Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Πόρτο Κάγιο: Το «μαγικό» παραθαλάσσιο χωριό με το πιο γραφικό λιμάνι της Ελλάδας






14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
BY I-DIAKOPES
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

0χωριό με το πιο γραφικό λιμάνι της Ελλάδας

FacebookMessengerViber

Καλά «κρυμμένο» σε ένα κολπίσκο της Λακωνίας βρίσκεται το Πόρτο Κάγιο, ένα από πιο γραφικά παραθαλάσσια χωριουδάκια της χώρας







Παλιότερα ήταν ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της Μάνης και αποτέλεσε φυσικό αραξοβόλι από το οποίο πέρασαν μεταξύ άλλων Φοίνικες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Φράγκοι και στη νεότερη ιστορία Γάλλοι, Άγγλοι και Τούρκοι.






Το ασφαλές φυσικό λιμάνι του Πόρτο Kάγιο και τελευταίο λιμανάκι της ανατολικής Μάνης καθώς κατεβαίνουμε προς το ακρωτήριο Ταίναρο, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ψαμαθούς, υπήρξε και ορμητήριο του Λάμπρου Kατσώνη στα τέλη του 18ου αιώνα.









Στο Πόρτο Κάγιο βρέθηκαν υπολείμματα τάφων και επιγραφές ενώ το όνομά του το πήρε από την ονομασία που είχαν δώσει στον όρμο οι Ενετοί: Porto delle Quaglia που σημαίνει «Λιμάνι των Ορτυκιών». Και αυτό γιατί η περιοχή είναι μεγάλο πέρασμα ορτυκιών το φθινόπωρο. Παλιοί περιηγητές άλλωστε είχαν εντυπωσιαστεί από το πλήθος των ορτυκιών και από τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Μάνης για να τα πιάνουν με δίχτυα και να τα παστώνουν.

Πηγή Φωτογραφίας: Ξενώνας Πόρτο Κάλε (http://www.portokale.gr)

Οι ιστορίες πειρατών και θαλασσοπόρων που έδεσαν στο λιμάνι για να ξαποστάσουν και να προμηθευτούν τα απαραίτητα πριν αναχωρήσουν για νέες περιπέτειες σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές.




Ταξίδεψε σε Ελλάδα και Ευρώπη με τις νέες Προσφορές της Aegean στις χαμηλότερες τιμές!



Δίπλα στο Πόρτο Κάγιο υπάρχουν τρεις όμορφες παραλίες με πεντακάθαρα νερά, του Πορτοκάγιου, τα Νεώρια και τον Κάλαμο που βρίσκεται δεξιά από το κάστρο του Αχίλλειου.







Το περίφημο κάστρο Αχιλλείου το έχτισε ο σουλτάνος Σελίμ για να κατακτήσει την Κύπρο που την κατείχαν οι Ενετοί.







Οι Οθωμανοί είχαν απόλυτη ανάγκη μιας ναυτικής βάσης, κάπου στο θαλάσσιο δρόμο Βενετίας – Ανατολικής Μεσογείου, για να μπορούν να εμποδίζουν τις βενετικές γαλέρες που θα επιχειρούσαν να ανεφοδιάσουν την Κύπρο.







Το κάστρο ήταν ιδανικό για αυτό το σκοπό όντας σε ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι στο νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας.







Ο γραφικός οικισμός του χωριού είναι μια από τις πιο ξεχωριστές γωνιές της μανιάτικης γης.







Αναδεικνύει τις πιο χαρακτηριστικές ομορφιές της, όπως τα πεντακάθαρα καταγάλανα νερά με φόντο τις αυστηρές και μεγαλειώδεις γραμμές της Μάνης, το επιβλητικό ακρωτήριο Ταίναρο και το σημείο συνάντησης Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Πηγή Φωτογραφίας: Ξενώνας Πόρτο Κάλε (http://www.portokale.gr)










Απολαύστε στο βίντεο του Stelios Hontas την Λακωνική Μάνη από ψηλά.



Ήλιος – Πέτρα – Θάλασσα. Πόρτο Κάγιο, Λάγια, Μαρμάρι, Κοκκάλα, Πάλιρος, Κάστρο, Αχχίλειο, Ακρωτήριο Ταίναρο, Κοκκινόγεια, Διμιρίστικα.







FacebookMessengerViber

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου