Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018
Τρίτη 27 Μαρτίου 2018
Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018
Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι
Μάρτιος 13, 2018
Υλικά
Λάχανο μέτριο 1 τεμ
Ρύζι Καρολίνα 2 φλυτζάνια του τσαγιού
Κρεμμύδια 4 μέτρια
Κουκουνάρι 6 κουταλιές της σούπας
Σταφίδες 3 κουταλιές της σούπας προαιρετικά
Μαϊντανός 1/2 ματσάκι
Άνηθος 1/2 ματσάκι
Δύοσμος 1 κουτάλι της σούπας τριμμένος
Ελαιόλαδο 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
Πιπέρι κόκκινο 1 κουταλάκι του γλυκού.
Αλάτι – πιπέρι
Κορν φλαουρ 3 κουταλιές της σούπας.
Χυμό λεμονιού από 2 λεμόνια
Νερό αρκετό
Οδηγίες
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει και προσθέτουμε αλάτι. Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και το βάζουμε στο νερό που βράζει. Καθώς βράζει, βγαίνουν τα πρώτα φύλλα τα οποία τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Το ίδιο κάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Κόβουμε τα κοτσάνια από τα φύλλα και τα βάζουμε στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας, με το μισό ελαιόλαδο. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να κάψει προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το κουκουνάρι ,το ρύζι,τις σταφίδες,το αλάτι, το πιπέρι,το κόκκινο πιπέρι και όλα τα μυρωδικά και τα σοτάρουμε περίπου για 8 -10 λεπτά. Προσθέτουμε 1/2 κούπα νερό και χυμό λεμονιού από μισό λεμόνι.
Κλείνουμε την φωτιά, βγάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Απλώνουμε σε σανίδα κοπής ένα – ένα φύλλο και με ένα κουτάλι της σούπας βάζουμε γέμιση πάνω σε κάθε φύλλο και τα τυλίγουμε όχι πολύ σφικτά. Τα βάζουμε στην φαρδιά κατσαρόλα κυκλικά το ένα δίπλα στο άλλο.
Τα σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο να τα συγκρατεί ,προσθέτουμε νερό να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Αφού βράσουν κλείνουμε την φωτιά, αφαιρούμε το πιάτο και βγάζουμε ένα φλυτζάνι ζουμί από το φαγητό.
Το αδειάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε λίγο κρύο νερό και διαλύουμε το κορν φλάουρ ενώ προσθέτουμε και τον χυμό από τα λεμόνια. Ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Κουνάμε την κατσαρόλα δύο με τρεις φορές να ανακατευθούν και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε χυμό λεμονιού ανάλογα πόσο ξινό το θέλουμε. Σερβίρονται ζεστά και κρύα.
* Με αυτό τον τρόπο κάνουμε την νηστίσιμη εκδοχή του αυγολέμονου.
Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το !
Το expresstime.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.
https://expresstime.gr/lachanontolmades-nistisimoi/
Μελεκούνι, το πιο νόστιμο και γλυκό energy σνακ, μια βόμβα υγείας
Μάρτιος 4, 2018
Μελεκούνι, το πιο νόστιμο και γλυκό energy σνακ, μια βόμβα υγείας
Όταν η πιο παλιά παράδοση της Ρόδου συναντά με τον πιο ταμάμ τρόπο τα γούστα μιας σύγχρονης, ψαγμένης, αγνής διατροφής
Aν η Ρόδος ήταν γλυκό, θα ήταν μελεκούνι. Ένα γλυκό που λατρεύουν με ευλάβεια σχεδόν θρησκευτική όλοι οι Ροδίτες, κάθε γενιάς, ηλικίας και κοινωνικής κατάστασης. Κάθε γιορτή είναι ευκαιρία για μελεκούνι. Κάθε μικρή πείνα της καθημερινότητας είναι, και πάλι, ευκαιρία για ένα μελεκούνι.
Το μελεκούνι μοιάζει με παστέλι, αλλά δεν είναι. Πιο χοντρό και πιο μαλακό από το παστέλι, γίνεται με αναποφλοίωτο σουσάμι, αμύγδαλο, ενίοτε και με κουκουνάρι ή φιστίκι, και συνήθως αρωματίζεται με κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, φλούδα από πορτοκάλι, περγαμόντο ή κίτρο.
Όπως όλα τα γλυκά με ξηρούς καρπούς και μέλι, έρχεται κι αυτό από την Αρχαία Ελλάδα, με αλλοιωμένη την αρχική του συνταγή μέσα από τους Βυζαντινούς και τους Ενετούς που του πρόσθεσαν τη δική τους πινελιά. Όνομα από μέλι και κούνα, όπως λένε εδώ τον σπόρο, παραφθορά του αρχαιοελληνικού «κόκκων».
Χωρίς περιττές θερμίδες, το μελεκούνι είναι μια βόμβα υγείας, καθώς το σουσάμι περιέχει πενταπλάσια ποσότητα ασβεστίου από το πρόβειο γάλα, διπλάσια ποσότητα σιδήρου από το σπανάκι και περισσότερο φώσφορο από το ψάρι. Βάλε και τα 180 πολύτιμα συστατικά του μελιού, τα Ω6, τη νιασίνη, τις βιταμίνες (Β1, Β2, Ε) και τότε έχεις μια αντιοξείδωση στο φουλ που τρώγεται με τον γλυκύτερο τρόπο, καθώς οι Ροδίτες ορκίζονται πως κάτι ευτυχεί μέσα σου όταν τρως ένα μελεκούνι: σε πιάνει μια χαρά, μια αγαλλίαση, μια πληρότητα, μια ευδαιμονία.
Στη Ρόδο το μελεκούνι δεν είναι ένα. Κάθε χωριό το κάνει ίδιο αλλά και καθόλου ίδιο, όπως θα σου πουν οι ντόπιοι.
Του Αφαντενού, ας πούμε, δεν του αρέσει το λινδιακό, γιατί δεν έχει μπαχαρικά. Αλλά και ο Λίνδιος δεν αρέσκεται στο «φαντενό», που «δεν έχει την ιδανική υφή». Ψύλλοι στ’ άχυρα για σένα που δεν είσαι Ροδίτης και όλα σου φαίνονται εξαίσια, αν τα αγοράσεις από τις 2-3 ντόπιες οικοτεχνίες ή αν τα πετύχεις σε γιορτή από χέρι σπιτικό.
Το μελεκούνι μοιάζει με παστέλι, αλλά δεν είναι. Πιο χοντρό και πιο μαλακό από το παστέλι, γίνεται με αναποφλοίωτο σουσάμι, αμύγδαλο, ενίοτε και με κουκουνάρι ή φιστίκι
Η Σοφία, στο πολύχρωμο, παραμυθένιο χωριό Κοσκινού, είναι η ιέρεια του μελεκουνιού. Όπου γάμος και χαρά στο νησί, σε κείνη θα προστρέξεις για τα μελεκούνια, κάτι που σημαίνει πως η Σοφία μπορεί να φτιάχνει και 2.500 ρόμβους τη μέρα!
Στο καμαρούλα μια σταλιά εργαστήριο/σπίτι της, με τα εικονίσματα και τη βοήθεια του Νικήτα, του συζύγου, ο οποίος και σχεδίασε τις ξύλινες φόρμες που ζυγίζουν έναν τόνο, άρα μόνο αυτός μπορεί να τις σηκώσει − να ένας ωραίος τρόπος να μη φεύγει ποτέ από κοντά της. Ενίοτε, στο τελικό τύλιγμα στη ζελατίνα βοηθούν και οι κόρες, που είναι δεινές τυλίχτρες! Πρωί-πρωί ξεκίνησα στο πλάι της να την παρακολουθώ και να τη ρωτάω, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει μέσα μου, χωρίς μυστικά, το ομιχλώδες τοπίο του μελεκουνιού.
Απορία πρώτη: πώς γίνεται το τοπικότερο των ροδίτικων γλυκών να περιέχει σουσάμι, όταν στην τουριστικότατη Ρόδο ποτέ μου δεν είδα ούτε ένα χωραφάκι;
Παλιά, λέει, στην Κατταβιά, στη Λαχανιά και στα Κοσκινού καλλιεργούσαν το σουσάμι. Το λίγο που καλλιεργείται πια δεν επαρκεί και δεν είναι και η καλύτερη ποιότητα. Το μέλι, πάλι, όταν είναι μόνο θυμαρίσιο, «δεν δένει». Άρα, πρέπει να βάλεις μια σύμμειξη ανθέων και θυμαρίσιου για το άρωμα.
Η Σοφία το μέλι το παίρνει από την εξαδέλφη, τα εσπεριδοειδή από τον κήπο τον δικό της και των γειτόνων. Τρίβει ψιλό το ξύσμα, καβουρδίζει ολόκληρο το αμύγδαλο, πλένει το σουσάμι. Μετά, όπως κάνουμε τον χαλβά, το καβουρδίζει σκέτο και υπομονετικά σε χαμηλή φωτιά και παράλληλα ζεσταίνει το μέλι να γίνει σιρόπι.
Ύστερα ενώνει τα δύο μείγματα, προσθέτει μπαχαρικά και ξύσμα, απλώνει ομοιόμορφα το μείγμα σε ξύλινες τάβλες, το αφήνει να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, ο Νικήτας το χαράζει σε ρόμβους με τον χάρακα, μην του ξεφύγει το μέγεθος. Μόλις κρυώσει εντελώς, τυλίγεται σε ζελατίνα.
Το μέλι, όταν είναι μόνο θυμαρίσιο, «δεν δένει». Άρα, πρέπει να βάλεις μια σύμμειξη ανθέων και θυμαρίσιου για το άρωμα.
Πριν εφευρεθεί η ζελατίνα, το έκαναν «κουταλάτο» και του έδιναν σχήμα με μια λαδόκολλα. Στο σερβίρισμα, ακόμη και σήμερα, σε γιορτές, μπορεί να το δεις πάνω σε λεμονόφυλλα που δεν το αρωματίζουν, απλώς τα παλιά χρόνια ήταν ό,τι πιο κοντινό στα σημερινά πλαστικά πιατάκια μίας χρήσης.
Γλυκό της καλοτυχίας και της χαράς, «όσους κόκκους έχει το κάθε κομμάτι τόσα χρόνια να ‘χει το ζευγάρι» εύχονταν στους γάμους, μοιράζεται σαν πρόσκληση την εβδομάδα πριν από τον γάμο, μοιράζεται στο «κρεβάτι», μοιράζεται και στην εκκλησία, προσφέρεται και στα σαράντα του νεογέννητου μωρού, προσφέρεται παντού και πάντα.
Παλιότερα, οι οικογένειες των μελλονύμφων μοιράζονταν τα έξοδα και οι γυναίκες του χωριού το έφτιαχναν όλες μαζί σε ένα τραγουδιστό κλίμα χαράς και ευφορίας. Με το πρώτο κομμάτι άλειφαν το πρόσωπο του γαμπρού και της νύφης, να ‘χουν ζωή γλυκιά σαν μέλι, γεμάτη τόσες αφθονίες, όσες και οι κόκκοι του σουσαμιού.
Αν σκεφτείς τα συντηρητικά, την ποσότητα της ζάχαρης και τη χημική επεξεργασία μιας μπάρας δημητριακών ή των δημητριακών που δίνουμε στα παιδιά, έχεις κάθε λόγο να υιοθετήσεις το αγνό, αθώο και ενεργειακό μελεκούνι στην καθημερινότητά σου. Οι τρεις καλύτεροι, αυτοί που φτιάχνουν το απολύτως αυθεντικό και ασύγκριτο σε νοστιμιά μελεκούνι, μπορούν να σου το στείλουν όπου κι αν κατοικείς, αφού μεταφέρεται εύκολα και συντηρείται μέχρι και για έναν χρόνο.
Αν κάνει ζέστη, συμβουλεύει η Σοφία, απλώς το βάζεις στο ψυγείο για να διατηρήσει τη μαλακή του υφή. Αν επιμένεις να το προσπαθήσεις μόνος σου, οι αναλογίες είναι 2 κιλά σουσάμι, 2 κιλά μέλι, 500 γρ. ολόκληρα αμύγδαλα, 2 κ.γ. μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο) και 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι.
Μόλις κρυώσει, ο Νικήτας το χαράζει σε ρόμβους με τον χάρακα, μην του ξεφύγει το μέγεθος. Μόλις κρυώσει εντελώς, τυλίγεται σε ζελατίνα.
Με τη συνταγή της περιοχής Αφάντου
Το Μελεκούνι της Σοφίας, Κοσκινού, 22410 65271
«Ο Μιχάλης», Καποδιστρίου 64, Αφάντου, 22410 51227
Απολλωνιάτισσες, Απόλλωνα, 22410 64322
Με τη συνταγή της Λίνδου
Filema Rodion, Πελοποννήσου 1 & Καζούλη, Ρόδος, 22410 74209
Από την ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ
Συνεργάστηκα με τα περισσότερα ελληνικά λαϊφστάιλ έντυπα, κάποτε ειδικεύτηκα στη γραφή της γεύσης, κυκλοφόρησα δυο βιβλία, για αρκετά χρόνια ήμουν η Ελένη στο «Σεφ στον αέρα» του Σκάι.
