Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Τα πιο συχνά λάθη στη ζαχαροπλαστική


Γιατί έγινε σκληρό το τσουρέκι; Τι λάθος κάνουμε στη μαρέγκα; Βασικοί κανόνες επιτυχίας για καθημερινούς ζαχαροπλάστες…


Εύη Σκλατινιώτη 22/01/2015


Η αφορμή ήταν το ομώνυμο σεμινάριο από τη σειρά «Μαέστρος της Παράδοσης», που παρακολουθήσαμε στο φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις» τον Δεκέμβρη που μας πέρασε στη Helexpo. Ήταν τόσο ενδιαφέρον και χρήσιμο, που αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε, με τη βοήθεια του παρουσιαστή του Γιώργου Γαλή, μια σειρά από βασικούς κανόνες, που βοηθούν να αποφύγουμε συνηθισμένα λάθη, όπως να παραψηθεί το κέικ, να γίνει σκληρή η ζύμη ή να μας καραμελώσει το σιρόπι και εξασφαλίζουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία στις παρασκευές μας.




«Η ζαχαροπλαστική είναι σαν τη γυναίκα, θέλει ακρίβεια, χρειάζεται να της συμπεριφέρεσαι ως κυρία, ήρεμα, γλυκά, ευγενικά και θέλει το χρόνο της»…
Κάπως έτσι ξεκίνησε το σεμινάριο ο «μάγειρας» Γιώργος Γαλής, όπως ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του χαρακτηριστικά, αφού προτιμά αυτόν τον τίτλο από του σεφ. Επίσης, σημαντικό στοιχείο για τη ζαχαροπλαστική είναι να μην υπάρχει βιασύνη, να μπορείς να περιμένεις, αφού στη διαδικασία περιλαμβάνεται όλη η διαδρομή, από την προμήθεια των υλικών ως το τελικό αποτέλεσμα.
Ας δούμε, λοιπόν, τα απαραίτητα για να μας βγάζουν ασπροπρόσωπους τα γλυκά μας…

Πώς προετοιμάζουμε μια συνταγή



Μπορεί ορισμένα πράγματα να ακούγονται αυτονόητα, όπως το ότι θα πρέπει να διαβάσουμε πολύ καλά τη συνταγή μας πριν ξεκινήσουμε την εκτέλεση, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να δούμε από την αρχή αν έχουμε όλα τα υλικά που αναφέρονται και να τα βάλουμε στον πάγκο μας, με τη σειρά που θα τα χρειαστούμε.







Σημεία που απαιτούν προσοχή:
1. Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην κατάλληλη επιλογή υλικών, αφού, για παράδειγμα, δεν είναι όλοι οι τύποι αλευριού κατάλληλοι για κάθε παρασκευή.

2. Πριν ξεκινήσουμε, οφείλουμε να διαβάσουμε όλη την εκτέλεση της συνταγής, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως για τυχόν χρόνους προθέρμανσης κ.λπ. που χρειάζονται προετοιμασία.

3. Να αποφεύγουμε να επιλέγουμε συνταγές που έχουν μονάδα μέτρησης φλιτζάνια ή ποτήρια. Θα πρέπει να είναι σε ακρίβεια γραμμαρίων, ακόμη και τα αβγά, αφού άλλο είναι να χρησιμοποιήσεις ένα πολύ μεγάλο αβγό και άλλο ένα μικρό, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο.

4. Πρέπει να έχουμε υπομονή, να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο σε κάθε στάδιο. Η ζαχαροπλαστική, σε αντίθεση με τη μαγειρική -κάποιες φορές- δεν θέλει βιασύνη.

5. Όταν κάνουμε για πρώτη φορά μια συνταγή, την εκτελούμε ως έχει, δεν κάνουμε πειράματα. Όταν θέλουμε να τη διπλασιάσουμε (π.χ. 2 κέικ, αντί 1), καλό είναι να την εκτελέσουμε αρχικά δύο φορές (δηλαδή το κάθε κέικ χωριστά), ώσπου να κάνουμε "κτήμα" μας τη συνταγή.





Τα βασικά εργαλεία

Θα πρέπει, ανάλογα με τις ανάγκες μας, να κάνουμε και σωστή επιλογή των εργαλείων μας. Αποκτώντας κάποια πιο εξειδικευμένα μηχανήματα, έχουμε πιο σίγουρη επιτυχία. Ποια είναι αυτά:

- Μια πολύ καλή "κουζινομηχανή" (όχι απαραίτητα ακριβή, αλλά να έχει αρκετή δύναμη, αν έχει μικρή ισχύ δεν θα μας κάνει τη δουλειά που θέλουμε και θα χαλάσει γρήγορα)

- Ζυγαριά ακριβείας ηλεκτρονική

- Θερμόμετρο ηλεκτρονικό ζαχαροπλαστικής. Ένα απλό είναι απαραίτητο, για να μετράμε τη θερμοκρασία π.χ. της μαρμελάδας ή του σιροπιού μας, για να έχουμε σταθερό αποτέλεσμα και να αποφύγουμε την αποτυχία.

Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τι θέλει να μας πει μια συνταγή. Καλό είναι να την ακολουθούμε κατά γράμμα, αλλά πρέπει να είμαστε και υποψιασμένοι, ότι δεν είναι προσαρμοσμένη ακριβώς στα δικά μας εργαλεία. Δηλαδή το 180οC ενός φούρνου μπορεί να είναι 175ο σε έναν άλλο. Πόσες φορές δεν δοκιμάσαμε μια συνταγή που έλεγε ψήσιμο στους 200 βαθμούς για 15' και στα 10-12΄ είχε καεί… Να μην επαναπαυόμαστε, λοιπόν, αφήνοντας ένα γλυκό στο φούρνο, να το ελέγχουμε (και οπτικά).






5 βασικοί κανόνες στη ζαχαροπλαστική

- Καλός εξοπλισμός

- Σίγουρα, αγνά υλικά

- Δοκιμασμένες συνταγές (επαγγελματιών)

- Ίδιες τεχνικές (να ακολουθούνται κάθε φορά)

- Καθαρό μυαλό, καθαρός πάγκος/χώρος και καθαρά χέρια.

Γενικά λάθη και σωστοί χειρισμοί

Αβγά
Το φρέσκο αβγό το ξεπλένουμε γρήγορα κάτω από νερό και το σκουπίζουμε με ένα πανί. Λάθος: δεν το βυθίζουμε μέσα σε νερό για πολλή ώρα, ούτε σε νερό και ξίδι, όπως κάνουν ορισμένες νοικοκυρές, ιδίως για τα αβγά που προορίζονται για βαφή, το Πάσχα. Ο λόγος είναι υγειονομικός, διότι το τσόφλι έχει πόρους και τα υγρά αυτά εισχωρούν μέσα στο ασπράδι.



Σπάμε το αβγό πρώτα σε μπολ, ελέγχουμε αν είναι καλό, αν έχει τυχόν πέσει κανένα τσόφλι και τότε το αδειάζουμε στο μίξερ ή στη λεκάνη του μείγματος. Λάθος: ποτέ κατευθείαν μέσα στο μίξερ ή το μπολ, γιατί κινδυνεύουμε να πετάξουμε όλο το μείγμα, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, αν είναι χαλασμένο.
Αν θέλουμε να διαχωρίσουμε ένα ασπράδι από τον κρόκο του, καλό είναι να το βάλουμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Μπορούμε να βάλουμε γάντια ζαχαροπλαστικής και να πάρουμε τον κρόκο με την παλάμη μας από το μπολ, αν δεν χρησιμοποιήσουμε το ειδικό γκάτζετ. Λάθος: δεν σπάμε το τσόφλι στη μέση και μεταφέρουμε τον κρόκο ανάμεσα στα δυο μισά για το διαχωρισμό, όπως συνηθίζουν οι περισσότεροι, γιατί έτσι μεταφέρουμε και ακαθαρσίες από το εξωτερικό τσόφλι στο αβγό.



Αν θέλουμε να χτυπήσουμε ασπράδια για μαρέγκα, καλό είναι να τ' αφήσουμε πριν τα χτυπήσουμε 2-3 24ωρα στο ψυγείο, να ωριμάσουν. Τα σπάμε σ' ένα γυάλινο μπολ, το βάζουμε μέσα στο ψυγείο, περνάνε δύο μέρες κι έτσι αποφεύγουμε τη μυρωδιά του αβγού. Μετά, διαχωρίζουμε κρόκο από ασπράδι και τα χρησιμοποιούμε, χτυπώντας τα στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ. Όσο πιο λίγος είναι ο αέρας που εγκλωβίζεται, τόσο πιο αργά και σταθερά θα φουσκώσει η μαρέγκα. Λάθος: με το γρήγορο χτύπημα ο όγκος θα είναι εικονικός και μόλις φτιάξουμε τη μαρέγκα θα ξεφουσκώσει.


Ζύμες
Στο χτύπημα της ζύμης με το μίξερ, η ταχύτητα πρέπει να είναι χαμηλή, για να ενσωματώνεται περισσότερος αέρας και να δώσουμε την ευκαιρία στην πρωτεΐνη να αναπτυχθεί από το αλεύρι. Λάθος: με το γρήγορο χτύπημα, η ζύμη γίνεται σκληρή.



Στο ανακάτεμα της ζύμης σημαντική είναι η παρατηρητικότητα: είναι έτοιμο όταν η ζύμη «κοδράρει», όπως λένε, δηλαδή κολλάει, αλλά πολύ λίγο. Γενικά, το ζυμάρι είναι έτοιμο όταν δεν κολλάει και όταν είναι μαλακό και ελαστικό (το αποτύπωμα του χεριού μας επάνω του επανέρχεται…)
Η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, δηλαδή στους 20-25 βαθμούς Κελσίου. Σε οικιακό επίπεδο, την αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη. Θα πρέπει να φουσκώσει, τόσο, ώσπου να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Μετά το φούσκωμα, ξανά καλό ζύμωμα και κόψιμο στο σωστό μέγεθος (χρησιμοποιώντας και ζυγαριά, αν είναι για ίσα τεμάχια, διαφορετικά το ένα στο ψήσιμο θα καεί και το άλλο όχι). Και ξανά φούσκωμα.
Αν χρησιμοποιήσουμε μαστίχα, ένα κόλπο για να την τρίψουμε εύκολα σε σκόνη είναι να την βάλουμε για 10΄ στην κατάψυξη να παγώσει και μετά μέσα σε σελοφάν και να την κοπανήσουμε με τον πλάστη να θρυμματιστεί. Ανακατεύουμε τη μαστίχα με λίγο λάδι, για να μην πικρίσει, όχι με ζεστό γάλα, θα κάτσει η ζύμη. Ας χρησιμοποιούμε μαστίχα αντί για βανιλίνη, δίνει πολύ πιο φυσικό και έντονο άρωμα.





Όταν χρησιμοποιούμε αποξηραμένα φρούτα σε μια ζύμη, τα αλευρώνουμε πρώτα, για να μπορέσουν να σταθούν ενδιάμεσα στη ζύμη. Επίσης, καλό είναι να προσθέτουμε φρούτα που δεν είναι ωμά στη ζύμη, αφού η υγρασία των νωπών επηρεάζει τη σύσταση του μείγματος. Ή θα τα βράσουμε λίγο, ή θα τα καραμελώσουμε, για να αφαιρέσουμε την υγρασία τους.
Διαφορά χρήσης σόδας με μπέικιν πάουντερ: η σόδα θέλει μαζί στο μείγμα κάποιο γαλακτοκομικό (π.χ. γάλα, κρέμα γάλακτος), ενώ το μπέικιν κάτι όξινο για να φουσκώσει (π.χ. χυμό λεμόνι ή πορτοκάλι) γιατί χημικά με αυτά αντιδρούν καλύτερα.

Αλεύρι
Αν θέλουμε να έχουμε επιτυχημένο αποτέλεσμα πρέπει να διαλέγουμε και τα κατάλληλα κάθε φορά υλικά, όπως το αλεύρι. Μπορεί να υπάρχει ο τύπος «για όλες τις χρήσεις», ωστόσο πλέον η βιομηχανία τροφίμων έχει εξελιχθεί τόσο, που οι εταιρείες διαθέτουν στην αγορά ειδικούς τύπους αλευριού, όπως αλεύρι για τσουρέκι, για κέικ, κ.ά.
Ένας γενικός κανόνας που μπορούμε να έχουμε υπόψη μας, είναι ότι στα αρτοποιήματα όπως το ψωμί, το τσουρέκι ή ζύμες "ανεβατές", όπως αυτή της πίτσας και του πεϊνιρλί, χρειαζόμαστε σκληρή γλουτένη, σκληρό αλεύρι. Αντίθετα, μαλακό αλεύρι χρησιμοποιούμε σε παρασκευές ζαχαροπλαστικής όπως τα κέικ, το ραβανί ή η καρυδόπιτα.

Σιρόπι
Όταν φτιάχνουμε σιρόπι βάζουμε όλα τα συστατικά μέσα στην κατσαρόλα και στην αρχή δεν ανακατεύουμε σχεδόν καθόλου, μόνο ένα ελαφρύ ανακάτεμα μέχρι να ζεσταθεί το νερό. Γιατί όταν αναδεύεις, κάποια ποσότητα ζάχαρης κολλάει στα τοιχώματα και γίνεται καραμέλα, επηρεάζοντας τη σύσταση του σιροπιού.
Δεν σκεπάζουμε ποτέ ένα σιρόπι ούτε την ώρα που βράζει, ούτε την ώρα που κρυώνει, γιατί η επιστροφή νερού στο σιρόπι μπορεί να το ζαχαρώσει.



http://www.athinorama.gr/

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Μελομακάρονα ! η γλυκειά θαλπωρή των Χριστουγέννων !!!!!!!!


Το Χριστουγεννιάτικο γλυκό της γιαγιάς Κατερίνας
για κάθε σπίτι
Λευκάδα 1963


          Με αγάπη για όλους εσάς

1 ποτήρι σπορέλαιο 
3/4/ ποτηριού ζάχαρη 
1 και   1/2  ποτήρι χυμό πορτοκάλλι
1 κ.γ σόδα 
1κ.γ. γαρύφαλλο
1κ.γ. κανέλλα .
Ξύσμα από 1 και 1/2 πορτοκάλλι
1 ποτήρι σιμιγδάλι χονδρό 
3 περίπου ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
χονδροκομμένα αμύγδαλα ή καρύδια ή ανάμεικτα 

Σιρόπι
2 ποτήρια νερό 
1 και 1/2 ποτήρια ζάχαρη 
1 ξυλάκι κανέλλα 
φλούδα πορτοκάλι ή λεμόνι 


Με μια κουτάλα  ή με μίξερ χειρός ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας με τη σειρά που αναφέρονται πιο πάνω  εκτός από το  αλεύρι  το οποίο ενώνουμε  με το σιμιγδάλι 
Συνεχίζοντας το χτύπημα  ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν  όλα τα υλικά μας   .
Στην συνέχεια προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι με το σιμιγδάλι  μέχρι  η  ζύμη μας να  είναι μαλακή και αφράτη.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και πλάθουμε τα μελομακάρονά μας , σε  σχήμα οβάλ ,  πιέζοντάς τα  ελαφρά  για σχέδιο  ή με πηρούνι ,ή σε καλάθι , ή πάνω σε μια μικτή σχάρα κουζίνας  'η σε μεταλικό  καλάθι που μαγειρεύουμε στον ατμό  .
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα μας σε ταψί με λαδόκολλα  και  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά  .Καλή σας επιτυχία

συμβουλές :

διαλύετε τη σόδα στο χυμό
 μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ψιλό σιμιγδάλι


αρχείο 1963
Κατερίνας Σταύρακα  { Φτερούι }



Receta fácil de panetone casero paso a paso dulce de Navidad

         



              

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Κουραμπιέδες της τεμπέλας…




Θα σου δείξω τους Κουραμπιέδες της τεμπέλας και θα σου εξηγήσω γιατί τους ονόμασα έτσι!
Πανεύκολοι, με τρία μόνο υλικά και σε συνολικό χρόνο γύρω στα 30 λεπτά! Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο;

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Είναι γεγονός ότι συνήθως προτιμώ τις συνταγές που θέλουν λίγα υλικά και λίγο χρόνο. Αν κάνεις μια βόλτα στην σχετική κατηγορία θα δεις ότι πάντα σου προτείνω πράγματα σχετικά εύκολα!
ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΟΥΠΕΡ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΥΚΟΛΕΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΣ!




Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Πάμε τώρα να δούμε τους κουραμπιέδες της τεμπέλας… Τους ονόμασα λοιπόν έτσι διότι φέτος λόγω τραγικής έλλειψης χρόνου είπα να δοκιμάσω το έτοιμο μείγμα για κουραμπιέδες από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου! Ναι καλά διάβασες! Σε πληροφορώ ότι η γεύση τους ήταν εξαίσια!




Η συνταγή είναι η εξής (3 υλικά:βούτυρο – νερό – μείγμα για κουραμπιέδες): Χτυπάς 90 γραμμάρια βούτυρο στο μίξερ σου για 2-3 λεπτά. Προσθέτεις μετά 65 γραμμάρια νερό και συνεχίζει το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμα. Μετά ρίχνεις σιγά σιγά το μείγμα μέσα στο μίξερ και κατεβάζεις πολύ τη ταχύτητα, ουσιαστικά να ανακατεύει όλα τα υλικά μαζί. Σταματάς το μίξερ και αφού βάλεις γάντια μιας χρήσης για να μη «ζεστάνεις» πολύ το βούτυρο, προσθέτεις αν θέλεις καβουρδισμένα, ολόκληρα ή τριμμένα αμύγδαλα και ξεκινάς να πλάθεις κουραμπιεδάκια. Εμείς αμυγδαλάκι δεν βάλαμε διότι στην μικρή μου δεν αρέσει και πολύ.

Η ζύμη του κουραμπιέ είναι σαν τριμμένο μπισκότο, μη φοβηθείς, δεν έχεις κάνει κάτι λάθος! Δες εδώ περίπου την εικόνα του! Η μικρή μου βοηθός Κωνσταντίνα ανέλαβε το έργο της διαμόρφωσης… αστεράκια για φέτος!





Τα ψήνεις στους 180 βαθμούς για περίπου 10-11 λεπτά, όχι παραπάνω! Τα αφήνεις να κρυώσουν λίγο στη λαμαρίνα και μετά τα μεταφέρεις σε πιατέλα που έχεις στρώσει με ζάχαρη άχνη τον πάτο της. Το συγκεκριμένο μείγμα που έχει βάρος 500 γραμμάρια βγάζει δύο λαμαρίνες.



Μετά ξεκινά η διασκεδαστική διαδικασία του πασπαλίσματος … που σημαίνει ότι αχνίζει ο τόπος γενικότερα…

Στολίζουμε, καμαρώνουμε και απολαμβάνουμε…





Να σου πω ότι φτιάξαμε και λίγα μπισκοτάκια για να τα χρησιμοποιήσω στις κούπες με το ζεστό καφέ ή την σοκολάτα!!! Τέλεια ιδέα; Το σχετικό cookie cutter το είχα αγοράσει πέρσι από το ικέα για τα 3D μπισκότα μας!
ΔΕΣ ΕΔΩ!
3D Μπισκότα gingerbread!









Αυτά για φέτος ήταν τα δικά μας κουραμπιεδάκια και τα χαρήκαμε ως διαδικασία! Τελικά από το να μη φτιάξουμε τίποτα, καταφέραμε να φτιάξουμε αυτά και όλη η μυρωδιά του φρεσκοψημένου κουραμπιέ «γέμισε» ο σπιτικό μας!


Καλές Γιορτές να έχουμε!
www.mommyjammi.gτ


 Βασιλόπιτα της πολυάσχολης με 4 μόνο υλικά!





Αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος αλλά δεν θέλεις να αγοράσεις έτοιμη βασιλόπιτα αλλά να την φτιάξεις εσύ ντε και καλά… Βασιλόπιτα της πολυάσχολης με 4 μόνο υλικά!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Μετά τους Κουραμπιέδες της Τεμπέλας έρχεται και η Βασιλόπιτα της πολυάσχολης με 4 μόνο υλικά! Δεν χρησιμοποίησα ξανά τον χαρακτηρισμό «τεμπέλα» διότι λέγε-λέγε θα το οικειοποιηθούμε στο τέλος και δεν κάνει…

Κάθε χρόνο φτιάχνω τη δική μου Βασιλόπιτα ρίξε μια ματιά και στην περσινή μου:

Βασιλόπιτα και…Καλή μας Χρονιά!



Η φετινή λοιπόν, για το 2017, μου βγήκε πιο απλή αφού χρησιμοποίησα μια συνταγή για κέικ με 4 μόνο υλικά.

ΥΛΙΚΑ:


1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
50 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
3 βανίλιες και λίγο ξύσμα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε τα αβγά ένα-ένα και προσθέτουμε σιγά-σιγά και το ζαχαρούχο γάλα. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού. Στο τέλος ρίχνουμε και το αλεύρι έχοντας χαμηλώσει αρκετά τις στροφές στο μιξερ μας (αν χρησιμοποιούμε μίξερ).

Ψήνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα για 40 λεπτά στους 170 βαθμούς στον αέρα. Βέβαια εδώ ο χρόνος ψησίματος είναι ενδεικτικός, ανάλογα με τον φούρνο σας.



Φόρμα με αποσπώμενο πάτο.



Η μικρή βοηθός βουτά στο ζαχαρούχο το δαχτυλάκι της… όχι ότι δεν το έκανα και εγώ…



ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ:

Χρησιμοποίησα ένα μεγάλο κουπ κατ σε σχήμα καρδιάς αφού το κάλυψα με αλουμινόχαρτο ώστε να πασπαλίσω όλη την επιφάνεια της βασιλόπιτας με ζάχαρη άχνη και να σχηματίσω μια καρδιά. Κορδελίτσα γύρω – γύρω, σοκολατένια αστεράκια και διακοσμητικά αγιοβασιλάκια. Τέλος το έτος με ένα μεταλλικό διακοσμητικό!



Ακόμα και η διακόσμηση φέτος ήταν fast forward! Παρόλα αυτά όμως, κατάφερα και την έφτιαξα! Το θεωρώ γούρι, να φτιάχνει η κάθε νοικοκυρά στο σπιτικό της, την δική της βασιλόπιτα!

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΑΣ!

Επέλεξα φέτος το σχήμα της καρδιάς να διακοσμεί την Βασιλόπιτα μας καθότι πιστεύω πως λείπει η αγάπη και εύχομαι το 2017 να έρθει μπόλικη σε όλους τους ανθρώπους!



http://www.mommyjammi.gr

Φτιάξε ένα παραμυθένιο Χριστουγεννιάτικο Χωριό με φωτισμό!
8 COMMENTS 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016




Στολίστε μια γωνιά του σπιτιού σας, με μία μαγική κατασκευή! Φτιάξε ένα παραμυθένιο Χριστουγεννιάτικο Χωριό με φωτισμό!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Παίρνουμε ένα κομμάτι λευκή μελαμίνη στη διάσταση και με χρώμα στα σόκορα (τα γύρω γύρω) που επιθυμούμε. Στη δική μας περίπτωση φτιάξαμε την μελαμίνη από ένα ράφι το οποίο το κόψαμε ώστε να έχει πλάτος 26 εκ. και μήκος 11 εκ. για να ταιριάξει με το εκτυπώσιμο που θα δώσουμε παρακάτω.






Επίσης στη δική μας περίπτωση κολλήσαμε και καφέ ταινία μελαμίνης στα σόκορα. Η διαδικασία αυτή είναι πιο χρονοβόρα και μπορείτε να την παραλείψετε τελείως αν η μελαμίνη σας έχει την μια μεγάλη πλευρά επενδεδυμένη. Εμείς το κάναμε σε όλες τις πλευρές για αντίθεση και λίγο πιο ζεστό look, αλλά για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και χωρίς το κουτί που θα φτιάξουμε παρακάτω.




Αν τελικά επιλέξετε αυτό το βήμα μπορείτε να το κάνετε με 2 τρόπους. Εμείς επιλέξαμε τον δύσκολο, όπου κολλήσαμε την ταινία με ξυλόκολλα και την σταθεροποιήσαμε με σφιγκτήρες ξύλου.





Ο εύκολος τρόπος είναι να κολλήσετε την ταινία χρησιμοποιώντας ένα απλό σίδερο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία, πιέζοντας ελαφρά σε 2-3 περάσματα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προσέξετε η ταινία μελαμίνης που θα αγοράσετε να έχει ενσωματωμένη κόλλα.

Στο τέλος κόβουμε ό,τι περισσεύει με ένα κοπίδι και η βάση είναι έτοιμη!



Το εκτυπώσιμο μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ και εδώ.

Είναι μια παραλλαγή του θέματος που βρήκαμε εδώ.

Θα χρειαστείτε 4 κόλλες Α4. Η δικιά μας εκτύπωση έγινε σε πλήρες πλάτος χαρτιού Α4, με κανονικό ύψος. Χρησιμοποιήστε όσο πιο χοντρό χαρτόνι αντέχει ο εκτυπωτής σας.

Το πιο δύσκολο κομμάτι μετά την εκτύπωση είναι σίγουρα το κόψιμο των παραθύρων. Με ένα κοπίδι κόβουμε προσεκτικά τα παράθυρα μόνο στις 2 από τις 4 εκτυπώσεις. Αυτό το κάνουμε για να δώσουμε την εντύπωση του βάθους στην κατασκευή μας.



Διπλώνουμε το κενό κάτω από τα σπιτάκια ώστε να φτιάξουμε μια επιφάνεια για να κολλήσουν καλά. Το κομμάτι με τα κομμένα παράθυρα προς τα μέσα και το άλλο προς τα έξω. Μετά κολλάμε τα 2 κομμάτια μεταξύ τους.




Κολλάμε τα 2 μέρη της κατασκευής επάνω στη βάση, με το πίσω μέρος να είναι ελαφρώς προς τα αριστερά. Εσείς το βάζετε όπως σας αρέσει. Όταν στεγνώσει βάζουμε και βαμβάκι γύρω γύρω για το «χιονισμένο» τοπίο.



Για το φόντο χρησιμοποιήσαμε ένα απλό κουτί από παπούτσια. Όσο πιο ψηλό τόσο το καλύτερο, αλλά το φάρδος καλό είναι να μην ξεφεύγει πολύ από αυτό της βάσης. Όπως είχαμε κάνει και στη κατασκευή με τη νεράιδα -ΕΔΩ- βάφουμε το εσωτερικό μαύρο με ένα σπρέι ματ και στη συνέχεια με ένα λευκό ή ασημί μαρκαδόρο ζωγραφίζουμε και τα αστέρια. Το φόντο μας είναι έτοιμο!







Για τον φωτισμό επιλέξαμε τις led μπάρες από τα ΙΚΕΑ, αλλά μπορείτε να βάλετε οποιαδήποτε led strips.



Ανοίγουμε 2 μικρές τρύπες για να μπουν τα καλώδια των led. Δεξιά ή αριστερά δεν έχει σημασία, επιλέξτε αναλόγως που θα τοποθετήσετε την κατασκευή στο σπίτι.





Βάζουμε τα φώτα ανάμεσα στα δύο σπιτάκια και η κατασκευή μας είναι έτοιμη!







Δείτε το και live με τις αλλαγές των χρωμάτων… πραγματικά μαγικό…

http://www.mommyjammi.gr

Entertv: Χριστόψωμο από τον Χρήστο Βέργαδο Β'

                               



                               

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

DIY: Στολίστε το σπίτι με υλικά από την κουζίνα!









Θέλετε έναν αέρα ανανέωσης στο χριστουγεννιάτικο στολισμό του σπιτιού σας; Εμπνευστείτε και δημιουργήστε τα πιο ιδιαίτερα στολίδια και διακοσμητικά που όλοι θα λατρέψουν!


Μπισκοτένια στολίδια:

Σε μία κατσαρόλα βάζετε ½ φλιτζάνι κορν φλάουρ και 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα. Προσθέτετε ¾ της κούπας νερό κι ανακατεύετε.

Τοποθετείτε τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Αφήνετε τη ζύμη να κρυώσει για λίγα λεπτά και τη ζυμώνετε για λίγο.

Πασπαλίζετε μία επιφάνεια με κορν φλάουρ και ανοίγετε τη ζύμη με έναν πλάστη. Κόβετε στα σχήματα που θέλετε με τη βοήθεια ενός κουπ πατ. Στρώνετε τα στολίδια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και κάνετε μικρές τρύπες στην κορυφή τους με ένα ξύλινο καλαμάκι, για να μπορέσετε να τα κρεμάσετε.

Ψήνετε στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

Έτοιμα για στόλισμα!






Στολίδια από κουπ πατ:

Κολλήστε γύρω από κουπ πατ ταινία σε διάφορα χρώματα και σχέδια.

Πάρτε λίγο μαλλί, κάντε το ένα κόμπο στο κουπ πατ και γυρίστε το γύρω γύρω, ώστε να καλυφθεί όλο το εσωτερικό του.

Ντύστε τα κουπ πατ-ανθρωπάκια με ρουχαλάκια από δαντέλα, τρέσα ή φιογκάκια.

Δέστε τα με κορδέλα ή σπάγκο για να τα κρεμάσετε στο δέντρο.






Άδεια βάζα κουζίνας με χριστουγεννιάτικα στολίδια

Πάρτε ένα βάζο από την κουζίνα σας, προσθέστε παλιές μπάλες που δε χρησιμοποιείτε πια ή παλιά παιδικά χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, κουκουνάρια, βελανίδια και άλλα υλικά από την φύση. Τέλος μπορείτε να τυλίξτε το στόμιο του βάζου με σπάγκο ή κορδέλα.




Μπολ με σοκολατάκια:

Τοποθετείστε μέσα σε μεγάλα μπολ σοκολατάκια ή τρουφάκια. Μπορείτε να διακοσμήσετε το τραπέζι σας με χριστουγεννιάτικα μπαστουνάκια ή φύλλα από έλατο και να δημιουργήσετε μαζί με το μπολ με τα σοκολατάκια, μια όμορφη γιορτινή εικόνα.


https://www.stronoumetrapezi.gr/