Μαρμελάδα λεμόνι
08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021 Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Τώρα που είναι άφθονα, ζουμερά, αρωματικά και οικονομικά ετοιμάζουμε αυτή τη μαρμελάδα για να τα απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο.
Η συνταγή είναι του Μανώλη Στήθου.
Υλικά
4 λεμόνια μεγάλα, καλά πλυμένα
350 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
6 κλωναράκια φρέσκια μέντα (ή δυόσμος)
20 ml φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
ξύσμα από 1 λεμόνι
Βάζουμε τα λεμόνια, ολόκληρα, σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό που να τα καλύπτει καλά και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να αρχίσει να κοχλάζει. Βράζουμε για 5 λεπτά (μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός) και βγάζουμε τα λεμόνια με τρυπητή κουτάλα. Αδειάζουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε ξανά τα λεμόνια μέσα, τα καλύπτουμε και πάλι καλά με κρύο νερό και το αφήνουμε να πάρει μία βράση. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε τα λεμόνια μέχρι να μαλακώσουν, για 30-40 λεπτά. Στραγγίζουμε τα λεμόνια και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Κόβουμε και πετάμε τις άκρες τους. Τα κόβουμε στη μέση από πάνω προς τα κάτω και με ένα κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα τους, την οποία κρατάμε κατά μέρος. Κόβουμε τις φλούδες σε λεπτές και μακριές λωρίδες. Σε ένα μπολ στερεώνουμε μια σήτα και ρίχνουμε εκεί την ψίχα των λεμονιών. Πιέζουμε καλά με ένα κουτάλι ώστε να περάσει ο πουρές στο μπολ και να μείνουν στη σήτα ίνες και κουκούτσια (τα οποία πετάμε). Προσθέτουμε στο μπολ τις φλούδες και ζυγίζουμε το μείγμα. Πρέπει να προκύψει βάρος 350 γρ., δηλαδή όσο και η ζάχαρη. Αν είναι λιγότερο, συμπληρώνουμε με χυμό λεμονιού (όχι τον μετρημένο). Μεταφέρουμε το μείγμα σε κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και βάζουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε τη μαρμελάδα για 8-10 λεπτά ή μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τα κλωνάρια μυρωδικού (ολόκληρα), τον χυμό και το ξύσμα και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει καλά, την αδειάζουμε σε καθαρό βαζάκι, τακτοποιώντας μέσα τα κλωνάρια, και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΗΘΟΣ
https://www.gastronomos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου