Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Σπανακόπιτα της στιγμής στο τηγάνι, χωρίς φύλλο

ΣΥΝΤΑΓΕΣ 05.12.2016
Σπανακόπιτα της στιγμής στο τηγάνι, χωρίς φύλλοΝΙΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ



Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Σπανάκι, Ζύμες / Πίτες / Τάρτες, Συνταγές, Πρώτο Πιάτο


Προετοιμασία: 20΄, Τηγάνισμα: 10΄

Αντί για σπανάκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 4 - 5 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε μέτριες ροδέλες. Τα μαγειρεύουμε με τον ίδιο τρόπο. Μη σας προβληματίζει η ποσότητα του σπανακιού. Είναι αρκετή για 4 άτομα. Μπορείτε να τη συνοδεύσετε με τυρί φέτα, κάποιο αλλαντικό της αρεσκείας σας και φρέσκο ψωμί.
Υλικά (για 4 άτομα)
40 ml ελαιόλαδο
300 - 350 γρ. φρέσκο σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο. Για ευκολία, χρησιμοποιούμε έτοιμο, συσκευασμένο καθαρισμένο σπανάκι που θα βρούμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και σε μανάβικα)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα ή 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε καρέ
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζ. τσαγιού άνηθος (όχι τα κοτσάνια), ψιλοκομμένος
4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
100 ml γάλα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη το αυγό με το το γάλα, το μπέικιν, το αλάτι, το πιπέρι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας το αλεύρι, τον άνηθο και το κρεμμύδι. Φτιάχνουμε ένα χυλό και στο τέλος προσθέτουμε και το σπανάκι.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (διαμέτρου περίπου 28 εκ.) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το μείγμα του χυλού και αφήνουμε να ψηθεί για 4-5 λεπτά έως ότου πάρει χρυσαφί χρώμα.

Καλύπτουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο πιάτο, το γυρίζουμε ανάποδα, ώστε να γυρίσει η πίτα με την ψημένη πλευρά προς τα πάνω και την αδειάζουμε πάλι στο τηγάνι με την άψητη πλευρά προς τα κάτω. Ψήνουμε για άλλα 4-5 λεπτά και από την άλλη πλευρά και σερβίρουμε τη σπανακόπιτα στιγμής ζεστή.

Τι πίνουμε
Σπανάκι και αυγά δεν τα πάνε πολύ καλά με το κρασί. Σίγουρα μια φινετσάτη ρετσίνα θα τα πάει καλά μαζί τους, όπως άλλωστε και μια δροσερή μπίρα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου