Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Κέικ διαίτης ( με μήλο ) με λίγες θερμίδες - Γίνεται και νηστήσιμο

  • Μήλα μας  θεραπευτικά ::   καλώς τα !
  • ,καλώς μας ήρθατε ! 
  • αρχείο κ Σταύρακα -Κατερίνας .Λευκάδα 1960

  • Image result for φωτο  κεικ μηλου




Υλικά ...

250 γρ βούτυρο αγοράς ,. ή 1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
5 αυγά - τα ασπράδια μαρέγκα ,για να μας αφρατέψει ,
1 ποτήρι. υποκατάστατο ζάχαρης ,( αν δεν το θέλουμε πολύ γλυκό βάζουμε πιο λίγη )
1 φακελάκι baking powder--- 1 κ.γ. σόδα , κανελογαρύφαλλα
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή βανίλια -
5 μήλα τριμμένα
μισό φλυτζάνι γιαούρτι 2% ,( μπορούμε να το αντικαταστήσουμε 
με γάλα ή λίγη πορτοκαλάδα )
μισό φλυτζάνι αμύγδαλα ασπισμένα και κοπανισμένα
αλεύρι , όσο πάρει για μείγμα, σφιχτό
Εκτέλεση :

Χτυπάμε το βούτυρο με το υποκατάστατο ζάχαρης μέχρι να αφρατέψει .
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, τα καθαρισμένα και τριμένα 
στον τρίφτη μήλα και τα καβουρδισμένα και ψιλοκομένα αμύγδαλα
το γιαούρτι, το baking , τη σόδα ( διαλυμένη στα υγρά μας ) ,
τα κανελογαρύφαλλα το Ξύσμα ή τη βανίλια -
Τέλος με τη σπάτουλα το αλεύρι και τη μαρέγκα ,ανακατεύοντας
μαλακά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα
Απλώνουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί .
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά
προς το τέλος καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, για να μην μας πιάσει
Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με Ζάχαρη άχνη , Καλή σας  επιτυχία !!!

  • Image result for φωτο  κεικ μηλουImage result for φωτο  κεικ μηλου
  • Αν αντικαταστήσουμε το βούτυρο με λάδι και το γιαούρτι με πορτοκαλάδα ,
  • έχουμε ένα Υγιεινό  νηστήσιμο Κέικ με λίγες θερμίδες 
  • για τα παιδιά , το γραφείο ,  την εκδρομή  


Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

10 trendy τροφές που σου κάνουν καλό!


10 trendy τροφές που σου κάνουν καλό!


Εισαγόμενα τρόφιμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αξίζει να τα δοκιμάσεις!

Babacos

Υβρίδια παπάγια με ελαφρύ άρωμα που θυμίζει φράουλα. Περιέχουν πολλά ένζυμα που βοηθούν στον καλύτερο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και του λίπους.

Μάνγκο αφρικάνικο

Προέρχεται αποκλειστικά από το Καμερούν. Είναι καλή πηγή β-καροτένιου, βιταμίνης C και φυτικών ινών. Εικάζεται ότι αυξάνει το μεταβολισμό και βοηθά στην απώλεια βάρους.

Miso

Ιαπωνικό άρτυμα σε μορφή πάστας, με κύρια συστατικά τη σόγια, το ρύζι και θαλασσινό αλάτι. Πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β12 και ψευδαργύρου. Εντούτοις είναι πλούσιο σε νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Μπιφτέκι κόμπε

Προέρχεται από το κρέας των ιαπωνικών αγελάδων wagyu, των πιο καλοζωισμένων του πλανήτη. Οι συγκεκριμένες αγελάδες τρώνε μόνο τα καλύτερα τρόφιμα, πίνουν μπίρα και σάκε, κάνουν καθημερινά μασάζ με ειδικές βούρτσες, ακούνε κλασική μουσική και βολτάρουν ανενόχλητες στη φύση.

Νέκταρ αγαύης

Φυσική γλυκαντική ουσία που εξάγεται από την μπλε αγαύη, έναν κάκτο από τον οποίο βγαίνει και η τεκίλα. Έχει πλούσια γλυκιά γεύση, αλλά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Pepinos

Φρούτο προερχόμενο από το Περού, με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Η σάρκα του είναι στυφή και η γεύση του θυμίζει χαρμάνι από λεμόνι, ανανά και πεπόνι.

Σκόρδο μαύρο

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και θειούχες ουσίες. Επειδή ζυμώνεται για περίπου ένα μήνα υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, αποκτά μια πιο γλυκιά γεύση συγκριτικά με το κοινό σκόρδο και δεν έχει καθόλου δυσάρεστη οσμή.

Σπόροι διατροφικής κάνναβης

Προέρχονται από ειδικές βρώσιμες ποικιλίες, χωρίς ψυχοτρόπες ουσίες. Είναι εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών και πρωτεϊνών. Τρώγονται ωμοί στις σαλάτες ή προστίθενται κοπανισμένοι σε άλλα τρόφιμα.

Στέβια

Φυσικό γλυκαντικό. Χρησιμοποιείται αντί της ζάχαρης σε ροφήματα, γλυκίσματα και φαγητά. Δεν αποδίδει θερμίδες σε οποιαδήποτε ποσότητα, δεν ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα και είναι φιλική προς τα δόντια.

Φακές μαύρες

Εξαιρετικά γευστικές και θρεπτικές. Περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συγκριτικά με άλλα είδη φακών.


Ενδιαφέρομαι! Πού θα τα βρω;

Αναζήτησέ τα κατά περίπτωση σε καταστήματα με delicatessen, καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα, βιολογικά προϊόντα ή τρόφιμα για ωμοφάγους, καθώς και στα ράφια μεγάλων σούπερ μάρκετ που διαθέτουν έθνικ προϊόντα.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 139



Update: Σεπτέμβριος 2015.

Δες ποια τρόφιμα βοηθούν πού!


















Μάθε ποιες διατροφικές λύσεις συστήνονται προκειμένου να αντιμετωπίσεις μικροπροβλήματα υγείας.


Όταν επιλέγεις τα κατάλληλα τρόφιμα και τα εντάσσεις χωρίς υπερβολές σε μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή, βοηθάς τον οργανισμό σου να αντιμετωπίσει καλύτερα πολλά προβλήματα υγείας, μικρά και μεγαλύτερα…



Εάν υποφέρεις από…

Να προτιμάς…


Άγχος

Αμύγδαλα, βρόμη, γάλα, γαλοπούλα, γιαούρτι, δαμάσκηνα, ζυμαρικά, ηλιόσπορο, θαλασσινά, καρότο, καρύδια, κινόα, κοτόπουλο, μαρούλι, μπανάνα, παπάγια, πορτοκάλι, σοκολάτα μαύρη, σπανάκι, ρύζι καστανό, τόνο, τυριά, φακές, φασόλια, ψάρια.


Αιμορροΐδες

Αρακά, δημητριακά τρόφιμα ολικής αλέσεως, εσπεριδοειδή, λαδερά φαγητά, λάχανο, λιναρόσπορο, μπάμιες, μπρόκολο, πίτουρο και γενικά πιτυρούχα προϊόντα, πράσο, ρεβίθια, σόγια, φασολάκια, φασόλια, φρούτα, χόρτα γενικά.


Ακμή

Βερίκοκα, γιαούρτι, γλυκοπατάτα, γογγύλια, καρότο, λάχανο, μαρούλι, ντομάτα, ραδίκια, στρείδια, φασόλια, φύτρες δημητριακών.


Αμυγδαλίτιδα

Γιαούρτι, γογγύλια, δεντρολίβανο, θυμάρι, καρότο, κρεμμύδια, λάχανο, λεμόνι, μέλι, σέλινο, σκόρδο, σύκο, φασκόμηλο.


Αναιμία

Βερίκοκα, δαμάσκηνα, ελιές, καρότο, καρύδια, κάστανο, κρέας κόκκινο (ψαχνό και συκώτι), λάχανο, λεμόνι, μαϊντανό, μήλο, νεροκάρδαμο, παντζάρι, μαρούλι, πορτοκάλι, πράσο, ραδίκι, ραπανάκι, σκόρδο, σπανάκι, σπαράγγι, σταφύλι, φασόλια, φρούτα ξερά, φύτρες οσπρίων.


Αναπνευστικά προβλήματα εκτός αλλεργικού άσθματος

Ακτινίδιο, αμύγδαλα, αρακά, βατόμουρα, βερίκοκα, δημητριακά τρόφιμα ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, καρύδια, κοτόπουλο, κρεμμύδια, λεμόνι, μανταρίνι, μαρούλι, μήλο, μπρόκολο, πορτοκάλι, πράσο, ρέγκα, σαρδέλα, σολομό, σουσάμι, σπανάκι, σταφύλι, φασόλια, φουντούκια.


Αρθρίτιδες

Αβγό (κυρίως το ασπράδι), ανανά, γλιστρίδα, ηλιόσπορο, ιχθυέλαια, καρότο, καρύδια, κεράσια, κολοκυθόσπορο, λιναρόσπορο, λινέλαιο, μαϊντανό, μανταρίνια, μπρόκολο, μύδια, πιπεριές, πιτυρούχα προϊόντα, προϊόντα σόγιας, ρύζι καστανό, σκόρδο, σπαράγγι, φακές, ψάρια (εκτός όσων έχουν πολλές πουρίνες, π.χ. σαρδέλες).


Αϋπνίες, ανησυχίες, νευρικότητα και συναφή προβλήματα

Αβγό, αμύγδαλα, βερίκοκα, βρόμη, γάλα με μέλι, γαλοπούλα, γλυκοπατάτα, κολοκύθα, ζυμαρικά, ηλιόσπορο, κοτόπουλο, μαρούλι, μοσχάρι, μπανάνα, ντομάτα, ρύζι, σαρδέλα, σολομό.


Δερματικά προβλήματα

Αβγό, αμύγδαλα, γιαούρτι, γλιστρίδα, δημητριακά τρόφιμα ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, ηλιόσπορο, καρότο, καρύδια, κοτόπουλο, κρεμμύδια, μπρόκολο, ντομάτα, παντζάρι, πορτοκάλι, πράσο, ραδίκια άγρια, ρόκα, σκόρδο, σόγια, σπανάκι, σπαράγγι, φασόλια, ψάρια.


Διαβήτης

Αγκινάρα, αμύγδαλα, βρόμη, δημητριακά τρόφιμα ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, ελιές ανάλατες, κανέλα, καρύδια, κάρι, κρεμμύδια, λάχανο, μήλο, μπρόκολο, νεροκάρδαμο, οστρακοειδή, ραδίκια, σπαράγγι, όσπρια, ψάρια.


Δυσκοιλιότητα

Ακτινίδιο, αμύγδαλα, ανανά, αρακά, αχλάδια, βλίτα, δαμάσκηνα, βρόμη και γενικά δημητριακά τρόφιμα ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, κολοκάσι, λαχανικά ως λαδερό φαγητό, λιναρόσπορο, μήλο, μπάμιες, μπανάνα, μπρόκολο, πίτουρο βρόμης, πλιγούρι, ραδίκια, ρεβίθια, ρύζι καστανό, σόγια, σπανάκι, σύκο, φακές, φασόλια, φρούτα φρέσκα και ξερά, χόρτα γενικά.


Δυσπεψία και στομαχικά προβλήματα

Αγκινάρα, ακτινίδιο, ανανά, βασιλικό, γιαούρτι, κεφίρ, κολοκάσι, κολοκύθα, λάχανο, μαϊντανό, μαρούλι, μαστίχα Χίου, παπάγια, πικραλίδα, πιπερόριζα, ρίγανη, σπανάκι, σπαράγγι, φασολάκια, χαμομήλι, ψάρια.


Έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου

Αβοκάντο, γάλα, δημητριακά τρόφιμα ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, καρότο, μπρόκολο, μαστίχα Χίου, παντζάρι, πιτυρούχα προϊόντα.


Έλλειψη διάθεσης, κατάθλιψη ήπιας μορφής

Αβγά, αρωματικά (κανέλα, βανίλια κ.ά.), βερίκοκα, γαλοπούλα, γιαούρτι, γλιστρίδα, δαμάσκηνα, δεντρολίβανο, εσπεριδοειδή, κανέλα, κοτόπουλο, λάχανο, μέντα, μήλο, ρεβίθια, σέλινο, τυρί, φάβα, φασόλια, ψάρια λιπαρά (κολιός, ρέγκα, σαρδέλα, σκουμπρί κ.ά.).


Έλλειψη ενέργειας

Αμύγδαλα, βερίκοκα, βρόμη, γιαούρτι, δαμάσκηνα, δεντρολίβανο, θυμάρι, κανέλα, καρότο, κάστανα, κοτόπουλο, κρεμμύδια, λάχανο, λεμόνι, μήλο, πορτοκάλι, ραδίκια, ρίγανη, ρύζι, σκόρδο, σπαράγγι, σταφύλι, στρείδια, τσάι, φασόλια, φράουλα, χουρμάς, ψάρια.


Έρπης επιχείλιος

Αβοκάντο, γάλα, γιαούρτι, λάχανο, λεμόνι, μέλι, μηλόξιδο, μπανάνα, μπρόκολο, χαμομήλι.


Ιώσεις όπως το κρυολόγημα και η κοινή γρίπη

Αβοκάντο, ακτινίδιο, βατόμουρα, γκρέιπφρουτ, γλυκοπατάτα, ηλιόσπορο, καρότο, κολοκύθα, κοτόσουπα, κρεμμύδια, λάχανο, μαρούλι, ντομάτα, πιπεριές, πορτοκάλι, ρόδι, σκόρδο, τσάι, φράουλα.


Κεφαλαλγίες και ημικρανίες

Αμύγδαλα, γιαούρτι, γλιστρίδα, ηλιόσπορο, καρύδια, κεράσια, κολοκυθόσπορο, κοτόπουλο, λάχανο, μάραθο, μαρούλι, μπανάνα, μπρόκολο, πιτυρούχα προϊόντα, πουλερικά, σπανάκι, φύτρα σταριού, χαμομήλι, ψάρια (όχι από κονσέρβα, καπνιστά ή παστά).


Κολικούς νεφρού

Αγγουράκι, καρπούζι, κολοκυθάκι, κρεμμύδια, μαϊντανό, μπίρα, πατάτα, σέλινο, σκόρδο, σπαράγγι.


Κυστίτιδα

Βατόμουρα, γιαούρτι, γογγύλι, θυμάρι, καρότο, κεφίρ, κράνμπερι, κρεμμύδια, κριθάρι, λάχανο, μάραθο, μύρτιλα, ξινόγαλα, φράουλα.


Λίμπιντο μειωμένο

Αβγό, αβοκάντο, αμύγδαλα, γαρίδες, δημητριακά τρόφιμα ολικής αλέσεως, δεντρολίβανο, ελαιόλαδο, καρύδια, κρόκο Κοζάνης, μακαντάμια, μαστίχα, μέλι, μοσχάρι, ντομάτα, όστρακα, ρόκα, σουσάμι, φιστίκια, φουντούκια, φρέσκα φρούτα (ιδιαίτερα κυδώνι και σταφύλι), ψάρια.


Οδονταλγίες, προβλήματα δοντιών και ούλων

Ακτινίδιο, ανανά, γαλακτοκομικά (ιδίως τυριά κίτρινα), γαλοπούλα, εσπεριδοειδή, καρότο, λάχανο, μαρούλι, μήλο, μπρόκολο, ντομάτες, σπανάκι, πιπεριές, φράουλα.


Οιδήματα, κατακράτηση υγρών

Αγκινάρα, ανανά, άνηθο, αχλάδι, γκρέιπφρουτ, δαμάσκηνα, κάρδαμο, καρπούζι, κολοκύθα, κοτσάνια κερασιών, κούμαρο, κρεμμύδια, κύμινο, λαχανίδα, λάχανο κόκκινο, μαϊντανό, μάραθο, παντζάρι, πράσο, ραδίκια, ραπάνι, ροδάκινο, σέλινο, σπαράγγι.


Οστεοπενία ή οστεοπόρωση

Γαλακτομικά χαμηλά σε λιπαρά και νάτριο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, σπόροι και προϊόντα αυτών, σόγια και προϊόντα αυτής, ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα (π.χ. σαρδέλες).


Οφθαλμολογικά προβλήματα, ενίσχυση όρασης

Αβγό (κυρίως ο κρόκος), αμύγδαλα, βερίκοκα, γάλα, γιαούρτι, γλυκοπατάτα, ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, ηλιόσπορο, θαλασσινά, καλαμπόκι, καρότο, κολοκύθα, μαρούλι, μπρόκολο, ντομάτα, πιπεριές, σπανάκι, τυρί, ψάρια.


Πόνους περιόδου, δυσμηνόρροια

Αγγουράκι, αγκινάρα, ανανά, αχλάδι, γαλοπούλα, δεντρολίβανο, ελαιόλαδο, καρπούζι, κεράσια, κοτόπουλο, κρέας άπαχο, κρεμμύδια, μέντα, σέλινο, σόγια και προϊόντα αυτής, σπαράγγι, φράουλα, φασκόμηλο, χαμομήλι, ψάρια.


Προβλήματα μνήμης ή ξεχνάς εύκολα

Αβγά, αθερίνα, αμύγδαλα, αχλάδι, βατόμουρα, βερίκοκα, γόπα, δαμάσκηνα, καρύδια, κολοκύθα, κολοκυθόσπορο, κοτόπουλο, μέλι, μοσχάρι, μπανάνα, μύδια, ρεβίθια, σαρδέλα, σκουμπρί, σολομό, στρείδια, συκώτι, τσάι πράσινο, φασόλια, φουντούκια, φράουλα, χοιρινό, ψάρια γενικά.


Συμπτώματα κλιμακτηρίου και εμμηνόπαυσης

Ανανά, άνηθο, αρακά, γάλα, γιαούρτι, δαμάσκηνα, εσπεριδοειδή, κεράσια, κινόα, κύμινο, μήλο, ντομάτα, πεπόνι, ρεβίθια, σόγια και προϊόντα αυτής, σουσάμι, ταχίνι, φασόλια, φράουλα, χαμομήλι, ψάρια λιπαρά.


Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Αγκινάρα, γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά υψηλά σε προβιοτικά, καρότο, κολοκάσι, κολοκυθάκι και γενικά λαχανικά στον ατμό, μήλο, μπανάνα, πατάτα, ρύζι.


Τριχόπτωση και γενικά «αδύναμα» μαλλιά

Αβγό (ασπράδι), αμύγδαλα, βερίκοκα, γαρίδες, ηλιόσπορο, κάρδαμο, καρότο, κάστανα, λάχανο, μαρούλι, πιπεριές, ρύζι καστανό, σολομό, συκώτι, τόνο, φασόλια, φιστίκια.


Υπέρταση*

Όλα τα πλούσια σε κάλιο φρούτα (π.χ. μπανάνα) και λαχανικά. Επίσης τρόφιμα χαμηλά σε νάτριο, όπως αμύγδαλα, γάλα και γιαούρτι μειωμένων λιπαρών, ελαιόλαδο, καρύδια, όσπρια, ρύζι, σπόροι ανάλατοι, σκόρδο.


Υπόταση

Αλμυρά τρόφιμα και επίσης βρόμη, δενδρολίβανο, θυμάρι, κάστανα, κρέας, κριθάρι, φασκόμηλο.


Υψηλή χοληστερίνη*

Αβοκάντο, αγκινάρα, αμύγδαλα, βερίκοκα, βρόμη και γενικά δημητριακά τρόφιμα ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, καρύδια, κεράσια, κρεμμύδια, λιναρόσπορο, μελιτζάνα, μήλο, μπάμιες, μπρόκολο, όσπρια πάσης φύσεως, παντζάρι, πιπεριές, πορτοκάλι, σκόρδο, σπανάκι, ταχίνι, ψάρια.


Φλεβίτιδα, κυκλοφορικά προβλήματα

Όλα τα λαχανικά και φρούτα, ιδίως δε ακτινίδιο, γκρέιπφρουτ, κεράσι, μανταρίνι, πορτοκάλι, ροδάκινο, φράουλα και επίσης πηγές ω-3 λιπαρών, όπως γλιστρίδα, καρύδια, λιναρόσποροι, ψάρια λιπαρά.


Χρόνια κόπωση χωρίς σαφή αιτιολογία

Αμύγδαλα, βερίκοκα, βρόμη, δαμάσκηνα, εσπεριδοειδή, ζυμαρικά, θαλασσινά, καρότο, κρέας άπαχο, ντομάτα, ξηροί καρποί (ιδίως κουκουνάρια) και σπόροι ανάλατοι, πιπεριές, πλιγούρι, σταφύλι, σύκο, φασόλια, φράουλα, φύτρα, ψάρια λιπαρά, χουρμά.



*Δεν συμπεριλαμβάνονται λειτουργικά τρόφιμα.


**Διάφοροι παράγοντες, όπως η εποχικότητα, ο χρόνος αποθήκευσης και ο τρόπος επεξεργασίας, π.χ. αλάτισμα, κάπνισμα, μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να μεταβάλουν τη θρεπτική σύσταση των τροφίμων, επομένως και τις ιδιότητές τους.


Σοφόν το σαφές


Οι συγκεκριμένες πληροφορίες αποτελούν έναν πολύ γενικό οδηγό διατροφικών προτεραιοτήτων, στο πλαίσιο ενός ποικίλου και ισορροπημένου διαιτολογίου, η επίτευξη του οποίου είναι πρώτη προτεραιότητα. Η εφαρμογή των πληροφοριών αυτών προϋποθέτει την έγκριση του γιατρού σου, διότι κάθε σύμπτωμα, δυσλειτουργία ή ασθένεια αποτελεί μία διαφορετική κλινική οντότητα. Επιπλέον, οι γενικεύσεις μπορεί να μην έχουν τα αναμενόμενα οφέλη, αφού κάθε άνθρωπος αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Επομένως, είναι αναγκαίο να παρατηρείς από τις αντιδράσεις του δικού σου οργανισμού ποια τρόφιμα σε ωφελούν περισσότερο αλλά και ποια πρέπει να περιορίσεις ή να αποφεύγεις...



ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 147


Επικαιροποίηση: Σεπτέμβριος 2015






http://www.womenonly.gr/armonia/article.asp?catid=37911&subid=2&pubid=130149023

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο





Μαρουσιώτικο κοτόπουλο με γιαούρτι και φρυγανιά στο φούρνο !



    Αρχείο της αγαπημένης μου φίλης
    Ρούλας  Ηλία  Μαρούσι 1980

                       

Υλικά        ..

6 φιλετάκια στήθος ,κοτόπουλο,
ή μπουτάκια  ,μαιντανό ,
τριμμένη φρυγανιά ,  λεμόνι ,λίγο αλεύρι, αλάτι ,γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση

πλένουμε καλά τα φιλετάκια και τα τοποθετούμε να στραγίσουν σε ένα σουρωτήρι  .
Τα Ραντίζουμε με το λεμόνι και αλάτι  τον μαιντανό .
Τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα βουτάμε στο γιαούρτι και την τριμμένη φρυγανιά.
Τα τοποθετούμε,σε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο βουτυρωμένο ταψάκι στο φούρνο στους  200 βαθμούς ,για 40 περίπου λεπτά
( πρός το τέλος για να ροδίσει βγάζουμε το αλουμινόχαρτο  )                                                                   Για διακόσμηση χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας 
                                                     
                                                Συνοδεύεται με μαύρο Ρυζότο !!   Καλή  σας επιτυχία !  
                                                                                     










.




















Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

5 πουρέδες, 5 γεύσεις, 5 χρώματα



5 πουρέδες, 5 γεύσεις, 5 χρώματα

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015.

Μπορεί η λιωμένη πατάτα να είναι η βασίλισσα της καθημερινής γαρνιτούρας, αλλά αν ρίξουμε και το παντζάρι, το καρότο, το σπανάκι στη μάχη κατά της διατροφικής ρουτίνας και την παλέτα της γεύσης θα ανοίξουμε και πιο πολλά διατροφικά συστατικά θα παίρνουμε και η πολυχρωμία θα ζωντανέψει το τραπέζι.




1. Πουρές σπανάκι

Υλικά: 1,5 κιλό σπανάκι, ½ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο, 200 γρ. φρέσκο τυρί-κρέμα, 50 γρ. βούτυρο, 1/2 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Πλένουμε και χοντροκόβουμε το σπανάκι. Το ρίχνουμε με λίγο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και το αχνίζουμε. Το αλατίζουμε και το μαραίνουμε. Το στραγγίζουμε πολύ καλά πιέζοντάς το με πιρούνι, σπάτουλα ή με τα χέρια. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ το σπανάκι με όλα τα άλλα υλικά, εκτός από το βούτυρο. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε τον πουρέ μέσα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.




2. Πουρές καρότου

Υλικά: 1 κιλό καρότα, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, 150 γρ. γραβιέρα, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Βράζουμε τα καρότα και τα στραγγίζουμε καλά. Σοτάρουμε καλά το κρεμμύδι στη 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο. Ρίχνουμε τα καρότα και το σοταρισμένο κρεμμύδι στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Λιώνουμε τη 2η κουταλιά βούτυρο χωρίς να κάψει και προσθέτουμε τον πουρέ. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το τυρί τριμμένο, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.




3. Πουρές παντζάρι

Υλικά: 5 παντζάρια, 2 πατάτες (προαιρετικά), 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 2 κουταλιές της σούπας ξίδι, 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τυρί-κρέμα, 80 γρ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Πλένουμε τα παντζάρια και την πατάτα (αν βάλουμε) και τα βράζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε καλά και μόλις κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε, και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα χωρίς να κάψει, ρίχνουμε τον πολτό των πατζαριών, το τυρί και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε απ' τη φωτιά, ροσθέτουμε το ξίδι και σερβίρουμε.



4. Πουρές από κουνουπίδι, σελινόριζα και πατάτα

Υλικά: 300 γρ. σελινόριζα, 5 μέτριες πατάτες, 1 μικρό κουνουπίδι σε μπουκετάκια, 1 κρεμμύδι τριμμένο σε λεπτό τρίφτη, 1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη, 150 ml κρέμα γάλακτος, 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη σε λεπτό τρίφτη, 80 γρ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Ζεσταίνετε το μισό βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα. Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες και τη σελινόριζα σε χοντρά κομμάτια. Βράζετε τα δυο λαχανικά μαζί σε αλατισμένο νερό 35΄, τα στραγγίζετε και τα πολτοποιείτε. Ρίχνετε τον πολτό σε κατσαρόλα αντικολλητική. Στο μεταξύ βράζετε χωριστά τα μπουκετάκια κουνουπιδιού 13΄ σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζετε. Τα πολτοποιείτε και αυτά και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με τη σελινόριζα και τις πατάτες. Ανακατεύετε το τυρί με την κρέμα γάλακτος και προσθέτετε το μείγμα με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνετε το μείγμα αυτό στον πουρέ λαχανικών και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε καλά. Λιώνετε το βούτυρο και περιχύνετε τον πουρέ. Ανακατεύετε ξανά και σερβίρετε.



5. Πουρές πατάτας, ο κλασικός

Υλικά: 1½ κιλό πατάτες με τη φλούδα, πλυμένες, 2/3 του φλιτζανιού ζεστό γάλα, 50 γρ. βούτυρο, λίγο μοσχοκάρυδο, 150 γρ. κεφαλογραβιέρα, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα, και τις ξεφλουδίζετε. Τις περνάτε από τη μηχανή του πουρέ ενώ είναι ακόμη ζεστές για να πολτοποιηθούν (ή τις λιώνετε καλά με ένα πιρούνι). Ξαναρίχνετε τις λιωμένες πια πατάτες σε κατσαρόλα και προσθέτετε το ζεστό γάλα, το βούτυρο σε κομματάκια, λίγο αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε πάλι να απορροφηθεί.

Tips. Αν δε σας αρέσει το μοσχοκάρυδο, αρωματίστε και «πρασινίστε» τον πουρέ με φρέσκα, μεσογειακά μυρωδικά της αρεσκείας σας. Αν ο πουρές που φτιάξατε σας φαίνεται πολύ σφιχτός, προσθέστε του λίγο ζεστό γάλα ακόμη να μαλακώσει.

http://www.icookgreek.com/

Φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά: Καρπωθείτε τα οφέλη τους

Φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά: Καρπωθείτε τα οφέλη τους


Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015.
Το φθινόπωρο έφτασε και εσείς δεν έχετε παρά να καταναλώσετε κολοκύθες, πράσα, ρόδια, ακτινίδια για να ενισχύσετε την υγεία σας.

 Δημοσίευση: 15 Σεπτεμβρίου 2015  Σταματάκη Αστερία
Γράφει: Σταματάκη Αστερία Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Αδιαμφισβήτητα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύτιμα για την υγεία μας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Σε κάτι που θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία είναι να επιλέγετε εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Το φθινόπωρο έφτασε και εσείς δεν έχετε παρά να καταναλώσετε κολοκύθες, πράσα, ρόδια, ακτινίδια κ.α. και να καρπωθείτε όλα τα οφέλη τους.
Κολοκύθες

Η σάρκα της κολοκύθας είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, καροτενοειδή, σε βιταμίνες Β1, Β3, Β5, Β6, C, Ε , σε κάλιο, σε μαγνήσιο, σε χαλκό, σε φώσφορο και σε φυτικές ίνες. Επιπρόσθετα, οι κολοκυθόσποροι μπορούν να αποτελέσουν ένα γευστικό και θρεπτικό σνακ, καθώς είναι πλούσιοι σε βιταμίνες , μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επίσης, οι σπόροι περιέχουν την τρυπτοφάνη (αμινοξύ), η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα νόστιμα λαχανάκια Βρυξελλών είναι φτωχά σε θερμίδες, τα 100 γραμμάρια αποδίδουν μόνο 45 θερμίδες και περιέχουν 3,38 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3,8 γραμμάρια φυτικών ινών. Τα λαχανάκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Κ, C, Α, Β-6 , σε φυλικό οξύ, σε κάλιο, σε ασβέστιο και σε μαγγάνιο. Τα συγκεκριμένα λαχανικά περιέχουν πολλές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι η λουτεΐνη, η ζεοξανθίνη, η σουλφοραφάνη κ.α. , οι οποίες φαίνεται να προστατεύουν τον οργανισμό από την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, του παχέος εντέρου και του ενδομήτριου. Επίσης, η ζεοξανθίνη προστατεύει τα μάτια από την επιβλαβή δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Πράσα
Η θερμιδική απόδοση των πράσων είναι χαμηλή, καθώς 100 γραμμάρια γευστικότατων πράσων μας δίνουν 60 θερμίδες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φυλικό οξύ, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη. Επίσης, περιέχουν κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο και πολλές φυτικές ίνες. Τα πράσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε συγκεκριμένες ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες κατά το μαγείρεμα του λαχανικού, μετατρέπονται σε αλισίνη. Η αλισίνη διαθέτει αντιβακτηριδιακές, αντιμικροβιακές και αντιμυκητησιακές ιδιότητες. Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι η αλισίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ακτινίδια
Τα ακτινίδια δίνουν λίγες θερμίδες, καθώς ένα μέτριο ακτινίδιο αποδίδει 42 θερμίδες. Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, συγκεκριμένα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σε φυλικό οξύ, σε κάλιο, σε μαγνήσιο και σε φώσφορο. Σπουδαία είναι και η περιεκτικότητά του σε φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι η λουτεΐνη και η ζεοξανθίνη και αποτελούν ασπίδα για την όρασή μας. Η κατανάλωση ακτινιδίων φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη καταρράκτη και γλαυκώματος. Το αντιοξειδωτικό φορτίο του φρούτου φαίνεται να προστατεύει από το άσθμα. Σε μια μεγάλη μελέτη σε παιδιά στην Ιταλία, η κατανάλωση των ακτινιδίων συσχετιζόταν με μικρότερη αναφορά αναπνευστικών προβλημάτων.

Μήλα

Τα τραγανά μήλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, το φυλικό οξύ και η βιοτίνη, ο φώσφορος, το κάλιο, το μαγνήσιο και διάφορες φυτοχημικές ουσίες. Τα μήλα βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου λόγω των διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών που περιέχονται σε αυτό. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μήλων κάνει καλό στην καρδιά, κυρίως μέσω της μείωσης της κακής χοληστερόλης αλλά και στο μυαλό, αφού φαίνεται να παρέχει προστασία κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ. Επίσης, το μήλο λόγω του χαμηλού του γλυκαιμικού δείκτη βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης σε σταθερά επίπεδα και έτσι αποτελεί καλή επιλογή για σνακ από άτομα με διαβήτη.

Ρόδι
Το ρόδι δεν είναι απλά ένα φρούτο, είναι μια «υπερτροφή». Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες. Οι σπόροι του σφαιρικού αυτού καρπού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C ,Ε καθώς και σε σίδηρο, σε φυλλικό οξύ και κάλιο. Tο ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το φρούτο καθώς και ο χυμός του είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι τανίνες, οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα. Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνει την αρτηριακή πίεση (συγκεκριμένα τη συστολική) και εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL). Επίσης, τα συστατικά που περιέχει ο χυμός ροδιού του προσδίδουν αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές δράσεις

7 τροφές για υγιή καρδιά




Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015.






Τα καλά νέα είναι ότι επιλογές του τρόπου ζωής σας μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς. Οι απλές επιλογές, όπως το μήλο στο γεύμα και όχι οι πατάτες ή η επιλογή σολομού αντί του βοδινού κρέατος μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς.


Προσπαθήστε να περιλάβετε τα παρακάτω 7 τρόφιμα στη διατροφή σας για να κρατήσετε την καρδιά σας σε φόρμα.

Ντομάτες

Οι ντομάτες έχουν συνδεθεί από καιρό με την υγεία της καρδιάς. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, μαζί με το κάλιο, τις ίνες και τη βιταμίνη A που περιέχουν. Επιπλέον, οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, καροτενοειδές που μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στο να κρατά ανοιχτά τα αγγεία, να μειώνει τη χοληστερόλη LDL και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Το λυκοπένιο είναι στο ψηλότερο σημείο του σε μαγειρεμένες ντομάτες, επομένως να σιγουρευτείτε ότι περιλαμβάνετε στη διατροφή σας ντοματόσουπα και σάλτσα ντομάτας.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι μικρά στο μάτι….αλλά με μεγάλα οφέλη. Ερευνητές πιστεύουν ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες στα βατόμουρα και σε άλλα μούρα (ανθοκυανίνες) μπορεί ενδεχομένως να διανοίγουν τα αιμοφόρα αγγεία και να μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μόνο ένα φλιτζάνι την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακή πίεσης και της σκληρότητας των αρτηριών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα μούρα προσθέτουν βιταμίνη C και ίνες στη διατροφή και περιέχουν μόνο 80 θερμίδες ανά φλιτζάνι.

Σαρδέλες

Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε φιλικά προς την καρδιά ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων ψαριού την εβδομάδα συνδέεται με 30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Αν και ο σολομός, ο τόνος και οι πέστροφα είναι καλές πηγές ωμέγα -3 λιπαρών οξέων, οι σαρδέλες μπορεί ενδεχομένως να τους ξεπερνούν. Οι σαρδέλες δεν είναι μόνο υψηλές σε ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα αλλά λόγω του μικρού μεγέθους τους έχουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα επικίνδυνων ουσιών όπως ο υδράργυρος. Οι σαρδέλες, επίσης, παρέχουν άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη D.

Ολική άλεση

Άνθρωποι που τρώνε δημητριακά ολικής άλεσης τείνουν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σχέση με όσους δεν τα τρώνε. Τα δημητριακά και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης παρέχουν ίνες. Περιέχουν αντιοξειδωτικά και φυτοστερόλες, που έχει φανεί πως προαστείου από καρδιακή νόσο. Οι διαλυτές και οι μη διαλυτές ίνες συνδέονται με αυξημένη διατροφική ποιότητα και μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Υγιεινά έλαια

Η ενσωμάτωση μικρών ποσοτήτων υγιεινών λιπαρών στη διατροφή σας είναι σημαντική για την καρδιά και την απόλαυση της τροφής. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων, στα ωφέλιμα έλαια περιλαμβάνονται το ελαιόλαδο, τα έλαια από λαχανικά, το φυστικέλαιο και το σησαμέλαιο. Τα συγκεκριμένα έλαια είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, που μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Φασόλια

Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, ενώ περιέχουν και άλλες ουσίες φιλικές προς την καρδιά, όπως διαλυτές ίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Δεν χρειάζεται να τρώτε πολλά φασόλια για να ωφεληθείτε. Η έρευνα δείχνει ότι μόνο μισό φλιτζάνι καθημερινά μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τη χοληστερόλη. Οι διαλυτές ίνες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο Τα όσπρια είναι επίσης φτηνή τροφή και υπάρχει ποικιλία.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί περιέχουν βιταμίνες, ίνες και υγιεινά για την καρδιά λιπαρά. Η έρευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς 2 έως 4 φορές την εβδομάδα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σύγκριση με ανθρώπους που τρώνε λιγότερο συχνά. Έχει φανεί πως οι ξηροί καρποί βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης LDL και ενδεχομένως μπορούν να βοηθήσουν τη βελτίωση της υγείας των τοιχωμάτων των αρτηριών. Οι ξηροί καρποί είναι εύκολο να αποθηκευτούν, έχουν προσιτή τιμή και δρουν καλά ως υγιεινή επιλογήγια το δρόμο Καθώς έχουν σχετικά πολλές θερμίδες, προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωσή τους σε μια χούφτα.
http://www.icookgreek.com/