Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Βασιλόπιτα πορτοκαλιού με καρύδα και επικάλυψη πορτοκαλιού












Φίλοι μου αγαπημένοι λίγες ώρες μετράει ακόμη το 2011 και παρόλο που μας έφερε πολλά δεινά και για μένα περισσότερα, ας το αποχαιρετήσουμε σαν ένα κομμάτι της ζωής μας και ας ευχηθούμε το 2012 να μην φανεί τόσο σκληρό απέναντί μας.
Τα Χριστούγεννα κουράστηκα πάρα πολύ, πολλές δουλειές και ατελείωτες. Την Πρωτοχρονιά θα πάω κι εγώ κάπου να ξεκουραστώ. Πριν να φύγω όμως, θα σας δώσω την φετινή βασιλόπιτα που αποφάσισα να φτιάξω.
Η φετινή βασιλόπιτα είναι ένα πολύ νόστιμο κέικ, το οποίο δοκίμασα μόλις χθές, το έκοψα, το γεύτηκα και αποφάσισα να είναι η φετινή μου Βασιλόπιτα.
Για την διακόσμηση δεν είχα πολύ χρόνο, κι έτσι βιαστικά σχεδίασα το 2012, με μία κόκκινη μαρμελάδα και με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας. Επίσης κράτησα λίγο γλάσο, έριξα 2-3 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής, το έπλασα λίγο στα χέρια μου, άνοιξα ένα φυλλαράκι και έκοψα με κουπ-πατ το δεντράκι. Αν εσείς δεν έχετε διάθεση και χρόνο να την διακοσμήσετε με γλάσο, μπορείτε απλά να την πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη.
Εγώ φυσικά επειδή θα φύγω, την επίσημη Βασιλόπιτα (αυτή που βλέπετε ήταν δοκιμαστική), θα την φτιάξω όταν επιστρέψω στο σπίτι.
Εύχομαι σε όλους σας, με το καλό η νέα χρονιά και χρόνια πολλά.



Βασιλόπιτα


Υλικά
(μετράμε με κούπα 250 ml )
2 κούπες γάλα (450 ml)
1 1/2 κούπας τριμμένη καρύδα (140 γρ)
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού (120 γρ)
1 κούπα βούτυρο μαλακό (250γρ)
2 κούπες ζάχαρη (450 γρ)
4 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
4 μεγάλα αυγά
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (600 γρ)
4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
1/2 κουταλάκι αλάτι



ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
3 κούπες ζάχαρη άχνη
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
3-4 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό πορτοκαλιού



Δημιουργία
Σε μεσαίο μπολ ανακατεύουμε το γάλα, την καρύδα και το χυμό πορτοκαλιού. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να μείνει για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 32 εκ. και το καλύπτουμε με βουτυρωμένη λαδόκολλα.





Χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού στο μίξερ στη μεσαία ταχύτητα.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να ενωθεί το πρώτο με το μείγμα πριν ρίξουμε το επόμενο.
Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, χτυπάμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι εναλλάξ με το μείγμα καρύδας.



Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί (μπορεί να σας φανεί αυτό το μείγμα πολύ για αυτό το ταψί, αλλά μην φοβηθείτε δεν φουσκώνει πάρα πολύ) και το ψήνουμε 60 λεπτά περίπου ή μέχρι το μαχαίρι που βυθίζουμε στο κέικ να βγαίνει στεγνό.



Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στο ταψί για 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα.
Αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.


ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Σε μεσαίο μπολ χτυπάμε την άχνη και το βούτυρο. Προσθέτουμε χυμό πορτοκαλιού αρκετό ώστε να δημιουργηθεί παχιά επικάλυψη.



Απλώνουμε με μια σπάτουλα την επικάλυψη στην επιφάνεια και στα τοιχώματα του κέικ, αφού κρυώσει το κέικ.




http://mariplateau.blogspot.gr/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου