Υλικά
1 πακέτο φύλλο για μπακλαβά ,1 κ.σ. βούτυρο λιωµένο
1 κ.γλ. κανέλα ,2 κ.σ. ζάχαρη 6 αυγά , 1 φλ. ζάχαρη
1 βιτάμ 1/2 φλυτζάνι γιαούρτι , 1/2/ φλυτζ. ξύσμα πορτοκαλλιού
µπέικιν πάουντερ , βανίλια , κονιάκ
Σιρόπι
2 φλ. ζάχαρη ,2 φλ.. νερό
χυμό και το ξύσμα από 3 πορτοκάλλια
Ξεραίνουμε στον ήλιο τα φύλλα, και τα τρίβουμε με το χέρι να γίνουν χονδρά τρίμματα
Στον ήλιο τα αφήνουμε ακόμα και μια ολόκληρη μέρα
. Αλείφουμε µε βούτυρο ένα { κατά προτίμηση }μακρόστενο ταψί. Βουτυρώνουμε ένα ένα 5 φύλλα, αφού τα πασπαλίσουμε µε κανελοζάχαρη, και τα στρώνουμε στο ταψί μας .
Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά µε τη ζάχαρη µε σύρµα ή µε µίξερ χειρός, να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, το µπέικιν πάουντερ, το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά µε το σύρμα. Λίγο λίγο προσθέτουμε το βουτυρο ,σε θερμοκρασία δωματίου , ανακατεύοντας. Τέλος προσθέτουµε το κονιάκ
{ Αν θέλουμε βάζουμε και σταφίδες.}
Κοµµατιάζουµε σε μικρά κοµµάτια µε τα χέρια τα υπόλοιπα φύλλα. Τα ρίχνουμε στο μείγμα και τα ανακατεύουμε, να βραχούν καλά.
Περιχύνουµε τα ηλιοκαμμένα φύλλα µε το µείγµα και αφήνουμε όλα τα υλικά να ποτίσουν τη γέμιση για να γίνει αφράτη .Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα στους 200°C, στον αέρα, για 30΄, να σταθεροποιηθεί το γλυκό. Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιµάζουµε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά 7΄-8΄ από την ώρα που θα πάρει βράση ανακατεύοντας συνεχώς .
Περιχύνουµε τα ηλιοκαμμένα φύλλα µε το µείγµα και αφήνουμε όλα τα υλικά να ποτίσουν τη γέμιση για να γίνει αφράτη .Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα στους 200°C, στον αέρα, για 30΄, να σταθεροποιηθεί το γλυκό. Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιµάζουµε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά 7΄-8΄ από την ώρα που θα πάρει βράση ανακατεύοντας συνεχώς .
Περιχύνουμε το κρύο γλυκό µε το ζεστό σιρόπι.
Καλή σας επιτυχία !!!!!
αρχείο κυρίας Κατερίνας Σταύρακα
αρχείο κυρίας Κατερίνας Σταύρακα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου