«Μας απασχολούσε εάν θα είναι δυνατόν με τη βοήθεια αρχιτεκτονικών λύσεων να δώσουμε τη δυνατότητα στους ενοίκους να έχουν μια πλήρη ζωή για πολύ καιρό υπόγεια. Το Underground House Plan B εκτός από το ότι μπορεί να τους προστατέψει από τυχόν κατακλυσμούς και ιούς, τους δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσουν τις αξίες και τα χόμπι τους».
Το πάνω μέρος του υπόγειου σπιτιού θα περιλαμβάνει δύο τεμνόμενους όγκους από σκυρόδεμα – ένα υλικό που έχει επιλεγεί ειδικά για την ικανότητά του να είναι αξιόπιστο και ταυτόχρονα αισθητικά ελκυστικό.
Ένας από τους όγκους θα έχει σχήμα ανάποδου κώνου, με την επίπεδη κορυφή να λειτουργεί ως ελικοδρόμιο. Ο άλλος όγκος θα είναι ευθύγραμμος, μερικώς κομμένος ώστε να σχηματίζει μια καμπύλη είσοδο.
Πολυτελές καταφύγιο στην Ουκρανία: Το πρώτο στρώμα βρίσκεται 15 μέτρα κάτω από το έδαφος
Μια σπειροειδής σκάλα θα οδηγεί στο υπόγειο τμήμα του σπιτιού που το γραφείο έχει φανταστεί ως μια σειρά κυκλικών στρωμάτων. Το πρώτο στρώμα, το οποίο θα βρίσκεται 15 μέτρα κάτω από το έδαφος, φιλοξενεί μια σειρά από χώρους διαβίωσης που έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενήσουν άνετα δύο ή τρεις οικογένειες.
Σε αυτούς τους χώρους θα περιλαμβάνεται ένα ευρύχωρο σαλόνι που θα βρίσκεται μεταξύ δύο τεράστιων καμπυλωτών τοίχων. Ο ένας τοίχος θα είναι επενδυμένος με ράφια πλήρους ύψους για να σχηματίσει μια βιβλιοθήκη, ενώ στον άλλον θα βρίσκεται ένας τεράστιος καναπές με μαξιλάρια και το σημείο αυτό θα λειτουργεί και ως home cinema.
Στο κέντρο του σαλονιού θα υπάρχει ένα κυλινδρικό φως, με οπίσθιο φωτισμό, ώστε να δίνει την αίσθηση του ήλιου, το οποίο θα φωτίζει ένα ψεύτικο δέντρο. Ένα πάνελ απομίμησης πρασίνου θα διακοσμεί επίσης την κοινόχρηστη τραπεζαρία του σπιτιού.
«Μας ενδιέφερε να πειραματιστούμε με τον υπόγειο χώρο με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε πάνω από την επιφάνεια – σαν να μπορούσες να κοιτάξεις έξω από το παράθυρο και να δεις τον γαλάζιο ουρανό. Οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι να είναι ελεύθεροι και να μην ζουν με περιορισμούς» δήλωσε ο αρχιτέκτονας του στούντιο, Ihor Havrylenko. «Η ζωή σε ένα κρησφύγετο, ακόμη και άνετη, είναι μια ζωή μέσα σε όρια κι έτσι προσπαθήσαμε να σχεδιάσουμε τον χώρο έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να τα αισθάνονται ελάχιστα».
Οι ψευδαισθήσεις κυριαρχούν επίσης στα υπνοδωμάτια του σπιτιού. Ένα από τα κύρια υπνοδωμάτια έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να διαθέτει μια ψηφιακή οθόνη από το δάπεδο μέχρι την οροφή, στη θέση ενός παραθύρου, που θα μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να εμφανίζει διαφορετικές σκηνές, όπως χιονισμένα βουνά ή έναν δρόμο στο Κίεβο. Μια άλλη κρεβατοκάμαρα θα είναι διακοσμημένη με κισσό.
Το γραφείο αποφάσισε επίσης να συμπεριλάβει μια κουζίνα επαγγελματικής ποιότητας με ατσάλινα ντουλάπια και πάγκους, για την περίπτωση που οι υποτιθέμενοι κάτοικοι επιλέγουν το μαγείρεμα ως χόμπι περιμένοντας να ανακάμψει ο έξω κόσμος.
Πολυτελές καταφύγιο στην Ουκρανία: Διαθέτει αίθουσα καλλιέργειας φρέσκων φρούτων και λαχανικών και δωμάτιο βόλτας κατοικίδιων
Θα υπήρχε επίσης μια αίθουσα κηπουρικής αφιερωμένη στην καλλιέργεια φρέσκων λαχανικών και φρούτων, καθώς και ένα ιατρικό δωμάτιο, ένα δωμάτιο με φυτά για να πηγαίνουν βόλτα τα κατοικίδια και μια δεξαμενή απολύμανσης.
Για να διατηρηθούν σε φόρμα, οι κάτοικοι θα μπορούν να πάνε στο γυμναστήριο του σπιτιού. Το σπίτι θα περιλαμβάνει μια εξαιρετικά λιτή αίθουσα διαλογισμού και μια πισίνα, φωτισμένη με πράσινα φώτα για να κάνει τους χρήστες να αισθάνονται σαν να βρίσκονται σε σπηλιά ή στον ωκεανό αντί για «μια άψυχη αθλητική πισίνα»
Πολυτελές καταφύγιο στην Ουκρανία: Περιβάλλεται από έναν δακτύλιο εκκένωσης
Όλο το Underground House Plan B θα περιβάλλεται από έναν «δακτύλιο εκκένωσης», ο οποίος θα είναι προσβάσιμος από σχεδόν κάθε δωμάτιο, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για εκκένωση του κτιρίου.
Ακόμα πιο χαμηλά στο έδαφος θα υπάρχει μια περιοχή αφιερωμένη σε συστήματα επεξεργασίας νερού και γεννήτριες, με ένα πηγάδι για την παροχή νερού.
«Αυτό το έργο αντικατοπτρίζει τη συνέχιση της ανθρώπινης ζωής υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και μια προσπάθεια απάντησης στο ερώτημα αν η αρχιτεκτονική μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση της ζωής στην επιφάνεια ενώ βρίσκεται στα έγκατα της γης» κατέληξε ο αρχιτέκτονας του στούντιο, Serhii Makhno.
Visual design: Ihor Havrylenko
https://filoitexnisfilosofias.com/24104-2/?fbclid=IwAR3jspvDemsl1nn5jkCVU2Z6LFVgYvVSW65Q1TTpdPpbQOCcKWW2QI6XEZk
Πηγή: enimerotiko, www.lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου