Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Πασχαλινα κουλουράκια !αρχείο Κατερίνας Σταύρακα Αθήνα1975


300 γρ  βούτυρο νωπό
200 γρ φυτίνη
2 ποτήρια ζάχαρη κατά προτίμηση μαύρη
χυμό  από 1 πορτοκάλι και το ξύσμα του 
λίγη αμμωνία  { μισό φακελάκι }1 κ.γ. σόδα   1/2 baikin
5 αυγά 
για πρόσθετο άρωμα προσθέστε 2 βανίλιες ή περισσότερες  

Αλεύρι περίπου 1200 γρ οσο να πλάθεται με το χέρι 

εκτέλεση 

Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο και τη φυτίνη με τη ζάχαρη
Προσθέτουμε τα αυγά ,τον χυμό με διαλυμένα μέσα 
λίγη αμμωνία  { μισό φακελάκι }1 κ.γ. σόδα   1/2 baikin
και το ξύσμα και τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο ,και 
αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 
Πλάθουμε σε διάφορα σχέδια και για τα παιδιά 
κουνελάκια, κλειδί του σολ  ,τα αρχικά τους και άλλα ,
τα αλείφουμε με πινέλο με κρόκο  αυγού διαλυμένο με λίγο νερό 
ή -το προτιμώ - τα τουμπάρουμε σε ζάχαρη  άσπρη κρυσταλλική 
και ψήνουμε  στους 180  βαθμούς 15 με 20 λεπτά   
σε ταψί με λαδόκολλα ,για να μην πλένουμε 

καλή σας επιτυχία !!!                                                                                                                                      αρχείο Κατερίνας Σταύρακα  Αθήνα1975


Συναφείς συνταγές
 https://www.mageirikesapolauseis.gr/sintages-mou/sintagi/1050-pasxalina-koulouria

Παραδοσιακά Γιαννιώτικα πασχαλινά κουλουράκια Pinterest








40-50κομμάτια ·
Μαγείρεψε κι εσύ τη συνταγή Παραδοσιακά Γιαννιώτικα πασχαλινά κουλουράκια.
Τα πασχαλινά κουλουράκια που έφτιαχνε ανέκαθεν η Γιαννιώτισα γιαγιά μου!
ξεφεύγουν πολύ απο τα κλασσικά κουλουράκια αλλά είναι πολύ πολύ νόστιμα!
Λίγα μυστικά ακόμα Μη τη φοβηθείτε τη ζύμη, μπορεί να σας φαίνεται
περίεργη η συνταγή αλλά έχει εγγυημένη επιτυχία.
Τρως ένα κουλουράκι και χορταίνεις!!
Μπορείτε να βάλετε βούτυρο ή μαργαρίνη, ανάλογα με το γούστο σας.
Τα αυγά μη σας φαίνονται πολλά, βγαίνουν πολλά κουλούρια.
Καλή επιτυχία!!

9 υλικά
Υλικά


1.200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη

400 γρ ζάχαρη 10 αυγά
1 φακελάκι αμμωνία (30 γρ περίπου)
150 γρ χυμό πορτοκάλι , 3 βανίλιες
ξύσμα απο ενα πορτοκάλι
λίγο λάδι για το ζύμωμα



https://gr.pinterest.com/pin/816136763703660923/

Αν αγαπάτε το floral, τότε πρέπει να γνωρίσετε τις Infanta Bags Η Αθανασία Μπακιρλή βάζει χρώμα, retro στοιχεία και ποιοτικά υφάσματα σε τσάντες που μοιάζουν να δημιουργήθηκαν σε άλλες δεκαετίες.

 Ζωή ΠαρασίδηΖωή Παρασίδη

12.03.2018


Η Αθανασία Μπακιρλή έχει αδυναμία στις παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, στη δαντέλα και στα vintage φορέματα. Κι αυτό που αγαπά στις τσάντες που φτιάχνει είναι ότι αν και είναι αρκετά «ρομαντικές», όπως τις χαρακτηρίζει, μπορούν να προσαρμοστούν σε πολλά και διαφορετικά στυλ, κι έχει δίκιο.
Η ιδέα για να ξεκινήσει το δικό της brand με χειροποίητες τσάντες προέκυψε από την αγάπη της για τη μόδα, το χειροποίητο και τα floral υφάσματα. Άρχισε λοιπόν να δημιουργεί αξεσουάρ και ρούχα για την ίδια και παρακολούθησε σεμινάρια κοπτικής – ραπτικής.





Έδωσε στις τσάντες της τον τίτλο που έχουν οι πριγκίπισσες της Ισπανίας. Απ’ όταν δημιούργησε το Infanta Bags προσπαθεί να διατηρεί το ρομαντικό στοιχείο στα σχέδιά της που είναι και το σήμα κατατεθέν του brand της. «Ακριβώς αυτό το ρομαντικό στοιχείο είναι ένα κομμάτι που απαιτεί αρκετή έρευνα για να βρω τα σωστά υφάσματα που να αρέσουν τόσο σε μένα όσο και σε εκείνες που με προτιμούν. Στόχος μου είναι τα υφάσματα που επιλέγω να είναι ποιοτικά και πρωτότυπα ώστε να δημιουργώ σχέδια που πραγματικά θα αγαπηθούν».

Μπορείτε να της ζήσετε να κάνει κάποια μικρή αλλαγή στην τσάντα που σας αρέσει από τη συλλογή της «μπορεί να είναι κάποια τσέπη, μπορείτε να θέλετε να αλλάξετε μια αλυσίδα ή ένα κορδόνι. Έχουν υπάρξει φορές που μου έχει ζητηθεί να φτιάξω κάποιο σχέδιο το οποίο ήδη έχω στην συλλογή μου με ύφασμα που έχει επιλέξει η κοπέλα που κάνει την παραγγελία».


Θέλει να δημιουργεί τσάντες με χρώμα, retro στοιχεία, αξεσουάρ που μας φτιάχνουν τη διάθεση. «Εκτιμώ ιδιαίτερα τον μινιμαλισμό αλλά η αλήθεια είναι πως στις infanta τσάντες ήθελα να υπάρχει το floral στοιχείο. Όσο το brand μεγαλώνει προσπαθώ να διατηρώ το στοιχείο αυτό -γιατί είναι κάτι που πραγματικά θέλω να υπάρχει στις δημιουργίες μου- αλλά φροντίζω να προσθέσω πιο minimal υφάσματα και μονοχρωμίες, ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερη ποικιλία, τσάντες για κάθε γούστο. Κάθε γυναίκα είναι μοναδική και μπορεί να δημιουργήσει το δικό της στυλ με την αγαπημένη της Infanta τσάντα».







Περισσότερες πληροφορίες για τις Infanta bags θα βρείτε στο e-shop, στο Facebook και το Instagram.
https://popaganda.gr/life/infanta-bags-tsantes-moda/
*****************************************************
https://www.instagram.com/infantabags/

Κετογονική δίαιτα: Πλάνο διατροφής 14 ημερών σχεδόν χωρίς υδατάνθρακες από τη διατροφολόγο Ελένη Παπαγιαννίδου


Η κετογονική διατροφή είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες, πλούσια σε λιπαρά και μέτρια σε πρωτεΐνη.


ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ14-04-2021

iStock

Από την Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινικό διαιτολόγο- διατροφολόγο, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας (www.rebalance.gr). Η κετογονική δίαιτα δε θεωρείται πια "αμφιλεγόμενη", αφού τα οφέλη της στο σωματικό βάρος και στην υγεία μας φαίνεται πως είναι πολλά, σύμφωνα με τους ειδικούς που την προασπίζονται. Πρόκειται για μια πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή, πλούσια σε καλό λίπος, μέτρια σε πρωτεΐνη, που αρχικά σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1920 για ασθενείς με επιληψία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αποφυγή των υδατανθράκων οδηγούσε σε κέτωση, μια φυσιολογική μεταβολική κατάσταση κατά την οποία το σώμα μας καίει λίπος για καύσιμο αντί για γλυκόζη (υδατάνθρακες), η οποία συνέβαλε στη σημαντική μείωση των επιληπτικών κρίσεων.
Χαμηλή σε υδατάνθρακες, πλούσια σε λιπαρά

Μείωση της όρεξης, της πίεσης, της ινσουλίνης, των τριγλυκεριδίων, θεραπεία ακμής, καλύτερη απόδοση, βελτίωση του εντέρου είναι λίγα από τα οφέλη της.

Πώς λειτουργεί η κετογονική δίαιτα;

Όταν το σώμα έχει εξαντλήσει το γλυκογόνο στο συκώτι, παράγει κετόνες και χρησιμοποιεί ενέργεια από το λίπος που είναι αποθηκευμένο στα λιποκύτταρα, εφόσον βέβαια προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε. Διάβασε επίσης: Πώς θα κάνεις κετογονική διατροφή μετρώντας μακροσυστατικά;
"Πόσο βάρος θα χάσω;"

Συνήθως με την κετογονική διατροφή χάνεις περίπου 1 κιλό σωματικό λίπος ανά εβδομάδα. Βέβαια, επειδή τις πρώτες 14 ημέρες η κέτωση προκαλεί διούρηση, ενδέχεται η ζυγαριά να δείχνει ότι έχεις χάσει περισσότερο (επιπλέον 2 με 4 κιλά υγρά), αν όμως συνεχίσεις, θα διαπιστώσεις ότι έχεις χάσει λίπος! Ο αποκλεισμός μιας ολόκληρης ομάδας τροφίμων ακούγεται ακραίος – δε θα πρέπει να τρώμε τα πάντα με μέτρο; Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά (μαζί με το λίπος και τις πρωτεΐνες) από τη διατροφή, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούμε να ζήσουμε και με μικρές ποσότητές τους. Παρόλο που ο εγκέφαλος λειτουργεί κυρίως με γλυκόζη, από τη μία το σώμα κατασκευάζει την απαιτούμενη γλυκόζη από αμινοξέα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκονεογένεση, και από την άλλη ο εγκέφαλος μπορεί να λειτουργήσει πιο αποδοτικά με κετόνες απ’ ό,τι με γλυκόζη.
Δες το πλάνο της κετογονικής δίαιτας στη σελίδα 2.
Κετογονικό μενού 14 ημερών

Πριν ξεκινήσεις...


Κάθε βράδυ καλό είναι να παίρνεις ένα συμπλήρωμα κιτρικού μαγνησίου (200 mg) για να αποφύγεις τη δυσκοιλιότητα και τις κράμπες.

Οι πρώτες 14 ημέρες είναι οι πιο δύσκολες, γιατί το σώμα σου προσπαθεί να κετoπροσαρμοστεί, κάτι που θα συμβεί περίπου στις 6 εβδομάδες.

Μετά το τέλος των 14 ημερών –αν έχεις πολλά κιλά να χάσεις– μπορείς να συνεχίσεις το ίδιο διατροφικό σχήμα για ακόμη 4 εβδομάδες (έως και 6 μήνες) και μετά να μπεις σε φάση συντήρησης.

Στη φάση συντήρησης θα επανεισάγεις πολύ προσεκτικά και αργά τους υδατάνθρακες στη διατροφή σου για να μην ξαναπάρεις όλα τα κιλά που έχασες.

Πρακτικά προσθέτεις μόνο 20 γρ. υδατάνθρακες ανά εβδομάδα και παρατηρείς τις αλλαγές στο βάρος σου.


Σε τι μπορεί να αντιστοιχούν τα 20 γρ. υδατάνθρακες;

Για παράδειγμα, σε μια μικρή μερίδα φρούτου ή περίπου 1 φέτα ψωμί ή 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα όσπρια, ζυμαρικά, αρακά ή 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας βρόμη ή μαγειρεμένο ρύζι ή μία μικρή πατάτα κ.λπ.

Οργανώσου! Φτιάξε μερικά απαραίτητα πιάτα που θα κάνουν την όλη προσπάθεια πιο εύκολη. Επίσης, μπορείς να μαγειρεύεις διπλές ποσότητες για να τις καταναλώνεις 2 ή περισσότερες μέρες.

Ένα ποτήρι χλιαρό νερό με λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού πρωί και βράδυ συμβάλλει στην απέκκριση του ουρικού οξέος. Γενικά, το νερό σου κάνει καλό! Προσπάθησε να πίνεις 3 λίτρα τη μέρα.

Η κετογονική δίαιτα αυξάνει τη διούρηση και χάνεις άλατα. Πρόσθεσε αρκετό θαλασσινό αλάτι στα γεύματά σου (στόχος το 1 κ.γ. την ημέρα). Αν δεν το αντικαταστήσεις, θα νιώθεις κόπωση, αδυναμία, πονοκεφάλους και ατονία.

Αν πεινάσεις ανάμεσα στα γεύματα, μπορείς να καταναλώσεις 1 κ.γ. λάδι καρύδας ή αγνό βούτυρο με λίγο κακάο και στέβια ή σκέτο.

Το μυστικό πίσω από την κετογονική διατροφή είναι ότι εκμεταλλεύεται το φυσιολογικό μηχανισμό του σώματος να χρησιμοποιεί ως καύσιμο το λίπος.

Διάβασε επίσης: 3 μύθοι που θα ακούσεις για την κετογονική δίαιτα
Ημέρα 1η

Πρωινό: 2 φρυγανιές chia και λιναρόσπορου με 4 φέτες μορταδέλα.

Μεσημεριανό: Σαλάτα με 100 γρ. σαρδέλες κονσέρβα σε ελαιόλαδο, 2 φλ. ωμά πράσινα λαχανικά (μαρούλι, baby σπανάκι, ρόκα, βαλεριάνα), 1/2 αβοκάντο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. μηλόξιδο.

Βραδινό: 125 γρ. μπούτι κοτόπουλου ψημένο με 2/3 φλ. ψητά κολοκυθάκια, 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Επιδόρπιο: Ζελέ με γλυκαντικό σουκραλόζη σερβιρισμένο με 1 κ.σ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

Ημέρα 2η
Πρωινό: 2-3 μάφιν αβγού τυρί, μπέικον ή 2 αβγά βραστά με 2 φέτες μορταδέλα.
Μεσημεριανό: Σαλάτα με 100 γρ. ψητό μπούτι κοτόπουλου, 2 φλ. ωμά πράσινα λαχανικά (μαρούλι, baby σπανάκι, ρόκα, βαλεριάνα), 1/2 αβοκάντο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. μηλόξιδο.
Βραδινό: 125 γρ. σαρδέλες ή γαύρος ψητός στο φούρνο με ρίγανη και 1 κ.σ. ελαιόλαδο με 2/3 φλ. χόρτα σοταρισμένος με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Επιδόρπιο: Ζελέ με γλυκαντικό σουκραλόζη σερβιρισμένο με 1 κ.σ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά.

Ημέρα 3η

Πρωινό: 2 φρυγανιές chia και λιναρόσπορου με 4 φέτες μορταδέλα.
Μεσημεριανό: Σαλάτα με 100 γρ. σαρδέλες κονσέρβα σε ελαιόλαδο, 2 φλ. ωμά πράσινα λαχανικά (μαρούλι, baby σπανάκι, ρόκα, βαλεριάνα), 1/2 αβοκάντο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. μηλόξιδο.
Βραδινό: 100 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι με 2/3 φλ. ψητά μανιτάρια σοταρισμένα με 1 κ.σ. βούτυρο.
Επιδόρπιο: Ζελέ με γλυκαντικό σουκραλόζη σερβιρισμένο με 1 κ.σ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά.

Ημέρα 4η

Πρωινό: Τοστ με ψωμί λιναρόσπορου κομμένο στη μέση με 2 φέτες μορταδέλα.
Μεσημεριανό: Σαλάτα με 100 γρ. έτοιμη καπνιστή πέστροφα, 2 φλ. ωμά πράσινα λαχανικά (μαρούλι, baby σπανάκι, ρόκα, βαλεριάνα), 1/2 αβοκάντο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. μηλόξιδο.
Βραδινό: Ομελέτα (3 αβγά) με 1/3 φλ. σπανάκι και 1/3 φλ. μανιτάρια, όλα μαγειρεμέ- να με 1 κ.σ. βούτυρο.
Επιδόρπιο: Ζελέ με γλυκαντικό σουκραλόζη σερβιρισμένο με 1 κ.σ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά.

Ημέρα 5η
Πρωινό: 2-3 μάφιν αβγού τυρί, μπέικον ή 2 αβγά βραστά με 2 φέτες μορταδέλα.
Μεσημεριανό: Τοστ με ψωμί λιναρόσπορου κομμένο στη μέση με 2 φέτες μορταδέλα και 2 φύλλα μαρούλι.
Βραδινό: 125 γρ. μπιφτέκι με κιμά μόνο (όχι άπαχος). Αλάτισε μόνο απέξω το μπιφτέκι για να γίνει ζουμερό. Ψήσε σε δυνατή φωτιά σε τηγάνι ή ψηστιέρα. Συνόδευσε με 2/3 φλ. βρασμένο μπρόκολο ή κολοκυθάκια ή χόρτα με ελαιόλαδο και μηλόξιδο.
Επιδόρπιο: Ζελέ με γλυκαντικό σουκραλόζη σερβιρισμένο με 1 κ.σ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά.

Ημέρα 6η
Πρωινό: 2 φρυγανιές chia και λιναρόσπορου με 4 φέτες μορταδέλα.
Μεσημεριανό: Τοστ με φοκάτσια-ψωμί λιναρόσπορου κομμένο στη μέση με 2 φέτες μορταδέλα και 2 φύλλα μαρούλι.
Βραδινό: 2 καλαμάκια μπούτι κοτόπουλου με 2 φλ. ωμά πράσινα λαχανικά (μαρούλι, baby σπανάκι, ρόκα, βαλεριάνα), 1/2 αβοκάντο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. μηλόξιδο.
Επιδόρπιο: Ζελέ με γλυκαντικό σουκραλόζη σερβιρισμένο με 1 κ.σ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά.

Ημέρα 7η
Πρωινό: Ομελέτα (2 αβγά) με 2 φέτες μπέικον.
Μεσημεριανό: Μπούτι αρνάκι γάλακτος ψημένο σε λαδόκολλα με 2 φλ. ωμά πράσινα λαχανικά (μαρούλι, baby σπανάκι, ρόκα, βαλεριάνα), 1/2 αβοκάντο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. μηλόξιδο.
Βραδινό: 125 γρ. σαρδέλες ή γαύρος ψητός στο φούρνο με ρίγανη και 1 κ.σ. ελαιόλαδο με 2/3 φλ. χόρτα σοταρισμένος με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Επιδόρπιο: Ζελέ με γλυκαντικό σουκραλόζη σερβιρισμένο με 1 κ.σ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά.

Διάβασε επίσης: Δίαιτα με λίγες θερμίδες ή με λίγους υδατάνθρακες;
Ημέρα 8η

Πρωινό: 2 φρυγανιές chia και λιναρόσπορου με 4 φέτες μορταδέλα.
Μεσημεριανό: Σαλάτα με 100 γρ. σαρδέλες κονσέρβα σε ελαιόλαδο, 2 φλ. ωμά πράσινα λαχανικά (μαρούλι, baby σπανάκι, ρόκα, βαλεριάνα), 1/2 αβοκάντο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. μηλόξιδο.
Βραδινό: 125 γρ. μπούτι κοτόπουλου φούρνου με 2/3 φλ. ψητά κολοκυθάκια, 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Επιδόρπιο: Ζελέ με γλυκαντικό σουκραλόζη σερβιρισμένο με 1 κ.σ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά.

Ημέρα 9η

Πρωινό: 2-3 μάφιν αβγού τυρί, μπέικον ή 2 αβγά βραστά με 2 φέτες μορταδέλα
Μεσημεριανό: Τοστ με φοκάτσια-ψωμί λιναρόσπορου κομμένο στη μέση με 2 φέτες καπνιστό σολομό, 2 κ.σ. τυρί κρέμα και λίγες φέτες αγγούρι.
Βραδινό: Μπριζόλα χοιρινή ή μοσχαρίσια (125 γρ.) με 2/3 φλ. μπρόκολο σοταρισμένο με βούτυρο (1 κ.σ.).
Επιδόρπιο: Ζελέ με γλυκαντικό σουκραλόζη σερβιρισμένο με 1 κ.σ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά.

Ημέρα 10η
Πρωινό: 2 φρυγανιές chia και λιναρόσπορου με 4 φέτες μορταδέλα.
Μεσημεριανό: 100 γρ. σαλάτα με καβούρι κονσέρβα σε νερό, 2 φλ. ωμά ανάμεικτα πράσινα λαχανικά (μαρούλι, baby σπανάκι, ρόκα, βαλεριάνα), 1/2 αβοκάντο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. μηλόξιδο.
Βραδινό: 125 γρ. κιμάς μαγειρεμένος με 2/3 φλ. μανιτάρια σοταρισμένα με 1 κ.σ. βούτυρο.
Επιδόρπιο: Ζελέ με γλυκαντικό σουκραλόζη σερβιρισμένο με 1 κ.σ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά.

Ημέρα 11η
Πρωινό: Τοστ με ψωμί λιναρόσπορου κομμένο στη μέση με 2 φέτες μορταδέλα.
Μεσημεριανό: Σαλάτα με βραστές γαρίδες (100 γρ.), 2 φλ. ωμά ανάμεικτα πράσινα λαχανικά (μαρούλι, baby σπανάκι, ρόκα, βαλεριάνα), 1/2 αβοκάντο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. μηλόξιδο.
Βραδινό: Ομελέτα (3 αβγά) με 1/3 φλ. σπανάκι και 1/3 φλ. μανιτάρια όλα μαγειρεμένα με 1 κ.σ. βούτυρο.
Επιδόρπιο: Ζελέ με γλυκαντικό σουκραλόζη σερβιρισμένο με 1 κ.σ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά.

Ημέρα 12η
Πρωινό: 2 φρυγανιές chia και λιναρόσπορου με 4 φέτες μορταδέλα.
Μεσημεριανό: Τοστ με ψωμί λιναρόσπορου κομμένο στη μέση με 2 φέτες μορταδέλα και 2 φύλλα μαρούλι.
Βραδινό: 125 γρ. σαρδέλες ή γαύρος ψητός στο φούρνo με ρίγανη και 1 κ.σ. ελαιόλαδο με 2/3 φλ. χόρτα σοταρισμένος με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Επιδόρπιο: Ζελέ με γλυκαντικό σουκραλόζη σερβιρισμένο με 1 κ.σ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά.

Ημέρα 13η
Πρωινό: 2 φρυγανιές chia και λιναρόσπορου με 4 φέτες μορταδέλα.
Μεσημεριανό: Τοστ με ψωμί λιναρόσπορου κομμένο στη μέση με 2 φέτες μορταδέλα και 2 φύλλα μαρούλι.
Βραδινό: 100 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι με 2/3 φλ. ψητά μανιτάρια σοταρισμένα με 1 κ.σ. βούτυρο.
Επιδόρπιο: Ζελέ με γλυκαντικό σουκραλόζη σερβιρισμένο με 1 κ.σ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά.

Ημέρα 14η
Πρωινό: 2 φρυγανιές chia και λιναρόσπορου με 4 φέτες μορταδέλα.
Μεσημεριανό: Μοσχαρίσια μπριζόλα (125 γρ.) ψητή με 2 φλ. ωμά ανάμεικτα πράσινα λαχανικά (μαρούλι, baby σπανάκι, ρόκα, βαλεριάνα), 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. μηλόξιδο.
Βραδινό: Κοτόπουλο μπούτι ψημένο στο φούρνο (120 γρ.) με 2 φλ. ωμά ανάμεικτα πράσινα λαχανικά (μαρούλι, baby σπανάκι, ρόκα, βαλεριάνα), 1/2 αβοκάντο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. μηλόξιδο.
Επιδόρπιο: Ζελέ με γλυκαντικό σουκραλόζη σερβιρισμένο με 1 κ.σ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά.

Ποιοι ΔΕΝ πρέπει να κάνουν κετογονική διατροφή;

Άτομα με:
Νεφρική ανεπάρκεια
Αυξημένα ηπατικά ένζυμα
Πέτρες στα νεφρά
Ιστορικό παγκρεατίτιδας
Εκ γενετής ανωμαλία στη β-οξείδωση του λίπους
Εκ γενετής ανεπάρκεια σε καρνιτίνη
Πορφυρία
============================
https://www.shape.gr/diatrofi-adynatisma/sosti-diatrofi/diaita-ketogonikh/

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Έκανα για Μία Εβδομάδα τη Δίαιτα των Οκτώ Ωρών: Έχασα Δύο Κιλά και τους Φίλους μου












Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές, έχουμε παρατηρήσει δύο πράγματα: την καθιερωμένη και αναμενόμενη επιστροφή στα γυμναστήρια, και μία έξαρση σε διάφορες δίαιτες που -πάντα- είναι της μόδας, με αποκορύφωμα την 16:8. Η δίαιτα των οκτώ ωρών υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους, με τη ρύθμιση της πρόσληψης τροφής μέσα σε ένα οκτάωρο. Ουσιαστικά, το άτομο που αποφασίζει να την ακολουθήσει μπορεί να τρώει για οκτώ ώρες μες στη μέρα, αλλά τις επόμενες 16 δεν επιτρέπεται να τρώει τίποτα. Φυσικά, μπορεί να πιει νερό ή τσάι (χωρίς γλυκαντικά).

Μία φίλη του VICE Greece δέχτηκε να μοιραστεί το ημερολόγιό της από την εβδομάδα που έκανε τη συγκεκριμένη δίαιτα. Ορίστε πώς το βίωσε:

Δευτέρα

Πρωί: Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχω πει «από Δευτέρα δίαιτα». Έχω αφήσει κενό το Σαββατοκύριακο για τις τελευταίες κραιπάλες. Οι κραιπάλες όμως είναι τόσο μεγάλες, που το hangover μου με ακολουθεί και τη Δευτέρα. Έτσι ξεκινάω μεν διαλειμματική, όχι όμως ακριβώς δίαιτα. Είναι 7 το πρωί, θέλω απεγνωσμένα καφέ (δεν τον πίνω σκέτο) αλλά πρέπει να περιμένω τρεις ώρες, γιατί έχω πει ότι το οκτάωρο που θα τρώω θα είναι μεταξύ 10πμ-6μμ. Όταν φτάνει 10, ρουφάω τον καφέ σαν νεράκι. Παράλληλα, τρώω μία τορτίγια με τυρί και γαλοπούλα και ξεκινάω δουλειά. Μέχρι εκείνη την ώρα, λέω με δυσκολία «καλημέρα».

Μεσημέρι: Κατά τις 2 το μεσημέρι, το αλκοόλ από το Σαββατόβραδο έχει διαλύσει το στομάχι μου και το μόνο «γιατροσόφι» που με πιάνει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τηγανητές πατάτες με μαγιονέζα Αλήθεια, μετά από χρόνιες εμπεριστατωμένες προσωπικές έρευνες είναι η μόνη λύση στο hangover μου. Στην πραγματικότητα, με βοηθάει πάντα κι ένα μπέργκερ μαζί με τις πατάτες και τη μαγιονέζα, αλλά πρώτη μέρα προσπάθειας είναι, ας μην το παρατραβήξω.

Απόγευμα: Τελευταία ευκαιρία που έχω να φάω είναι στις 6. Όμως οι πατάτες με έχουν χορτάσει κι επίσης το μόνο που θέλω, είναι να πάω σπίτι να κοιμηθώ - πράγμα που κάνω. Οπότε για πρώτη μέρα το 16:8 λήγει κάπως ήπια, αφού με παίρνει ο ύπνος από τις 8 το απόγευμα και δεν προλαβαίνω να πεινάσω για βραδινό.

Τρίτη

Πρωί: Έχω επιτέλους ξυπνήσει με διάθεση να κάνω όχι μόνο διαλειμματική, αλλά και δίαιτα. Για πρωινό τρώω στις 10 την αγαπημένη μου τορτίγια με τυρί. Πίνω τον καφέ μου -γλυκό όπως πάντα- και ρίχνομαι με διάθεση στη δουλειά.

Μεσημέρι: Κατά τις 3 τρώω μία σαλάτα με ψητό κοτόπουλο και πιστεύω ότι σε λίγο θα αγιάσω.


Απόγευμα: Έχω φάει αργά σχετικά, οπότε δεν πεινάω καθόλου στις 6 για να ξαναφάω. Καπάκι από τη δουλειά, με προσκαλούν για ποτό. Γίνομαι αυτή η τύπισσα που κάθεται στην μπάρα και παραγγέλνει ανθρακούχο νερό. Γίνομαι δηλαδή η τύπισσα που μισώ. Όσο η παρέα μου μετράει ένα-ένα τα ποτά, εγώ μετράω μία-μία τις φυσαλίδες του νερού μου. Έχω αρχίσει να σκέφτομαι ότι, αν είναι να τη βγάζω με νεράκι, δεν μου ταιριάζει καθόλου αυτή η δίαιτα, όμως συνεχίζω τη προσπάθεια για να δω πόσο θα την παλέψω. Στο μεταξύ, απλώνω το χέρι να πιάσω ένα αγγούρι, αλλά το αφήνω πίσω με γρήγορες κινήσεις, αφού την τελευταία στιγμή θυμάμαι ότι ούτε ένα αγγούρι δεν μπορώ να φάω μετά τις 6. Πάω εν τέλει για ύπνο φουσκωμένη από το νερό.

Τετάρτη

Πρωί: Πεινάω και μετά ξυπνάω. Ναι, πρώτα πεινάω και μετά ξυπνάω. Είναι 7 και άντε να περιμένεις να πάει 10. Οι ώρες κυλούν μαρτυρικά. Κλέβω ένα δεκάλεπτο και 10 παρά τρώω την τορτίγια μου και πίνω τον καφέ μου.

Μεσημέρι: Πεινάω αρκετά νωρίς και κατά τη 1 έχω ήδη φάει ένα μπούτι ψητό κοτόπουλο με μπόλικη μουστάρδα και χωριάτικη σαλάτα.

Απόγευμα: Το απόγευμα ξαναπεινάω, αλλά ετοιμάζομαι να φύγω από τη δουλειά και δεν έχω χρόνο να παραγγείλω. Τρώω κάτι αμύγδαλα που μου κόβουν την όρεξη. Καπάκι, πάω γυμναστήριο. Όταν τελειώνω την προπόνηση, θέλω να φάω έστω μία μπάρα δημητριακών (για να είμαι ειλικρινής, μία πίτσα ολόκληρη), όμως κάνω ένα μπάνιο και πέφτω για ύπνο πριν αρχίσει το στομάχι μου να διαμαρτύρεται ότι είναι νηστικό.


Πέμπτη
Πρωί: Κάπως έχω συνηθίσει ότι πλέον πίνω καφέ στις 10, οπότε η καλημέρα μού βγαίνει πιο εύκολα κι ας μην έχω πιει καφέ. Τορτίγια, καφές και ένα φρουτάκι. Είμαι large σήμερα και πίνω και δεύτερο καφέ μέσα στη μέρα.

Μεσημέρι: Δεν έχω προλάβει να μαγειρέψω, οπότε κατά τις 2.30 παραγγέλνω μία τέλεια σαλάτα με γαρίδες. Είναι χορταστική και με κάνει μόνο να θέλω να φάω μερικά αμύγδαλα πριν τη λήξη της προθεσμίας μέσα στην οποία μπορώ να φάω - στις 6.

Απόγευμα: Μετά τη δουλειά, πάω για ποτό. Στο μεταξύ, έχω απορρίψει μία πρόταση για φαγητό για να μην μπω σε πειρασμό.

Παρασκευή

Πρωί: Έχω αρχίσει να εγκαταλείπω την ιδέα του 10-6 και αποφασίζω ότι αφού δεν τρώω τα απογεύματα, θα το γυρίσω σε 9-5 για να φάω την τορτίγια μου και να πιω τον καφέ μου νωρίς, αλλαγή που μου δημιουργεί ιδιαίτερη χαρά όταν πίνω την πρώτη γουλιά καφέ στις 9 το πρωί.

Μεσημέρι: Παραγγέλνω κατά τις 3, πάλι μία σαλάτα, αυτή τη φορά με αβοκάντο, ψητό κοτόπουλο, μαρούλια και ντομάτες. Έχει κλείσει το στομάχι μου, οπότε δεν πεινάω ιδιαίτερα και μία σαλάτα όπως αυτή με χορταίνει.


Απόγευμα: Μόλις πάει 6 τσακίζω μερικά φρούτα και λίγα αμύγδαλα. Όλο το βράδυ όμως υποφέρω από την πείνα και όσο η παρέα μου είναι έξω και τρώει, εγώ έχω μείνει για να κοιμηθώ από νωρίς και να μην μπω σε πειρασμό.

Σάββατο

Πρωί: Έχω ξυπνήσει με απίστευτα νεύρα που έχω χάσει τη χθεσινή έξοδο για μία διατροφή. Σήμερα το βράδυ έχω να πάω σε κάτι γενέθλια και αποφασίζω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τα ακυρώσω, ούτε να περάσω όλο το βράδυ με νερό. Τρώω το πρωινό μου στις 11, μιας και έχω αργήσει να ξυπνήσω. Τρώω ψωμί με μαρμελάδα. Και πίνω έναν ζεστό γαλλικό καφέ.

Μεσημέρι: Τρώω ένα μοσχαρίσιο μπιφτέκι μαζί με μία ντομάτα, ίσα-ίσα για να με κρατήσει. Βέβαια, ήδη σκέφτομαι ότι αυτή η δίαιτα που κάνω έχει ημερομηνία λήξης.

Βράδυ: Η ημερομηνία λήξης έχει έρθει, αφού είναι 10 το βράδυ, είμαι στα γενέθλια και βάζω στο πιάτο μου να δοκιμάσω τα πάντα. Παράλληλα πίνω κρασί και περνάω υπέροχα. Μέχρι που μου έρχεται μία τρομερή διάθεση για εμετό. Προφανώς όλα αυτά έπεσαν σαν βόμβα στο στομάχι μου και ψάχνω να βρω κάτι για να χωνέψω. Βρίσκω ένα χαπάκι, ηρεμώ και απολαμβάνω την υπόλοιπη βραδιά.

Κυριακή

Ανεβαίνω στην ζυγαριά και με δείχνει δύο κιλά πιο αδύνατη. Και ναι, μπορεί το αποτέλεσμα στη ζυγαριά να είναι θεαματικό για λίγες ημέρες δίαιτας, αλλά το μαρτύριο της στέρησης και του κοινωνικού αποκλεισμού όλη την εβδομάδα δεν αξίζει. Αποφασίζω ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι τη ζωή μου και παίρνω την απόφαση να απευθυνθώ σε διατροφολόγο, προκειμένου να μου βγάλει ένα πρόγραμμα διατροφής που να ταιριάζει στα γούστα και τις ανάγκες μου. Ελπίζοντας πάντα ότι τώρα που θα ξεκινήσω να τρώω βραδινό, τα μείον δύο κιλά που έχασα, δεν θα γίνουν συν τρία κιλά που θα πάρω. Θα δείξει.

https://www.vice.com/el/article/59nkk8/ekana-gia-mia-ebdomada-th-diaita-twn-oktw-wrwn-exasa-dyo-kila-kai-toys-filoys-moy

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Συνταγή για ιταλικό πασχαλινό τσουρέκι 22.04.2021




18 ώρες  ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
Colombia di Pasqua! Έτσι, ονομάζεται αυτό το πασχαλινό τσουρέκι που δημιούργησαν οι Ιταλοί στην προσπάθεια τους να κάνουν το καθολικό Πάσχα πιο γευστικό. Σήμερα, μοιραζόμαστε μαζί σου την αυθεντική συνταγή.


Συστατικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,  130 γρ. ζάχαρη,  250 γρ. βούτυρο, ανάλατο

100 ml πλήρες γάλα,100 γρ. φλούδα πορτοκαλιού,30 γρ. νωπή μαγιά

3 κρόκοι αβγών,1/2 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας,1 κουτ. της σούπας μέλι

100 γρ. αμυγδαλόπαστα,Ξύσμα ενός λεμονιού,Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

(για το γλάσο): 

100 γρ. άχνη ζάχαρη,100 γρ. τριμμένα αμύγδαλα,50 γρ. ολόκληρα αμύγδαλα

2 κουτ. της σούπας άχνη ζάχαρη,2 ασπράδια αβγού

Τρόπος Μαγειρέματος
Σε ένα μπολ, αναμειγνύεις το γάλα και τη μαγιά. Ανακατεύεις.
 Προσθέτεις 100 γρ. από το αλεύρι σου, ανακατεύεις και το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για 40 λεπτά, προκειμένου να φουσκώσει. 
Μόλις περάσει το διάστημα αυτό, προσθέτεις άλλα 100 γρ. αλεύρι και το αφήνεις πάλι στην άκρη για 40 λεπτά.

Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνεις το βούτυρο.
Στο ίδιο μπολ, προσθέτεις το βούτυρο, το υπόλοιπο αλεύρι και την μισή ποσότητα ζάχαρης. Ανακατεύεις ή χρησιμοποιείς ένα μίξερ χειρός και ενοποιείς τα υλικά σου. Αφήνεις στην άκρη για 2 ώρες και 40 λεπτά, για να φουσκώσει.
Μόλις περάσει η ώρα, προσθέτεις την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας και τις φλούδες από τα δύο φρούτα. Χτυπάς τους κρόκους και τους προσθέτεις και αυτούς. Ενοποιείς σε μία κουζινομηχανή τα υλικά σου και σχηματίζεις την ζύμη σου. Αν είναι υπερβολικά κολλώδης, αραίωσε με λίγο ακόμη αλεύρι.
Ζαχαρώνεις τα κομμάτια πορτοκαλιού και την αμυγδαλόπαστα. Ζυμώνεις, για να ομογενοποιηθεί το μείγμα σου. Σκεπάζεις τη ζύμη σου και αφήνεις στην άκρη να φουσκώσει για 8 ώρες.
Πλάθεις τη ζύμη σου ξανά και τις δίνεις ένα πιο εύκολο μείγμα. Μοιράζεις το μείγμα σου σε μία φόρμα για κολόμπα. 
Σκεπάζεις και αφήνεις να φουσκώσει μόνο του για άλλες 2 ώρες.
Σε ένα μπολ, ανακατεύεις το τριμμένο αμύγδαλο, τη ζάχαρη και τη βανίλια.
 Προσθέτεις τα ασπράδια και ενώνεις. Αλείφεις το τσουρέκι σου με αυτό το μείγμα και ρίχνεις λίγα αμύγδαλα.
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 50 λεπτά.
Καλή επιτυχία.

https://www.tlife.gr/syntages/pasxalines-syntages/syntagi-gia-italiko-pasxalino-tsoureki/1175277/