Πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι, οι οποίοι έχουν βάλει πωλητήρια για να εξοφλήσουν είτε το δάνειο για το εξοχικό τους, είτε για την πρώτη κατοικία τους που πλέον κινδυνεύει από την έναρξη των πλειστηριασμών.

Κι ενώ αγοραπωλησίες ουσιαστικά δεν πραγματοποιούνται, οι λιγοστές ζητήσεις αφορούν κατά κύριο λόγο γη που δεν ξεπερνά τις 4.000 ευρώ /στρέμμα, σε περιοχές- χωριουδάκια που δεν είναι δημοφιλή αλλά βρίσκονται 20 με 30 λεπτά απόσταση από τα δημοφιλή χιονοδρομικά.

Για σπίτια, οι (ανύπαρκτες) ζητήσεις αφορούν πιο καινούρια ακίνητα- ευκαιρίες, επιφάνειας μεταξύ 70 – 80 τμ. και τιμές 40.000 – 60.000 ευρώ. Οσον αφορά την ενοικίαση για τη σεζόν οι ενδιαφερόμενοι διαθέτουν από 200-300 ευρώ / μήνα για κατοικίες πλήρως εξοπλισμένες καλής κατασκευής όσο το δυνατόν νεότερες με δύο δωμάτια. Για Σαββατοκύριακα οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 60-80 ευρώ / ημέρα και αυξάνονται όταν πρόκειται για ημέρες εντός των εορτών στα 80-120 ευρώ / ημέρα.

Όσον αφορά τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου η ζήτηση παραμένει σταθερή ενώ παρατηρείται αλλαγή στο προφίλ των εκδρομέων: Πλέον οι εκδρομείς είναι Έλληνες όμορων νομών ή κυρίως από την Αθήνα που στο παρελθόν επισκέπτονταν χειμερινά τουριστικά θέρετρα στο εξωτερικό αλλά λόγω των οικονομικών συνθηκών, επιλέγουν τις εγχώριες λιγοήμερες εκδρομές.

Οι τιμές ανά περιοχή

Στην Αράχωβα, οι ζητούμενες τιμές έχουν μειωθεί και αυτό μπορεί να εξηγηθεί αν σκεφθεί κανείς ότι στο παρελθόν οι τιμές είχαν αυξηθεί υπερβολικά λόγω της τότε υπάρχουσας ζήτησης. Έως 1.550 ευρώ/ τ.μ. είναι οι τιμές ακινήτων με όλες τις ανέσεις στην Αράχωβα για το 2015, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ‘’Μύκονος του χειμώνα’’ είχε αγγίξει το 2008 τις 3.000 ευρώ/ τ.μ. ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις που άγγιζαν τις 4.500 ευρώ / τ.μ.. Στα χωριά Λιβάδι, Επτάλοφος, Πολύδροσο, Καστρίτσια και Έλατος, που γνώρισαν ραγδαία ανάπτυξη λόγω της αυξημένης οικοδομικής δραστηριότητας τα προηγούμενα έτη, το κόστος απόκτησης ακινήτων είναι μειωμένο έως και 50% - 60 % έναντι της Αράχωβας.

Τα οικόπεδα εκτός σχεδίου και οικοδομήσιμα κοστίζουν από 45 ευρώ/τ.μ. έως και 100 ευρώ/τ.μ., ενώ στα εντός σχεδίου από 200 ευρώ/τ.μ. έως 500 ευρώ/τ.μ. και κατά περιπτώσεις έως 800 ευρώ/τ.μ., ανάλογα με το πόσο κοντά βρίσκονται στην πόλη ή στο χιονοδρομικό. Η ενοικίαση για το Σαββατοκύριακο κοστίζει από 45 έως 110 ευρώ ημερησίως ανάλογα με την κατηγορία , τις παροχές, τις ημέρες διαμονής και την περίοδο.

Στους Δελφούς, τα περισσότερα ακίνητα είναι μεγαλύτερα των 10 ετών και οι τιμές κυμαίνονται από 1.100 έως 1.200 ευρώ /τ.μ.: Όταν πρόκειται για μονοκατοικίες οι τιμές διαμορφώνονται έως 1.700 ευρώ/τ.μ. (μέχρι 10 ετών) και για διαμερίσματα 10-20 ετών έως 1.250 ευρώ/τμ.

Στα Καλάβρυτα πραγματοποιήθηκε μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα έως το 2008, με σύγχρονες κατασκευές για ξενοδοχεία και ιδιωτικές κατοικίες. Οι τιμές πώλησης των κατοικιών κυμαίνονται έως 1.300 ευρώ/ τμ έως 10 ετών , ενώ για παλαιότερα σε πολύ καλή κατάσταση έως 980 ευρώ /τμ. Το κόστος απόκτησης γης για οικοδομήσιμα οικόπεδα δεν ξεπερνά τα 300- 400 ευρώ /τ.μ., ενώ ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να βρει αξιόλογες ευκαιρίες με παλαιά ακίνητα που χρήζουν ανακαίνισης και τιμές στα 70.000 ευρώ.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην περιοχή Ζαρούχλα, όπου οι παλαιές κατοικίες κοστίζουν έως 900 ευρώ /τ.μ. ενώ τα οικοδομήσιμα οικόπεδα από 200 ευρώ έως 300 ευρώ /τ.μ..

Στο Πήλιο, ο συνδυασμός βουνό και θάλασσα, κατατάσσουν τα χωριά της περιοχής στους δημοφιλής προορισμούς: Η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται στην Πορταριά και τη Μακρυνίτσα όπου οι τιμές παρουσιάζουν μία σχετική ανθεκτικότητα και κυμαίνονται από 1.300 ευρώ έως και 1.600 ευρώ. Τα χωριά με χαμηλότερες τιμές είναι οι Μηλιές, η Βυζίτσα και ο Άγιος Ιωάννης, όπου ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να βρει νεόκτιστα ακίνητα από 1.000 ευρώ/τμ. Οι τιμές των εκτός σχεδίου οικοπέδων, ανάλογα πάντα με τη θέση τους, την κλίση τους και την προσβασιμότητα τους σε κεντρικούς δρόμους, ξεκινούν από 3.000 ευρώ/στρέμμα. Όσον αφορά τα εντός σχεδίου οικόπεδα, οι τιμές μπορεί να φτάσουν και τα 150 ευρώ/τμ. πάντα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους.

Μόλις 30 λεπτά από τα Ιωάννινα και 2,5 περίπου ώρες από τη Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας και ακριβώς έξω από το χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί στο ύψωμα Καρακόλι, το Μέτσοβο καταγράφει άνοδο στην προτίμηση των επισκεπτών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι τιμές ξεκινούν από 1.000 ευρώ και φτάνουν έως και 1.800 ευρώ/τ.μ., ενώ τα εκτός σχεδίου οικόπεδα ξεκινούν από 12.000 ευρώ/στρέμμα. Η πτώση των τιμών στις κατοικίες σε σχέση με το 2014 αγγίζει το 15%.

Στην περιοχή του Καρπενησίου, οι τιμές είναι πιο οικονομικές στα χωριά που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο και στην πόλη του Καρπενησίου, ενώ υψηλότερες αξίες καταγράφονται στην περιοχή της Ποταμιάς. Οι τιμές κυμαίνονται από 1.000 ευρώ / τμ. έως και 1.500 ευρώ/ τμ ( πτώση σε σχέση με το 2014, 15%-20 % ). Οσον αφορά τα εντός σχεδίου οικόπεδα, οι τιμές ξεκινούν από 35 ευρώ/ τ.μ. και μπορούν να φτάσουν και τα 150 ευρώ/ τ.μ..
Στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου (Kαϊμακτσαλάν), είχε σημειωθεί την προηγούμενη δεκαετία μεγάλη ανοικοδόμηση με αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων να φθάσουν να κοστίζουν την περίοδο 2007-2008 στα πέριξ των 1.800 ευρώ/τ.μ. ενώ σε πολλές περιπτώσεις άγγιζαν ακόμη και τις 3.000 ευρώ /τ.μ.. Σήμερα τα ακίνητα διατίθενται από 950 ευρώ /τμ.

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/265069-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου