Μαγειρική , η Ιαματική και άλλα .. ! . Υγιεινά , Ιαματικά , ενδιαφέροντα !!!

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Μπισκοτάκια Διαίτης , δίχως γάλα και αυγά - ιδέες διακόσμησης ! naitsa .com

Image result for φωτό με μπισκοτα βουτυρου



Υλικά
1 βιτάμ  , το οποίο έχουμε για 2 ώρες και πιο πολύ εκτός ψυγείου
1 φλυτζάνι ζάχαρη  άχνη ,ή ζαχαρίνη ή μαύρη ζάχαρη χτυπημένη στο μπλέντερ ,  άχνη
1    αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλλιού ή λεμονιού ,κατά προτίμηση
Εκτέλεση

Ζυμώνουμε  όλα τα Υλικά μαζί  ,  σε  μπολ  με τα χέρια  , μέχρι να   η ζύμη μας να ομοιοποιηθεί και να μην   κολλάει στα δάχτυλα , για 5 περίπου λεπτά .
Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί  για 2 και παραπάνω ώρες στο ψυγείο

Image result for φωτό με μπισκοτα βουτυρου

Image result for φωτό με μπισκοτα βουτυρου
Παίρνουμε  ζύμη   σαν καρύδι με το χέρι  και πλάθουμε μπαλάκια  σε στρογγυλό σχήμα  , δημιουργώντας  στο κέντρο   λακάκι ,στο οποίο θέτουμε  φιλέ αμύγδαλο .
Τα τοποθετούμε σε  ταψί  με λαδόκολλα και  σε απόσταση το ένα από το άλλο .  Αν θέλουμε πριν τα τοποθετήσουμε στο  ταψί  τα γυρίζουμε ανάποδα  σε ζάχαρη  που έχουμε πρόχειρη σε  πιατελάκι δίπλα μας  .
Ψήνουμε   στους 180  βαθμούς για 15 με 20 λεπτά
Βγάζοντάς τα τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο ταψί  για να  «  δέσουν » εκτός φούρνου.

καλή σας επιτυχία !
άλλες ιδέες δημιουργίας και διακόσμησης  ...

Image result for φωτό με μπισκοτα βουτυρου
Image result for φωτό με μπισκοτα βουτυρου
Image result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρου
Image result for φωτό με μπισκοτα βουτυρου
Image result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρουImage result for φωτό με μπισκοτα βουτυρου

Αναρτήθηκε από Μαγειρική , η Ιαματική και άλλα .. ! . Υγιεινά , Ιαματικά , ενδιαφέροντα !!! στις 11:47 μ.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Σούπερ τροφές με λίγες θερμίδες




Πειραματιστείτε με νέες γεύσεις, νέες συνταγές και νέα τρόφιμα...με λίγες θερμίδες και πλούσια γεύση.


Δημοσίευση: 5 Φεβρουαρίου 2014

Γράφει: Σηφακάκη Μελίνα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος






Το κλειδί για την επιτυχή και μόνιμη απώλεια των περιττών κιλών είναι η υιοθέτηση μίας διατροφής, όχι μονό ισορροπημένης αλλά και απολαυστικής. Πιο συγκεκριμένα, μία από τις πιο συχνές αιτίες που οδηγούν σε εγκατάλειψη της υγιεινής διατροφής είναι η έλλειψη γευστικής απόλαυσης. Και αυτό είναι απολύτως αναμενόμενο όταν η γευστική απόλαυση περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό αριθμό τροφίμων. Εάν θεωρείτε πχ ότι το μοναδικό γλυκό που είναι νόστιμο είναι η σοκολάτα, τότε θα δυσκολευτείτε πολύ να χάσετε βάρος, διότι θα νιώθετε μονίμως ότι στερείστε το αγαπημένο σας τρόφιμο. Αν το καλοσκεφτείτε όμως υπάρχουν εκατοντάδες τρόφιμα που μπορούν επίσης να σας καλύψουν γευστικά. Και εσείς από όλα αυτά περιορίζεστε μόνο σε ένα…

Άρα το πρώτο βήμα για να επιτύχετε τον στόχο- βάρους σας είναι να επαναπροσδιορίσετε την έννοια του ‘’νόστιμου’’. Πειραματιστείτε με νέες γεύσεις, νέες συνταγές και νέα τρόφιμα. Παρατηρείστε τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες και τη γεύση που σας αφήνουν μετά. Θα εκπλαγείτε βλέποντας ότι μπορούν να είναι εξίσου απολαυστικά!

Ακολούθως αναφέρονται ενδεικτικά κάποια παραδείγματα…

Σαλάτες: Δίνουν ελάχιστες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες, δημιουργώντας έτσι πιο εύκολα αίσθημα κορεσμού. Αγγουράκια, καροτάκια, φύλλα μαρουλιού κλπ. μπορούν να καταναλώνονται άφοβα όταν θέλετε να τσιμπολογήσετε κάτι με ουσιαστικά… μηδενικές θερμίδες! Φροντίστε μόνο να υπάρχουν πάντα στο ψυγείο σας για να έχετε εύκολη πρόσβαση (Μπορείτε πχ να έχετε ένα τάπερ με ήδη πλυμένα φύλλα μαρουλιού). Πρακτικά μπορείτε να καταναλώνετε άφθονες ποσότητες από σαλάτες καθημερινά χωρίς να πάρετε ούτε γραμμάριο. Φροντίστε μόνο να υπάρχει ΠΟΙΚΙΛΙΑ στα λαχανικά που επιλέγετε, διότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να βαρεθείτε και να στραφείτε σε τρόφιμα με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο.

Γιαούρτι: Το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά αποτελεί μία έξοχη επιλογή για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Κι αυτό διότι είναι ένα πολύ νόστιμο και δροσιστικό τρόφιμο που σας χορταίνει χωρίς να σας επιβαρύνει όμως με πολλές θερμίδες και λιπαρά (το 1 κεσεδάκι έχει 120-180θερμίδες). Επιπλέον, σας παρέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Επιλέξτε το σαν επιδόρπιο και συνδυάστε το με δημητριακά, φρούτα, βρώμη, μέλι κλπ. Πολλά ροφήματα και γλυκά έχουν ως βάση το γιαούρτι: μην διστάσετε να τα δοκιμάσετε!

Αντί γλυκού: Τα γλυκά είναι τρόφιμα με πολλές θερμίδες, οπότε καλό θα είναι να τα καταναλώνετε με σύνεση. Το πιο light γλυκό είναι το ζελέ: Τα 100γρ. ζελέ έχουν μόλις 80θερμίδες- σε αντίθεση με τα 100γρ. σοκολάτα που έχουν 550θερμίδες! Καλές εναλλακτικές είναι επίσης το ρυζόγαλο (τα 100γρ. έχουν 106θερμίδες) και τα γλυκά του κουταλιού. Εάν επιμένετε στη σοκολάτα προτιμήστε τις μπάρες δημητριακών με σοκολάτα που κυκλοφορούν στην αγορά ή φτιάξτε ένα ρόφημα σοκολάτας με νερό (οπότε θα πάρετε μόνο 60 θερμίδες) ή τέλος δοκιμάστε να φάτε λίγα δημητριακά μαζί με ένα ποτήρι γάλα και 1κουτ. του γλυκού κακάο.

Θαλασσινά: Τα θαλασσινά έχουν τη μοναδική ιδιότητα να είναι οι πιο άπαχες πρωτεϊνούχες τροφές! Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι γενικά τα τρόφιμα με πρωτεΐνη όπως πχ. το κρέας, το ψάρι, το αυγό κλπ σας χορταίνουν πιο εύκολα, για αυτό και προτιμώνται στα προγράμματα διατροφής. Ωστόσο, σε σχέση με τις υπόλοιπες πρωτεϊνούχες τροφές τα θαλασσινά έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα ότι είναι χαμηλά σε λιπαρά:120 γρ. έτοιμου μαγειρεμένου τροφίμου καλύπτει το 50% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη, αποδίδοντας μόνο 112 θερμίδες και λιγότερο από 1 γρ λίπους! Επομένως μπορείτε να τα προσθέτετε σε σαλάτες ή να τα επιλέγετε ως κυρίως γεύμα. Χρειάζεται μόνο προσοχή στο μαγείρεμα (αποφύγετε κοκκινιστά ή τηγανητά- προτιμήστε τα ψητά ή βραστά).

Ποπ-κορν: Μία εύκολη, γρήγορη και νόστιμη επιλογή. Μιλάμε για το ποπ κορν που φτιάχνετε μόνοι σας και όχι για τα έτοιμα σνακ. Τα 3 φλιτζ. του τσαγιού ποπ- κορν θα σας δώσουν μόλις 80 θερμίδες. Προσοχή μόνο στην ποσότητα του ελαιολάδου που θα χρησιμοποιήσετε- 1 κουτ. της σούπας έχει από μόνη της 90 θερμίδες!

Τυρί cottage: Τα τυριά παρόλο που είναι πολύ θρεπτικά τρόφιμα έχουν δυστυχώς υψηλή περιεκτικότητα και σε θερμίδες και σε λιπαρά. Αν είστε λάτρης του τυριού μπορείτε να επιλέγετε τυρί cottage: πρόκειται για το πιο άπαχο τυρί που κυκλοφορεί στην αγορά. Ενδεικτικά τα 100γρ. cottage θα σας δώσουν μόλις 105 θερμίδες σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα τυριά κανονικής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που στην ίδια ποσότητα θα σας δώσουν πάνω από 280θερμίδες…

Επομένως, να θυμάστε ότι οι πιθανότητες να ακολουθήσετε δια βίου μία ισορροπημένη διατροφή πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο εάν αυτή η διατροφή σάς καλύπτει γευστικά. Παραπάνω δόθηκαν μερικές πρώτες ιδέες- συζητήστε με τον διαιτολόγο σας πώς μπορείτε να τις ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή και ζητήστε του και άλλες παρόμοιες επιλογές. Αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για κάθε διαιτώμενο να καταφέρει να διευρύνει την έννοια του ‘’νόστιμου’’. Αποφύγετε την παγίδα ότι απολαυστικά είναι μόνο τα τρόφιμα υψηλού θερμιδικού περιεχομένου και έχετε κάνει μία πολύ καλή αρχή…
http://www.iatronet.gr/
Αναρτήθηκε από Μαγειρική , η Ιαματική και άλλα .. ! . Υγιεινά , Ιαματικά , ενδιαφέροντα !!! στις 12:48 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

ΠΟΥ: Το κατεργασμένο κρέας μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο


Το International Agency for Research on Cancer, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τοποθέτησε στην πρώτη κατηγορία το κατεργασμένο κρέας, καθώς υπάρχουν ‘’επαρκείς ενδείξεις’’ για σχέσεις με τον καρκίνο. Πιθανό καρκινογόνο και το κόκκινο κρέας.


Δημοσίευση: 26 Οκτωβρίου 2015





Η κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο των εντέρων, ενώ το κόκκινο κρέας είναι πιθανή αιτία της νόσου, δήλωσαν ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- κάτι που θα μπορούσε να οξύνει τη συζήτηση για τα οφέλη της διατροφής που βασίζεται στο κρέας.

Το International Agency for Research on Cancer (IARC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τοποθέτησε στην πρώτη κατηγορία το κατεργασμένο κρέας –όπως ζαμπόν και χοτ ντογκ- καθώς υπάρχουν ‘’επαρκείς ενδείξεις’’ για σχέσεις με τον καρκίνο. Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται ο καπνός, ο αμίαντος και τα καυσαέρια.

Ο Dr Kurt Straif, του IARC, δήλωσε ότι για έναν άνθρωπο ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο λόγω της κατανάλωσης κατεργασμένου κρέατος παραμένει μικρός, αλλά αυξάνεται με την ποσότητα κρέατος που καταναλώνεται.
Το κόκκινο κρέας κατηγοριοποιήθηκε ως ‘’πιθανό καρκινογόνο’’ στην κατηγορία 2A, που περιέχει επίσης την ουσία γλυφοσάτη των ζιζανιοκτόνων.

Η χαμηλότερη κατηγοριοποίηση του κόκκινου κρέατος αντικατοπτρίζει τις περιορισμένες ενδείξεις ότι προκαλεί καρκίνο. Το IARC ανακάλυψε σχέσεις κυρίως με τον καρκίνο στο έντερο-όπως και με το κατεργασμένο κρέας- αλλά παρατηρήθηκε σχέση και με τον καρκίνο του παγκρέατος και του προστάτη.

Ο Οργανισμός, του οποίου τα ευρήματα για το κρέας ακολούθησαν συνάντηση ειδικών σε θέματα υγείας νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα, στη Γαλλία, υπολόγισε ότι κάθε 50 γραμμάρια κατεργασμένου κρέατος την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο κατά 18%.

Οι πολιτικές υγείας σε ορισμένες χώρες καλούν τους καταναλωτές να περιορίσουν την πρόσληψη κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος, αλλά το IARC σημείωσε ότι τέτοιες συμβουλές εστίαζαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην καρδιοπάθεια και στην παχυσαρκία.

Η προετοιμασία της έκθεσης του IARC ήδη έχει προκαλέσει ζωηρές αντιδράσεις από τη βιομηχανία κρέατος, που ισχυρίζεται ότι το κρέας αποτελεί μέρος ισορροπημένης διατροφής και ότι η αξιολόγηση του κινδύνου για καρκίνο πρέπει να τεθεί σε ευρύτερο πλαίσιο περιβαλλοντικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής.

Το IARC ανέφερε υπολογισμούς του Global Burden of Disease Project, διεθνούς ομάδας άνω των 1.000 ερευνητών- σύμφωνα με τους οποίους 34.000 θάνατοι από καρκίνο το χρόνο παγκοσμίως αποδίδονται σε διατροφή υψηλή σε κατεργασμένο κρέας.
Συγκριτικά, το κάπνισμα οδηγεί σε περίπου 1 εκατομμύριο θανάτους το χρόνο παγκοσμίως, το αλκοόλ σε 600.000, ενώ περισσότεροι από 200.000 θάνατοι αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αν επιβεβαιωθεί η σχέση κόκκινου κρέατος και καρκίνου, η πλούσια σε κόκκινο κρέας διατροφή θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για 50.000 θανάτους παγκοσμίως το χρόνο, σύμφωνα με το Global Burden of Disease Project.





Πηγές: ΠΟΥ. Reuters.
Αναρτήθηκε από Μαγειρική , η Ιαματική και άλλα .. ! . Υγιεινά , Ιαματικά , ενδιαφέροντα !!! στις 12:40 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Κουνουπίδι: Σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου


Την τελευταία δεκαετία, το κουνουπίδι, θεωρείται ως το λαχανικό με αρκετές βιολογικά ενεργές διατροφικές ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη και καταπολέμηση πολλών νοσημάτων φθοράς. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, και αποτελεί ουσιαστικά το λουλούδι του ομώνυμου φυτού, καθώς βοηθάει στην πρόληψη του πολλών μορφών καρκίνου.


Δημοσίευση: 18 Απριλίου 2007

Γράφει: Βαραγιάννης Α. Παναγιώτης
Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Med.Sc


Το κουνουπίδι, είναι μονοετές ή διετές φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών του γένους Βράσσικα (Brassica oleracea var., italica), με καταγωγή από χώρες

της Ανατολικής Μεσογείου, υπάγεται κι αυτό στην οικογένεια των Cruciferae ενώ ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών με το λάχανο και το μπρόκολο.

Καλλιεργείται κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου, και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού ωκεανού για την ανθοκεφαλή του. Στην Ελλάδα το κουνουπίδι καλλιεργείται τη χειμερινή περίοδο κυρίως στην Εύβοια , Αττική , Μεσσηνία , Κέρκυρα και Αρκαδία.

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία:

Είναι πλούσιο σε νερό, βιταμίνη C, Α (καροτίνη), κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο. Συστήνεται σε διαιτητικά προγράμματα ως ενδιάμεσο σνακ. Έχει πολύ λίγες θερμίδες (23 kcal στα 100 gr τροφίμου).

Πίνακας 1:
Κουνουπίδι (βρασμένο), 100g
Διατροφικά στοιχεία ανά 100g
Θερμίδες 23 kcal 107 kJ
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 4.1 g
- Σάκχαρα 1 g
- Φυτικές ίνες 2.7 g 7%
Λίπος 0.4 g
Πρωτείνη 1.8 g
Θειαμίνη (Βιτ. B1) 0.04 mg 4%
Ριβοφλαβίνη (Βιτ. B2) 0.05 mg 4%
Νιασίνη (Βιτ. B3) 0.41 mg 3%
Βιταμίνη B6 0.17 mg 13%
Φολικό οξύ (Βιτ. B9) 44 μg 11%
Βιταμίνη C 44.3 mg 49%
Ασβέστιο 16 mg 2%
Σίδηρος 0.33 mg 4%
Μαγνήσιο 9 mg 2%
Φώσφορος 32 mg 5%
Κάλιο 142 mg 4%
Ψευδάργυρος 0.18 mg 2%
Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις USσυνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες.
ΠΗΓΗ: Diet Analysis Plus


Οφέλη για την υγεία:

Την τελευταία δεκαετία, το κουνουπίδι, θεωρείται ως το λαχανικό με αρκετές βιολογικά ενεργές διατροφικές ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη και καταπολέμηση πολλών νοσημάτων φθοράς.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, και αποτελεί ουσιαστικά το λουλούδι του ομώνυμου φυτού, καθώς βοηθάει στην πρόληψη του πολλών μορφών καρκίνου.

Τα συστατικά που περιέχει το κουνουπίδι θεωρείται ότι βοηθούν την αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Παράλληλα, το φυλλικό οξύ που περιέχει βοηθάει τις εγκυμονούσες και προσφέρει προστασία από τα καρδιακά νοσήματα. Είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή θέλουν να κάνουν δίαιτα, καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών.

Είναι προτιμότερο να μην το τηγανίσουμε, διότι η βιταμίνη C καταστρέφεται και βέβαια αποδίδει περισσότερες θερμίδες.

Επίσης, το κουνουπίδι περιέχει υψηλά επίπεδα της ουσίας γλυκοζιδάσης η οποία όταν διασπάται στον οργανισμό παράγει μια άλλη ουσία (ισοθιοκινάτες) που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς παράγοντες στη διατροφή (Nutr Cancer 2006).

Έχει αποδειχθεί, ακόμη, σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες ασθένειες.

Πιο συγκεκριμένα, η ουσία DIM (διινδολυμεθάνιο), η οποία είναι συστατικό στο κουνουπίδι, έχει πολλαπλά κατασταλτική δράση στον καρκίνο του μαστού. Ενώ τα κύτταρα αναπτύσσονται, η DIM μπορεί να επιδράσει στον οργανισμό αποτρέποντας τα κακοήθη κύτταρα, τα οποία προέρχονται από διαίρεση και πολλαπλασιασμό, και παρεμποδίζοντας την εξάπλωση του καρκίνου, (University of California, 2000).

Παρόμοια δράση έχει και η ουσία (ινδόλη-3-καρβινόλη), η οποία αλληλεπιδρά με την βιταμίνη C και αναστέλλει ορισμένα ένζυμα που προκαλούν μετάλλαξη και προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού, (Toxicol Appl Pharmacol 2005).

Τέλος, το κουνουπίδι αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης για αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση ενώ λόγω του ογκώδους των διαφόρων λαχανικών και της χαμηλής ενέργειας την οποία παρέχουν καταναλίσκονται από όσους επιδιώκουν να αδυνατίσουν.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωση μας. Μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν από νοσήματα φθοράς αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο επιβίωσης.

Τροποποιώντας μια πασίγνωστη παροιμία καταλήγουμε: πέντε φρούτα ή λαχανικά την ημέρα, τον καρκίνο κάνουν πέρα...

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης:

Το κουνουπίδι καλλιεργείται στην περιοχή της Μεσογείου εδώ και 2.000 χρόνια. Τον 16ο αιώνα ξεκίνησε η καλλιέργεια του και σε περιοχές της Δυτικής Ευρώπης και μόνο τον 20ό αιώνα οι ΗΠΑ έδειξαν ενδιαφέρον γι' αυτό το λαχανικό.

Στις μέρες, μας η καλλιέργειά του καλύπτει περίπου 30,000 στρέμματα με παραγωγή πάνω από 36,000 τόνους ετησίως. Τέλος, περισσότερο γνωστό είναι το άσπρο κουνουπίδι, αν και μπορείτε να βρείτε και κόκκινη ποικιλία.

Προτεινόμενος τρόπος συντήρησης:

Η σύσταση του κουνουπιδιού φαίνεται στον πίνακα 1 και η θρεπτικότητά του επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες κατά την ανάπτυξή του και μετά τη συγκόμιδή. Για παράδειγμα η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αλλάζει ανάλογα με την ποικιλία, ωριμότητα, έκθεση στον ήλιο, θερμοκρασία διατήρησης καθώς και μέθοδο χειρισμού και μεταφοράς.

Το κουνουπίδι όταν είναι φρέσκο πρέπει να είναι λευκό, χωρίς μαύρες κηλίδες και αρκετά βαρύ για τον όγκο του. Τα φύλλα που το σκεπάζουν χρησιμεύουν για να προστατεύουν το λουλούδι από τον ήλιο, αλλά κατά το μαγείρεμα, καλύτερα να τα αφαιρέσετε.

Διατηρείται στο ψυγείο καλά αποθηκευμένο και προστατευμένο από την υγρασία για αρκετές μέρες. Μπορείτε όμως να βρείτε κουνουπίδι τουρσί ή κατεψυγμένο, αλλά τότε πρέπει να θυμάστε ότι χάνει μεγάλο μέρος της γεύσης του και των θρεπτικών συστατικών του, κυρίως της βιταμίνης C που είναι εξαιρετικά ευαίσθητη.

Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος:
Αρχικά, ξεπλύνετέ το καλά με νερό και ξεχωρίστε τα κεφάλια μεταξύ τους πριν το μαγειρέψετε. Μπορείτε να το σερβίρετε ωμό, βραστό, στον ατμό, στο ξύδι (τουρσί), σοταρισμένο ή ψημένο στο φούρνο.

Ωμό ταιριάζει σε ποικιλία λαχανικών με διάφορα ντίπ ή σε σαλάτα, ενώ διατηρεί όλα του συστατικά. Για τη σαλάτα μπορείτε πρώτα να το βυθίσετε σε καυτό νερό για 10 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά σε παγωμένο. Το στραγγίζετε καλά και είναι έτοιμο.

Γενικά, το βρασμένο κουνουπίδι χάνει μέχρι και το 66% των συστατικών του ενώ σε χύτρα πίεσης μόνον το 47%. Μόνον σε ατμό το κουνουπίδι χάνει τις λιγότερες από τις ωφέλιμες ουσίες του.

Ιδιαίτερη προσοχή επομένως στο μαγείρεμά του, αφού η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει πολλά από τα πολύτιμα συστατικά του. Τελειώνοντας, το μαγείρεμά του σε φούρνους μικροκυμάτων πρέπει να αποφεύγεται αφού καταστρέφει από 74-87%, από τα χρήσιμα συστατικά του.

Τρώγεται με την προσθήκη λεμονιού ή/και ελαιολάδου, είτε με την προσθήκη ντομάτας, κρεμμυδιού και μπαχαρικών κυρίως γαρύφαλλου.

Έτσι, το κουνουπίδι μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, αλλά όταν το βράζετε αφήνει πολύ έντονη και όχι πολύ ευχάριστη οσμή, σε όλο το σπίτι. Για να αποφύγετε τη μυρωδιά μπορείτε να βάλετε μέσα στο νερό όπου βράζει το κουνουπίδι μια φέτα ψωμί ή ένα λεμόνι ή ένα κρεμμύδι ή να βρέξετε ένα βαμβάκι με ξίδι και να το τοποθετήσετε πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας.

Θα εξαφανίσει κάθε μυρωδιά!

http://www.iatronet.gr/
Αναρτήθηκε από Μαγειρική , η Ιαματική και άλλα .. ! . Υγιεινά , Ιαματικά , ενδιαφέροντα !!! στις 12:37 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Έρευνα συνδέει τα συμπληρώματα ασβεστίου με κίνδυνο δημιουργίας λίθων στους νεφρούς







Άνθρωποι με ιστορικό νεφρολιθίασης μπορεί ενδεχομένως να έχουν υψηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισής της, αν χρησιμοποιούν συμπληρώματα ασβεστίου, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε στοιχεία άνω των 2.000 ασθενών και ενισχύουν ενδείξεις που συνδέουν τα συμπληρώματα ασβεστίου με κίνδυνο νεφρολιθίασης.

Ωστόσο, ερευνητές δήλωσαν ότι άνθρωποι που λαμβάνουν ασβέστιο με συμβουλή γιατρού δεν θα πρέπει να σταματήσουν μόνοι τη λήψη τους.

Ο ερευνητής Christopher Loftus, θα παρουσιάσει τα ευρήματα τον επόμενο μήνα στο συνέδριο της American Society of Nephrology, στο Σαν Ντιέγκο.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 2.060 ανθρώπων με ιστορικό νεφρολιθίασης οι οποίοι υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις εντός 2 ετών. Σχεδόν 1.500 από αυτούς λάμβαναν συμπληρώματα ασβεστίου, ενώ 417 λάμβαναν μόνο βιταμίνη D. Οι υπόλοιποι δεν χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα.

Αν και οι ερευνητές διαπίστωσαν σχέση, ανακάλυψαν ότι όσοι λάμβαναν ασβέστιο είχαν ταχύτερο ρυθμό δημιουργίας νέων λίθων σε σχέση με τις άλλες 2 ομάδες.

Ο Loftus δήλωσε ότι τα ευρήματα μπορούν πιθανόν να προκαλέσουν σύγχυση στους ανθρώπους, δεδομένου ότι το ασβέστιο στις τροφές βοηθά στην πρόληψη της νεφρολιθίασης.

Ωστόσο, δήλωσε πως υπάρχει διαφορά μεταξύ του ασβεστίου που περιέχεται στις τροφές έναντι των συμπληρωμάτων. Όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν τροφές που περιέχουν ασβέστιο, λαμβάνουν ταυτόχρονα και άλλες θρεπτικές ουσίες.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται συμπληρώματα ασβεστίου για την οστική πυκνότητα.

Ο ερευνητής Dr. Mathew Sorensen, του University of Washington στο Σιάτλ, θεωρεί ότι γενικά είναι καλύτερο να λαμβάνει κάποιος το ασβέστιο από τις τροφές. Αλλά, αν κάποιος λαμβάνει συμπληρώματα για την προστασία των οστών, συνιστά να τα λαμβάνει μαζί με το γεύμα.




http://www.iatronet.gr



Πηγές: Διεθνής τύπος./
Αναρτήθηκε από Μαγειρική , η Ιαματική και άλλα .. ! . Υγιεινά , Ιαματικά , ενδιαφέροντα !!! στις 12:29 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Χόρτα !! Το Υγιεινό πιάτο --


Υλικά




τα Υλικά μας

Χόρτα

1 κρεμμύδι  ,   1 σκελίδα σκόρδο

Φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα

αλάτι πιπέρι

Λίγο ξύδι βαλσάμικο ή κρασί κόκκινο ημίγλυκο

Εκτέλεση

Διαλέγουμε χόρτα ,όχι κιτρινισμένα ή μαραμένα με ζωντανά , υγιή φύλλα.

Τα καθαρίζουμε προσεκτικά και τα πλένουμε πολύ καλά ( τρία ή τέσσερα χέρια ) 

κάτω από το νερό

Έτσι τα προστατεύοουμε , αφ ενός να μην χαθούν τα συστατικά που μας προσφέρουν ,

 αφ ετέρου . να μας δώσουν  τη   θρεπτική τους αξία σωστά .

Χύνοντας το πρώτο νερό    , βάζουμε λίγο  νερό να βράσει  σε μεγάλη κατσαρόλα ,  

και προσθέτουμε   τα χόρτα και τα  λοιπά υλικά μας ,(  το  ψιλικομμένο  κρεμμύδι ,

το σκόρδο , την Φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα , το αλάτι το πιπέρι  ,

προσπαθώντας  να έχουμε  μια όμορφη πηχτή  σάλτσα ,

έπειτα από περίπου 1 ώρα βράσιμο 

Στα μισά προσθέτουμε το βαλσάμικο ή το ημίγλυκο κόκκινο κρασί μας για να δώσουμε

άρωμα   στο φαγητό μας .

Παραλλαγές :

Α παραλλαγή : γίνονται υπέροχα αν προσθέσουμε ρύζι ,αφού βράσουν καλά .

Φαγητό , Υπέροχο , οικονομικό , νηστήσιμο , χορταίνει άνετα μεγάλη Οικογένεια .

Β παραλλαγή : Βράζουμε τα Χόρτα ,χύνοντας πάντα το πρώτο νερό

χωρίς καρυκεύματα , με ολόκληρες μικρές πατάτες τις οποίες 

έχουμε για συνοδευτικό στο τέλος ,

Τα στραγγίζουμε  και τα βάζουμε  με λάδι στο τηγάνι ,προσθέτοντας

στο τελείωμα   ( 5 λεπτά  πριν το τέλος )   Φέτα

Χορταστικό ,Υπέροχο πιάτο ακόμα και για μπουφέ !!!

τα χόρτα συνοδεύονται πάντα με ολόκληρα βραστά αυγά ,

 τα οποία  βραζουμε  στο ζουμί χόρτων . 



Δοκιμάστε τα ! και να θυμάστε τα χόρτα ανάθρεψαν πολλές γεννιές !!!

Καλοφάγοτα


Αναρτήθηκε από Μαγειρική , η Ιαματική και άλλα .. ! . Υγιεινά , Ιαματικά , ενδιαφέροντα !!! στις 12:15 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Το παρατεταμένο καθισιό αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου



Ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάθε αύξηση της διάρκειας του καθισιού

κατά 80 λεπτά την ημέρα συνδέεται με 20% αυξημένη πιθανότητα

εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου.









Το παρατεταμένο καθισιό κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για χρόνια νεφρική νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές της American Society of Nephrology (ASN), ανακάλυψαν ότι κάθε αύξηση της διάρκειας του καθισιού κατά 80 λεπτά την ημέρα συνδέεται με 20% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου.

Ο ερευνητής Srini Beddhu, του University of Utah School of Medicine, με την Dominique Ferranti και άλλους ερευνητές εξέτασαν 5.873 ενήλικες. Μετρήθηκε η ένταση και η διάρκεια της φυσικής τους δραστηριότητας.

Όπως δήλωσε ο Beddhu, η καθιστική ζωή, που δεν είναι μόνο έλλειψη μέτριας/ έντονης σωματικής δραστηριότητας, πιθανόν αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για χρόνια νεφρική νόσο.

Ωστόσο, ο Beddhu δήλωσε ότι πρέπει να εξεταστεί αν η καθιστική συμπεριφορά επηρεάζει την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου και επομένως αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου τελικού σταδίου.

Επομένως, συμπλήρωσε, χρειάζονται παρεμβάσεις που θα στοχεύουν την καθιστική συμπεριφορά, ώστε να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούνε στην ASN Kidney Week 2015, από τις 3 έως τις 8 Νοεμβρίου, στο Σαν Ντιέγκο.

http://www.iatronet.gr/



Πηγές: Διεθνής τύπος.
Αναρτήθηκε από Μαγειρική , η Ιαματική και άλλα .. ! . Υγιεινά , Ιαματικά , ενδιαφέροντα !!! στις 12:00 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Μπρόκολο: Το βαρύ πυροβολικό του φυτικού βασιλείου στη μάχη κατά του καρκίνου




Το μπρόκολο φαίνεται πως αποτελεί πολλαπλό όπλο κατά του καρκίνου. Ως σκουροπράσινο λαχανικό σε πολλές εργαστηριακές μελέτες αποδεικνύεται ιδανικό λόγω της αντικαρκινικής του δράσης.


Δημοσίευση: 5 Μαρτίου 2007

Γράφει: Βαραγιάννης Α. Παναγιώτης
Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Med.Sc





"Αποτελεί το βαρύ πυροβολικό του φυτικού βασιλείου στη μάχη κατά του καρκίνου και των λοιπών νοσημάτων φθοράς"

Το μπρόκολο, είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών του γένους Βράσσικα (Brassica oleracea var., italica), με καταγωγή από την Ιταλία, υπάγεται κι αυτό στην οικογένεια των Cruciferae ενώ ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών με το λάχανο και το κουνουπίδι.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, καλλιεργήθηκε αρχικά από τους Ρωμαίους και εισήχθη στην Αγγλία στις αρχές του 16ου αιώνα. Το μπρόκολο έφτασε αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ αυξήθηκε σημαντικά η παραγωγή του στις αρχές του 1800.

Η πρώτη αποστολή από τη δύση στην ανατολή ήταν το 1923, ενώ έγινε ένα σημαντικό λαχανικό στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '30.

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία

Παρόλο που τα μπρόκολο περιέχει 91% νερό συνεισφέρει στο διαιτολόγιο σημαντικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, Β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες ενώ αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών.

Πίνακας 1:
Μπρόκολο (βρασμένο), 100 g
Διατροφικά στοιχεία ανά 100 g
Θερμίδες 30 kcal 140 kJ
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 5 g
- Σάκχαρα 1.7 g
- Φυτικές ίνες 6.64 g
Λίπος 0.37 g
Πρωτείνη 2.82 g
Θειαμίνη (Βιτ. B1) 0.071 mg 5%
Ριβοφλαβίνη (Βιτ. B2) 0.117 mg 8%
Νιασίνη (Βιτ. B3) 0.639 mg 4%
Παντοθενικό οξύ (B5) 0.573 mg 11%
Βιταμίνη B6 0.175 mg 13%
Φολικό οξύ (Βιτ. B9) 63 μg 16%
Βιταμίνη C 89.2 mg 149%
Ασβέστιο 47 mg 5%
Σίδηρος 0.73 mg 6%
Μαγνήσιο 21 mg 6%
Φώσφορος 66 mg 9%
Κάλιο 316 mg 7%
Ψευδάργυρος 0.41 mg 4%
Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις US συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες.
ΠΗΓΗ: USDA Nutrient database


Οφέλη για την υγεία

Το μπρόκολο περιέχει υψηλά επίπεδα της ουσίας γλυκοζιδάσης η οποία όταν διασπάται στον οργανισμό παράγει μια άλλη ουσία (ισοθιοκινάτες) που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς παράγοντες στη διατροφή (Nutr Cancer 2006).

Επίσης, έχει αποδειχθεί σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες ασθένειες.

Πιο αναλυτικά, το μπρόκολο φαίνεται πως αποτελεί πολλαπλό όπλο κατά του καρκίνου. Ως σκουροπράσινο λαχανικό σε πολλές εργαστηριακές μελέτες αποδεικνύεται ιδανικό λόγω της αντικαρκινικής του δράσης, (J Med Food, 2003). Είναι πρώτο στη λίστα των λαχανικών που καταναλώνουν τα άτομα με χαμηλά ποσοστά καρκίνου και συγκεκριμένα καρκίνου του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα.

Ως μέλος της οικογένειας των σταυρανθών, προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου (Health News, 2006. Pharmacogenetics, 2002).

Η ουσία DIM (διινδολυμεθάνιο), η οποία είναι συστατικό του μπρόκολου, έχει πολλαπλά κατασταλτική δράση στον καρκίνο του μαστού. Ενώ τα κύτταρα αναπτύσσονται, η DIM μπορεί να επιδράσει στον οργανισμό αποτρέποντας τα κακοήθη κύτταρα, τα οποία προέρχονται από διαίρεση και πολλαπλασιασμό, και παρεμποδίζοντας την εξάπλωση του καρκίνου, (University of California, 2000).

Παρόμοια δράση έχει και η ουσία (ινδόλη-3-καρβινόλη), η οποία αλληλεπιδρά με την βιταμίνη C και αναστέλλει ορισμένα ένζυμα που προκαλούν μετάλλαξη και προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού, (Toxicol Appl Pharmacol 2005).

Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι η συνδυαστική κατανάλωση ντομάτας και μπρόκολου είναι καλύτερη από την κατανάλωση των δύο λαχανικών ξεχωριστά, αναφορικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξη όγκων στον προστάτη. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που καταναλώνουν πολύ μπρόκολο και ντομάτα 3 έως 5 φορές την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 30%.

(Cancer Research, University of Illinois, 2006)

Άλλη μια σημαντικά δράση του μπρόκολου οφείλεται στο ότι περιέχει ουσίες που πιθανόν να μπορούν να προλαμβάνουν ή να καθυστερούν (εώς 44%) την εξάπλωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα φυτοχημικές ουσίες στο μπρόκολο που παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες αντικαρκινικές δράσεις.

Δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί κατά πόσο οι ουσίες αυτές δρουν συνεργιστικά ή εάν η κάθε μια από αυτές έχει τη δική της ξεχωριστή δράση. (University of Ochio, 1999).

Το μπρόκολο, όπως και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά, είναι πλούσιο σε ινδόλες, γλυκοζίτες, και διθιολθιόνες – όλα αντίδοτα κατά του καρκίνου. Το μπρόκολο, όπως το σπανάκι και το λάχανο, διαθέτει πολλά καροτενοειδή, (Exp Biol Med, Maywood, 2006) τα οποία ενισχύουν τη δράση του κατά του καρκίνου, κυρίως του πνεύμονα.

Ίσως χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε χλωροφύλλη, το μπρόκολο είναι εξαιρετικά ισχυρό στην πρόληψη των κυτταρικών μεταλλάξεων που συντελούνται πριν από τον καρκίνο. Επομένως, ορισμένα συστατικά των πράσινων λαχανικών λειτουργούν ως αντίδοτο στη διαδικασία του καρκίνου που συνεχίζεται για χρόνια μετά την έκθεση σε καρκινογόνα, όπως είναι ο καπνός του τσιγάρου.

Εκτός από την αντικαρκινική του δράση βρέθηκε ότι έχει αντιμικροβιακή δράση. Μάλιστα φάνηκε ότι η ουσία σουλφοραφάνη του μπρόκολου μπορεί να σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού το οποίο είναι η αιτία του έλκους στο στομάχι (Proceedings of the National Academy of Sciences, 2002. Methods Find Exp Clin Pharmacol, 2005).

Άλλες σημαντικές ευεργετικές δράσεις του μπρόκολου είναι: λόγω της σουλφοραμάνης η οποία περιέχεται στο μπρόκολο, πιθανόν να προστατεύει τα κύτταρα του ματιού από την υπεριώδη ακτινοβολία. Με όσο περισσότερη σουλφοραμάνη ‘οπλιστούν’ τα κύτταρα του αμφιβληστροειδή πριν από την έκθεση στον ήλιο, τόσο μεγαλύτερη η άμυνα απέναντι στις βλαβερές του επιδράσεις.

(University John Hopkins, 2006). Επίσης, λόγω της Βιταμίνης C και του Καλίου που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, προσδίδουν επιπλέον οφέλη για την προστασία από τη σιωπηρή νόσο της οστεοπόρωσης ενώ παρέχει προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου και είναι ευεργετικό για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.

Τέλος, το μπρόκολο αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης για αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση ενώ λόγω του ογκώδους των διαφόρων λαχανικών και της χαμηλής ενέργειας την οποία παρέχουν καταναλίσκονται από όσους επιδιώκουν να αδυνατίσουν.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωση μας. Μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν από νοσήματα φθοράς αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο επιβίωσης.

Τροποποιώντας μια πασίγνωστη παροιμία καταλήγουμε: πέντε φρούτα ή λαχανικά την ημέρα, τον καρκίνο κάνουν πέρα.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης

Το μπρόκολο είναι πολύ διαδεδομένο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα πρώτων σε κατανάλωση λαχανικών. Ακολουθούν η Ιταλία και η Ισπανία σε παραγωγή και κατανάλωση. Στην χώρα μας μόνο τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σημαντικά η καλλιέργειά του.

Συνιστάται η κατανάλωση δύο με τριών μερίδων μπρόκολο την εβδομάδα, για μεγαλύτερη προστασία.

Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης

Η σύσταση του μπρόκολου φαίνεται στον πίνακα 1 και η θρεπτικότητά του επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες κατά την ανάπτυξή του και μετά τη συγκόμιδή. Για παράδειγμα η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αλλάζει ανάλογα με την ποικιλία, ωριμότητα, έκθεση στον ήλιο, θερμοκρασία διατήρησης καθώς και μέθοδο χειρισμού και μεταφοράς.

Πάντοτε μάλιστα τα φρεσκοκομένο μπρόκολο είναι πλουσιότερο σε βιταμίνες από ότι αυτά με μαραμένο κεφάλι και χοντρά κεφάλια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται και στο ζωντανο πράσινο χρώμα του. Στην αγορά προσφέρονται οι ανθοκεφαλές πριν ακόμη ανοίξουν τα ανθάκια τους (με τα μπουμπούκια κλειστά).

Τα χρώματα στις ανθοκεφαλές ποικίλουν από πράσινη, μόβ η σκούρο πορτοκαλί ανάλογα με το είδος. Καλό θα είναι να το καταναλώνεται όσο γίνεται πιο σύντομα από την αγορά του, ενώ αν θελήσετε να το συντηρήσετε, τυλίξτε το σε χαρτί κουζίνας και έπειτα σε σακούλα με τρύπες ώστε να αερίζεται.

Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος

Αρχικά, ξεπλύνετέ το καλά με νερό και ξεχωρίστε τα κεφάλια μεταξύ τους πριν το μαγειρέψετε. Μπορείτε να το σερβίρετε ωμό, βραστό, στον ατμό, στο ξύδι (τουρσί), σοταρισμένο ή ψημένο στο φούρνο. Ωμό ταιριάζει σε ποικιλία λαχανικών με διάφορα ντίπ ή σε σαλάτα, ενώ διατηρεί όλα του συστατικά.

Για τη σαλάτα μπορείτε πρώτα να το βυθίσετε σε καυτό νερό για 10 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά σε παγωμένο. Το στραγγίζετε καλά και είναι έτοιμο. Γενικά, το βρασμένο μπρόκολο χάνει μέχρι και το 66% των συστατικών του ενώ σε χύτρα πίεσης μόνον το 47%.

Μόνον σε ατμό το μπρόκολο χάνει τις λιγότερες από τις ωφέλιμες ουσίες του. Ιδιαίτερη προσοχή επομένως στο μαγείρεμά του, αφού η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει πολλά από τα πολύτιμα συστατικά του. Τελειώνοντας, το μαγείρεμά του σε φούρνους μικροκυμάτων πρέπει να αποφεύγεται αφού καταστρέφει από 74-87%, από τα χρήσιμα συστατικά του.

Μια καλή πρόταση μαγειρέματος είναι η ακόλουθη: μπορείτε να σοτάρετε σκόρδο με φρέσκα μυρωδικά της επιλογή σας με λίγο ελαιόλαδο για ένα λεπτό, προσθέστε το μπρόκολο και σοτάρετε έως ότου το μπρόκολο μαλακώσει και γίνει τραγανό, περίπου 10 λεπτά.

Προσθέστε το σε μαγειρεμένο ζυμαρικό και προσθέστε τριμμένο τυρί. Η γεύση του είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ λάχανου και κουνουπιδιού, ενώ ταιριάζει γευστικά με το βασιλικό, το κύμινο, το κάρυ, τον άνηθο, και τον χυμό φρέσκου λεμονιού.



http://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima

Αναρτήθηκε από Μαγειρική , η Ιαματική και άλλα .. ! . Υγιεινά , Ιαματικά , ενδιαφέροντα !!! στις 8:44 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Κολοκύθα : 5 λόγοι για να την εντάξουμε στη διατροφή μας



Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση κολοκύθας και με ποιους τρόπους
 μπορούμε να την εντάξουμε στη διατροφή μας;


Δημοσίευση: 24 Οκτωβρίου 2013

Γράφει: Σαρικά Γ. Μαρία
Διαιτολόγος- Διατροφολόγο

Η κολοκύθα είναι ένα από τα δώρα της φύσης το φθινόπωρο. Εκτός όμως από ένα όμορφο διακοσμητικό στοιχείο που σηματοδοτεί την έλευση του φθινοπώρου αποτελεί και μια σουπερ τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία. Συγκεκριμένα:
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Το πορτοκαλί της χρώμα προδίδει την υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επίσης περιέχει διάφορες πολυφαινόλες όπως κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Τα αντιοξειδωτικά αυτά προστατεύουν από διάφορες χρόνιες παθήσεις, από πρόωρη γήρανση και από διάφορες μορφές καρκίνου.
Περιέχει μέταλλα

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και για τη μυϊκή λειτουργία. Επίσης περιέχει και ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και φώσφορο. Όλα αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό, το μυοσκελετικό και το νευρικό μας σύστημα.
Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών

Ένα φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας μας δίνει περίπου 7γρ φυτικών ινών δηλαδή καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες, η οποία είναι 25γρ. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου μας, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ προστατεύουν από κακοήθεια του γαστρεντερικού μας συστήματος.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες

Συγκριμένα περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α. Η βιταμίνη αυτή είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, του δέρματος, των οστών και των δοντιών μας. Επίσης η κολοκύθα περιέχει και άλλες βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β2.
Είναι χαμηλή σε θερμίδες

Τα 100γρ μαγειρεμένης κολοκύθας μάς δίνουν μόλις 20 θερμίδες, ενώ δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Έτσι μπορεί να αποτελέσει μέρος της καθημερινής μας διατροφής χωρίς να ανησυχούμε για τη σιλουέτα μας. Επίσης αποτελεί ιδανική επιλογή για διατροφή, απώλεια βάρους, καθώς λόγο της υψηλής περιεκτικότητας της σε φυτικές ίνες αυξάνει πιο γρήγορα το επίπεδο κορεσμού με αποτέλεσμα να νιώθουμε χορτασμένοι πιο γρήγορα.

Έτσι μπορούμε να εντάξουμε την κολοκύθα στη διατροφή μας με διάφορους τρόπους. Είτε σαν γλυκό είτε σαν φαγητό. Συγκεκριμένα μπορούμε να φτιάξουμε αλμυρή ή γλυκιά κολοκυθόπιτα, κέικ, κρέμες, κουλουράκια, να την κάνουμε πουρέ και να προσθέσουμε μέλι, κανέλα και δημητριακά ή να φτιάξουμε σούπα βελουτέ, να τη μαγειρέψουμε στη γάστρα με κρέας ή με λαχανικά στο φούρνο. Φυσικά δεν ξεχνάμε και τους κολοκυθόσπορους που επίσης αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών.

http://www.iatronet.gr
Αναρτήθηκε από Μαγειρική , η Ιαματική και άλλα .. ! . Υγιεινά , Ιαματικά , ενδιαφέροντα !!! στις 8:21 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ανακοινώθηκε η πολυαναμενόμενη ετυμηγορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αλλαντικά και φρέσκο κόκκινο κρέας και δεν πρόκειται να χαροποιήσει καθόλου τους κτηνοτρόφους και τη βιομηχανία παραγωγής των εν λόγω προϊόντων.


Όπως μας μεταφέρει το BBC, τα επεξεργασμένα κρέατα –όπως μπέικον, λουκάνικα και ζαμπόν– συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση καρκίνου.

Η σχετική έκθεση του ΠΟΥ, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Lancet Oncology, αναφέρει πως 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα –δηλαδή λιγότερο από δύο φέτες μπέικον– αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου κατά 18%.

Όσον αφορά το φρέσκο κόκκινο κρέας, ο ΠΟΥ το χαρακτηρίζει «μάλλον καρκινογόνο» (probably carcinogenic), διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι τα διαθέσιμα τεκμήρια που υποστηρίζουν τη θεωρία αυτή είναι περιορισμένα και ότι το κρέας έχει οφέλη για την υγεία.

Η επεξεργασία του κρέατος με την προσθήκη αλατιού και συντηρητικών ευθύνεται για την καρκινογόνο δράση των αλλαντικών. Ο ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό βάσει συστάσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), τμήμα του ΠΟΥ το οποίο αξιολογεί τα πλέον ποιοτικά διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.

Έτσι, τα επεξεργασμένα κρέατα τίθενται πλέον στην ίδια κατηγορία με το πλουτώνιο (ραδιενεργό μέταλλο), τον αμίαντο αλλά και το αλκοόλ, όσον αφορά την επικινδυνότητά τους ως προς την εκδήλωση καρκίνου.

Βέβαια, η ετυμηγορία του ΠΟΥ δεν είναι απαραιτήτως ενδεικτική για τα επίπεδα επικινδυνότητας των αλλαντικών, δηλαδή ένα σάντουιτς που περιέχει μπέικον δεν είναι εξίσου επικίνδυνο με την έκθεση στον αμίαντο.

«Για κάθε άτομο, οι πιθανότητες εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου λόγω της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος παραμένουν χαμηλές, ωστόσο ο κίνδυνος αυξάνεται όσο αυξάνονται οι ποσότητες που καταναλώνονται», δηλώνει ο Δρ Kurt Straif, εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Διαβάστε επίσης:

Το φρέσκο κόκκινο κρέας πρόκειται να προστεθεί στην «εγκυκλοπαίδεια καρκινογόνων» του ΠΟΥ
Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος προκαλεί καρκίνο - Δες γιατί
Ο ρόλος του κόκκινου κρέατος στον καρκίνο του μαστού

http://www.onmed.gr/

Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/336073-karkinogona-ta-allantika--apefanthi-telika-o-pagkosmios-organismos-ygeias#ixzz3pqXsJQm0
Αναρτήθηκε από Μαγειρική , η Ιαματική και άλλα .. ! . Υγιεινά , Ιαματικά , ενδιαφέροντα !!! στις 12:47 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Έχετε καούρες; Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας





Η καούρα είναι η δυσάρεστη αίσθηση καψίματος που ανεβαίνει από το στομάχι ή από χαμηλά στο θώρακα προς το λαιμό.
Ορισμένες φορές μπορεί να αισθανθείτε ότι οι τροφές επιστρέφουν στο λαιμό, ενώ μερικοί άνθρωποι νιώθουν ξινίλα ή πικρή γεύση στο πίσω μέρος του στόματος. Η καούρα μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες και συχνά είναι χειρότερη μετά το φαγητό ή όταν ξαπλώνετε ή σκύβετε. Αποτελεί δε το πιο κοινό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Οι καούρες δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, μπορεί όμως να οδηγήσουν σε άλλες επιπλοκές. Τέτοιες είναι τα οισοφαγικά έλκη ή η οισοφαγική στένωση. Αν οι καούρες είναι έντονες και επιμένουν, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.                                                                                                    
Διατροφή                                                                                                                                                          
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η διατροφή. Είναι χρήσιμο να κρατάτε ένα λεπτομερές διατροφικό ημερολόγιο ώστε να μπορέσετε να εντοπίσετε τις τροφές που επιτείνουν τα συμπτώματα. Μπορεί να μην χρειαστεί να τις αποκλείσετε εντελώς από το διαιτολόγιό σας, η μείωση όμως της ποσότητας ή της συχνότητας με την οποία καταναλώνετε αυτές τις τροφές μπορεί να σας βοηθήσει.
Για την ανακούφιση από την καούρα ενδείκνυται η κατανάλωση μικρότερων και συχνότερων γευμάτων. Έτσι διασφαλίζετε ότι το στομάχι σας δεν είναι ποτέ υπερβολικά γεμάτο και του δίνετε επαρκή χρόνο για να ολοκληρωθεί η πέψη.
Είναι επίσης βασικό να τρώτε αργά και χωρίς να βιάζεστε.
Τροφές με μικρότερες πιθανότητες να προκαλέσουν καούρες είναι το κοτόπουλο στη σχάρα, οι ψητές γλυκοπατάτες, οι φρυγανιές, το τυρί τύπου cottage.
Πίνετε άφθονο νερό, μειώνει τα οξέα του στομάχου.
Αποφύγετε τις τροφές με γλουτένη, η οποία αποτελεί μια συχνή αιτία καούρας.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής θα σας βοηθήσουν να ελαττώσετε τις καούρες.
Αποφύγετε να πηγαίνετε για ύπνο με γεμάτο στομάχι. Προσπαθείτε να τρώτε 2-3 ώρες πριν πάτε για ύπνο.
Βάλτε το κεφάλι σας σε ψηλότερη θέση από τα πόδια σας. Αυτή η αλλαγή θα εμποδίσει τα γαστρικά οξέα να παλινδρομήσουν προς το επάνω οριακό τμήμα του στομάχου.
Μη φοράτε στενά ρούχα που σας πιέζουν
.http://www.onmed.gr/ygeia/item

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/321429-exete-kaoyres-ti-prepei-na-proseksete-sti-diatrofi-
sas#ixzz3pq4mlj3w

Αναρτήθηκε από Μαγειρική , η Ιαματική και άλλα .. ! . Υγιεινά , Ιαματικά , ενδιαφέροντα !!! στις 10:53 μ.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Τι πρέπει να τρώτε, όταν έχετε πέτρες στα νεφρά για να αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα


Ημερομηνία δημοσίευσης 05/10/2011
Share on printShare on email




Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΑΠΕΛΛΟΥ
Κλινικής διαιτολόγου του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Η νεφρολιθίαση είναι μια πάθηση του ουροποιητικού συστήματος, που προκαλείται από την συγκέντρωση κρυστάλλων στα νεφρά και στον ουρητήρα. Οι πέτρες στα νεφρά, όπως τις αποκαλούμε, αποτελούνται κυρίως από οξαλικό ασβέστιο, ουρικό οξύ, φωσφορικό ασβέστιο, κυστίνη και στουρβίτη. Υπάρχουν πέτρες που μπορεί να αποβληθούν από τον οργανισμό χωρίς να το καταλάβουμε, αλλά, αν το μέγεθός τους είναι μεγάλο, προκαλούν πόνο (κολικός νεφρού και πόνος κατά την ούρηση), αιματουρία, ακόμα και ουρολοιμώξεις.

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες
Γενετικοί

Οι νεότερες έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για την εμφάνιση νεφρολιθίασης ως ανεξάρτητη πάθηση. Από την άλλη όμως, παθολογικές καταστάσεις, όπως η κυστινουρία και η σωληναριακή νέκρωση, οι οποίες είναι κληρονομικές, ευνοούν την ανάπτυξη της νόσου.
Παλαιότερες θεωρίες υποστηρίζουν την φυλετική προδιάθεση. Σήμερα οι θεωρίες αυτές τείνουν να απορριφθούν, καθώς αν λαοί με μικρότερη προδιάθεση μεταφερθούν σε μια χώρα της δυτικής Ευρώπης και ακολουθήσουν τον τρόπο ζωής της, θα εμφανίσουν και εκείνοι μεγαλύτερη συχνότητα της νόσου.

Φύλο - ηλικία

Η φύση εδώ φαίνεται να ευνόησε τις γυναίκες, αφού λόγω των οιστρογόνων και της δράσης τους στα άλατα οξαλικού ασβεστίου (τα οιστρογόνα ενισχύουν την διαλυτότητά τους και επομένως εμποδίζουν την δημιουργία λίθων) υπερτερούν με αναλογία 3 : 1 έναντι των ανδρών. Η ηλικία εμφάνισης της νόσου σε άντρες και γυναίκες είναι αυξημένη σε ηλικίες 30 - 50 ετών.

Παθήσεις - φάρμακα
1. Νόσος του Crohn (φλεγμονώδης νόσος εντέρου).
2. Εκτομή εντέρου.
3. Χρήση αντιβιοτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα (λόγω της αλλαγής στη χλωρίδα του εντέρου).
4. Σπογγώδεις νεφροί.
6. Ουρική νόσος.
7. Παχυσαρκία.
8. Αιματολογικά νοσήματα.
9. Πρωτοπαθής παραθυρεοειδισμός (οι παραθυρεοειδείς αδένες ρυθμίζουν την ομοιοστασία ασβεστίου στο αίμα).
11. Υπέρταση.
12. Φάρμακα, όπως τα αντιεπιληπτικά (εξαιτίας της δυσκολίας τους να διαλυθούν στα ούρα).

Περιβαλλοντικοί παράγοντες
Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας οδηγεί σε νεφρολιθίαση. Η διατροφή σχετίζεται άμεσα με τη νόσο, αφού η υπερκατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, βιταμίνης C, οξαλικών οξέων και η αυξημένη παραγωγή βιταμίνης D ευνοούν τη δημιουργία λίθων. Το σημαντικότερο όμως είναι η μειωμένη πρόσληψη νερού, που οδηγεί σε λίγα και πυκνά ούρα, κατάσταση που οδηγεί σε πέτρες στα νεφρά.

Γεωγραφική θέση
Άτομα που ζουν σε υγρά και θερμά κλίματα με έντονη ηλιοφάνεια έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αφυδάτωσης (λίγα και πυκνά ούρα) και της αυξημένης παραγωγής βιταμίνης D στον οργανισμό (παράγουμε τη βιταμίνη με την βοήθεια του ήλιου).

Διατροφική αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης
Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με τη νεφρολιθίαση είναι η πρωτεΐνη, το ασβέστιο, το νάτριο και τα οξαλικά οξέα, καθώς και η κατανάλωση υγρών. Παρακάτω θα δούμε τι πρέπει να τρώτε για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης και τι δεν πρέπει να τρώτε.

Τι πρέπει να τρώτε
Πίνετε άφθονα υγρά, ιδιαίτερα νερό. Καταναλώστε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια ημερησίως. Πίνετε τόσο, ώστε τα ούρα σας να έχουν πολύ ανοιχτό κίτρινο χρώμα ή να είναι διαυγή. Επίσης, καλό είναι να καταναλώνετε καφέ και τσάι χωρίς καφεΐνη, χυμό λεμονιού, χυμό φρούτων και γάλα.
Καταναλώστε φυτικές ίνες, και συγκεκριμένα αδιάλυτες (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, ρύζι). Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες ενώνονται με το ασβέστιο και αποβάλλονται μαζί μέσω των κοπράνων. Επίσης, επιταχύνουν το πέρασμα των θρεπτικών συστατικών από το έντερο, οπότε περιορίζεται ο χρόνος στον οποίο απορροφάται το ασβέστιο.
Αυξήστε την πρόσληψη καλίου. Έρευνες δείχνουν ότι αποτρέπει την αποβολή ασβεστίου στα ούρα. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα πορτοκάλια, οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί, οι πατάτες, οι τομάτες και τα καρότα.
Εάν έχετε πέτρες οξαλικού ασβεστίου παλαιότερα ο γιατρός θα σας συνιστούσε να περιορίσετε το ασβέστιο. Σήμερα, αντίθετα, προτείνεται μια σχετικά υψηλή πρόσληψη ασβεστίου μέσω της διατροφής. Ιδιαίτερα ευεργετικά είναι τα γαλακτοκομικά, καθώς περιέχουν και φώσφορο, ο οποίος ενισχύει την εντερική απέκκριση του ασβεστίου, βοηθώντας στον περιορισμό της ασβεστιουρίας. Καταναλώστε 2-3 μερίδες καθημερινά.

Τι δεν πρέπει να τρώτε
Περιορίστε την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης και ιδιαίτερα το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Καταναλώστε πρωτεΐνη ανάλογα με το σωματικό σας βάρος, ποσότητα που ανέρχεται σε 1gr/kg ΣΒ. Δηλαδή αν ένα άτομο ζυγίζει 70kg, θα πρέπει να καταναλώνει το πολύ 70gr πρωτεΐνης την ημέρα. Αν την ποσότητα αυτή την μεταφράσουμε σε κρέας, και δεδομένου ότι πρωτεΐνη δεν υπάρχει μόνο σε αυτό, αλλά και στα γαλακτοκομικά και στα αμυλούχα τρόφιμα, ένας μέσος άνθρωπος βάρους 70kg δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 150gr κρέας την ημέρα. Μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος αυξάνει το ασβέστιο, τα οξαλικά και το ουρικό οξύ, τα οποία προκαλούν το σχηματισμό λίθων
Περιορίστε το αλάτι και τις τροφές πλούσιες σε νάτριο: αλλαντικά, σάλτσες, τουρσιά, παστά, κονσέρβες, ξηρούς καρπούς αν είναι αλατισμένοι, σούπες, λουκάνικα, τυριά, κρέας, ελιές, πατατάκια, αλλά και όλα τα τυποποιημένα προϊόντα. Δώστε προσοχή στις ετικέτες όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε νάτριο. Προσοχή: τα συστατικά των τροφίμων που αναγράφονται στις ετικέτες είναι τοποθετημένα όχι με αλφαβητική σειρά, αλλά ανάλογα με την ποσότητά τους στο τρόφιμο. Επομένως, όσο πιο "ψηλά" βλέπετε το στοιχείο "Na" σε μια ετικέτα τροφίμου, επιστρέψτε το στο ράφι. Περιορίστε το έτοιμο φαγητό και τα fast food και προτιμήστε τα φρέσκα προϊόντα. Εάν θέλετε να δώσετε γεύση στα φαγητά προτιμήστε λεμόνι και καρυκεύματα. Εναλλακτική επιλογή είναι και τα σκευάσματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (υποκατάστατα αλατιού).
Μην παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου, βιταμίνης C και D. Μην ξεχνάτε ότι αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, τα συμπληρώματα είναι περιττά.
Αποφεύγετε τρόφιμα πλούσια σε οξαλικά οξέα: φιστίκια, σοκολάτα, τσάι, στιγμιαίος καφές, σπανάκι και σκούρα πράσινα λαχανικά, φράουλες, παντζάρια, προϊόντα σόγιας.
Εάν έχετε πέτρες ουρικού οξέος ιδιαίτερα αποφύγετε τα εντόσθια, τα ζωικά παράγωγα, το ζωμό κρεάτων, τις αντζούγιες, τις σαρδέλες, την ρέγκα, το σκουμπρί και τα χτένια.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω γίνεται σαφές ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής συνδέονται άμεσα με τη νεφρολιθίαση. Επομένως, με τη βοήθεια του γιατρού και του διαιτολόγου σας μπορείτε να προλάβετε, αλλά και να αντιμετωπίσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα της νόσου.




http://www.healthpages.gr/
Αναρτήθηκε από Μαγειρική , η Ιαματική και άλλα .. ! . Υγιεινά , Ιαματικά , ενδιαφέροντα !!! στις 10:45 μ.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Γιατί πρέπει να αθλούμαστε και τα οφέλη της άσκησης



Ψυχολογικά οφέλη της άσκησης


Η σωματική άσκηση αναφέρεται ως μορφή εκγύμνασης του σώματος και του πνεύματος, με την ύπαρξη παράλληλα και επίδρασης επί της ψυχολογικής κατάστασης του ασκούμενου. Τα οφέλη της άσκησης στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου αποτελούν αντικείμενο έρευνας τα τελευταία χρόνια και προσδίδουν στη φυσική δραστηριότητα ένα εύρος θετικών ψυχικών επιδράσεων προς τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα οφέλη σχετίζονται με τη βελτίωση της ανθρώπινης διαβίωσης και την ποιότητα ζωής. Αναφέρονται πιο συγκεκριμένα στη(ν):

· Βελτίωση της διάθεσης

Η βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και η έκκριση χημικών ουσιών στον οργανισμό, μέσω της άσκησης, έχει άμεση επίδραση στη διάθεση του ασκούμενου. Η ευχάριστη διάθεση συνδέεται με χημικές ουσίες που εκκρίνονται στον εγκέφαλο και επιδρούν στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Τέτοιου είδους χημικές ουσίες είναι η νορεπινεφρίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, οι οποίες ασκούν θετική επίδραση στην ψυχολογική διάθεση. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται επίσης ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις άσκησης, η έκκριση των χημικών ουσιών παρουσιάζει στον εγκέφαλο δράση ανάλογη με τη δράση της μορφίνης, προκαλώντας γενική ευφορία. Η συγκεκριμένη επίδραση έχει αναφερθεί ως «το ανέβασμα του δρομέα» (runner’s high).

· Μείωση του άγχους και παράλληλη ανάπτυξης της ικανότητας να ανταπεξέρχομαι στο στρες

Η άσκηση βοηθά το άτομο να «αποκλείσει» από τη σκέψη του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (όσο διαρκεί η άσκηση και για λίγο χρόνο μετά) τα όποια προβλήματα και ανησυχίες το απασχολούν, με αποτέλεσμα να «απαλλάσσεται» και από το άγχος. Σύμφωνα με τις θεωρίες περί του άγχους, όσο πιο πολύ σκεφτόμαστε ένα γεγονός ή ένα θέμα που μας προβληματίζει, τόσο περισσότερο ωθούμε τον εαυτό μας στη βίωση άγχους. Πολλές φορές το πρόγραμμα άσκησης δεν καταλήγει στην άμεση μείωση του άγχους, αλλά αυτή η μείωση επέρχεται με καθυστέρηση 30-90 λεπτών. Στην περίπτωση αυτή αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως «καθυστερημένη αγχολυτική επίδραση» (delayed anxiolytic effect)

· Ικανοποίηση από την επίτευξη στόχων της άσκησης

Ο ασκούμενος τοποθετεί σε κάθε μορφή άσκησης ένα στόχο, η επίτευξη του οποίου δίνει ικανοποίηση και αποτελεί βασικό παρακινητικό παράγοντα για την μελλοντική συνέχιση της άσκησης.

· Βελτίωση της αυτοεκτίμησης

Η βίωση θετικού συναισθήματος και η επίτευξη του στόχου επί της άσκησης καλλιεργεί στο άτομο και θετικά συναισθήματα για τον εαυτό του, αυξάνοντας την αυτοεκτίμησή του. Παράλληλα αυξάνει και την αυτό-αποτελεσματικότητά του έναντι στο τι είναι ικανό να πραγματοποιήσει, ιδιαίτερα σημαντικό όφελος για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

· Βελτίωση της αυτό-εικόνας

Η άσκηση συνδέεται άρρηκτα με την σωματική κατάσταση και εμφάνιση του ατόμου καθώς βελτιώνει την εξωτερική του εικόνα. Η εξωτερική εμφάνιση επηρεάζει την εικόνα που έχει το άτομο για τον ίδιο του τον εαυτό (αυτό-εικόνα), βιώνοντας συναίσθημα αποδοχής και ευχαρίστησης για την εμφάνισή του.

· Αυξημένα επίπεδα ενέργειας

Η θετική διάθεση που πηγάζει από την άσκηση, η αυξανόμενη αυτοεκτίμηση και ικανοποίηση του ατόμου αποτελούν στοιχεία για την παραγωγή σωματικής και ψυχολογικής ενέργειας. Παράλληλα, καθιστά τον ασκούμενο περισσότερο κινητικό και λειτουργικό, περισσότερο παραγωγικό και στον τομέα της εργασίας του.

· Αυτοπεποίθηση που πηγάζει από τις σωματικές-φυσικές μας ικανότητες

Η ενασχόληση του ατόμου με την άσκηση και η επίτευξη των επιμέρους στόχων επ’ αυτής, καλλιεργούν και αυξάνουν την αυτοπεποίθηση του ατόμου. Η αυτοπεποίθηση συνδέεται με την αίσθηση ότι μπορεί το άτομο να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα άσκησης, το οποίο συνεισφέρει στη βίωση της προσωπικής ικανότητας από την πλευρά του ασκούμενου.

· Προφύλαξη από συναισθηματικές διαταραχές

Η έρευνα στο χώρο των συναισθηματικών διαταραχών καταδεικνύει ότι τα παραπάνω οφέλη που αποκομίζει το άτομο από την άσκηση, θωρακίζουν εν μέρει και προφυλάσσουν το άτομο από συναισθηματικές διαταραχές, συνδεόμενες με αίσθημα ατονίας, απώλειας ικανοποίησης και ενέργειας.

· Μείωση συμπτωμάτων που συνδέονται με ψυχικές διαταραχές

Η άσκηση έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά παρεμβατικά προγράμματα για την αποκατάσταση ψυχικών διαταραχών ως συνοδή και βοηθητική λειτουργία. Υποστηρίζεται ότι μόνο η άσκηση δεν μπορεί να αποτελεί θεραπεία για ψυχικές διαταραχές αλλά αναδεικνύεται ο βοηθητικός της ρόλος. Στη θεραπευτική διαδικασία ψυχικών διαταραχών είναι απαραίτητο να ελεγχθεί εξονυχιστικά το προτεινόμενο πρόγραμμα άσκησης καθώς το μη ενδεδειγμένο, είναι πιθανόν να αποδώσει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.



Ως άσκηση θεωρείται ακόμη και ένας περίπατος χαμηλής έντασης, ο οποίος δύναται να βελτιώσει τα επίπεδα διάθεσης και ενέργειας του ατόμου. Ο χρόνος διάρκειας της άσκησης καθώς και η εβδομαδιαία συχνότητά της, ώστε να είναι ωφέλιμη, ποικίλουν στα αποτελέσματα των ερευνητών. Οι πιο πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την καθημερινή άσκηση ως την ιδανικότερη συχνότητα για την αποκόμιση θετικών επιδράσεων. Παράλληλα αναφέρεται ότι η υψηλή ένταση στην άσκηση προκαλεί αρκετές φορές αρνητικά συναισθήματα, αν ο ασκούμενος δεν είναι συνηθισμένος σε υψηλά επίπεδα έντασης.

Για την υιοθέτηση της άσκησης στη ζωή μας, θα ήταν καλό να τεθούν εξ’ αρχής κάποιοι στόχοι για τους οποίους το άτομο την εισάγει στο πρόγραμμά του. Η μείωση της έντασης, η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και αρκετοί από τους παραπάνω παράγοντες είναι στόχοι που αυξάνουν την προσωπική μας δέσμευση έναντι της άσκησης. Στις Η.Π.Α. οι έρευνες δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που ξεκινούν άσκηση, την εγκαταλείπουν το περισσότερο σε διάστημα έξι μηνών. Απαιτείται τοποθέτηση στόχων για να υφίσταται προσωπικό ενδιαφέρον και να βιώνει ο ασκούμενος τα οφέλη της άσκησης.

Ζαρώτης Ιωάννης

Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος

Τμήμα ειδήσεων pronews.gr
Αναρτήθηκε από Μαγειρική , η Ιαματική και άλλα .. ! . Υγιεινά , Ιαματικά , ενδιαφέροντα !!! στις 6:01 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα
Εγγραφή σε: Αναρτήσεις (Atom)

..

..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

  • ►  2024 (1)
    • ►  Μαΐου (1)
      • ►  Μαΐ 03 (1)
  • ►  2023 (9)
    • ►  Νοεμβρίου (1)
      • ►  Νοε 20 (1)
    • ►  Οκτωβρίου (2)
      • ►  Οκτ 07 (1)
      • ►  Οκτ 06 (1)
    • ►  Ιουλίου (2)
      • ►  Ιουλ 04 (2)
    • ►  Ιουνίου (3)
      • ►  Ιουν 12 (2)
      • ►  Ιουν 04 (1)
    • ►  Μαΐου (1)
      • ►  Μαΐ 04 (1)
  • ►  2022 (4)
    • ►  Δεκεμβρίου (1)
      • ►  Δεκ 13 (1)
    • ►  Νοεμβρίου (1)
      • ►  Νοε 15 (1)
    • ►  Ιανουαρίου (2)
      • ►  Ιαν 25 (2)
  • ►  2021 (64)
    • ►  Ιουλίου (2)
      • ►  Ιουλ 30 (1)
      • ►  Ιουλ 09 (1)
    • ►  Ιουνίου (12)
      • ►  Ιουν 27 (1)
      • ►  Ιουν 23 (1)
      • ►  Ιουν 22 (1)
      • ►  Ιουν 11 (2)
      • ►  Ιουν 07 (3)
      • ►  Ιουν 06 (2)
      • ►  Ιουν 01 (2)
    • ►  Μαΐου (27)
      • ►  Μαΐ 28 (6)
      • ►  Μαΐ 27 (1)
      • ►  Μαΐ 26 (5)
      • ►  Μαΐ 24 (1)
      • ►  Μαΐ 19 (1)
      • ►  Μαΐ 18 (1)
      • ►  Μαΐ 17 (1)
      • ►  Μαΐ 11 (2)
      • ►  Μαΐ 10 (3)
      • ►  Μαΐ 09 (3)
      • ►  Μαΐ 01 (3)
    • ►  Απριλίου (6)
      • ►  Απρ 30 (4)
      • ►  Απρ 24 (1)
      • ►  Απρ 23 (1)
    • ►  Μαρτίου (16)
      • ►  Μαρ 30 (1)
      • ►  Μαρ 21 (2)
      • ►  Μαρ 19 (1)
      • ►  Μαρ 18 (3)
      • ►  Μαρ 16 (2)
      • ►  Μαρ 15 (1)
      • ►  Μαρ 13 (1)
      • ►  Μαρ 10 (1)
      • ►  Μαρ 07 (2)
      • ►  Μαρ 05 (1)
      • ►  Μαρ 04 (1)
    • ►  Φεβρουαρίου (1)
      • ►  Φεβ 11 (1)
  • ►  2020 (201)
    • ►  Δεκεμβρίου (11)
      • ►  Δεκ 14 (1)
      • ►  Δεκ 11 (1)
      • ►  Δεκ 09 (4)
      • ►  Δεκ 08 (1)
      • ►  Δεκ 07 (1)
      • ►  Δεκ 04 (2)
      • ►  Δεκ 03 (1)
    • ►  Νοεμβρίου (5)
      • ►  Νοε 23 (1)
      • ►  Νοε 21 (3)
      • ►  Νοε 09 (1)
    • ►  Οκτωβρίου (10)
      • ►  Οκτ 21 (1)
      • ►  Οκτ 18 (3)
      • ►  Οκτ 16 (1)
      • ►  Οκτ 14 (1)
      • ►  Οκτ 11 (3)
      • ►  Οκτ 01 (1)
    • ►  Σεπτεμβρίου (5)
      • ►  Σεπ 28 (1)
      • ►  Σεπ 25 (2)
      • ►  Σεπ 02 (2)
    • ►  Αυγούστου (8)
      • ►  Αυγ 29 (1)
      • ►  Αυγ 21 (1)
      • ►  Αυγ 10 (2)
      • ►  Αυγ 09 (2)
      • ►  Αυγ 08 (1)
      • ►  Αυγ 06 (1)
    • ►  Ιουλίου (1)
      • ►  Ιουλ 03 (1)
    • ►  Ιουνίου (4)
      • ►  Ιουν 29 (1)
      • ►  Ιουν 23 (1)
      • ►  Ιουν 17 (1)
      • ►  Ιουν 05 (1)
    • ►  Μαΐου (7)
      • ►  Μαΐ 28 (1)
      • ►  Μαΐ 27 (1)
      • ►  Μαΐ 10 (2)
      • ►  Μαΐ 05 (1)
      • ►  Μαΐ 02 (2)
    • ►  Απριλίου (18)
      • ►  Απρ 25 (1)
      • ►  Απρ 21 (1)
      • ►  Απρ 16 (2)
      • ►  Απρ 08 (1)
      • ►  Απρ 06 (1)
      • ►  Απρ 04 (6)
      • ►  Απρ 03 (6)
    • ►  Μαρτίου (30)
      • ►  Μαρ 31 (3)
      • ►  Μαρ 30 (2)
      • ►  Μαρ 29 (5)
      • ►  Μαρ 28 (1)
      • ►  Μαρ 27 (2)
      • ►  Μαρ 25 (2)
      • ►  Μαρ 21 (3)
      • ►  Μαρ 20 (2)
      • ►  Μαρ 19 (1)
      • ►  Μαρ 12 (2)
      • ►  Μαρ 07 (1)
      • ►  Μαρ 04 (1)
      • ►  Μαρ 03 (1)
      • ►  Μαρ 02 (3)
      • ►  Μαρ 01 (1)
    • ►  Φεβρουαρίου (59)
      • ►  Φεβ 28 (9)
      • ►  Φεβ 27 (7)
      • ►  Φεβ 26 (4)
      • ►  Φεβ 24 (6)
      • ►  Φεβ 23 (1)
      • ►  Φεβ 21 (1)
      • ►  Φεβ 20 (2)
      • ►  Φεβ 19 (1)
      • ►  Φεβ 17 (1)
      • ►  Φεβ 16 (7)
      • ►  Φεβ 15 (1)
      • ►  Φεβ 14 (1)
      • ►  Φεβ 12 (1)
      • ►  Φεβ 11 (1)
      • ►  Φεβ 10 (1)
      • ►  Φεβ 07 (1)
      • ►  Φεβ 06 (2)
      • ►  Φεβ 05 (1)
      • ►  Φεβ 03 (6)
      • ►  Φεβ 02 (2)
      • ►  Φεβ 01 (3)
    • ►  Ιανουαρίου (43)
      • ►  Ιαν 30 (1)
      • ►  Ιαν 29 (5)
      • ►  Ιαν 28 (2)
      • ►  Ιαν 24 (4)
      • ►  Ιαν 23 (5)
      • ►  Ιαν 22 (2)
      • ►  Ιαν 19 (2)
      • ►  Ιαν 18 (4)
      • ►  Ιαν 15 (2)
      • ►  Ιαν 09 (3)
      • ►  Ιαν 08 (2)
      • ►  Ιαν 07 (1)
      • ►  Ιαν 06 (1)
      • ►  Ιαν 04 (4)
      • ►  Ιαν 03 (1)
      • ►  Ιαν 02 (4)
  • ►  2019 (141)
    • ►  Δεκεμβρίου (56)
      • ►  Δεκ 31 (2)
      • ►  Δεκ 29 (3)
      • ►  Δεκ 26 (2)
      • ►  Δεκ 24 (4)
      • ►  Δεκ 23 (4)
      • ►  Δεκ 22 (1)
      • ►  Δεκ 19 (1)
      • ►  Δεκ 18 (1)
      • ►  Δεκ 15 (1)
      • ►  Δεκ 14 (1)
      • ►  Δεκ 13 (11)
      • ►  Δεκ 12 (4)
      • ►  Δεκ 11 (10)
      • ►  Δεκ 10 (4)
      • ►  Δεκ 08 (3)
      • ►  Δεκ 07 (2)
      • ►  Δεκ 03 (1)
      • ►  Δεκ 02 (1)
    • ►  Νοεμβρίου (45)
      • ►  Νοε 17 (1)
      • ►  Νοε 14 (5)
      • ►  Νοε 13 (4)
      • ►  Νοε 10 (17)
      • ►  Νοε 08 (2)
      • ►  Νοε 07 (1)
      • ►  Νοε 06 (1)
      • ►  Νοε 05 (14)
    • ►  Οκτωβρίου (10)
      • ►  Οκτ 28 (6)
      • ►  Οκτ 27 (2)
      • ►  Οκτ 15 (1)
      • ►  Οκτ 10 (1)
    • ►  Σεπτεμβρίου (2)
      • ►  Σεπ 20 (1)
      • ►  Σεπ 04 (1)
    • ►  Αυγούστου (28)
      • ►  Αυγ 27 (3)
      • ►  Αυγ 26 (1)
      • ►  Αυγ 22 (2)
      • ►  Αυγ 19 (1)
      • ►  Αυγ 17 (3)
      • ►  Αυγ 15 (12)
      • ►  Αυγ 12 (1)
      • ►  Αυγ 10 (2)
      • ►  Αυγ 09 (1)
      • ►  Αυγ 07 (2)
  • ►  2018 (131)
    • ►  Δεκεμβρίου (2)
      • ►  Δεκ 01 (2)
    • ►  Νοεμβρίου (8)
      • ►  Νοε 30 (1)
      • ►  Νοε 28 (1)
      • ►  Νοε 27 (4)
      • ►  Νοε 26 (1)
      • ►  Νοε 25 (1)
    • ►  Οκτωβρίου (17)
      • ►  Οκτ 29 (2)
      • ►  Οκτ 28 (1)
      • ►  Οκτ 27 (3)
      • ►  Οκτ 10 (1)
      • ►  Οκτ 08 (1)
      • ►  Οκτ 05 (3)
      • ►  Οκτ 04 (6)
    • ►  Σεπτεμβρίου (1)
      • ►  Σεπ 16 (1)
    • ►  Αυγούστου (23)
      • ►  Αυγ 28 (1)
      • ►  Αυγ 21 (2)
      • ►  Αυγ 19 (7)
      • ►  Αυγ 17 (1)
      • ►  Αυγ 13 (4)
      • ►  Αυγ 12 (1)
      • ►  Αυγ 09 (1)
      • ►  Αυγ 07 (3)
      • ►  Αυγ 02 (1)
      • ►  Αυγ 01 (2)
    • ►  Ιουλίου (6)
      • ►  Ιουλ 28 (1)
      • ►  Ιουλ 27 (3)
      • ►  Ιουλ 17 (1)
      • ►  Ιουλ 16 (1)
    • ►  Ιουνίου (16)
      • ►  Ιουν 12 (1)
      • ►  Ιουν 11 (1)
      • ►  Ιουν 09 (12)
      • ►  Ιουν 08 (2)
    • ►  Μαΐου (6)
      • ►  Μαΐ 15 (1)
      • ►  Μαΐ 02 (5)
    • ►  Απριλίου (23)
      • ►  Απρ 30 (1)
      • ►  Απρ 25 (2)
      • ►  Απρ 23 (9)
      • ►  Απρ 07 (6)
      • ►  Απρ 02 (5)
    • ►  Μαρτίου (27)
      • ►  Μαρ 29 (2)
      • ►  Μαρ 27 (6)
      • ►  Μαρ 19 (19)
    • ►  Φεβρουαρίου (1)
      • ►  Φεβ 02 (1)
    • ►  Ιανουαρίου (1)
      • ►  Ιαν 07 (1)
  • ►  2017 (153)
    • ►  Δεκεμβρίου (11)
      • ►  Δεκ 28 (1)
      • ►  Δεκ 24 (1)
      • ►  Δεκ 23 (2)
      • ►  Δεκ 19 (1)
      • ►  Δεκ 17 (4)
      • ►  Δεκ 15 (1)
      • ►  Δεκ 05 (1)
    • ►  Νοεμβρίου (16)
      • ►  Νοε 24 (2)
      • ►  Νοε 23 (7)
      • ►  Νοε 09 (4)
      • ►  Νοε 04 (1)
      • ►  Νοε 03 (2)
    • ►  Οκτωβρίου (12)
      • ►  Οκτ 12 (2)
      • ►  Οκτ 11 (2)
      • ►  Οκτ 07 (1)
      • ►  Οκτ 05 (7)
    • ►  Σεπτεμβρίου (8)
      • ►  Σεπ 19 (4)
      • ►  Σεπ 18 (2)
      • ►  Σεπ 17 (1)
      • ►  Σεπ 15 (1)
    • ►  Αυγούστου (10)
      • ►  Αυγ 18 (8)
      • ►  Αυγ 17 (1)
      • ►  Αυγ 07 (1)
    • ►  Ιουλίου (6)
      • ►  Ιουλ 08 (1)
      • ►  Ιουλ 07 (3)
      • ►  Ιουλ 06 (2)
    • ►  Ιουνίου (12)
      • ►  Ιουν 29 (2)
      • ►  Ιουν 23 (3)
      • ►  Ιουν 22 (2)
      • ►  Ιουν 18 (4)
      • ►  Ιουν 09 (1)
    • ►  Μαΐου (27)
      • ►  Μαΐ 28 (1)
      • ►  Μαΐ 18 (1)
      • ►  Μαΐ 12 (3)
      • ►  Μαΐ 11 (4)
      • ►  Μαΐ 09 (1)
      • ►  Μαΐ 08 (13)
      • ►  Μαΐ 02 (4)
    • ►  Απριλίου (12)
      • ►  Απρ 30 (1)
      • ►  Απρ 29 (5)
      • ►  Απρ 20 (4)
      • ►  Απρ 09 (1)
      • ►  Απρ 05 (1)
    • ►  Μαρτίου (14)
      • ►  Μαρ 30 (1)
      • ►  Μαρ 17 (9)
      • ►  Μαρ 01 (4)
    • ►  Φεβρουαρίου (8)
      • ►  Φεβ 27 (2)
      • ►  Φεβ 26 (3)
      • ►  Φεβ 12 (2)
      • ►  Φεβ 05 (1)
    • ►  Ιανουαρίου (17)
      • ►  Ιαν 24 (2)
      • ►  Ιαν 23 (1)
      • ►  Ιαν 22 (2)
      • ►  Ιαν 20 (1)
      • ►  Ιαν 13 (4)
      • ►  Ιαν 06 (2)
      • ►  Ιαν 01 (5)
  • ►  2016 (151)
    • ►  Δεκεμβρίου (9)
      • ►  Δεκ 20 (1)
      • ►  Δεκ 11 (4)
      • ►  Δεκ 09 (3)
      • ►  Δεκ 03 (1)
    • ►  Οκτωβρίου (18)
      • ►  Οκτ 09 (9)
      • ►  Οκτ 08 (2)
      • ►  Οκτ 06 (1)
      • ►  Οκτ 02 (6)
    • ►  Σεπτεμβρίου (32)
      • ►  Σεπ 24 (1)
      • ►  Σεπ 22 (1)
      • ►  Σεπ 21 (1)
      • ►  Σεπ 09 (2)
      • ►  Σεπ 08 (14)
      • ►  Σεπ 06 (4)
      • ►  Σεπ 05 (1)
      • ►  Σεπ 04 (4)
      • ►  Σεπ 03 (4)
    • ►  Αυγούστου (28)
      • ►  Αυγ 31 (1)
      • ►  Αυγ 28 (4)
      • ►  Αυγ 24 (1)
      • ►  Αυγ 23 (2)
      • ►  Αυγ 22 (5)
      • ►  Αυγ 21 (2)
      • ►  Αυγ 15 (2)
      • ►  Αυγ 14 (5)
      • ►  Αυγ 12 (5)
      • ►  Αυγ 10 (1)
    • ►  Ιουλίου (16)
      • ►  Ιουλ 24 (16)
    • ►  Ιουνίου (9)
      • ►  Ιουν 07 (1)
      • ►  Ιουν 06 (1)
      • ►  Ιουν 03 (4)
      • ►  Ιουν 02 (2)
      • ►  Ιουν 01 (1)
    • ►  Μαΐου (2)
      • ►  Μαΐ 31 (1)
      • ►  Μαΐ 19 (1)
    • ►  Απριλίου (1)
      • ►  Απρ 11 (1)
    • ►  Μαρτίου (17)
      • ►  Μαρ 26 (11)
      • ►  Μαρ 25 (4)
      • ►  Μαρ 21 (1)
      • ►  Μαρ 20 (1)
    • ►  Ιανουαρίου (19)
      • ►  Ιαν 31 (1)
      • ►  Ιαν 25 (2)
      • ►  Ιαν 12 (2)
      • ►  Ιαν 04 (13)
      • ►  Ιαν 03 (1)
  • ▼  2015 (159)
    • ►  Δεκεμβρίου (13)
      • ►  Δεκ 30 (3)
      • ►  Δεκ 27 (4)
      • ►  Δεκ 22 (5)
      • ►  Δεκ 12 (1)
    • ►  Νοεμβρίου (29)
      • ►  Νοε 22 (2)
      • ►  Νοε 21 (4)
      • ►  Νοε 20 (3)
      • ►  Νοε 19 (3)
      • ►  Νοε 14 (1)
      • ►  Νοε 11 (1)
      • ►  Νοε 10 (5)
      • ►  Νοε 09 (6)
      • ►  Νοε 05 (4)
    • ▼  Οκτωβρίου (87)
      • ▼  Οκτ 31 (1)
        • Μπισκοτάκια Διαίτης , δίχως γάλα και αυγά - ιδέες ...
      • ►  Οκτ 29 (6)
        • Σούπερ τροφές με λίγες θερμίδες
        • ΠΟΥ: Το κατεργασμένο κρέας μπορεί να οδηγήσει σε κ...
        • Κουνουπίδι: Σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου
        • Έρευνα συνδέει τα συμπληρώματα ασβεστίου με κίνδυν...
        • Χόρτα !! Το Υγιεινό πιάτο --
        • Το παρατεταμένο καθισιό αυξάνει τον κίνδυνο χρόνια...
      • ►  Οκτ 28 (3)
        • Μπρόκολο: Το βαρύ πυροβολικό του φυτικού βασιλείου...
        • Κολοκύθα : 5 λόγοι για να την εντάξουμε στη διατρο...
        • Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσ...
      • ►  Οκτ 27 (5)
        • Έχετε καούρες; Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή...
        • Τι πρέπει να τρώτε, όταν έχετε πέτρες στα νεφρά γι...
        • Γιατί πρέπει να αθλούμαστε και τα οφέλη της άσκησης
      • ►  Οκτ 26 (11)
      • ►  Οκτ 25 (1)
      • ►  Οκτ 24 (2)
      • ►  Οκτ 23 (2)
      • ►  Οκτ 22 (19)
      • ►  Οκτ 21 (26)
      • ►  Οκτ 20 (5)
      • ►  Οκτ 19 (3)
      • ►  Οκτ 16 (1)
      • ►  Οκτ 13 (2)
    • ►  Σεπτεμβρίου (30)
      • ►  Σεπ 29 (4)
      • ►  Σεπ 28 (2)
      • ►  Σεπ 23 (1)
      • ►  Σεπ 22 (3)
      • ►  Σεπ 21 (6)
      • ►  Σεπ 20 (9)
      • ►  Σεπ 15 (2)
      • ►  Σεπ 14 (1)
      • ►  Σεπ 09 (2)
  • ►  2013 (2)
    • ►  Οκτωβρίου (1)
      • ►  Οκτ 09 (1)
    • ►  Μαρτίου (1)
      • ►  Μαρ 07 (1)

..

..

..

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Μαγειρική , η Ιαματική και άλλα .. ! . Υγιεινά , Ιαματικά , ενδιαφέροντα !!!
Προβολή πλήρους προφίλ

Mαγειρική , η Ιαματική !

Mαγειρική ,  η Ιαματική   !

..

..
Θέμα Υδατογράφημα. Από το Blogger.