Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Μπέικιν πάουντερ και μαγειρική σόδα - διαφορές και ομοιότητες - με τι τα αντικαθιστούμε



Το μπέικιν πάουντερ (baking powder) και η μαγειρική σόδα (baking soda), αποτελούν χημικά διογκωτικά υλικά μαγειρικής.
Πρόκειται δηλαδή για ουσίες, που όταν προστίθενται σε προϊόντα που ψήνονται, παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και βοηθούν στο φούσκωμά τους.

Η μαγειρική σόδα είναι σκέτο διττανθρακικό νάτριο (sodium bicarbonate), ενώ τo μπέικιν πάουντερ είναι διττανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα), μαζί με κάποιον παράγοντα οξέως, συνήθως κρεμόριο (τρυγικό κάλιο) ή θειϊκό αργίλιο, και κάποιον παράγοντα απορρόφησης της υγρασίας, που συνήθως είναι άμυλο (κορν φλάουρ).

Η διαφορά τους είναι ότι, το μπέικιν πάουντερ προστίθεται σε στερεά υλικά, ενώ η μαγειρική σόδα, (είναι 4 φορές πιο δυνατή από το μπέικιν πάουντερ), διαλύεται οπωσδήποτε σε κάποιο υγρό, ενώ πρέπει να συνδυάζεται πάντα με κάποιο οξύ στις συνταγές, όπως χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού.

Για το λόγο αυτό, αν υπάρχουν όξινα υλικά στη συνταγή, συνήθως χρησιμοποιούμε μαγειρική σόδα, ενώ αν δεν υπάρχουν, βάζουμε μπέικιν πάουντερ.

Αν χρειαζόμαστε και δεν έχουμε μπέικιν πάουντερ, μπορούμε να φτιάξουμε δικό μας, αν έχουμε μαγειρική σόδα, ξυνό ή κρεμόριο και κορν φλάουρ.
Ανακατεύουμε 2 μέρη ξυνό ή κρεμόριο, με 1 μέρος μαγειρική σόδα και 2 μέρη κορν φλάουρ.
Το χρησιμοποιούμε ακριβώς, στις ίδιες αναλογίες, όπως το μπέικιν πάουντερ.

Κι αν δεν έχουμε κόκκινη φαρίνα που φουσκώνει;

Για να μετατρέψουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή καλύτερα αλεύρι κατηγορίας Π), σε αλεύρι φαρίνα που φουσκώνει, αρκεί σε κάθε μισό κιλό αλεύρι, να προσθέσουμε 3½ κουταλάκια του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ, ή αλλιώς 1½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, μαζί με το ¼ από το χυμού ενός λεμονιού.

https://faghta-giagias.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου