Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Κέικ πατάτας


mamagogo, 22.09.16

Κέικ με τις αγαπημένες όλων μας πατατούλες, εύκολο στην παρασκευή, ιδανικό για το πρωϊνό σας αλλά και για ελαφρύ βραδινό δείπνο.



3 αυγά, 250 γραμ. γιαούρτι  ,250 ml ηλιέλαιο
200 ml γάλα  ,  1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 μεσαίες πατάτες , 150 γραμ. τριμμένο κίτρινο τυρί
250 γραμ. φέτα , 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
500 γραμ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
αλάτι , πιπέρι , πάπρικα γλυκιά , σουσάμι για πασπάλισμα

Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι, τις πατάτες και τη φέτα.
Αφού ανακατέψουμε καλά προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε κι αυτό.
Τέλος προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους (όσο ένα ζάρι) και τη φέτα τριμμένη με τα χέρια μας.
Ανακατεύουμε με την σπάτουλα και αδειάζουμε σε ταψί 28 εκ. το οποίο έχουμε λαδώσει ελαφρά.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε περίπου για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς. Καλή σας όρεξη.


Λίγα μυστικά ακόμα
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα μαϊντανό

https://www.sintagespareas.gr

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Όταν η μαγειρική γίνεται παιχνίδι - Πώς να φτιάξετε αυγά μιμόζα μαζί με τα παιδιά σας



La cuisinière
Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Παίζοντας και μαγειρεύοντας μαζί με τα παιδιά μπορούμε να φτιάξουμε αυγοφατσούλες για τα παιδικά τους πάρτι και μέσα από την συμμετοχή τους στην μαγειρική τα μυούμε στις συνήθειες της υγιεινής διατροφής.
Διαβάστε επίσης κι άλλα μαγειρέματα με αυγά (Φθινοπωρινά μαγειρέματα με αυγά scrambled με καπνιστή πέστροφα και αυγά ποσέ)

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 ′- Εύκολο

● 4 Αυγά

● ½ φλυτζάνι τσαγιού μαγιονέζα

● ½ κ.γ. μουστάρδα απαλή

● 1 κ.γ μαιντανός ψιλοκομμένος

● Αλάτι

● Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα αυγά για να γίνουν σφιχτά. Τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε κατά μήκος στην μέση και αφαιρούμε προσεκτικά τους κρόκους. Λιώνουμε τους κρόκους με ένα πιρούνι δημιουργώντας ένα ψιχουλιαστό αποτέλεσμα.
Αναμειγνύουμε τους κρόκους με την μαγιονέζα, την μουστάρδα, τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο.
Τοποθετούμε τα αυγά στο πιάτο, στολίζουμε με το μίγμα των κρόκων το επάνω μέρος σαν να τους βάζουμε μαλλιά, φτιάχνουμε με φυλλαράκια τα αυτάκια τους και με κέτσαπ τους βάζουμε μύτη, στόμα και ματάκια.

TIP: Την γέμιση αυτήν μπορούμε να την εμπλουτίσουμε με πολλά υλικά της αρέσκειας μας που συνήθως έχουμε στο σπίτι μας όπως ζαμπόν, τυράκια κίτρινα, κρεμμυδάκι φρέσκο η και καπνιστό σολομό και γεμίζουμε τα αυγά μας για να τα σερβίρουμε σαν ορεκτικό.


http://www.thebest.gr



Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Σουλτανίνα γλυκό του κουταλιού








Μία κλασική συνταγή από τα παιδικά μας χρόνια


Η σουλτανίνα είναι το πιο εύκολο φρούτο για να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού. Είναι το τέλειο γλυκό για τις τεμπέλες νοικοκυρές. Ο γενικός κανόνας αναλογιών που ισχύει εδώ είναι 1 μέρος ζάχαρη, 2 μέρη φρούτο

~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
2 κιλά μεγάλες ρώγες από σταφύλι σταφίδα
1 κιλά ζάχαρη
χυμός ενός λεμονιού
1 κουταλάκια του γλυκού essence βανίλιας Μαδαγασκάρης
​2-3 κλαράκια αρμπαρόριζας
100 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα



~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
Βάζουμε τις ρώγες μέσα σε μεγάλη και ψηλή κατσαρόλα και τις αφήνουμε για 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά να βγάλουν τα ζουμάκια τους ανακατεύοντας συχνά.
Σβήνουμε το μάτι, ρίχνουμε από πάνω την ζάχαρη να καλυφτούν οι ρώγες, σκεπάζουμε κι αφήνουμε ολοβραδίς να ποτίσει.
Την άλλη μέρα βράζουμε, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλει, έως ότου το γλυκό δέσει.
Προσθέτουμε προς το τέλος την αρμπαρόριζα, την βανίλια, τα αμύγδαλα και τον χυμό λεμονιού.
Όταν κάπως κρυώσει, τοποθετούμε το γλυκό σε στεγνά αποστειρωμένα βαζάκια.
Tips

Μπορείτε αντί για βάμμα/essence να βάλετε μισό φασόλι βανίλιας την ώρα που βράζετε το γλυκό.

Πηγή - gourmed.gr
http://cooktime.gr/

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

DIY: How to upholster a chair


Πώς να Αλλάξετε Μόνοι σας Ταπετσαρία σε Μια Καρέκλα
IN ΈΠΙΠΛΑ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΈΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΊΤΙ, ΧΡΉΣΙΜΑ - ON 1:29 Μ.Μ. - NO COMMENTS



Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και κατασκευές!




Το γνωρίζετε πως μπορείτε εύκολα να αλλάξετε ύφασμα στις καρέκλες σας χωρίς να χρειαστεί να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό; Με αυτόν τον τρόπο ο χώρος σας θα ανανεωθεί και θα ομορφύνει χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε πολλά χρήματα.



Τι θα χρειαστείτε

Λίγα πράγματα χρειάζεστε για να αλλάξετε ταπετσαρία στις καρέκλες σας. Ένα καρφωτικό υφάσματος (θα το βρείτε σε καταστήματα που πουλάνε εργαλεία), ύφασμα της επιλογής σας, μια πένσα και καρφάκια για να στερεώσετε το ύφασμα πάνω στο μαξιλάρι της καρέκλας. Τα καρφωτικά κυκλοφορούν σε τιμές από 5 μέχρι 50 ευρώ ή και παραπάνω. Αυτό που θέλει προσοχή στην επιλογή του κατάλληλου καρφωτικού είναι να μπορεί να καρφώνει το πάχος του ξύλου πάνω στο οποίο έχετε σκοπό να τοποθετήσετε το ύφασμά σας.



Βήμα 1ο) Χρησιμοποιώντας μια πένσα αφαιρέστε τα παλιά καρφάκια που υπάρχουν πάνω στο ύφασμα της καρέκλας σας. Κάποιες καρέκλες έχουν ραμμένη περιμετρικά μια κορδέλα, που θα πρέπει να ξηλώσετε πριν αφαιρέσετε τα καρφάκια.

Βήμα 2ο) Χρησιμοποιώντας το παλιό ύφασμα (που μόλις αφαιρέσατε από την καρέκλα σας) πάρτε τα μέτρα για το καινούριο ύφασμα που θα βάλετε. Κόψτε το ύφασμα στο σωστό μέγεθος και τοποθετήστε το πάνω στο μαξιλάρι της καρέκλας (όπως ακριβώς ήταν τοποθετημένο και το παλιό ύφασμα).




Βήμα 3ο) Με το καρφωτικό και μερικά καρφάκια στερεώστε το ύφασμα πάνω στο μαξιλάρι και στο ξύλο της καρέκλας. Κόψτε με ένα ψαλίδι το περισσευούμενο ύφασμα. Αν θέλετε προσθέστε μια διακοσμητική τρέσα χρησιμοποιώντας θερμοκολλητικό πιστόλι ή δυνατή κόλλα (θα τα βρείτε σε καταστήματα που πουλάνε εργαλεία ή σε e-shops).




Οι διακοσμητικές τρέσες μπαίνουν συνήθως σε καρέκλες που τα μαξιλάρια τους είναι ενσωματωμένα πάνω στο ξύλο και δεν αφαιρούνται. Αν τα μαξιλάρια αφαιρούνται τότε η διαδικασία είναι ακόμα πιο εύκολη.






Αν η καρέκλα σας έχει ταπετσαρία και στο πάνω μέρος, τότε με τον ίδιο τρόπο που αλλάξατε το ύφασμα στο κάθισμα, μπορείτε να αλλάξετε ύφασμα και στην πλάτη της καρέκλας. Για καρέκλες γραφείου προσέξτε να επιλέξετε καρφωτικά που μπορούν να καρφώνουν και σκληρές πλαστικές επιφάνειες.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο βήμα-βήμα πώς να αλλάξετε ταπετσαρία στην καρέκλα σας.







via casasideas


Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλες τις νέες δημιουργίες και κατασκευές!






http://www.toftiaxa.gr/

Τραπέζι Κουζίνας

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Έξυπνο Τραπέζι Κουζίνας N 2

BEST of WALLBED in SINGAPORE 2012 -You Tube- WALL BED CHANNEL SINGAPORE.

MAN-STA Κρεβάτι Ντουλάπα

ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ (πτυσσομενο)

Εξυπνα επιπλα. #*

Φτιάχνω τυρί φέτα #1"Homemade cheese Greek feta"

Φτιάχνω τυρί σε χρόνο ρεκόρ How to make cheese on a fast way

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ KAI ΝΟΣΤΙΜΟ ΤΥΡΙ VER1

IMG ΑΝΟΙΓΜΑ ΦΥΛΛΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

No bake Molten Lava Cake.

How to make EGG MUFFINS breakfast recipe

Πατάτα





Στη χώρα μας δεν έγινε γνωστή παρά τον 19ο αιώνα, αλλά έχει πλέον κατακτήσει την καρδιά και την κουζίνα μας. Το επιστημονικό της όνομα είναι στρύχνος ο κονδυλόριζος (Solanum tuberosum), και είναι γνωστή και ως «γεώμηλο».
Ας δούμε λοιπόν μερικές πληροφορίες για την πατάτα


Ιστορική αναδρομή:
Οι πρώτοι που καλλιέργησαν πατάτα ήταν οι Περουβιανοί, πριν από 4000 χρόνια. Οι Ινδιάνοι της Νότιας Αμερικής ήταν αυτοί που έμαθαν στους Ισπανούς κατακτητές να την τρώνε και αυτοί που της έδωσαν και το όνομά της (Batata).
Οι Ισπανοί αλλά και οι Άγγλοι εξερευνητές έφεραν την πατάτα στην Ευρώπη, γύρω στο 1570 μ.Χ. Η καλλιέργιά τους όμως γνώρισε τη μεγάλη άνθιση τον 19ο αιώνα, όταν έγινε η κύρια τροφή των Ιρλανδών. Η Ιρλανδία γνώρισε μια απίστευτη πληθυσμιακή αύξηση λόγω της κατανάλωσης πατάτας. Το 1845 όμως, ένας μύκητας έγινε αιτία να καταστραφεί η σοδιά της πατάτας στην Ιρλανδία, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο πληθυσμός της Ιρλανδίας κατά 2 εκατομμύρια μέσα σε 5 χρόνια, λόγω του λοιμού! Πολλοί από τους επιζήσαντες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, προμηθεύοντας άφθονα φτηνά εργατικά χέρια στην Μεγάλη Βρετανία. Κάπως έτσι, η ταπεινή πατάτα έγινε αιτία να ξεκινήσει η βιομηχανική επανάσταση!
Οι Ιρλανδοί μετανάστες έφεραν την πατάτα και στη Βόρεια Αμερική και από τότε έχει γίνει μια από τις βασικότερες τροφές.
Στη χώρα μας την πατάτα την έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Μάλιστα μια ιστορία λέει πως, επειδή ο κόσμος εδώ ήταν επιφυλακτικός και δεν τη δοκίμαζε, έβαλε τις πατάτες σε αποθήκες τις οποίες άφηνε εσκεμμένα αφύλακτες τη νύχτα, ώστε να μπορεί ο κόσμος να τις κλέψει νομίζοντας πως είναι πολύτιμες. Κάτι που μάλλον είναι μύθος, μια που οι ιστορικές αναφορές δείχνουν πως η πατάτα εξαπλώθηκε στον Ελλαδικό χώρο με μεγάλη ευκολία, βοηθώντας τον κόσμο που πεινούσε.
Με τον ίδιο τρόπο, η πατάτα βοήθησε και πολύ κόσμο να επιβιώσει τον καιρό του πολέμου.

Θρεπτική αξία:
Η πατάτα είναι εξαιρετικά θρεπτική, χωρίς μεγάλη θερμιδική αξία και χωρίς λιπαρά. Όλα φυσικά εξαρτώνται από τον τρόπο του μαγειρέματος.
Μια ωμή πατάτα βάρους 200γρ. Έχει:
Θερμίδες: 150
Πρωτεϊνες: 4.6 γρ
Υδατάνθρακες: 51γρ
Λιπαρά: 0.2 γρ
Διαιτιτικές ίνες: 4,8 γρ
Είναι επίσης εξαιρετική πηγή σε: νιασίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, θιαμίνη, βιταμίνη Β6 και C. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C λιγοστεύει όσο περνάει ο καιρός από τη συγκομιδή της.

Καλλιέργεια και ποικιλίες:
Ο βοτανικός τύπος της πατάτας είναι στρύχνος ο κονδυλόριζος (Solanum tuberosum) και ανήκει στηνοικογένεια των Solanaceae. Το γένος των Σολανοδών περιλαμβάνει περίπου 2000 είδη και περίπου 170 είδη παράγουν υπόγειους κονδύλους. Πολλά από αυτά είναι δηλητηριώδη. Η πατάτα καλλιεργείται για τους κονδύλους της οι οποίοι προέρχονται από την ανάπτυξη των άκρων των υπογείων στολόνων.



Οι πατάτες καλλιεργούνται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο.
Οι ποικιλίες της πατάτας καθορίζονται κυρίως από το εξωτερικό χρώμα της φλούδας της (κίτρινο, καφέ, ροζ, κόκκινο ή μοβ) αλλά και το χρώμα της σάρκας της (άλλοτε άσπρο, στο χρώμα του δέρματος ή ελαφρά κίτρινο) και σε κάθε περιοχή του κόσμου, έχουν αναπτυχθεί - επιλεγεί διαφορετικές ποικιλίες, οι οποίες ευδοκιμούν με τον καλύτερο τρόπο στις κατά τόπους εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. Από τις ποικιλίες της πατάτας που καλλιεργούνται η κυριότερη είναι η κίτρινη πατάτα (με μεγάλους κονδύλους με ελαφρά κίτρινη σάρκα) και η οποία εμφανίζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.



Οι πατάτες του εμπορίου χωρίζονται σε 4 κύριες κατηγορίες, λαμβάνοντας υπόψη το πάχος τους και το βάρους τους και έχουμε:


1η κατηγορία 100 gr


2η κατηγορία 80 gr


3η κατηγορία 50 gr


4η κατηγορία μικρότερο από 50 gr

Αγορά και φύλαξη:
Οι πατάτες που θα αγοράσετε θα πρέπει να είναι σκληρές, χωρίς μεγάλα κοψίματα, μώλωπες, αποχρωματισμούς. Θα πρέπει να μην έχουν βλαστούς ή πράσινο χρώμα.
Προτιμήστε τις βιολογικές πατάτες. Οι πατάτες, μαζί με το σπανάκι και το σέλινο είναι από τα λαχανικά που απορροφούν περισσότερο από τα άλλα τα φυτοφάρμακα και οι καλλιεργητές της πατάτας την ψεκάζουν πολλές φορές, μια που βάλλεται από διάφορους μήκυτες.



Αφού τις αγοράσετε, καλό είναι να τις φυλάξετε σε μέρος δροσερό (8-12°C), ξηρό και σκοτεινό, όπως ένα υπόγειο για παράδειγμα. Γενικώς δεν πρέπει να τις βλέπει ο ήλιος, γιατί θα πρασινίσουν και θα πετάξουν μάτια γρήγορα. Ένας τρόπος για να διατηρηθούν για πολύ καιρό, είναι όταν τις αγοράσετε να τις πλύνετε, να τις στεγνώσετε και να τις αποθηκεύσετε μετά απλωτές στο υπόγειο.
Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, καθώς το άμυλο μπορεί να μετατραπεί σε σάκχαρα δίνοντας μια δυσάρεστη γεύση. Επίσης, μην αποθηκεύετε τις πατάτες μαζί με τα κρεμμύδια, γιατί τα αέρια που εκπέμπουν τα δυο αυτά λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις το ένα στο άλλο.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε πολύ, είναι το πρασίνισμα της πατάτας. Η έκθεση στο φως, κάνει την επιφάνεια της πατάτας να πρασινίσει. Το χρώμα οφείλεται στον σχηματισμό της χλωροφύλλης κάτι φυσικό και ακίνδυνο. Όμως το πράσινο χρώμα είναι δείκτης τοξικότητας, μια που μαζί με τη χλωροφύλλη, αυξάνεται η ποσότητα της σολανίνης, μιας τοξίνης εξίσου επικίνδυνης με την στρυχνίνη. Η σολανίνη μπορεί να προκαλέσει από παραισθήσεις, πονοκεφάλους, διάρροιες και εμετούς, μέχρι το θάνατο. Πρέπει λοιπόν να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να αφαιρούμε πάντα τα πρασινισμένα μέρη της πατάτας. Επίσης εάν μας φανεί πικρή στη γεύση μετά το μαγείρεμα, πάλι πρέπει να την πετάξουμε, μια που η πικρή γεύση είναι επίσης ένδειξη αυξημένης σολανίνης.

Προετοιμασία για το μαγείρεμα
Όσο μπορείτε, μαγειρεύετε τις πατάτες με τη φλούδα τους (εφόσον φυσικά δεν έχουν πρασινίσει, στην οποία περίπτωση θα πρέπει να αφαιρέσετε όχι μόνο τη φλούδα, αλλά και όλο το πράσινο κομμάτι). Στη φλούδα συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες διαιτητικών ινών, σιδήρου, μαγγανίου και σεληνίου. Εάν τις θέλετε να τις ξεφλουδίσετε, χρησιμοποιήστε το ειδικό εργαλείο, ώστε να φύγει μόνο μια λεπτή στρώση.

Καθαρίστε τις πατάτες αμέσως πριν τις μαγειρέψετε, γιατί εάν μείνουν για ώρα κομμένες, μαυρίζουν. Μπορείτε να τις βάλετε μέσα σε κρύο νερό με λίγο λεμόνι για να το αποφύγετε αυτό, όμως έτσι οι πατάτες χάνουν κάποια πολύτιμα συστατικά.

Στο φούρνο: εάν τις ψήσετε ολόκληρες, τρυπήστε τις πρώτα σε κάμποσα σημεία, για να μπορεί να φύγει ο ατμός.

Στο φούρνο μικροκυμάτων: επίσης πρέπει να τις τρυπήσετε σε κάμποσα σημεία. Μια πατάτα των 150γρ θέλει περίπου 4 λεπτά.

Στο τηγάνι: εάν θέλετε οπωσδήποτε να τις τηγανίσετε, τότε καλό είναι να τις κόψετε σε ροδέλες και όχι σε μπαστουνάκια, για να απορροφήσουν λιγότερο λάδι. Πλύντε τες και σκουπίστε τις καλά πριν τις τηγανίσετε, να μην έχουν καθόλου νερά. Μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε να τις κάνετε στο φούρνο (δείτε τη συνταγή για πατάτες χωρίς τύψεις), ως εναλλακτική.

Επίσης μπορείτε να κρατήσετε το νερό που βράσατε τις πατάτες και να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ψωμί. Το κάνει πιο αφράτο και τραγανό.

Οι πατάτες δεν μπορούν να φυλαχθούν στην κατάψυξη ωμές. Μπορούν όμως να καταψυχθούν μαγειρεμένες. Δείτε το άρθρο μας για το πώς καταψύχουμε τις πατάτες.

Συνταγές:
Μέσα στο site μας θα βρείτε πολλές συνταγές που χρησιμοποιούν τις πατάτες, είτε ως κύριο συστατικό, είτε ως συνοδευτικό.
Ρίξτε μια ματιά στην κατηγορία “Ορεκτικά με πατάτες”.


https://www.sintagespareas.gr/


Πηγές:
http://www.npcspud.com
http://www.thehotpotato.com
http://42explore.com/potato.htm
http://www.food-info.net/uk/qa/qa-fp96.htm
http://www.ifood.tv/blog/green_potato_strictly_avoid_this
http://www.barbastathis.com/index.asp?a_id=425&w_id=426
http://www.nline.gr/index.php?p=1468
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B1

http://www.europeanpotatoes.eu/
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=748
http://xomeritis.blogspot.com/2008/10/blog-post_28.html
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=251072

Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα λαχανικά μαςΓράφτηκε από τον/την faniroussou






Το να αγοράσεις λαχανικά πολλές φορές δεν αρκεί για να προσφέρεις στον οργανισμό σου τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Ο τρόπος συντήρησης και αποθήκευσης είναι αρκετά σημαντικός για να διατηρήσουν τα λαχανικά τα μικροθρεπτικά συστατικά τους.

Αποθηκεύουμε λοιπόν:

ΝΤΟΜΑΤΑ: σε εξαεριζόμενο δοχείο στον πάγκο της κουζίνας ή σε κάποιο άλλο σημείο σε θερμοκρασία δωματίου για 5 ημέρες. Αν η ντομάτα είναι πολύ ώριμη τοποθετείται στο ψυγείο για μερικές μέρες ακόμα. Αν τεμαχιστεί, τυλιγμένη με μεμβράνη τοποθετείται στο ψυγείο για 1 μέρα.

ΑΓΓΟΥΡΙ: στο συρτάρι του ψυγείου τυλιγμένο σε μεμβράνη για 1 εβδομάδα. Αν τεμαχιστεί, τυλιγμένο με μεμβράνη τοποθετείται στο ψυγείο για 2 ημέρες.

ΜΠΡΟΚΟΛΟ: στο συρτάρι του ψυγείου τυλιγμένο σε μεμβράνη για 5 ημέρες.

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ: στο συρτάρι του ψυγείου τυλιγμένο σε μεμβράνη για 5 ημέρες.

ΛΑΧΑΝΟ: στο συρτάρι του ψυγείου τυλιγμένο σε μεμβράνη για 2 εβδομάδες. Αν τεμαχιστεί, τυλιγμένο με μεμβράνη τοποθετείται στο ψυγείο.

ΠΑΝΤΖΑΡΙ: στο ράφι του ψυγείου σε σακουλάκι για 2 εβδομάδες.

ΠΙΠΕΡΙΑ: στο ράφι του ψυγείου σε σακουλάκι για 1 εβδομάδα. Αν τεμαχιστεί, τυλιγμένη με μεμβράνη τοποθετείται στο ψυγείο για 1 ημέρα.

ΚΑΡΟΤΟ: στο ράφι του ψυγείου σε σακουλάκι για 3 εβδομάδες.

ΣΕΛΙΝΟ/ΣΕΛΕΡΙ: στο συρτάρι του ψυγείου σε σακουλάκι τυλιγμένο με στεγνό χαρτί κουζίνας (απορροφά την υγρασία και δεν το αφήνει να σαπίσει) για 1 εβδομάδα.

ΜΑΡΟΥΛΙ: στο συρτάρι του ψυγείου σε σακουλάκι τυλιγμένο με στεγνό χαρτί κουζίνας (απορροφά την υγρασία και δεν το αφήνει να σαπίσει) για 5 ημέρες.

ΦΑΣΟΛΑΚΙ: στο συρτάρι του ψυγείου σε σακουλάκι τυλιγμένο με στεγνό χαρτί κουζίνας (απορροφά την υγρασία και δεν το αφήνει να σαπίσει) για 1 εβδομάδα.

ΣΚΟΡΔΟ: ολόκληρο, σε σκοτεινό μέρος, για 2 μήνες.

ΚΡΕΜΜΥΔΙ: ολόκληρο, σε σκοτεινό μέρος, για 2 μήνες. Αν τεμαχιστεί τοποθετείται στο συρτάρι του ψυγείου σε σακουλάκι για 3-5 ημέρες.

ΠΑΤΑΤΑ: σε σκοτεινό μέρος, σε χάρτινη σακούλα για 2 εβδομάδες.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ: στο συρτάρι του ψυγείου σε σακουλάκι για 1 εβδομάδα.

ΚΟΛΟΚΥΘΙ: στο ράφι του ψυγείου σε σακουλάκι για 5 ημέρες.

ΚΟΛΟΚΥΘΑ: σε σκοτεινό μέρος για 1 μήνα. Αν τεμαχιστεί αποθηκεύεται στο συρτάρι του ψυγείου τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο για 2-3 εβδομάδες.

ΜΑΝΙΤΑΡΙ: στο ράφι του ψυγείου σε χάρτινη σακούλα για 3 ημέρες.

Ιδιαίτερη προσοχή όπου αναφέρεται ράφι ή συρτάρι καθώς και όπου αναφέρεται μεμβράνη ή σακουλάκι. Αυτές οι λεπτομέρειες (θερμοκρασία, υγρασία, αέρας) παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή συντήρηση του τροφίμου αλλά και την μέγιστη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών του. Το ότι μπορεί ένα λαχανικό να είναι κατάλληλο για βρώση περισσότερες μέρες από τις αναγραφόμενες αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποθηκεύουμε αυτά τα ευαίσθητα τρόφιμα όπως είναι τα λαχανικά για πολλές ημέρες.

Φανή Ρούσσου

Nutritheories team

Πηγές: http://www.cpma.ca/

http://www.halfyourplate.ca

photo: freeimages.com/Marcin Wysmulek

https://www.sintagespareas.gr/

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο


                                 Image result for κολοκυθοπιτα φωτο 

800 γρ κολοκύθια πράσινα

5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ή ένα ξερό
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι δυόσμο
2 φλυτζάνια τυρί (το ένα φέτα οπωσδήποτε, το άλλο ό,τι τυρί θέλετε ανθότυρο, κίτρινα τυριά ή ακόμα και πάλι φέτα)
πιπέρι
4 αυγά
1 φλυτζάνι λάδι
2 φλυτζάνια αλεύρι
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

Image result for κολοκυθοπιτα φωτο

Πώς το κάνουμε:
Τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη (για ευκολία τα τρίβετε και σε μουλινέτα). Τα αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν για 2-3 ώρες.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά.
Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε τα τυριά και πιπερώνουμε.
Επίσης ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Σε ένα μπώλ μεγάλο χτυπάμε τα αυγά με το λάδι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα κολοκύθια και ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια με τα μυρωδικά, ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα τυριά, ανακατεύουμε, τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύουμε όλο το μίγμα καλά.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ, ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 για περίπου 1 ώρα.


Λίγα μυστικά ακόμα



Επειδή τα κολοκυθάκια τα αλατίζουμε για να στραγγίξουν και η φέτα είναι αλμυρό τυρί, εγώ δεν προσθέτω καθόλου αλάτι. Αν θέλετε όμως μπορείτε να προσθέσετε ανάλογα με τα γούστα. Εγώ προσωπικά την φτιάχνω με 2 φλυτζάνια φέτα γιατί πιστεύω ότι το κολοκύθι "αγαπάει' τη φέτα. Α

ν τα αυγά είναι μεγάλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 3 αντί για 4. Επίσης αυξομειώνετε τα μυρωδικά ανάλογα με τα γούστα.

https://www.sintagespareas.gr/

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Slipcover Quick Tutorial

50+ Κατασκευές - Διακοσμήσεις με ΣΕΜΕΝ-ΔΑΝΤΕΛΕΣ




http://www.soulouposeto.gr/

Kαι με ...δύο και ...τρία και περισσότερα, αφού είναι γεγονός ότι στα πιο πολλά σπίτια υπάρχει ...άφθονο υλικό από σεμέν - πετσετάκια της γιαγιάς ή της μαμάς, ενώ από τις σύγχρονεςδιακοσμητικές τάσεις όλο και περισσότεροεκλείπει η χρήση τους με την κλασσικήμορφή πάνω σε τραπέζια, μπουφέδες, δίσκους κλπ.
Τρεις είναι οι βασικοί τρόποι για νααξιοποιήσετε τέτοιου είδους υφασμάτιναπετσετάκια κάθε είδους και μεγέθους σε διακοσμητικές κατασκευές - συνθέσεις:


1. Ράβοντας τα μεταξύ τους σε όποιονσχηματισμό σας αρέσει, θα δημιουργήσετεράνερ, εξαιρετικά όμορφες μπορντούρες για τραπεζομάντηλα, κουρτίνες,καπέλα φωτιστικών κλπ. ή απλώς κολλώνταςτα πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια θα μετατραπούν σε κάδρα, ρολόγια, πολύ όμορφες κορνίζες σε ρετρό ύφος για παλιές φωτογραφίες κλπ.





2.. Χρησιμοποιώντας σκληρυντικόυφάσματος (κόλλα κολλαρίσματος) ή απλή κόλλα χειροτεχνίας θα κολληθούν πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια ή θα "σταθούν" πάνω σε όποιο "καλούπι" επιλέξετε (ένα μπωλ, ένα μπαλόνι κλπ.) παίρνοντας το ανάλογο σχήμακαι θα μετατραπούν σε πολύ όμορφα μπωλ, διακοσμητικά βάζα, φωτιστικά, κηροπήγια κλπ. σε vintage ύφος.
Δείτε εδώ τον γενικό τρόπο κατασκευής τέτοιων αντικειμένων που μπορείτε να τον προσαρμόσετε ανάλογα με τον τύπο του "καλουπιού" που θα χρησιμοποιήσετε.



3.. Χρησιμοποιώντας τα ως στένσιλ πάνω σε κάθε είδους επιφάνεια ήπιέζοντάς τα πάνω σε κατασκευές από πηλό, γύψο κλπ. πρινστεγνώσουν, θα έχετε το χρωματικό ή ανάγλυφο αποτύπωμα του σχεδίου τους πάνω σε κάθε είδους διακοσμητικό αντικείμενο/επιφάνεια.

Εκτός από τα υφασμάτινα, στα καταστήματα με είδη κουζίνας/σπιτιού θα βρείτε πολύ μεγάλη ποικιλία σε σχέδια και μεγέθη από χάρτινα τέτοιαπετσετάκια τα οποία επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν γιαπαρόμοιες κατασκευές.

Με χρώματα ζαχαροπλαστικής, νερομπογιές, μπογιά σε σπρέϋ ήκόλλα στην οποία θα έχετε προσθέσει χρώμα, ανάλογα με το είδος της κατασκευής, μπορούν να βαφτούν σε όποια απόχρωση θέλετε, ενώ ανάλογα με τον χρόνο που θα τα αφήσετε μέσα σε ζεστό μαύρο τσάϊ, θα αποκτήσουν από μια ελαφρά μπεζ έως έντονα καφετί απόχρωση.

Και τα χάρτινα πετσετάκια μπορούν να βαφτούν με νερομπογιά ή εάν τα αφήσετε για μερικά λεπτά μέσα σε ένα νερό που έχετε προσθέσει χρώμαζαχαροπλαστικής, τα βγάζετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν εντελώς πάνω σε χαρτί κουζίνας, πριν ταεπεξεργαστείτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.



Οι κατασκευές που δεν έχουν υποστείεπεξεργασία με κόλλα, π.χ ένα καπέλο φωτιστικού που θα φτιάξετε απλώςράβοντας-ενώνοντας τέτοια πετσετάκια μεταξύ τους, ένα ράνερ κλπ. φυσικά και πλένονται κανονικά σαν οποιοδήποτε ύφασμα.
Όπου χρησιμοποιήσετε επεξεργασίαμε κάθε είδους κόλλα, αν ολοκληρώνοντας την κατασκευή περάσετε ένα προστατευτικό σπρέϋ ή βερνίκι, η επιφάνειά τους θα μπορεί να καθαριστεί με ένα υγρό πανί, ενώ για κατασκευές που πιθανόν αργότερα θελήσετε να επαναφέρετετα πετσετάκια στην αρχική τους μορφή και για τις οποίες έχετε χρησιμοποιήσει σκληρυντικόυφάσματος (κόλλα κολλαρίσματος), απλώς βουτώντας το αντικείμενο για λίγη ώρα σε νερό, το ύφασμα θα επανέλθει στο αρχικό σχήμα του.

Εξαιρετικό υλικό για απόλυτα πετυχημένες και σταθερές κατασκευές αυτής της μορφής, ακόμη και πολύ μεγάλου μεγέθους, είναι το σκληρυντικό υφασμάτων Powertex, ένα οικολογικό και ειδικόγια αυτήν ακριβώς την χρήση προϊόν το οποίο εκτός από διαφανές διατίθεται και σε πολλά άλλαχρώματα, για πολύ ιδιαίτερες δημιουργίες από δαντέλες-σεμέν ή και κάθε είδος υφάσματος, σε διάφορες αποχρώσεις. Δείτε το εδώ.




























































































































































Δείτε εδώ περισσότερες παρόμοιες ιδέες