Πηγή: www.lifo.gr
https://expresstime.gr
Φτιάξτε λουκούμια το γλυκάκι της σαρακοστής
Φεβρουάριος 22, 2018
Το κέρασμα και γενικότερα η φιλοξενία των προσκυνητών στα Ορθόδοξα μοναστήρια και ιδιαίτερα στο Άγιον Όρος είναι ένα δείγμα της ειλικρινούς αδελφικής αγάπης και της πνευματικής αρχοντιάς και ευγένειας που διακρίνει τους μοναχούς και ελκύει την Χάρη του Θεού.
Οι προσκυνητές ειδικότερα του Αγίου Όρους όταν καταφθάνουν σε ένα μοναστήρι ή σε κάποιο κελλί, δέχονται το κέρασμα, κατά το Αγιορειτικό τυπικό, που αποτελείται από τσίπουρο (ρακή), λουκούμι, ελληνικό καφέ, κρύο νερό και ακολουθεί ο διάλογος-ευχή: – «Ευλογείτε»! – «Ο Κύριος»!
Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να συνοδευτεί και κάποιο άλλο γλυκό. Πάντως, το λουκούμι είναι το κατ’ εξοχήν γλύκισμα για τους προσκυνητές στο Άγιον Όρος.
Υλικά:
500 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
200 γρ. νισεστές
Μαστίχα, ροδόνερο, ξινό
100 γρ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Διαλύουμε το νισεστέ σε λίγο νερό.
Ρίχνουμε σε κατσαρόλα την ζάχαρη και το υπόλοιπο νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το λιωμένο νισεστέ και το ξινό και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να αποκτήσει ελαστικότητα.
Το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε ροδόνερο και μαστίχα.
Το αφήνουμε να κρυώσει για 24ώρες και αφού το κόψουμε το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Ποσότητα μαγειρεμένου τροφίμου: 850γρ.
Πηγή: Από το βιβλίο «Πατροπαράδοτες ελληνικές συνταγές»
https://expresstime.gr/ftiakste-loukoumia-glykaki-tis-sarakostis
Λεμονογλυκό με μπισκότα και γιαούρτι με 5 υλικά σε 10′
Ιανουάριος 29, 2018
Λεμονογλυκό με μπισκότα και γιαούρτι με 5 υλικά σε 10′
Λεμονογλυκό με μπισκότα και γιαούρτι με 5 μόνο υλικά σε 10′. Μια πολύ εύκολη συνταγή για αρχάριους το πιο δροσερό και ανάλαφρο γλυκό ψυγείου που φάγατε ποτέ.
Υλικά συνταγής
400 γρ. μπισκότα τύπου digestive
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
1 γάλα ζαχαρούχο
χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού
Εκτέλεση συνταγής
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο multi και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο μέχρι να γίνουν μια μάζα. Τα στρώνουμε ομοιόμορφα σε ενα μέτριο ταψάκι [ανάλογα με το πάχος του γλυκού που θέλουμε] και τα πατάμε καλά με τα χέρια μας στη βάση. Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώνει.
Χτυπάμε για 1-2 λεπτά στο μίξερ το γιαούρτι με το ζαχαρούχο και το χυμό λεμονιού μέχρι να ομογενοποιηθεί και αφρατέψει και στρώνουμε τη κρέμα πάνω από τη βάση με τα μπισκότα.
Πασπαλίζουμε με ξύσμα λεμονιού και βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες πριν σερβίρουμε.
πηγη sintayes.gr
https://expresstime.gr/
Δροσερό γλυκό ψυγείου “Χώμα” με 3 υλικά σε 3 κινήσεις
Ιανουάριος 29, 2018
Δροσερό γλυκό ψυγείου “Χώμα” με 3 υλικά σε 3 κινήσεις
Τη συνταγή μας την έστειλε η φίλη του “Sintayes.gr” Ειρήνη Αλεξανδράκη. Είναι μια συνταγή για ένα δροσερό, απλό, πανεύκολο, οικονομικό και το σημαντικότερο νόστιμο γλυκό ψυγείου !!! Δοκιμάστε το …
Υλικά συνταγής
1 πακέτο πατισερί κρέμα ζαχαροπλαστικής έτοιμη ή δειτε την πιο κατω…
1 πακέτο τυρί Φιλαδέλφεια
μπισκότα γεμιστά με άσπρη κρέμα [όρεο]
Μια παραδοσιακή συνταγή για μια αυθεντική κρέμα ζαχαροπλαστικής που είναι η βάση για πολλά γλυκά.
Υλικά συνταγής
500 ml γάλα
4-5 κουταλιές ζάχαρη
4 κρόκοι αβγών
2 κουταλιές κορν φλάουερ
3 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές βούτυρο
Εκτέλεση συνταγής
Χτυπάτε στο μίξερ τα κροκάδια με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει η ζύμη.
Προσθέτετε το αλεύρι και το κορν φλάουερ και συνεχίζετε το χτύπημα αραιώνοντας το μείγμα με λίγο κρύο γάλα.
Βάζετε το υπόλοιπο γάλα σε μικρή κατσαρόλα και μόλις πάρει μια βράση προσθέτετε το μείγμα του μίξερ ανακατεύοντας διαρκώς να μη κολλήσει.
Σιγοβράζετε ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η κρέμα και να πάρει μια δυό βράσεις. Τη κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ξανανακατεύετε να ενσωματωθεί.
Αφήνετε τη κρέμα να κρυώσει [ανακατεύοντάς την ανά 2-3 λεπτά] πριν τη χρησιμοποιήσετε.
Εκτέλεση συνταγής
Ετοιμάζουμε τη κρέμα ζαχαροπλαστικής σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας , ή φτάχνουμε τη δική μας, προσθέτουμε το τυρί κρέμα και χτυπάμε το μείγμα μας με το μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν τα υλικά.
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μούλτι.
Σε ένα βαθύ μπολ [προτιμήστε σε σχήμα κώνου] βάζουμε σε στρώσεις ξεκινώντας από τα μπισκότα, μετά τη κρέμα κ.ο.κ. μέχρι να τελειώσουν τα υλικάς, φροντίζοντας να τελειώσουμε με τη στρώση μπισκότου. Διακοσμούμε [προαιρετικά] με τρίμμα λευκής σοκολάτας και βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο να κρυώσει.
πηγη sintayes.g
rhttps://expresstime.gr
Γαλακτομπούρεκο νηστίσιμο
Μάρτιος 13, 2018
Υλικά
Για το σιρόπι
Νερό 2 1/2 ποτήρια νερού
Ζάχαρη 3 1/2 ποτήρια νερού
Λεμόνι 1 τεμ το ξύσμα και 1 κουταλιά γλυκού από χυμό
Για την κρέμα
Γάλα αμυγδάλου 1 λίτρο
Ζάχαρη 1 1/2 ποτήρι νερού
Σιμιγδάλι ψιλό 1 ποτήρι νερού
Βανίλιες 2 τεμ σε σκόνη
Ταχίνι 6 κουταλιές σούπας
Πορτοκάλια 2 τεμ τον χυμό τους
Μαργαρίνη 300 γρ σε θερμοκρασία δωματίου
Φύλλο κρούστας 1 πακέτο για σιροπιαστά γλυκά
Οδηγίες
Ξεκινάμε ετοιμάζοντας το σιρόπι : Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη , τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά από το σημείο βρασμού. Το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για την κρέμα : Βάζουμε σε ένα μπολ το ταχίνι, την ζάχαρη , τις βανίλιες και τον χυμό πορτοκαλιού και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με το σύρμα καλά. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε το γάλα και 50 γρ από την μαργαρίνη. Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται καλά το γάλα προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο λίγο ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις αρχίσει να πήζει η κρέμα ενσωματώνουμε το μείγμα με το ταχίνι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε διαρκώς σε μέτρια φωτιά για τουλάχιστον 4-5 λεπτά, μέχρι να δέσει η κρέμα μας κι αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε 200 γρ από την μαργαρίνη σε κύβους κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθεί με την κρέμα.
Λιώνουμε 50 γρ από την μαργαρίνη. Ξεκινάμε να στρώνουμε σε ένα ταψί ,τα μισά φύλλα κρούστας του πακέτου τα οποία βουτυρώνουμε καλά ανά δύο. Απλώνουμε την κρέμα μας από πάνω και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας πάλι ανά δύο. Πριν μπει στον φούρνο ,κόβουμε προσεκτικά με κοφτερό μαχαίρι (όχι οδοντωτό) με απότομες κινήσεις τα πάνω φύλλα σε τετράγωνα κομμάτια προσέχοντας να μην βουλιάξουν τα φύλλα μέσα στην κρέμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά στις αντιστάσεις πάνω – κάτω μέχρι να δούμε ότι έχει ροδίσει αρκετά (ανάλογα το φούρνο μας). Το βγάζουμε από τον φούρνο. Περνάμε μία φορά ακόμη τα κοψίματα στα φύλλα που κάναμε πριν μπει στον φούρνο και περιχύνουμε με μια κουτάλα με όσο από το κρύο σιρόπι πάρει. Αφού ρουφήξει το σιρόπι, ανά 10-15 λεπτά και για 3-4 φορές περίπου προσθέτουμε λίγο σιρόπι ακόμη. Αφήνουμε να κρυώσει καλά για να σφίξει η κρέμα μας κι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.
*Σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε την κρέμα με γεύση σοκολάτα, στο σημείο που βάζουμε την μαργαρίνη σε κύβους προσθέτουμε και 300 γρ κουβερτούρα σε κομμάτια κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.
πηγη chefoulis.gr
https://expresstime.gr/
Στρώνει λεπτά κομμάτια μήλου πάνω σε ζύμη. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό!
Η γιορτή της μητέρας πλησιάζει, και είναι η τέλεια ευκαιρία να την ευχαριστήσουμε για όσα κάνει για εμάς.
Σίγουρα θα έχετε σκεφτεί να της αγοράσετε λουλούδια, τι θα λέγατε όμως να της πάτε λουλούδια που μπορεί να τα φάει; Θα την εντυπωσιάσετε! Τι πιο όμορφο από το να δείξετε την αγάπη σας στη μητέρα σας προσφέροντας της ένα πανέμορφο χειροποίητο γλυκό σε σχήμα τριαντάφυλλου!
Στο παρακάτω βίντεο από τη σειρά Cooking with Manuela, θα δείτε την πανεύκολη συνταγή αλλά και την διαδικασία βήμα – βήμα.
Θα χρειαστείτε:
1 κατεψυγμένο φύλλο σφολιάτας (να έχει αποψυχθεί)
2 κόκκινα μήλα
½ χυμό λεμονιού
1 κουτάλι σούπας αλεύρι (για το άνοιγμα του φύλλου)
3 κουτάλια σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
Κανέλα (προαιρετικά)
Ζάχαρη άχνη για τη διακόσμηση (προαιρετικά)
Η Manuela συμβουλεύει να σιγουρευτείτε πως η ζύμη έχει ψηθεί καλά πριν βγάλετε τα τριαντάφυλλα από το φούρνο.
Αν, μετά από 30 λεπτά, τα μήλα δείχνουν καλά ψημένα από πάνω, μεταφέρετε το ταψί σε ένα χαμηλότερο ράφι του φούρνου και περιμένετε άλλα 10-15 λεπτά για να ψηθεί καλά το κάτω μέρος της ζύμης.
Επίσης προτείνει να σιγοβράσετε τα κομμάτια μήλου μέσα σε νερό με χυμό λεμονιού σε μεσαία θερμοκρασία για λίγα λεπτά, αυτό θα τα κάνει πιο μαλακά και πιο εύκολα στο τύλιγμα.
Μέσα σε λίγα λεπτά μας δείχνει πώς να φτιάξουμε κάτι τόσο απλό και τόσο εντυπωσιακό ταυτόχρονα!
Αν σας άρεσε το γλυκό τριαντάφυλλο, όσο άρεσε και σε εμάς, παρακαλούμε κοινοποιήστε το στους φίλους σας!
πηγη tilestwra.com
https://expresstime.gr/stronei-lepta-kommatia-milou-pano-se-zymi-apotelesma-einai-ekpliktiko
https://expresstime.gr/stronei-lepta-kommatia-milou-pano-se-zymi-apotelesma-einai-ekpliktiko
Νηστίσιμο Κανταΐφι
Φεβρουάριος 28, 2018
Το νηστίσιμο Κανταΐφι έρχεται ν’ ανατρέψει την πεποίθηση ότι νηστεία σημαίνει και στέρηση γλυκών.
Και μάλιστα το αγαπημένο αυτό σιροπιαστό γλυκό έχει πραγματικά εξαιρετική γεύση και σε αυτή την εκδοχή του.
H συνταγή λοιπόν για νηστίσιμο Κανταΐφι και η εκτέλεσή της:
Υλικά:
1/4 του κιλού φύλλα κανταΐφι
Για τη γέμιση:
– 2 φλυτζάνια του τσαγιού καρύδι και αμύγδαλο ψιλοκομμένα
– Μισή με μία κουταλιά του γλυκού κανέλλα σε σκόνη
– 1 βιτάμ
Για το σιρόπι:
– 1/2 κιλό ζάχαρη
– Ένα ποτήρι νερό
– Ένα ξύλο κανέλλα
– Μία φλούδα λεμονιού
– Μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Το σιρόπι:
Σε μία μικρή κατσαρόλα βράζουμε για 5′ νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, τη φλούδα λεμονιού και το χυμό λεμόνι. Βράζουμε για 2′.
Ανοίγουμε το κανταΐφι για να ξεκολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους. Απλώνουμε λίγα φύλλα στο χέρι μας, βάζουμε 2 κουταλιές του γλυκού γέμιση, τυλίγουμε το φύλλο γύρω και το τοποθετούμε στο ταψί μέχρι να γεμίσει.
Λιώνουμε το βιτάμ και μ’ ένα κουταλάκι το περιχύνουμε πάνω από το κανταΐφι (πρέπει να πάει παντού). Ψήνουμε στους 180 °C σε προθερμασμένο φούρνο για 35′ – 40′. Περιχύνουμε με το σιρόπι και το αφήνουμε για 20′ με μισή ώρα ν’ απορροφηθεί και είμαστε έτοιμοι.
Καλή απόλαυση!
Άννα Φιλιζιώτου
πηγη praktikesidees.gr
https://expresstime.grΧαλβάς Φαρσάλων νηστίσιμος από τον Άκη Πετρετζίκη
Μάρτιος 12, 2018
Χαλβάς Φαρσάλων νηστίσιμος από τον Άκη Πετρετζίκη
Χαλβάς Φαρσάλων νηστίσιμος. Ένα πολύ γνωστό παραδοσιακό κι αγαπημένο γλυκό με υλικά που όλοι έχουμε στο ντουλάπι μας. Ένα υπέροχο γλυκό που απαιτεί υπομονή για να το φτιάξουμε στο σπίτι και δύναμη στα χέρια αλλά σίγουρα θα μας αποζημιώσει με τη γεύση του.
Υλικά συνταγής
1 κούπα σπορέλαιο [όχι τελείως γεμάτη] 2 κούπες κορν φλάουερ τελείως γεμάτες 4 κούπες ζάχαρη τελείως γεμάτες [3 για το γλυκό 1 για τη καραμέλα] 4 κούπες κρύο νερό τελείως γεμάτες 1 κούπα ξηρούς καρπούς χονδροκομένους αρεσκείας σας προαιρετικά αρωματικά [κανέλα, γαρύφαλο, μαχλέπι, θυμάρι, μέλι, ξύσμα λεμονιού/πορτοκαλιού] προαιρετικά ζάχαρη για καραμελωμένη κρούστα στο φούρνο
Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τη 1 κούπα σπορέλαιο [όχι τελείως γεμάτη, 2 δάχτυλα κάτω από το χείλος], τις 2 κούπες κορν φλάουερ, τις 3 κούπες ζάχαρη και τις 4 κούπες νερό, όλες τελείως γεμάτες. Ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθεί το μείγμα και το αφήνετε στην άκρη.
Βάζετε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο στο μάτι να ζεσταθεί. Αρχίζετε να προσθέτετε λίγη, λίγη, σταδιακά τη 1 κούπα ζάχαρη και ανακατεύετε συνεχώς [για να μη καεί]. Φροντίζετε να προσθέτετε λίγη ποσότητα, να λιώνει και μετά άλλη λίγη [πάντα ανακατεύοντας γρήγορα] και μόλις λιώνει να προσθέτετε εκ” νέου άλλη λίγη μέχρι να τελειώσει η 1 κούπα και η ζάχαρη να έχει γίνει μια λεία κρέμα στο χρώμα της καραμέλας. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για να πάρει ο χαλβάς το ωραίο χρώμα και το άρωμα της καραμέλας.
Μόλις λιώσει, σε αυτό το σημείο, προσθέτετε το μείγμα με το κορν φλάουερ με μια κίνηση στη κατσαρόλα συνεχίζοντας το γρήγορο ανακάτεμα. Μόλις βάλετε το κρύο μείγμα η λεία κρέμα ζάχαρης θα καραμελώσει. Μη σας φοβίσει, χαμηλώνετε ελαφρώς τη φωτιά και αρχίζετε το ανακάτεμα. Όσο ανακατεύετε το μείγμα θα πήζει και η καραμέλα θα λιώσει και θα ομογενοποιηθεί με το μείγμα. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα και να ξεκολλάει από τη κατσαρόλα.
Τη βγάζετε από το μάτι της κουζίνας προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς και αρωματικά της αρεσκείας σας και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθούν πλήρως. Αδειάζετε το μείγμα σε μια ταρτιέρα ή πυρέξ και ισιώνετε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός βρεγμένου κουταλιού.
Προαιρετικά, για να κάνετε στο χαλβά μια καραμελωμένη κρούστα: Πασπαλίζετε την επιφάνεια του χαλβά μέσα στη ταρτιέρα ή το πυρέξ, με ζάχαρη κρυσταλλική. Προθερμαίνετε το γκριλ στους 200 βαθμούς και βάζετε το χαλβά στο επάνω ράφι. Αφήνετε 4-5 λεπτά μέχρι να καραμελώσει και κάνει μια καφέ κρούστα η ζάχαρη.
https://expresstime.gr/chalvas-farsalon-nistisimos-apo-ton-aki-petretziki-2/
Αφράτα Μπιφτεκάκια Λαχανικών Χωρίς Λάδι. Η πιο Νόστιμη Συνταγή της Σαρακοστής.
Μάρτιος 14, 2018
Αφράτα Μπιφτεκάκια Λαχανικών Χωρίς Λάδι. Η πιο Νόστιμη Συνταγή της Σαρακοστής.
Η Σαρακοστή μπορεί να έχει έρθει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στερηθούμε από τα αγαπημένα μας φαγητά. Έτσι, λοιπόν, αντί να κάνεις τα κλασσικά μπιφτέκια στο φούρνο με τον κιμά, μπορείς να κάνεις νοστιμότατα μπιφτέκια λαχανικών. Εκτός του ότι είναι νηστίσιμα είναι επίσης θρεπτικά και είναι και ένας καλός τρόπος να “ξεγελάσεις” τα παιδιά σου για να φάνε λαχανικά.
Επιπλέον, η συγκεκριμένη συνταγή είναι χωρίς λάδι που σημαίνει ότι δε θα ταλαιπωρηθείς καθόλου με το τηγάνι. Και επειδή είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει, θα είναι μια συνταγή που θα την κάνεις και πέρα από τις μέρες της νηστείας. Πάρε χαρτί και στυλό και σημείωσε τι θα χρειαστείς!
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
4 πατάτες
2 καρότα2 κρεμμύδια1 κούπα αρακά
1 κούπα καλαμπόκι
λίγο δυόσμοαλάτι, πιπέρικύμινοτριμμένη φρυγανιά
Εκτέλεση:
Πλύνε καλά τα καρότα και τις πατάτες και καθάρισε τα από την φλούδα. Σε μια κατσαρόλα με νερό ρίξε τα είτε ολόκληρα, είτε σε κομματάκια για να βράσουν. Βράσε τα μέχρι να μαλακώσουν και να μπορούν να λιώνουν με την πίεση από το πιρούνι. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις αλάτι στο νερό!
Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα βράσε τον αρακά και το καλαμπόκι. Επειδή θέλουμε να κρατάν λίγο το καλαμπόκι και ο αρακάς, αντί να λιώνουν, για αυτό δεν τα βράζουμε όλα μαζί. Στην περίπτωση που έχεις καλαμπόκι σε κονσέρβα, τότε απλά βράσε μόνο τον αρακά.
Αφού έχουν βράσει όλα, με ένα μπλέντερ χειρός ή στο μούλτι, κάνε πουρέ τις πατάτες και τα καρότα. Πρόσθεσε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον αρακά, το καλαμπόκι και την τριμμένη φρυγανιά και ζύμωσε απαλά. Στο τέλος πρόσθεσε και λίγο δυόσμο, αλάτι, πιπέρι.
Ψήσιμο:
Σε ένα ρηχό ταψί στρώσε μια λαδόκολλα στον πάτο του και ξεκίνα να πλάθεις τα μπιφτέκια. Αν δεις ότι είναι μαλακά πολύ, πρόσθεσε λίγη ακόμα φρυγανιά. Βάλε τα να ψηθούν στον φούρνο στους 200 και στο γκριλ για περίπου 30 λεπτά. Μόλις δεις ότι έχουν πάρει ένα ωραίο κοκκινωπό χρώμα, είναι έτοιμα!
https://expresstime.gr/afrata-mpiftekakia-lachanikon-choris-ladi-pio-nostimi-syntagi-tis-sarakostis/
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)