by toftiaxa.grπριν 5 μήνες11kViews 0Comments
Υπέροχα σπιτικά λουκούμια. Μετά από αρκετή έρευνα συνταγών και βίντεο σε Ελληνικά και ξένα site, και μετά από πολλές δοκιμές, διότι οι περισσότερες συνταγές ήταν αποτυχία, η κατάληξη ήταν η παρακάτω συνταγή. 100% επιτυχία, δοκιμάστε την!
Απαραίτητα εργαλεία:
1 ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
1 θερμόμετρο ζάχαρης
1 γερή ξύλινη κουτάλα
1 σύρμα χειρός
ανάλογο ταψάκι, ή καλούπι
Υλικά:
2 κιλά ζάχαρη
2 λίτρα νερό
2 γρ. ξινό
300 γρ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό
100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα
άρωμα, λίγες σταγόνες μαστιχέλαιο, ή 5 κουτ. σ. ροδόνερο, μέντα, κ.λ.π
8-10 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, για άρωμα τριαντάφυλλο, ή κίτρινο για άρωμα μαστίχας, πράσινο για μέντα, κ.λ.π.
Για το άχνισμα:
400 γρμ. ζάχαρη άχνη
50 γρμ. κορν φλάουρ
Λουκούμια με άρωμα τριαντάφυλλο !
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και το ξινό, να φτάσει στους 105-107 βαθμούς C.
Διαλύουμε σε λίγο νερό το κορν φλάουρ, και αφού το σιρόπι έχει φτάσει στους 105-107 βαθμούς C. το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο σιρόπι ανακατεύοντας ταυτόχρονα με το σύρμα. Το μείγμα θα αρχίσει να πήζει, και σιγά-σιγά να σφίγγει αρκετά.
Βράζουμε στο μεγάλο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια έως δυνατή φωτιά, (1-9 στο 8) έως ότου το μείγμα να φτάσει στους 122-125 βαθμούς, ανακατεύοντας συνέχεια και απαλά με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην μας κολλήσει το μείγμα και καεί. Θέλει περίπου 1 ώρα, αν δεν φτάσει στους 120 βαθμούς, δεν το κατεβάζουμε με τίποτα.
Αφού λοιπόν φτάσει στους 122-125 βαθμούς C. σβήνουμε τη φωτιά, δεν το κατεβάζουμε ακόμα, και ρίχνουμε το άρωμα που επιθυμούμε, και το χρώμα. Ανακατεύουμε καλά, και προσθέτουμε και τα αμύγδαλα, (αν θέλουμε, μπορούμε να τα κάνουμε και χωρίς).
Ανακατεύουμε πολύ καλά, και το αδειάζουμε σε καλούπι, ή σε ένα ταψάκι λαδωμένο ελαφρώς, και πασπαλισμένο με αρκετό κορν φλάουρ, ή καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί. Διαστάσεις καλουπιού περίπου 25×37 εκ. πρέπει να έχει πάχος το λουκούμι μας 2,5 έως 3 εκ. το πολύ.
Κοσκινίζουμε στην επιφάνεια του λουκουμιού αρκετό κορν φλάουρ, να καλυφθεί καλά, και το αφήνουμε για 10-12 ώρες να κρυώσει και να σφίξει. Κατάλληλος χρόνος, μια νύχτα.
Μετά τις 10-12 ώρες…
Κοσκινίζουμε μαζί τα 400 γρμ. ζάχαρη άχνη με τα 50 γρμ. κορν φλάουρ σε ένα μεγάλο μπολ, ή ταψάκι.
Ξεσκονίζουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια του λουκουμιού από το κορν φλάουρ, και το αναποδογυρίζουμε σε μια ξύλινη επιφάνεια, ή στο ξύλο κοπής, πασπαλισμένο με αρκετό από το μείγμα ζάχαρη άχνη-κορν φλάουρ. (Αν δεν μπορούμε να το ξεκαλουπώσουμε όλο μαζί, το κόβουμε στη μέση, και με μια σπάτουλα παίρνουμε το μισό κομμάτι, και μετά το άλλο μισό).
Ξεσκονίζουμε και την άλλη πλευρά από το κορν φλάουρ, (αυτή που πάταγε στο καλούπι), πασπαλίζουμε μπόλικο μείγμα ζάχαρη άχνη-κορν φλάουρ, θέλει αρκετό για να κόβεται εύκολα, και χρησιμοποιώντας έναν κόφτη πίτσας, (ροδάκι) ή μια σπάτουλα, ή ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το λουκούμι σε λωρίδες 2,5 – 3 εκ. φάρδος, και κατόπιν σε τετράγωνα μικρά κομμάτια.
Τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το μείγμα ζάχαρη άχνη-κορν φλάουρ, και ανακατεύουμε καλά ώστε να κολλήσει η άχνη ζάχαρη, και να καλυφθούν καλά.
Αποθηκεύουμε τα λουκούμια σε ένα σφραγισμένο κουτί, σε δροσερό και σκιερό μέρος, με αρκετό μείγμα ζάχαρη άχνη-κορν φλάουρ.
Δεν τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
https://toftiaxa.gr/2019/03/syntagi-spitika-loukoumia.html?fbclid=IwAR0xO6MNSvbu6JRFPdKz04bUBxDPOHTtvULpk2ZKEwPl01WCIhr4cnMaM0g
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου